Tujina

Podpredsednik avstrijske vlade bi begunce na Dunaju namestil v vojašnice

Dunaj, 05. 01. 2018 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpredsednik avstrijske vlade se je znašel pod plazom kritik, ko je predlagal, da bi na Dunaju begunce in prosilce za azil namestili v vojašnice in jim prepovedali izhod. Pozneje se je branil, da so njegovo izjavo napačno razumeli.

Podpredsednik avstrijske vlade in predsednik avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache se je v četrtek zvečer v pogovoru za avstrijsko televizijo zavzel, da bi na Dunaju begunce namestili v vojašnice ter uvedli prepoved izhoda za prosilce za azil.

Heinz-Christian Strache je predlagal, da bi begunce namestili v vojašnice, čeprav je pred leti sam nasprotoval takšnim predlogom.
Heinz-Christian Strache je predlagal, da bi begunce namestili v vojašnice, čeprav je pred leti sam nasprotoval takšnim predlogom. FOTO: AP

"V preteklosti je že potekala razprava o tem, če tega ne bi bilo, bi lahko razmislili o določeni večerni uri, ko bi se morali vsi vrniti v vojašnice. Potreben je red, dokler poteka postopek za pridobitev azila," je v četrtek zvečer pojasnil Strache. Danes je dejal, da namestitev beguncev v prazne vojašnice trenutno ni tema in da so pri njegovih četrtkovih izjav naredili "iz miši slona".

V mestu Dunaj so Strachejev predlog, da bi begunce namestili v vojašnice, danes že kritizirali. "Tovrstni predlogi niso vredni podpredsednika vlade," je dejala mestna svetnica za socialo Sandra Frauenberger. Prosilci za azil so ljudje in ne zaporniki in mi stavimo na integracijo in ne internacijo, je še dejala. Frauenbergerjeva je ob tem še dodala, da lahko postopke glede prošenj za azil, ki po njenih besedah trajajo predolgo, pospeši zgolj notranje ministrstvo.

V dunajski mestni hiši so tudi opozorili, da je zasebna namestitev prosilcev za azil ugodnejša in stane 280 evrov na mesec, medtem ko naj bi bilo za organizirane namestitve potrebno odšteti 730 evrov.

Svetnik za integracijo Jürgen Czernohorszky je v odzivu dejal, da, če bi na Dunaju imeli prazne vojašnice, bi jih nujno potrebovali za stanovanjske površine in šole. "Kanclerja Kurza pozivam, naj se nemudoma ogradi od teh idej in zaustavi podkanclerja," je še dejal.

Strache sam je sicer leta 2014 nasprotoval predlogu takratnega avstrijskega notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner iz vrst avstrijske ljudske stranke, da naj bi prosilce za azil namestili v vojašnice. Kot je takrat utemeljeval prvi mož FPÖ, bi to negativno vplivalo na prodajo vojašnic in posledično bi to imelo negativne posledice za avstrijsko vojsko.

Na njegovo zadnjo izjavo se je odzval tudi sedanji obrambni minister Mario Kunasek iz vrst FPÖ in dejal, da morebitna namestitev prosilcev za azil v vojašnice trenutni ni tema, s katero bi se ukvarjalo njegovo ministrstvo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni