Tujina

Pogajanja za oblikovanje nemške koalicije se bodo le začela

Berlin, 07. 12. 2017 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stranka SPD je podprla začetek pogovorov o možnosti oblikovanja vladne koalicije s konservativci kanclerke Angele Merkel. Krščanski demokrati in Krščansko-socialna unija so odločitev že pozdravili. Prvi pogovori bodo potekali prihodnji teden.

Nemški socialdemokrati (SPD) so danes na kongresu stranke z veliko večino podprli začetek pogovorov o možnosti oblikovanja vladne koalicije s konservativno unijo kanclerke Angele Merkel. Krščanski demokrati (CDU) in Krščansko-socialna unija (CSU) so odločitev že pozdravili. Na kongresu so Martina Schulza znova izvolili za predsednika SPD.

Schulz je bil znova izvoljen na čelo stranke, čeprav je na septembrskih parlamentarnih volitvah stranka dosegla najslabši rezultat od leta 1949. Prejel je 81,9 odstotka glasov delegatov, kar je bistveno manj kot marca, ko je dobil 100-odstotno podporo.

Prvak SPD se je v govoru na kongresu zavzel za začetek pogovorov, čeprav je po parlamentarnih volitvah odločno zavračal vsako možnost vstopa v še eno vlado z Merklovo na čelu. Po propadu pogovorov o t. i. jamajški koaliciji in številnih pozivih, ki so prišli tudi iz tujine, si je premislil.

SPD mora okrepiti Evropo, poskrbeti za prihodnost dela v digitalni dobi in začeti revolucijo na področju izobraževanja, je poudaril v današnjem nagovoru. Izpostavil je še, da mora njegova stranka omejiti podnebne spremembe in okrepiti socialno mrežo. "Zato bomo vodili pogovore, katerih izid je odprt, nato pa bomo videli, do kakšnih vsebinskih rešitev lahko pridemo," je povedal.

Pogajanja za oblikovanje nemške koalicije se bo očitno le začela.
Pogajanja za oblikovanje nemške koalicije se bo očitno le začela. FOTO: AP

Podmladek stranke Jusos je sicer pred kongresom celo začel spletno peticijo proti veliki koaliciji, pod katero se je hitro podpisalo več kot 10.000 ljudi. Vendar pa so delegati, ki jih je okoli 600, pobudo podmladka zavrnili.

Kanclerkina CDU je pozdravila odločitev SPD. Ob tem pa so poudarili, da je njihov cilj "oblikovanje zanesljive in stabilne koalicije za našo državo". Kot je še povedal eden od vodilnih predstavnikov CDU Klaus Schüler, se bo vodstvo stranke o prihodnjih korakih posvetovalo v nedeljo in ponedeljek.

Odločitev socialdemokratov pa je pozdravil tudi generalni sekretar CSU Andreas Scheuer. "Pogajanja bodo težka, vendar pa je jasno, da Nemčija potrebuje stabilno vlado," je poudaril.

Prvi pogovori vodstev CDU, CSU in SPD bodo potekali prihodnji teden. O vstopu v koalicijska pogajanja bo nato SPD odločal na januarskem kongresu, dokončni vstop pa bodo morali potrditi na glasovanju vseh 440.000 članov po pošti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
08. 12. 2017 16.33
Angela kaj kaj boš morali ponuditi SPD da gredo s tabo v vlado!
puspan
08. 12. 2017 18.27
-1
Zelo dobro poznam nemško politično polje, še bolj pa obe stranki, Angelino CDU/CSU in Schultzovo SPD. SPD je stranka delavstva in sindikatov, CDU/CSU pa delodajalcev in od srednjega sloja navzgor. SPD je zelo socialna, veliko obljublja in tudi da, oz. zelo hitro razda vse, kar so v CDU/CSU ustvarili. Ko imajo ljudje po kratkem vladanju SPD-ja zelo hitro izpraznjene žepe, zopet izvolijo CDU/CSU, sicer bi jim brez slednjih kmalu trda predla.