Tujina

Pogajanja brez rezultata

Dunaj, 27. 06. 2007 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Haider nasprotuje predlogu avstrijskega kanclerja Gusenbauerja o ureditvi dvojezičnih napisov, KHD in koroški župani bi ga podprli.

Haider nasprotuje rešitvi brez ugotavljanja števila pripadnikov slovenske manjšine
Haider nasprotuje rešitvi brez ugotavljanja števila pripadnikov slovenske manjšine FOTO: Reuters

Veliki pogajalski krog v kanclerjevem uradu na Dunaju o novi ureditvi dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem se je v torek zvečer končal brez rezultata. Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer je kljub razočaranju ocenil, da obstaja dobra osnova za nadaljnje pogovore. Podkancler Wilhelm Molterer je po sestanku dejal, da bi za rešitev lahko uporabili lanski predlog tedanje avstrijske vladne koalicije, ki je predvideval 141 dvojezično označenih krajev.

Na dveinpolurnem pogovoru so sodelovali avstrijski kancler, podkancler, deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider, predstavniki slovenske manjšine ter koroški Heimatdienst (KHD) in nekateri župani iz avstrijske Koroške.

Gusenbauerjev predlog se od dosedanjih poskusov za rešitev dvojezične topografije razlikuje predvsem po znatno večjem številu občin, ki jih zajema. Prvič namreč predvideva tudi postavitev dvojezičnih tabel v okrajih Beljak dežela in Šmohor na skrajnem zahodu dvojezičnega ozemlja.

Stališča udeleženih ostajajo enaka

Kot je po pogovoru dejal Molterer, bi bilo mogoče še nekoliko razširiti lanski seznam 141 naselij, če bi odpadla razširitvena klavzula. Ta, sicer v zelo restriktivni obliki, je bila namreč del lanskega predloga vladne koalicije med ljudsko stranko (ÖVP) in Zavezništvom za prihodnost Avstrije (BZÖ), vendar ureditev, predvidena na ustavni ravni, ni bila sprejeta zaradi nasprotovanja socialdemokratske stranke (SPÖ).

Stališča udeleženih so sicer tudi po torkovem pogajalskem krogu na Dunaju ostala bolj ali manj nespremenjena. Haider nasprotuje rešitvi brez ugotavljanja števila pripadnikov slovenske manjšine, predstavniki koroških Slovencev, KHD in koroški župani pa so izrazili pripravljenost, da podprejo predlog kanclerja Gusenbauerja s 163 dvojezično označenimi kraji in ustanovitvijo t.i. konsenznega odbora namesto razširitvene klavzule.

Večjo pripravljenost za pogovore pa je tokrat pokazala ÖVP, ki po besedah njenega predsednika in podkanclerja Moltererja predlaga lanski predlog kot izhodišče za nadaljnje pogovore. Molterer pa je tudi opozoril, da bo široko soglasje mogoče samo z deželnim glavarjem Haiderjem. Obenem je pohvalil predstavnike slovenske manjšine, ker ti naj ne bi več vztrajali na razširitveni klavzuli.

Gusenbauerjev predlog se od dosedanjih razlikuje predvsem po večjem številu občin, ki jih zajema
Gusenbauerjev predlog se od dosedanjih razlikuje predvsem po večjem številu občin, ki jih zajema FOTO: POP TV

Haider vztraja

Kancler Gusenbauer je za zdaj še optimističen, da bo tematiko mogoče uvrstiti na dnevni red četrtkove seje parlamentarnega odbora za ustavna vprašanja. Do zadnjega plenarnega zasedanja avstrijskega parlamenta pred počitnicami 6. in 7. julija bi nato bil še čas za usklajevanja, meni Gusenbauer.

Haider sicer meni, da prebivalstvo avstrijske Koroške nima potrebe po dodatnih dvojezičnih krajevnih tablah, obenem pa vztraja pri preštevanju manjšine. Brez tega ne bo rešitve skupaj s koroškim prebivalstvom, meni Haider.

Še pred začetkom pogajalskega kroga so se v torek zvečer pred dunajskim uradom avstrijskega kanclerja zbrali predstavniki slovenske mladine, ki so protestirali proti Gusenbauerjevemu predlogu. Zavzemajo se pa za ureditev, ki bi v celoti temeljila na določilih 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP). Slovenski mladinci so v vizualno podkrepitev svojih zahtev prikazovali tudi "konsenznega moža".

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zvone Kokalj
27. 06. 2007 22.52
Mislim, da Slovenija ne more predsedovati EU, dokler ne razčisti tega vprašanja. Prepričan pa sem, da bi to lahko uspela samo z normalno vlado in prisebnim zunanjim ministrom. Trenutno so koroški Slovenci prepuščeni samim sebi. Predstavljam si, kako bi npr. reagiral italijanski ali madžarski zunanji minister, ko bi Slovenija njihovim manjšinam pri nas kratila osnovne pravice. Še posebej, ko bi bile te zapisane v državni pogodbi in bi njihovo neizpolnjevanje praktično pomenilo, da ne obstojijo temelji, na katerih država stoji. Minister Rupel pa nič. Izven Slovenije živi več kot pol milijona Slovencev. Slovenija pa ni postala mačeha samo koroškim Slovencem. Podobno se dogaja tudi slovenskim zdomcem v Nemčiji, ki smo brez vednosti in proti svoji volji čez noč po zaslugi nekdanjega zdomca Bajuka postali "rezidenti" Republike Slovenije, ker smo tam stalno prijavljeni. Zdaj nas na meji sicer ne sprašujejo več "Šta imaš za prijavit", ampak nas bodo začeli spraševati, ali smo oddali "napoved dohodnine". Spomnim se davnih let, ko smo pod znak Triglava pisali začetnici današnjega slovenskega premiera Janeza Janše. Gospod je danes v Ukrajini. Ne vem, če je kameleonski zunanji minister z njim ali načrtuje termine za delovna kosila in vljudnostne večerje v času predesedovanja Slovenije EU. S koroškimi Slovenci očitno ni! Ta vlada je postala preteklost. Z njo se "strinjajo črni oblaki" (Bajuk na TV Slovenija). Raziskave javnega mnenja kažejo, da bi bil tudi za Slovenijo in Slovence čas, da si ogrnemo v oranžno... Prijazen pozdrav s senčne strani Alp Zvone Kokalj
Krbo?
27. 06. 2007 18.34
Upam da smo se naucili kaj iz tega pa da ne bomo naredili se enkrat iste napake.
MJOY88_11
27. 06. 2007 12.26
Korošci so si sami krivi, ko so se opredelili za cono B in to je bla Koroška na plebiscitu. Sam tud Avstrijci so prasci, me zanima kako bi reagiral če bi njihova manjšina bila v podobni situaciji.
trip
27. 06. 2007 10.11
koroška že dolgo ni več naša.. korošci so sami prodali slovensko zemljo.. normalna stvar da jih avstrijci želijo asimilirat.. povsem razumljivo.. mene bolj to boli da so sami prodali ˇsveto slo zemljoˇ!! dvojezične table pa ne bojo vrnile koroške nazaj k sloveniji.. pač je izgubljeno.. in iz leta v leto bo vedno manj slovencev in dvojezične table kmalu resnično ne bojo več potrebne.. morda se lahko kaj naučimo s te napake in nastopamo nekoliko bolj enotno in ostro na (ne še naši) morski meji!!
abcabcabc@email.si
27. 06. 2007 08.24
http://www.elnet.at/dokumente/vorschlag.doc Poglejte si ta dokument in spodnjo statistiko s odstotki Slovencev v posameznih krajih. Predvsem so zanimivi podatki za leto 1953, saj bi na osnovi tega popisa morali že pred50 leti postaviti dvojezične napise in takrat se nikakor nebi morali pogovarjati o - 150 napisi, ker je bila praktično cela južna koroška še popolnoma slovenska... O njihovi dvoličnosti pa pove vse tudi to, da so po 2 svetovni vojni uvedli obvezno dvojezično šolstvo v 61 občinah, potem so to seveda kmalu spremenili na prostovoljno izbiro, ki je danes možna le v okrog 30občinah v večji meri pa se izvaja le v kakih 10tih... Politiki bi si lahko za vzgled vzeli Krško škofijo, ki izvaja dvojezičnost v 69 farah oz. praktično na celem JK tudi tam kjer so nas uradno že skoraj izbrisali, čeprav je tudi res, da se ljudje pri cerkvvenih popisih drugače izrekajo kot pri državnih ( leta 1991 se je na državnem popisu za Slovence izreklo 15.000 ljudji na cerkvenem pa 52.000...) Kakorkoli pa si že nekateri Nemci/Avstrijci z ogromno ponemčenimi slovenskimi pomagači trudijo uničiti slovensko manjšino jih to nebo nikdar uspelo pa tudi če jim bo, bo to vedno ostala sveta slovenska in nikdar nemška zemlja! KOROŠKA JE NAŠA!