Tujina

Pol leta za zlorabo zapornikov

Fort Hood/Kairo, 18. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška vojakinja Sabrina Harman, obtožena za zlorabo zapornikov v Abu Ghraibu, je obsojena na pol leta zapora.

Kazen, ki jo je Harmanovi izreklo sodišče, je veliko krajša od najvišje zagrožene (Foto: Reuters)
Kazen, ki jo je Harmanovi izreklo sodišče, je veliko krajša od najvišje zagrožene (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Harmanova se je pred sodiščem vsem opravičila in dejala, da bo prevzela odgovornost za svoje ravnanje.

Takšno kazen je za Harmanovo, katere dejanja so bila 'ovekovečena' tudi na fotografijah, predlagala porota na vojaškem sodišču v enem največjih ameriških oporišč v Fort Hoodu v Teksasu. Izrečena kazen pa je veliko krajša od najvišje zagrožene, ki znaša pet in pol let zapora. Tožilstvo je sicer zahtevalo tri leta zapora.

Harmanova je že 'odslužila' 51 dni v zaporu, ko bo prestala kazen, pa bo nečastno odpuščena iz ameriške vojske. Spoznana je bila za krivo za zlorabo zapornikov, sostorilstva in neizvrševanja dolžnosti v šestih od sedmih točk obtožnice.

Sabrina Harman se je v sodni dvorani tudi opravičila vsem, izrazila pa je tudi obžalovanje zaradi svojih dejanj in dejala, da bo prevzela vse odgovornost za dejanja, s katerimi je, kot je dejala, "izdala iraški narod, pa tudi vsakega vojaka, ki opravlja svojo dolžnost."

Šiiti kolaborirajo s častilci križa, pravi Al Zarkavi
Šiiti kolaborirajo s častilci križa, pravi Al Zarkavi FOTO: Reuters

Al Zarkavi obsoja šiite

Na neki spletni stran je bil objavljen tonski posnetek, na katerem vodja teroristične mreže Al Kaida v Iraku, Abu Musab al Zarkavi, obsoja iraške šiite kot ameriške kolaboratorje, iraške voditelje pa kot izdajalce.

"Kar so suniti doslej pretrpeli in še trpijo zaradi šiitov, je veliko slabše kot zaradi Američanov. Šiiti kolaborirajo s častilci križa, ki so zavzeli Irak, skorumpirali državo in oskrunili svete kraje. Vse to se dogaja ob izdajstvu voditeljev tega naroda," na posnetku pove glas, domnevno al Zarkavijev.

Verodostojnosti tonskega posnetka ni moč neodvisno preveriti. Posnetek je bil objavljen na spletnem forumu, na katerem so pogosto objavljene izjave Al Kaide v Iraku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou