Tujina

ZDA in Velika Britanija razmišljata o uvedbi sankcij zaradi obleganja Alepa

Lozana, 16. 10. 2016 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA in Velika Britanija zaradi obleganja Alepa na severu Sirije razmišljata o uvedbi sankcij proti gospodarskim subjektom v Siriji in Rusiji, sta po pogovorih v Londonu napovedala Kerry in Boris Johnson. Kerry je bombardiranje civilistov v Alepu označil za zločin proti človečnosti, Johnson pa je Rusijo pozval, naj pokaže sočutje.

ZDA in Velika Britanija zaradi obleganja Alepa na severu Sirije razmišljata o uvedbi sankcij proti gospodarskim subjektom v Siriji in Rusiji, sta danes po pogovorih v Londonu napovedala ameriški državni sekretar John Kerry in britanski zunanji minister Boris Johnson.

Kerry je bombardiranje civilistov v Alepu označil za zločin proti človečnosti, Johnson pa je Rusijo pozval, naj pokaže sočutje.

"Obstaja veliko ukrepov, ki smo jih predlagali, vključno z dodatnimi ukrepi proti režimu in njihovim podpornikom," je dejal Johnson. "Te stvari bodo sčasoma udarile storilce kaznivih dejanj, zato morajo o tem razmišljati že zdaj," je opozoril. Kerry pa je zavrnil možnost vojaškega posredovanja v Siriji in podaril, da je treba najprej izčrpati vse diplomatske možnosti. "Razpravljamo o vseh ukrepih, ki so na voljo, vendar še nisem videl velike želje kogarkoli v Evropi, da gredo v vojno," je dejal.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault pa je kot prednostno nalogo izpostavil ustavitev bombardiranja v Alepu.

Uničeno reševalno vozilo v Siriji
Uničeno reševalno vozilo v Siriji FOTO: AP

Pogovori v Lozani so se končali brez preboja

V Londonu je bilo danes srečanje Kerryja s predstavniki Velike Britanije, Francije in Nemčije. Osrednja tema pogovora so bile razmere v Siriji po sobotnih pogovorih v Lozani, ki so se jih ob Kerryju udeležili tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov ter zunanji ministri več regijskih sil. Pogovori v Švici so se končali brez preboja.

Udeleženci srečanja, na katerem so se poleg predstavnikov ZDA in Rusije zbrali še vodilni diplomati iz Turčije, Savdske Arabije, Iraka, Katarja, Jordanije, Egipta in Irana, so se zavzeli, da bi se moral politični proces za končanje sirske vojne začeti kakor hitro bo mogoče, je po poročanju ruskih medijev razkril ruski zunanji minister Lavrov. "Obstajajo ideje, o katerih smo danes govorili in so jih predstavile države, ki imajo dejansko vpliv na razmere," je še dejal.

Tudi Kerry je novinarjem potrdil, da so na srečanju govorili o "novih idejah" za premirje.

Berlin: Pogovori se bodo nadaljevali prihodnji teden

Diplomatska prizadevanja za končanje večletne državljanske vojne v Siriji se bodo nadaljevala tudi v začetku prihodnjega tedna, so danes sporočili z nemškega zunanjega ministrstva v Berlinu. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier in Kerry sta se o tem pogovarjala po telefonu.

Strinjala sta se, da je treba izposlovati humanitarno prekinitev spopadov, omogočiti dostavo humanitarne pomoči v vzhodni del Alepa na severu države ter vzpostaviti pogoje za novo premirje. Glavna odgovornost za to pa naj bi bila na strani sirskega režima Bašarja al Asada ter Rusije in Irana, ki veljata za zaveznika režima.

Observatorij: Sirski uporniki s turško pomočjo IS odvzeli mesto Dabik

Sirski uporniki, ki jih podpira Turčija, pa so danes zavzeli sirsko mesto Dabik na severu države, ki je bilo doslej v rokah skrajnežev Islamske države, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Dabik ima za IS izjemen ideološki pomen, in sicer zaradi sunitske prerokbe, ki govori, da bo to prizorišče konca boja med krščanskimi silami in muslimani. Mesto samo ima v primerjavi s strateškima mestoma, ki sta v rokah IS, to je Rake v Siriji in Mosulom v Iraku, zanemarljivo vojaško vrednost.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Veliki Britaniji, je še sporočil, da so uporniki ob podpori turških vojaških letal in topništva "zavzeli Dabik, potem ko so se pripadniki IS z območja umaknili".

Po besedah vodje observatorija Ramija Abdela Rahmana so borci zavzeli tudi sosednje mesto Savran.

Ena izmed uporniških frakcij, ki jih podpira Turčija, Zveza Fustiqim, je sporočila, da je Dabik padel po silovitih spopadih z IS.

Glede na poročanje turške državne tiskovne agencije Anadolu, je bilo v sobotnih spopadih ubitih devet sirskih upornikov, 28 pa je bilo ranjenih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
17. 10. 2016 13.37
Se je že Pahor napovedal.....
Našvasan_zob
17. 10. 2016 12.33
+2
A bo Koalicija ZDA -VB plačala kšne vojne reparacije Iraku, zdej , ko so javno priznal, da so bili VSI podatki o Sadamovem vojnem arzenalu LAŽNI ?!?
Našvasan_zob
17. 10. 2016 12.27
+4
Kšne sankcije za Iraško - Afganistanski genocid?
generaL666
17. 10. 2016 11.41
+4
Nobenih sankcij za SA ki vec kot 1 leto bombardirA jemen??
generaL666
17. 10. 2016 11.39
+1
Na tistem delu ki ga oblegajo rusi in sirijska vojska vihrajo zastave islamske drzave sam tko
generaL666
17. 10. 2016 11.36
+2
Amerom gre na zivce ker pucajo njihove placance teroriste
jzkzfzmz
17. 10. 2016 10.29
+6
Prav lepo je videt, da nas vedno več vidi resnico :) Upam da bo narod dovolj hitro videl kam vodijo tile politiki in mediji.
alicante123
17. 10. 2016 10.16
+11
Rusija je prejšnji mesec zbombardirala poveljniški center "sirskih upornikov" v Alepu, med mrtvimi naj bi bilo 30 ameriških, britanskih, katarskih, izraelskih in turških vojaških svetovalcev in obveščevalcev.
Annis
17. 10. 2016 10.22
+5
zanimivo kaj ne?? Glede na to da so bili tam "uporniki" teroristi,,,kaj za vraga imajo tam za delat zideki, ameri in ostale smeti:))))
ferencz 1
17. 10. 2016 10.00
+10
Če ste pametni, zavedni Slovenci potem tudi vi bojkotirajte ameriške izdelke, ne kupujte COCA COLE; APPLOV; fordov, chryslerov, ne zahajajte v MC DOnaldse, KING burgerje, ne kupujte levisk, bojkotirajte HP-je in še bi lahko našteval, bojkotirajte vse kar je ameriškega in angleškega, ki prihaja iz dežele VELIKEGA ZLA! Odločitev o podpori ZLA je samo vaša!
HorstWiesel
17. 10. 2016 11.08
+3
Jaz že dolgo ničesar od naštetega ne kupujem....
ferencz 1
17. 10. 2016 09.52
+7
ha,ha,ha, tako kot proti Kubi? A ni VB že uvedla sankcije proti rUsiji, ha,ha. Sistem zla NWO v VB in ZDA na bližnjem vzhodu se ruši! Ja pa begunce pošljite s tankerji direkt v domovine VELIEKGA ZLA Veliko Britanijo in ZDA in SAudsko Arabijo, oni so zakuhali vojno v SIriji in Liibiji. Ne pa nam o migranith mediji igrati na nekakšne srčne strune!
Annis
17. 10. 2016 09.50
+4
te ameri so neverjetni fuuuj!!! se vecji kozli so tisti ki jim slepo sledijo!!!
dreko123
17. 10. 2016 08.31
+9
kolk mi je všeč ker je folk začel odpirat oči in zgleda ne spremlja samo propagandnih trobil kot je 24ur... pred leti so še vsi spodaj v komentarjih pisali tako kot jim je servirala 24ur in ostala zahodna propagandna trobila - cnn, fox... sedaj pa vidim da že vsi vedo kaj se dogaja v resnici in ne verjamejo eni vrstici več napisani s strani naših in tujih prodanih hlapčevskih izdajalskih "novinarjev" če jim sploh lahko še to rečemo... v času informatike in internega pride vse na dan sploh ko laži in resnica postanejo tako očitni da slednja pride tudi do ljudi ki skoraj nimajo drugega vira informacij kot propagandna trobila... - svet se je počasi zbudil in spoznal resnico... še kak appollyon in še kak opran zagovornik svojega psihopatskega lažnjivega zahodnega sistema in držav se zadnje čase kar vzdrži komentiranja ker najbrž ugotavlja da niso zda in ostale vazalne državice "dobra stran" ampak je ravno kontra... rusija & co. so dejansko dobra stran in se borijo proti slabi strani... skrbi me le če pride do 3 sv. vojne... kaj se bomo Slovenci kot del psihopatske teroristične organizacije nato borili na slabi strani proti dobrim fantom in lastnim bratom?
SEJBOBOL
17. 10. 2016 08.40
bomo po naćelu , tujega nočemo svojega ne damo .....
HorstWiesel
17. 10. 2016 09.27
+3
Dreko123, verjetno bomo imeli sami s sabo dovolj dela, ko se bo del folka postavil na nato stran, krepka večina normalnih pa proti.
SEJBOBOL
16. 10. 2016 22.40
+27
Vi USA ste pa res nori , ; to je kolateralna škoda , tako rečete VI ....
mertseger
16. 10. 2016 22.16
+22
Me zanima kako bo šlo ta teden njim pri obleganju Mosula. sigurno ne bo nobenega mrtvega civilista, vsaj v časopisu ne.
jazbec44
16. 10. 2016 22.12
+31
Amerika hoče vojno.Borili se bodo seveda drugi. Samo da se prodaja ameriško oprožje in Amerika ostane gospodar sveta.Nemčija se kot lider EU poskuša distancirati od Amerike in NATA ter omiliti stališča zahoda do Rusije.Kazni so enormne :14 miljard Eurov Ameriki.Rusija.Kitajska in Iran so edini pravi nasprotniki Izraela .Saudske Arabije,ZDA,Anglije in Francije.Svi ostali smo v riti. k
dreko123
16. 10. 2016 22.03
+33
naj rusija pokaže sočutje do zahodno ustvarjenih teroristov in isisa? hahahahaha ta svet gre res hudiču v rit
nocnamora
16. 10. 2016 22.01
+36
ko so pa amiji zbombardiral bolnico v Beogradu in vlak poln civilistov je bla pa to napaka in kolateralna škoda
Ka pa mislis
16. 10. 2016 22.00
+22
Kavboji pa njihove sluge anglezi bojo tk sami ostali. Vse vec drzav vidi kdo je agresor.
Rolo956
16. 10. 2016 22.00
+18
Nic te sedaj pa sem videl vse. Grem te malo zmetat kake 1000 petard po sosedovi bajti, da mu jo gor ftrgam, nakar ga bom se narezo, ter na koncu uvedel sankcije zaradi neprimernega obnasanja na svojem ozemlju. Chiao
gcek
16. 10. 2016 21.44
+18
HAHAHAAHH niso mogli Kubo uničit pa jim je bila pred nosom zdej se pa neki repenčijo proti največji državi na svetu z ogromnimi resursi da se uležeš od smeha kakšen blef za otroke.