Tujina

Noseča podpornica Islamske države se iz Sirije želi vrniti domov

Raka, 14. 02. 2019 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Shamima Begum, ki je pred štirimi leti zapustila Veliko Britanijo z namenom, da se v Siriji pridruži Islamski državi, se želi vrniti domov. Razlog je strah za njenega še nerojenega otroka, saj je dva že izgubila. Ker svoje odločitve izpred štirih let ne obžaluje, pa jo ob vrnitvi čakajo težave.

Shamima Begum, Kadiza Sultana in Amira Abase, nekdanje dijakinje britanske šole Bethnal Green, so februarja 2015 pobegnile v Sirijo. Kadiza je umrla v bombnem napadu, Amirina usoda ni znana, noseča Shamima pa se zdaj želi vrniti domov.

19-letnica je ena od 39.000 pribežnikov v sirskem begunskem taborišču Al Hawl. Vas Baghus, v kateri je do zdaj živela z nizozemskim možem, je zapustila pred dvema tednoma. Razlog za odhod v domačo Veliko Britanijo je njen še nerojeni otrok.

Od leve proti desni: Kadiza Sultana, Amira Abase in Shamima Begum.
Od leve proti desni: Kadiza Sultana, Amira Abase in Shamima Begum. FOTO: Metropolitanska policija

Življenje kot iz propagandnega videa

Ko je Shamima pred štirimi leti prispela v sirsko Rako, je z ostalimi bodočimi nevestami živela v skupni hiši. "Ob prihodu sem se prijavila za poroko z angleško govorečim borcem, starim med 20 in 25 let," je pojasnila novinarju britanskega Timesa in dodala, da je bila že po desetih dneh poročena s 27-letnim Nizozemcem, ki je prestopil v islam. Rodila sta se jima dva otroka, dom so si ustvarili v manjši vasici Baghus na vzhodu Sirije.

Življenje v Raki, enem zadnjih ozemelj v lasti Islamske države, je opisala kot dobro. "Bilo je življenje, kot ga prikazujejo na propagandnih videih," je dejala in dodala, da je občasni bombni napadi niso motili. Prav tako je ni motilo, ko je v smeteh našla odrezano glavo sirskega borca. "Bil je sovražnik islama. Razmišljala sem le o tem, kaj bi ta borec naredil muslimanskim ženskam," je pojasnila.

Novinarju je dejala tudi, da nikakor ni več nespametno 15-letno dekle, kakršno je bila, ko je pred štirimi leti prišla v Sirijo. "Nikakor ne obžalujem prihoda sem," mu je zagotovila.

Strah za otroka razlog za vrnitev

Vendar pa se je sedaj odločila, da bi imel njen še nerojeni otrok boljše možnosti v Veliki Britaniji. Pred nekaj meseci je namreč izgubila oba otroka. Prvorojenka je umrla, še preden je dosegla starost dveh let, drugorojenec pa je zaradi bolezni in podhranjenosti umrl pri komaj osmih mesecih. Shamima je dejala, da v bolnišnici niso imeli razpoložljivih zdravil, prav tako jim je primanjkovalo medicinskega osebja.

Strah za tretjega otroka je glavni razlog, da se je odločila vrniti v Veliko Britanijo, pa čeprav brez moža, ki se je ob odhodu iz Baghusa predal sirskim borcem. "Če nič drugega, bo poskrbljeno vsaj za njegovo zdravje," je povedala in dodala, da je pripravljena narediti vse, da bi se lahko vrnila domov in s svojim otrokom živela mirno življenje.

Shamima Begum je pred štirimi leti pobegnila iz Velike Britanije v Sirijo.
Shamima Begum je pred štirimi leti pobegnila iz Velike Britanije v Sirijo. FOTO: Metropolitanska policija

Težave, ki ji grozijo ob vrnitvi v Britanijo

Za Shamimo bi bilo zagotovo boljše, če bi bila še vedno mladoletna, saj bi to odigralo veliko vlogo pri odločitvi britanske vlade glede njene vrnitve. Ker pa je sedaj odrasla ženska, ki svojih odločitev ne obžaluje, bo morala odgovarjati za svoje odločitve, poroča BBC. Doletijo jo lahko podobne obtožbe, kot so pred tremi leti doletele britansko džihadistično nevesto Tarino Shakil, ki je zaradi članstva v teroristični skupini pristala v zaporu.

Britanska vlada ji lahko onemogoči vstop v Veliko Britanijo, vsaj dokler ne pristane na stalen nadzor, preiskavo in deradikalizacijo. Prav tako bi ji ob vrnitvi socialna služba najverjetneje odvzela otroka, da bi ga obvarovala pred radikalizacijo.

'Primarna dolžnost je skrb za varnost Britancev'

"Naša dolžnost je, da poskrbimo za britanske otroke v Siriji, vendar pa je naša dolžnost tudi, da poskrbimo za varnost Britancev," je dejal britanski minister za varnost Ben Wallace. Prav tako je zagotovil, da nima nikakršnega namena ogrožati življenja Britancev z namenom, "da bi v padli državi iskal teroriste oz. nekdanje teroriste".

Nekdanji upokojeni vodja policije Peter Fahy, ki je v času izginotja deklet vodil program za preprečevanje terorizma, je dejal, da razume nezainteresiranost vlade za olajšanja Shamimine vrnitve. Po njegovem mnenju bi bilo drugače, če bi se dekle pokesalo za svoje odločitve, poroča BBC.

Izpostavil pa je tudi nevarnost njene vrnitve v Britanijo. "Z lahkoto bi lahko postala tarča ekstremistov skrajne desnice in islamskih ekstremistov," je dejal in poudaril, da bi takšno varovanje državo stalo ogromno denarja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni