Tujina

Trump upa na 'fenomenalen' trgovinski sporazum z Londonom po brexitu

London, 04. 06. 2019 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.P./ U.Z./ STA
Komentarji
196

Ameriški predsednik Donald Trump je po pogovorih z britansko premierko Thereso May na Downing Streetu, na katerih sta sodelovali tudi delegaciji obeh držav, povedal, da bi lahko državi po britanskem izstopu iz EU sklenili "fenomenalen dogovor". V njem bo na mizi vse, tudi vprašanje, ali bo britanski zdravstveni sistem NHS odprt za ameriška podjetja.

Ameriški predsednik Donald Trump se je na drugi dan svojega obiska v Veliki Britaniji sestal s premierko Thereso May, s katero sta gostila poslovni zajtrk in okroglo mizo.

Potem sta se na Downing Streetu sestala na bilateralnem srečanju, a to ni bil pogovor na štiri oči, saj sta bili prisotni tudi delegaciji obeh držav z ministri in predstavniki petih velikih ameriških in britanskih podjetij. Britanska premierka, ki bo odstopila v petek, in Trump sta se pogovarjala predvsem o gospodarskem sodelovanju držav v prihodnosti, oba pa menita, da bi se lahko po brexitu dogovorili za pomemben trgovinski sporazum. 

Britanski minister za zdravje Matt Hancock, ki se poteguje za mesto predsednika konservativcev, je v odzivu na Twitterju poudaril, da NHS ni na mizi v trgovinskih pogovorih.

Po pogovorih je Trump povedal, da bi lahko državi po britanskem izstopu iz EU sklenili "fenomenalen dogovor". "V tem trgovinskem sporazumu je izjemen potencial, trenuten obseg trgovanja bi lahko podvojili ali celo potrojili," je poudaril na skupni novinarski konferenci z Mayevo. Pojasnil je, da sta državi doslej druga v drugo vložili več kot tisoč milijard dolarjev. Po njegovih besedah bo v pogovorih o tem sporazumu na mizi vse, tudi vprašanje, ali bo britanski zdravstveni sistem NHS odprt za ameriška podjetja. Mayeva je medtem dejala, da bo dogovor sklenjen po pogovorih o tem, kaj naj bo in kaj ne bo v trgovinskem sporazumu.

Trump je zagotovil še, da bosta državi dosegli dogovor tudi o dostopu kitajskega tehnološkega velikana Huawei do britanskega trga. "Presegli bomo kakršnekoli razlike," je pojasnil. Tako bosta lahko državi nadaljevali izmenjavo obveščevalnih podatkov brez omejitev.

Trump in Mayeva
Trump in Mayeva FOTO: AP

Nacionalni protest proti Trumpu

Trumpov obisk v Veliki Britaniji spremljajo protesti v več britanskih mestih, eno izmed največjih zborovanj pa poteka v Londonu na Trafalgarskem trgu, kjer pričakujejo kar 250.000 ljudi. Organizatorji Trumpu očitajo seksizem in rasizem, kritični pa so tudi do njegove podnebne politike. Protestniki nosijo plakate, na katerih med drugim piše, da je Trump nevarnost za svet. Ena od udeleženk je povedala, da jo "zelo jezi, da je britanska vlada povabila Trumpa in zanj pripravila državniški banket". Druga je dodala, da jo moti predvsem to, da se vmešava v spor glede brexita.

Udeležbo na protestu proti predsedniku ZDA so napovedali tudi vidnejši člani opozicijskih laburistov, liberalnih demokratov in zelenih. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je zbrane tudi nagovoril. "Prosim, še naprej razmišljajte o svetu, ki stremi k miru in razorožitvi ter premaguje rasizem in sovraštvo do žensk," je povedal. Kritičen pa je bil tudi do besednega napada na župana Londona Sadiqa Khana, ki ga je Trump v tvitu označil za zgubo in ga obtožil, da je "nespametno zloben". "Ponosen sem, da ima naše mesto muslimanskega župana," je povedal Corbyn.

Kot ob prejšnjem obisku Trumpa na Otoku, so tudi letos protestniki napihnili šest metrov velik balon v podobi dojenčka Trumpa, ki je bil hit že ob lanskem obisku ameriškega predsednika na Otoku. Postavili pa so tudi pet metrov velikega robota v obliki Trumpa, ki sedi na zlati straniščni školjki in tvita. Na londonskih ulicah pa so se zbrali tudi podporniki ameriškega predsednika.

 

'Dojenček Trump' je zopet poletel nad Londonom.
'Dojenček Trump' je zopet poletel nad Londonom. FOTO: AP

Trump zavrnil srečanje s Corbynom

Trump je sporočil še, da je zavrnil pogovor, za katerega je zaprosil Jeremy Corbyn. Označil ga je za "neke vrste negativno silo". Poročila o množičnih protestih je označil za lažne novice in dejal, da so v resnici "čisto majhni".

Se je pa ameriški predsednik po poročanju medijev želel srečati z nekdanjim britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom, ki se poteguje za naslednika Mayeve, a je ta srečanje zavrnil. Kot je povedal vir blizu Johnsona, sta sicer približno 20 minut govorila po telefonu. Pogovor je vir označil za "prijateljskega in produktivnega". Trump je na novinarski konferenci povedal, da bi bil Johnson dober premier. To pa po njegovih besedah velja tudi za trenutnega zunanjega ministra Jeremyja Hunta, ki je prav tako eden od glavnih kandidatov za naslednika Mayeve.

Trump je sicer "večno prijateljstvo" med državama hvalil že na koncu prvega dne svojega obiska. Britanska kraljica Elizabeta II. je na prvi večer tridnevnega državniškega obiska v Buckinghamski palači sprejela ameriškega predsednika in njegovo soprogo Melanio Trump.

Prva dama ZDA se je ob 13. uri udeležila vrtne zabave v družbi soproga britanske premierke Philipa Maya, ob 19. uri pa se bo pridružila možu na večerji, ki jo bo Trump gostil na ameriškem veleposlaništvu v Londonu. Med gosti bosta tudi princ Charles in njegova soproga Camilla.

Obisk Trumpa je sicer ravno v času 75. obletnice zavezniške invazije na okupirano Evropo, zato se bo tretji dan obiska zaključil na slovesnosti v pristaniškem mestu Portsmouth.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jurek Jurek
05. 06. 2019 20.59
Pa kako je Tramp upal iti v Veliko Britanijo, ko pa je kraljica ob njegovi izvolitvi rakla, da bi mu z mečem odsekala glavo.
JE-BI-GA
05. 06. 2019 16.40
+1
Trumpek jih je napumpal, spije še 2 deci in gre nazaj v jameriko
Transformerji
05. 06. 2019 13.02
Vse, kar se bo dogajalo naprej, je tisto, kar se je dogajalo sedaj - vladal bo NWO! Nedojemljivo bogati in vedno več revnih. Verjemite, javni sektor ne bo več kar naprej na okopih! Kajti tudi izobrazbe ne bomo potrebovali v takem obsegu, ki jo sedaj nudijo naši šolski, izobraževalni programi, geniji pa vedno izpadejo, le ne uspejo v eni majhni , skorumpirani državici, imamo vrata v svet odprta - do bogatih držav!
barconis
05. 06. 2019 10.44
+3
Pa kaj se ima še kdo za pogovarjat z tole ta-staro. A jo ni cajt povozu. Tramp naj pa tudi neha povsod lonček pritikat in naj že začne plačevati pufe ZDA ki so astronomski.
Mladi? Plasto
05. 06. 2019 10.28
+3
edina stvar ,ki si jo predsednik Trump zares zasluži , je njegova slika na wc papirju :D
JE-BI-GA
05. 06. 2019 16.41
+1
Da te še za rit vgrizne................haahah
Melaj
05. 06. 2019 09.45
+3
ZDA uspešno peljejo svoj načrt. EU in Britanija sta razdruženi. Vzhodna EU in Zahodna EU prav tako. Z Rusko federacijo ne gre nič bolje. Na Bližnjem vzhodu je sektaštvo uspešno in države med sabo skregane. Skregaj in vladaj! ZDA to obvladajo. Britanci so naselili novi svet. Izborili neodvisnost od Britanske krone in že nekaj časa od tam vladajo stari celini. Ni zanemarljivo, da pred Mehičani varujejo ZDA prav Mehičani. Uspelo jim je celo, da so nacisti razvili tehnologijo, ki jim omogoča prevlado v svetu. Ko človeku ponudiš denar, je sposoben brat..brata ubijat.
Thomasb
05. 06. 2019 07.36
+5
saj ga britanci ne marajo,je itak maloumnež
hotchilipoper
05. 06. 2019 07.12
+2
Sem imel angleže za pametne,samo zadnje čase pa sekajo mimo
hotchilipoper
05. 06. 2019 07.13
-2
Mario71
04. 06. 2019 21.55
+9
a k jim pa migranti uletavajo na 1000000 jih pa boli džon, uleti en trump pa vsi na noge. zabiti k točak
Manandi
04. 06. 2019 21.22
-2
Trump je v manj kot pol leta zrestal SOROŠA, Legebitro, Aktiviste, Lenuhe in celo ostalo parazitsko LEVO vojsko..
Manandi
04. 06. 2019 21.23
-6
Tako da še kavne žličke nočejo prijet, ker mislijo, da bo zrasla v Lopato..
Mladi? Plasto
05. 06. 2019 10.20
+2
uspel je razdeliti svoj narod .... po lastni izjavi , da je človek z najboljšim spominom , se ob vprašanjih kongresa in novinarjev , kar naenkrat ni več nč spomnil :D .... po lastni izjavi miljarder , se ne upa javno objaviti svojih davčnih napovedi ,ker bi se izkazalo , da laže tudi v tem primeru !!!! če namreč ne bi imel kaj skrivati , bi brez problema objavil dokumente , kot so to storili predsedniki pred njim :D .... lažnjivi pozabljivi kljukec v glavnem :D
1918
04. 06. 2019 21.16
+8
fenomenalna bo priključitev združene republike velike britanije k združenim državam amerike
Kaj?mo
04. 06. 2019 21.06
+11
Smilijo se mi britanci. Ta super sporazum vključje tudi "odprtost zravstvenega sistema ameriškim podjetjem" ali povedano drugače, amerikanizacija zdravstvenega sistema, ki bo krepko dražji za Britance, sploh tiste z povprečnimi in podpovprečnimi dohodki. Poznam par ljudi, ki živijo ali pa so živeli v Ameriki, pa raje kupili povratno letalsko karto, za obisk zdravnika v Sloveniji, ker jih je prišlo ceneje....potem pa veste kaj se to pravi imeti ameriški zdravstveni sistem.
Al83
04. 06. 2019 20.44
-2
Lahko pametnjačite kakor vam paše, samo Trump je praktično že preobrnil levičarski globalistični Svetovni red, ki je vladal zadnjih 100 let. Polpularnost desnih populistov je višja zaradi Trumpa kakor je bila kdaj koli. Država za državo izvolijo "skrajno" desne vlade(ne vem kako se te vlade imenujejo skrajno desne, če so postale v mnogih državah mejn stream). Nabil je en kup tarif Chajkomsom, kar bo ustvarilo veliko izgube na Kitajskem. Aja, če tarife ne bi bolele, zakaj se po tem kirajčki toliko jezijo zaradi njih. Vsak mesesec, ko Meksiko ne ustavi pritoka migrantov, dobi 5% tarif na vse itdelke, kar se bo končalo z ogromnim tarifam, Trump pa bo na koncu samo zapru mejo in poslal na jug vojsko. Tarife je fasala tudi Indija, Turčija in še mnoge. Tarife bodo zelo koristile Ameriškem osrčju, iz kjer Trump črpa večino svojo podpore. Po koncu ekonomskega terorizma s strani radikalnbih globalizmov in nemogoče konkurence iz strani suženjskih režimov z v Antiameriškimi trgovskimi sporazumi, si bo lahko Ameriško osrčje spet oddahnilo in začelo nazaj indistrializirati, kot so pred 1960im letom, ko so prišli na oblast radikalni demokratri in začeli uničevati državo. Toirej vrnitev k nacijonalizmu in poloitiki tarifnih zidov na kateri je bila Amerika zgrajena.
Al83
04. 06. 2019 20.46
+1
Aja pa še aproval ma Trump spet najvišji v zadnjih dveh letih, tako da britanski priseljenci v londonu delajo norca sami iz sebe.
Mario71
04. 06. 2019 21.57
-4
točno to, dobro povedano, končno nekdo, ki se ne uklanja levičarskim parazitskim birokratom, bravo Trump, gazi naprej!
Mladi? Plasto
05. 06. 2019 10.27
Al83 :D :D :D :D .... že to da si napisal amerika pa ncionalizem :D :D ... oni niso nacionalisti :D ,ker sploh niso nacija :D .... oni imajo patriotism - domoljubje :D , ker ljubijo ameriko :D kot državo , drugače pa se zavedajo , da so z vseh vetrov in vseh barv :D .... ravno to je bil največji čar amerike - svoboda za vse , ne glede na to iz kje si :D ..... ampak zdej ,ko pa trumpek pere možgane pa razni lokalpatrioti ne znajo niti prevesti pravilo in potem gradijo svoje teorije na kupu dreka za podlago :D
Frane Šajn
04. 06. 2019 20.35
-1
Vsaka čast protestnikom ob tem nezaželjenem obisku!
M_teorija
04. 06. 2019 20.20
+4
Pri Trumpu je opazen napredek. Nič več nima Wc papir na podplatu. Zaenkrat!?
puspan
04. 06. 2019 20.01
+13
Kar on izjavi danes, jutri ne ve več, kaj je čvekal dan nazaj.
bekson74
04. 06. 2019 19.45
-2
sam men tole vse skupaj smrdi, men se zdi , da ma že malo slovenskega v sebi...če nam ne gre, zakaj bi šlo potem vam dobro....
TistoPravo
04. 06. 2019 19.44
+1
Bodo volane na levem sedežu izmenjali z volani pred desnem voznikovem sedežu
M_teorija
04. 06. 2019 19.20
+11
V enem dnevu je za isto zadevo pri Trampu fenomenalno potem katastrofa in po možnosti spet fenomenalno. Ne nujno v tem vrstnem redu, lahko se začne tudi s katastrofo!?
Titanium
04. 06. 2019 19.26
+4
Da se mene pita..
04. 06. 2019 19.17
-1
Predvsem na račun bližine obeh držav, bodo ustvarjali extra visoke dobičke..