Tujina

Varufakis: Jaz nisem čakal pred bankomatom, z ženo živiva zelo skromno

Atene, 02. 07. 2015 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./S.S./STA
Komentarji
1278

Pogajanja med Grčijo in posojilodajalci so pred referendumom zamrla. Število nasprotnikov in podpornikov novega paketa pomoči je v Grčiji precej izenačeno, medtem pa po Evropi, predvsem na relaciji Atene-Berlin še naprej letijo precej strupene besedne puščice.

Pogovori naj bi ponovno stekli po referendumu, a nekateri želijo, da za pogajalsko mizo ni več grškega finančnega ministra Varufakisa.
Pogovori naj bi ponovno stekli po referendumu, a nekateri želijo, da za pogajalsko mizo ni več grškega finančnega ministra Varufakisa. FOTO: Reuters

Odnosi med Berlinom in Atenami so dosegli novo dno. Čeprav so v Bruslju jasni, da novi pogajanj pred referendumom, ki ga bodo izvedli v nedeljo, ne bo, nihče ne skopari s komentarji.

Nemški parlamentarci pravijo – in pri tem niso ravno osamljeni niti na ravni drugih članic evroobmočja – da grški premier Aleksis Cipras laže javnosti, poleg tega pa še išče grešnega kozla za trenutno dogajanje povsod, razen na lastnem pragu in tudi pri sebi.

Cipras je namreč evropske partnerje označil za države, ki jih "vodijo ekstremno konservativne sile", okrivil jih je, da izsiljujejo državo in jim na koncu naprtil še krivdo za to, da so grške banke zaprte, da so uvedli kapitalske kontrole, dvigovanje gotovine pa je omejeno.

Še enkrat več je ljudstvu ponovil, da bodo v nedeljo glasovali o pogojih pomoči, ne o obstanku v evroobmočju. Preostanek EU pa na drugi strani precej enotno: glasuje se o obstoju v evroobmočju. A Cipras pravi, da tisti, ki tako pravijo, lažejo.

Ob predstavi za javnosti pa se marsikaj dogaja tudi za kulisami. Tam naj bi Nemci in še kdo že skoraj zahtevali, da po referendumu svojo mizo v Atenah pospravi grški finančni minister Janis Varufakis, za katerega pravijo, da je v času svojega mandata veliko govoril, malo naredil, a zanetil veliko slabe volje, tudi neupravičeno.

"Razumem, da iskanje krivcev grški vladi doma koristi. A kaj, ko nima nobene realne podlage. Poleg tega škoduje Grkom," pravi nemški finančni minister Schäuble.

Več kot eno igro pa igra tudi Cipras. Medtem ko domači javnosti daje v roke referendumsko odločitev, za katero niti evropske uradne institucije niso prepričane, da bo povsem legitimna, na drugi strani že vnaprej pravi, da bo sprejel večino pogojev, če so mogoče nekatere prilagoditve, po njegovem zelo minimalne.

Grke sicer v nedeljo čaka precej težka odločitev, zaenkrat pa kaže, da bo odločitev v eno ali drugo smer tesna. Zaenkrat so po anketi Macro Polis v rahli prednosti podporniki sprejema paketa pomoči z dobrimi 47 odstotki, 43 bi jih glasovalo proti.

Na najhujše - bankrot, pomanjkanje denarja in osnovnih dobrin, naj bi se Grki medtem pripravljali tudi v praksi. Možnost, da na bankomatih dnevno dvognejo 60 evrov, naj bi izkoristili prav vsak dan, doma pa kopičijo tudi zaloge pogonskih goriv in osnovnih prehranskih artiklov. Novinarka Omaira Gil, ki že nekaj let dela in živi v Grčiji, je na Twitterju objavila precej prazne trgovinske police. Pravi, da se te praznijo hitreje, kot jih lahko zaposleni polnijo. Trenutno situacijo v Grčiji je sicer označila kot katastrofalno. Kot državo, ki potrebuje spremembe, a ne kot državo, ki jo je mogoče z varčevanjem na hitro kaznovati za 50 let slabega vladanja.

 

IMF: Grčija v treh letih potrebuje še 52 milijard evrov

Grčija do konca leta 2018 potrebuje še 52 milijard evrov za pokritje svojih finančnih potreb, ugotavlja IMF, ki je sicer analizo pripravil pred zadnjo zaostritvijo razmer. Od tega 36 milijard evrov odpade na evrske države, 16 milijard evrov pomoči pa je na voljo še v okviru IMF. Do teh pa lahko država pride šele, ko bo poplačala za okoli 1,6 milijarde evrov neporavnanih obveznosti.

