Tujina

Pogajanja o brexitu prešla v drugo fazo. 'Preteklost je zgodovina. Prihodnost je misterij'

Bruselj, 15. 12. 2017 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voditelji Evropske unije so potrdil prehod v drugo fazo pogajanj o brexitu. Ta faza vključuje pogajanja o prehodnem obdobju, ki naj bi se začela januarja, in o novem partnerskem sporazumu, ki naj bi se začela pomladi.

Voditelji 27 članic EU so danes potrdili prehod v drugo fazo pogajanj o brexitu, je sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Druga faza vključuje pogajanja o prehodnem obdobju, ki naj bi se začela januarja, in o novem partnerskem sporazumu, ki naj bi se začela pomladi. "Voditelji EU so se dogovorili za prehod v drugo fazo pogajanj o brexitu. Čestitke premierki Theresi May," je po Twitterju sporočil Tusk.

Mayeva pa je ocenila, da se je danes zgodil pomemben korak na poti do gladkega in urejenega brexita ter kovanja globokega in posebnega partnerstva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

EU ob prehodu v drugo fazo pogajanj opozarja, da je za kakršen koli nadaljnji napredek nujno spoštovanje zavez iz prve faze. "Pogajanja v drugi fazi lahko napredujejo le, če bodo vse zaveze iz prve faze v celoti spoštovane in čim prej ustrezno prevedene v zakonodajno besedilo," piše v smernicah, ki so jih danes sprejeli voditelji. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je opozoril, da bo ta del procesa "veliko težji in zahtevnejši" od prvega.

Prva faza je pokrivala tri prednostna ločitvena vprašanja: pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku. Zadosten napredek pri teh treh vprašanjih omogoča prehod v drugo fazo, vendar ga je še treba prevesti v zavezujoče pravno besedilo.

Pogajanja o prehodnem obdobju naj bi se začela januarja. Osnova je britanski predlog za dveletno prehodno obdobje, v katerem naj bi država ostala del notranjega trga in carinske unije. Prehodno obdobje naj bi torej pokrivalo celoten acquis EU, medtem ko Britanija kot tretja država naj ne bi več sodelovala v institucijah EU, ne imenovala svojih članov ne sodelovala pri glasovanju.

Prehodne določbe bodo vključene v sporazum o izstopu, ki bo poleg treh prednostnih ločitvenih vprašanj vključeval še nekatera druga vprašanja, na primer v povezavi z Euratomom.

Strošek 'odcepitve' Velike Britanije od EU naj bi znašal dobrih 44 milijard evrov.
Strošek 'odcepitve' Velike Britanije od EU naj bi znašal dobrih 44 milijard evrov. FOTO: AP

Voditelji potrjujejo željo po vzpostavitvi tesnega partnerstva med unijo in Združenim kraljestvom ter poudarjajo, da je mogoče dogovor o prihodnjem partnerstvu končati, šele ko bo Britanija postala tretja država. Marca naj bi sprejeli dodatne smernice, zlasti v povezavi s prihodnjimi odnosi, pri čemer Britanijo pozivajo, naj zagotovi dodatno jasnost glede svojih stališč o prihodnjih odnosih.

Tudi Tusk opozarja, da bo druga faza pogajanj zahtevnejša od prve.

Sporazum o izstopu, ki naj bi torej vključeval ločitvena vprašanja in prehodno obdobje, naj bi bil dorečen do oktobra prihodnje leto, nato bo stekel postopek ratifikacije.

"Mislim, da se bodo prava pogajanja o drugi fazi začela marca," je dejal Juncker. Kdaj bodo končana, ni želel ugibati, izrazil pa je upanje, da ne bodo potrebni sestanki ob šesti uri zjutraj, kot v prvi fazi.

"Preteklost je zgodovina. Prihodnost je – misterij," pa je v povezavi z brexitom tvitnila litovska predsednica Dalia Grybauskaite.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.