Mayeva prizadetim v požaru obljubila pet milijonov takojšnje pomoči in stanovanja v roku treh tednov

Britanska premierka Theresa May je obiskala preživele v bolnišnici in priznala, da so jo njihove zgodbe o tem, kako so bežali pred ognjem, pretresle. Naznanila je oblikovanje posebnega pet milijonov funtov vrednega sklada, iz katerega bodo financirali nujne zadeve, hrano, oblačila in ostale stroške, ter nova domovanja v roku treh tednov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Britanska policija je po prekinjeni akciji iskanja morebitnih preživelih v požaru stolpnice sporočila, da vseh žrtev najverjetneje ne bodo mogli identificirati. "Obstaja velika verjetnost, da ne bomo mogli identificirati vseh žrtev požara," je na novinarski konferenci dejal policijski načelnik Stuart Cundy.

Zgodbe preživelih so grozljive. Neka družina je preživela ognjeni pekel tako, da je poplavila stanovanje.

Pristojne službe sicer že tretji dan iz poslopja odnašajo zgorela trupla. Policija je danes postregla z novo številko, in sicer so potrdili 30 smrtnih žrtev. Oblasti, ki naj bi po poročanju BBC-ja pogrešale 76 oseb, se bojijo, da bo število mrtvih preseglo 60. 24 ljudi je sicer še vedno v bolnišnicah, 12 še vedno v kritičnem stanju.

Kot je medijem še pojasnil Cundy, so ogenj pogasili, za zdaj pa kaže, da požar ni bil podtaknjen. "Preiskali smo prizorišče, kjer je požar izbruhnil in trenutno ni nobenih indicev, da je bil ogenj podtaknjen."

Požar v Londonu - 2

Požar v Londonu (Foto: AP)

23-letnik med čakanjem na pomoč poskušal priklicati družino, nato je sporočilo predal prijatelju in se poslovil

Tretji dan po požaru se je v javnosti pojavilo prvo ime ene od žrtev. Gre za 23-letnega Mohameda Alhajala, ki je leta 2014 pred vojno zbežal iz Sirije. V Londonu je obiskoval študij javnega inženirstva, poročajo. Kot so v sporočilu navedli predstavniki humanitarne organizacije Syria Solidarity Campaign, je “tvegal nevarno pot, da bi ubežal grozotam vojne in smrti v Siriji, nato pa ga je slednja doletela v Veliki Britaniji, prav v njegovem novem domu”. Kot so še sporočili, sta z bratom Omarjem stanovala v stanovanju v 14. nadstropju. Poskusila sta ubežati ognjenim zubljem, a sta na stopnišču izgubila drug drugega. Omarja so gasilci rešili, Mohamed pa je ostal ujet v višjih nadstropjih.

Vrnil se je v stanovanje, klical pomoč, nato je poskušal na telefon priklicati tudi svojo družino v Siriji. “Poskušal je priklicati družino, ki je ni videl že vse odkar je zapustil državo, a mu ni uspelo. Dve uri je bil v telefonskih stikih s prijateljem iz Sirije. Ko je ogenj zajel njegovo stanovanje, je prosil prijatelja, naj prenese njegovo sporočilo družini, nato se je poslovil,” so sporočili iz organizacije.

Drugi dve žrtvi, katerih imeni sta danes zaokrožili po medijih, sta 24-letna talentirana umetnica Khadija Saye, ki je živela v 20. nadstropju s svojo mamo, in petletni Isaac Shawo, ki ga je dim ločil od njegove družine.

Jezni protestniki vdrli v poslopje lokalnih oblasti

Mestni svet, ki je večinski lastnik stavbe, je za BBC zagotovil, da ostale njihove stavbe na območju nimajo sporne zunanje obloge, sestavljene iz materialov, ki niso protipožarni. Svetniki se sicer strinjajo, da bi morali nemudoma pregledati vse stavbe na območju in v primeru, da odkrijejo potencialne nevarnosti, tudi nemudoma ukrepati. Za takojšen pregled požarne varnosti v stanovanjskih blokih po Londonu se je nemudoma zavzel tudi londonski župan Sadiq Khan. Po poročanju tamkajšnjih medijev so nujni varnostni pregledi tisočerih stanovanj že v teku.

Kljub temu so se protestniki zbrali v četrti Kensington, kjer se nahaja pogorela stolpnica Grenfell Tower. Med 50 in 60 zbranih se je ločilo od množice in vstopilo v poslopje lokalnih oblasti Kensingtona. Kot je dejal eden od njih, tisti, ki so po požaru ostali brez doma, potrebujejo pomoč takoj. "Nihče ne ve, kaj se dogaja. Ljudje so zelo jezni. Ti ljudje ne bi smeli spati na ulicah," je dejal. Zbrani protestniki med drugim od pristojnih oblasti terjajo zaveze glede pomoči žrtvam in tudi glede ukrepanja v povezavi z drugimi stavbami v okrožju, ki bi jim lahko grozila enaka usoda kot pogoreli stopnici.

protestniki pred mestno hišo

Protestniki pred mestno hišo. (Foto: AP)

Po navedbah organizatorjev protestov lokalni voditelji niso govorili z njimi, so pa v izjavi obljubili, da bodo toliko ljudi, kot je mogoče, namestili v okolici, za vse pa priskrbeli posebna sredstva za pomoč. Niso pa navedli števila prebivalcev stolpnice, kar je bila ena od zahtev protestnikov.

Na območje je prispela tudi policija, ki je tudi oblikovala barikado, kar je po navedbah protestnikov vodilo v "fizično konfrontacijo" med stranema.

protestniki pred mestno hišo

Jezni protestniki so v mestni hiši zahtevali odgovore. (Foto: AP)

Mayeva: Pet milijonov funtov bo šlo za najnujnejše stvari

Preživele sta sicer danes obiskala kraljica Elizabeta II. in princ William. Seznanila sta se s situacijo, se srečala s preživelimi, prostovoljci in reševalci.

Britanska premierka Theresa May, ki je že včeraj obiskala pogorišče, je danes obiskala še preživele v bolnišnici in priznala, da so jo njihove zgodbe pretresle. "Govorila sem z ljudmi, ki so pred ognjem pobegnili samo v oblačilih, ki so jih imeli na sebi. Ostali so brez vsega – bančnih kartic, denarja, sredstev za svoje otroke in družine. Neka ženska mi je povedala, da je pobegnila samo v majici in spodnjem perilu," je sporočila v pisni izjavi.

Naznanila je oblikovanje posebnega pet milijonov funtov vrednega sklada, iz katerega bodo financirali nujne zadeve, hrano, oblačila in ostale stroške. Vključuje tudi cilj zagotovitve novih domovanj za preživele v roku treh tednov, in sicer čim bliže njihovemu dosedanjemu domu. V vmesnem času naj bi plačevali za stroške njihovega bivanja.

Kraljica Elizabeta II.

(Foto: AP)

Pred leti predlagali rušenje

Stavba, zgrajena leta 1974, je sicer v lasti Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO). Zadnji dve leti so jo prenavljali in za to porabili okoli 11 milijonov evrov. Med drugim so se lotili obnove fasade in ogrevalnega sistema. Nekaj prič sicer po poročanju BBC pravi, da je prenova še trajala, da je bila zaradi tega slabša požarna varnost, prav tako pa naj bi bil otežen dostop intervencijskih vozil.

Skupina aktivistov Grenfell Action Group je že lani v izčrpnih spletnih zapisih opozarjala na požarno (ne)varnost stolpnice, še posebej v času obnove. Pred leti so celo predlagali rušenje "nevarne stavbe". Hitro po tem, ko se je razširila novica o požaru, so Twitter preplavili zapisi o tem, da "so vsi vedeli, da obstaja nevarnost", in da je tragedija posledica dejstva, da je upravljavec ignoriral osnovne varnostne zahteve. 

Fotogalerija (7)

  • Požar v Londonu - 3
  • Požar v Londonu - 8
  • Požar v Londonu - 7
  • Požar v Londonu - 5
  • Požar v Londonu - 6
  • Požar v Londonu - 4
  • Požar v Londonu - 2

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 312
CAFFEespresso 17.06.2017 12:25:21
Mayeva bi morala poskrbeti tudi za žrtve Angleških bomb po svetu.
Al83 17.06.2017 19:30:27
Muslimanske vlade pa za žrtve terorizma
Več komentarjev