Mednarodni denarni skald
Mednarodni denarni skald FOTO: Reuters

IMF je ob tem tudi močno poslabšal gospodarsko napoved za Grčijo. Če je še aprila letos pričakoval 2,5 odstotno gospodarsko rast, naj bi po zadnjih ocenah gospodarstvo letos stagniralo. A vsako dodatno podaljševanje obstoječih razmer paralize bo obete le še poslabšalo.

Varufakis ni stal pred bankomatom

Varufakis je medtem v intervjuju dejal, da bo odstopil, če bodo volivci v nedeljo izglasovali podporo varčevalnim ukrepom. Ob tem je Varufakis še dejal, da sam te dni, ko so banke zaprte, ni stal v vrstah pred bankomati. Ker se to ne bi spodobilo in "ker z ženo živita zelo skromno". Še naprej pa je prepričan, da bi morali Grki v nedeljo glasovati "ne" in si tako izboriti omilitev varčevalnih ukrepov.

Varufakis sicer vztraja, da Grčija ne želi zapustiti evroobmočja, kot še en argument proti izstopu pa je opozoril na dejstvo, da država sploh nima več strojev za tiskanje drahme. Stroje so uničili, ko so se pridružili evru.

V tem intervjuju je Varufakis torej dejal, da z ženo živita skromno, a izjava v spomin prikliče marčevsko izdajo revije Paris Match, ki je objavila pogovor z njim in fotografije, ki so ravno v nasprotju s to izjavo.

Minister in njegova žena sta za revijo pozirala na luksuzni terasi, miza je bila obložena z dobrotami, pogled pa sta imela na atensko akropolo. Stanovanje naj bi bilo sicer v lasti njegove žene. Fotografije so dvignile ogromno prahu, razjezile so številne njegove podpornike, zato mu je bilo kmalu po objavi žal.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
03. 07. 2015 16.55
To je pa zelo lep vzor za ostale Grke, ker najhuje sele prihaja.
funi
03. 07. 2015 16.09
-3
Naj odstopi,predlagam solidarno pomoč,pošljimo tja prvake združene levice. Negdo jih mora spametovat,sami jih nismo sposobni.
T_one
03. 07. 2015 14.20
+3
glede na propagando EU medijev; bo EU spet poskrbela, da bodo rezultati volitev tudi v Grčiji ponarejeni... Lahko ste prepričani, da bo rezultat tega Grškega referenduma v nedeljo DA... četudi bi v resnici 100% Grkov volili za NE...
JE-BI-GA
03. 07. 2015 16.03
+5
Grki ne nasedite medijem, ki so nastrojeni proti vam, v nedeljo bodite odločni in pošljite Junferja in teto Gelo nekam, slabše biti ne more, sicer je pa lep primer Islandija. Sledili vam bomo tudi drugi, ker iz EU žajfnce že nastaja gnojnica
T_one
04. 07. 2015 12.22
Samo.Jst
03. 07. 2015 07.15
-4
Ideali našega Lukeca za Luno. No, saj tudi Tito "ni prejemal plače", sam za kaj bi potreboval sploh plačo, če živiš v All Inclusive resortu imenovanem Jugoslavija?
LOPOVEpredZID
03. 07. 2015 06.14
+1
Grški Pahor? Jah vsaka država in svojega-svoje!!!
DonDonDan
03. 07. 2015 06.45
+0
TUPI-GLUPI, Pahor ni anti-EU. Tak premier bi bil pri nas recimo Mencinger.
konstruktor
03. 07. 2015 06.03
+3
Ja itak, da ni šel v vrsto pred bankomat, kjer bi namesto evrov dam prnesu batine - ljudstvo je izgleda počas spregledalo. Le kdaj bo v Sloveniji?
movi 1
03. 07. 2015 04.14
+2
Končno konec EU in mafijskih kapitalistov iz ZDA! !!
DonDonDan
03. 07. 2015 06.27
-1
Kje jih ti vid'š iz ZDA? Jest vidm sam balkanske lopove. Mogoče ti na špeglih piše USA? Dej nalepko dol, to je blagovna znamka za očala!
29350
03. 07. 2015 07.51
-1
Alandelon absolutno se strinjam s tvojim odgovorom. Na zalost je vecina nasih ljudi tako trcena kot Grki. Za vso sranj. je kriva EU in Amerika. Zato pa smo v taki ekonomski bul. Zalostno
aaaaaa122121
03. 07. 2015 09.44
+2
in kdo je.kriv za krizoo 2008,.wall street, torej amerika, ofce bolane
miko11
03. 07. 2015 10.00
-1
nihče ni kriv,vsak je sam odgovoren za svoje življenje,aaaa če imaš bedno življenje si sam odgovoren za to,pa če boš se še tako prepričeval,da je kriva usa ali eu...
miko11
03. 07. 2015 00.49
-2
a je še dosti socjalistov v sloveniji?+stisnemo tisti,ki smo proti socjalizmu,podpiramo privatno lastnino slovenskih podjetij,popolno odrezanje politike iz gospodarstva,zmanjšanje birokratskega javnega sektorja,zmanjševanje davkov v gospodarstvu in nadaljevanje evropske politike!ali pa stisnite - tisti,ki podpirate levaško politiko,to pomeni,da bi država ostala lastnica državnih podjetij,jih vsako leto dokapilazirala za -,ki bi ga pridelala in nadaljevala z imenovanjem odsluženih politikov na pomembna delovna mesta in vsesplošno korupcijo v državi,uničenjem malih in srednjih podjetij in nadaljnem zadolževanju do bridkega konca
Bolfenk2
03. 07. 2015 06.25
-3
Slovenci na srečo še nismo pozabili kako dobro se je živelo v socializmu in kakšno bedo je večini prinesel tvoj kapitalizem. Zato imaš več minusov kot plusov in zato je še upanje, da v Sloveniji po 25 letih vladanja desnice ponovno dobimo levo vlado.
Slovenec34
03. 07. 2015 06.31
+4
Bolfenk...Kaj si pa ti imel tako super v totalirizmu...Edino mislit in delat ti ni bo treba...si samo v službo hodil ali kaj? Ali pogrešam parne in ne parne dneve? Pogrešaš Zastavo in jugo zaprt trg? Kaj bi ti izbral kot najboljše?
Klimova
03. 07. 2015 00.26
-1
Evo v Atenah in Solunu so demonstrantje (za ali proti) že na nogah in ko začnejo kuriti zastave pomeni, da se bo strpnost in razumevanje med državljani razsulo. Zadeva me malce spominja na Ukrajino
DonDonDan
03. 07. 2015 06.51
-2
Milan Lukic
03. 07. 2015 09.45
-1
Klimova, nekaj mi pravi, da si iz uredništva POP televizije ali pa si naravna blondinka?
Klimova
03. 07. 2015 10.08
Mal si poglejta kdaj sem to napisala in kdaj je objavij poptv..
ID365266
02. 07. 2015 23.52
+2
"Za elito in bogatune socializem! Reveži pa naj kar pocrkajo itaq so lenuhi...še posebej invalidi, ti sam na vozičkih sedijo in lenarijo, te bi mogli kar uplinit. Hail Hitler!" tako nekako mi zvenijo vsi, ki mislijo, da bi morali grški prebivalci nositi breme "varčevanja", ker ne morejo vrniti dolgov, ki jih ni možno vrniti.
Ferdo Crni
02. 07. 2015 23.59
+11
Ma ja... pred letom so odkrili invalida - grka, ki je prejemal socialno pomoč ker naj bi bil slep. Vozil je taxi na nekem otoku. Drugo - evropa je predlagala jasno in glasno - ne obremenjujte navadnih ljudi, za njih celo uvesti olajšave. Obdavčite elito, ladjarje in bogataše. V tem je ves problem. V enem predelu aten je nekje 25 bazenov, kar so prešteli z satelitskimi slikami Google eartha. Od vseh teh samo dva plačujeta davek za bazen. Torej tole demagoško populistično faflanje o avropskem napadu na malega grškega človeka je navadna komunajzerska blesarija. Paradoks je, da tile socialisti in tudi naši social sindikalisti potrebujejo šibke delavce, določen del slabo plačanih delavcev.... Njih ob prvi nevarnosti (za njihove privilegije) porinejo pred sebe kot živi ščit in vpijejo kako trpijo ... le poglejte....
aaaaaa122121
03. 07. 2015 09.45
+2
jao celo enega goljufa so dobil:)zih so vsi grki taki, jao ubogi pacienti:)
Ferdo Crni
02. 07. 2015 23.47
+5
Aha.. varufakis pa ni stal pred bankomatom. Uf... sem si oddahnil. Ajde tisti folk pa penziči. Nej stojijo ko jih šiša ker to da tam stojijo pomeni da živijo bogato in neskromno - torej so si sami krivi. Varufakis pa živi skromno i nne hodi na bankomat ker prezira denar. Raje dela selfije iz "skromnih" restavracij pod samo akropolo, kjer pije vino ki ga je z lastnimi nogami stiskala njegova "novijoški" žena in žre ribe, ki jih je sam nalovil.
ljubljanatv
02. 07. 2015 23.17
+5
Ni problema za elito dokler delajo bankomati v nemčiji švidi, franciji , belgiji
Jožajoža
02. 07. 2015 23.05
+2
ljudje, skrajni čas je, da se grčija zgodi v vsaki novi nastali državici, ki je satelit nemčije,francije in italije. da bodo tudi javni bogovi enkrat občutili, kako je, če ne dobiš plače , regresa, če ni dopusta...............
pmx
02. 07. 2015 23.40
+4
En velik minus. Ampak izključno zaradi škodoželjnosti. Namesto, da bi si želel, da bi vsak sosed imel psa pri hiši, si kot klasičen Slovencelj želiš, da bi še vsem tvojim sosedom pocrkali, če ga že sam nimaš.
Karantanija
02. 07. 2015 23.00
+5
Ko smo toliko milijonov "posodili", je bilo jasno, da jih nikoli več ne bomo videli. Politiki so nas farbali, da bomo počasi dobivali vrnjeno nazaj. A mi nismo bogata država in od nas tega ne bi smeli zahtevati. Grčija je ena velika vreča brez dna.
Fifi 24
02. 07. 2015 22.58
+12
Slovenčki so za razliko od Slovakov pač očitno klečeplazni genetsko_______ko so glavni v EU rekli dajte denar ehm Grkom (lool) da rešimo SVOJE banke so pač počepnili in nastavili_____Slovaki so lepo rekli EU NE !!!_____ker nas ni bilo zraven (imeli besedo) ko so grki šli v EU__________nas ni bilo zraven (imeli besedo) ko so Grki dobivali kredite________torej nas tudi sedaj NE BO!!____za razliko od hlpčkov slovenčkov
T_one
03. 07. 2015 14.24
Joža Gabroža
02. 07. 2015 22.53
+3
ja taki so ti grki nič delat pa evropo molzit nemčija ma prav nič pomoči in pika-
PatriaCrknila
02. 07. 2015 22.25
+8
Pri nas je danes ŠtrukeljFakis isto nabijal. Če ne boste drugi delali z nas, bomo mi stavkali. Vi pa boste še naprej delali za nas.
pingosok
02. 07. 2015 22.26
+4
DonDonDan
02. 07. 2015 22.29
+2
M_teorija
02. 07. 2015 22.37
-2
Kdo bi razumel smisel za humor sektašev!?
bad-grandpa
02. 07. 2015 22.22
+11
Nedavno so bile slike kako zivi v ultra luksuzni vili in je zasvojen z dragimi stvarmi.... pac tipicen levak pred ljudstvom pa se bo predstavljal za reveza
pingosok
02. 07. 2015 22.33
+6
čudno,da ni oblečen v delovna oblačila,kot kitajski veljaki.
DonDonDan
02. 07. 2015 22.39
+3
Ja, vsaj karirasto srajco bi si lahko oblekel kot Semolič.
pingosok
02. 07. 2015 22.41
+4
pa rdečo kapo,si pozabil.To je zaščitni znak "delavca" semoliča.
bad-grandpa
02. 07. 2015 22.51
+8
s semolicem sta glih za skupaj, naklada brani delovce... vleče pa 5000k na mesec
LuckyBastardo
02. 07. 2015 22.17
+7
Slovenija je hitela nudit denarno pomoć čeprav je sama v banani. mislila je kako bo bajno dobivala obresti. Grki so se pa znajdli in nebodo vračali oderuških obresti
DonDonDan
02. 07. 2015 22.21
-1
Noben ni tako mislil, kot ti sedaj. Slovenija je posodila denar iz solidarnosti in tudi zaradi tega, ker so ga tudi drugi, razen Slovaške. Nikoli pa ne vemo, kdaj bomo sami potrebovali izdatnejšo pomoč od EU. To je to !
Poisonivy
02. 07. 2015 22.50
+3
ma mi smo posodil, ker so nam rekli, da moramo... Konc zgodbe, vse delamo tako, kot drugi pravijo
pingosok
02. 07. 2015 22.57
+3
nič nam niso tako rekli-čehi so dejali,da so siromaki in da nimajo-sam naš petelin pahor se je "duval",da mi lahk damo doooost !@poiso...
Balki30
02. 07. 2015 22.10
+1
Drgač pa...24 ur....majhen nasvet....če želite obisk....pa služit z oglasi...rabite vsaj dva članka o jj na dan....jutranjega.....da se talewi zbudijo v nočno moro.....in večernjega....da grejo v obupu spat in upajo da se ne zbudijo več...pa to.