Tujina

FOTO in VIDEO: Odredili novo obdukcijo trupla temnopoltega 18-letnika

Ferguson, 17. 08. 2014 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
291

"Vseh nas ne morejo zapreti." Tako je uvedbo policijske ure komentiral 24-letni protestnik v Fergusonu. Strasti v mestu ne morejo pomiriti niti številni temnopolti aktivisti. Med njimi so tudi Črni panterji. V dodanem videu si poglejte, kako so policisti obračunali s protestniki. Pri tem so uporabili solzivec.

Potem ko je policija v Fergusonu, ki je predmestje mesta St. Louis v ameriški zvezni državi Misouri, objavila posnetek nadzornih kamer iz trgovine, v kateri je ustreljeni Michael Brown ukradel škatlo cigaret in se nato še spravil na lastnika, je v mestu zavrelo. Izbruhnili so novi nasilni protesti, razjarjena množica pa je tudi vdrla v omenjeno trgovino in jo uničila.

Posnetki s terena kažejo, da so bili nekateri protestniki oboroženi, tudi z molotovkami, ki so jih metali v policiste. Ti so včeraj na napade odgovorili s solzivcem. Možje v modrem zatrjujejo, da so nekateri protestniki oboroženi tudi s strelnim orožjem.

Družina umorjenega sicer poziva, da se protesti odvijajo v miru, a njihove besede so naletele na gluha ušesa. Tudi poteza ameriških oblasti, da vodenje tamkajšnje policije zaupajo stotniku državne avtocestne policije Ronu Johnsonu, ni bila uspešna. Temnopolti Johnson je sicer protestnike na svojo stran pridobil za dan oziroma dva, nato pa so znova izbruhnila negativna čustva. Že ena napačna beseda policijskega predstavnika za javnost in nasilje znova izbruhne. Tokrat je bil povod, kot že rečeno, objava posnetka nadzorne kamere v trgovini ter izjava policije, da policist, ki je streljal, ni vedel, da je Brown osumljen ropa. Brown je v trgovini ukradel škatlo cigaret v vrednosti nekaj manj kot 50 ameriških dolarjev, pri tem pa ni bil oborožen.

Zvezno pravosodno ministrstvo je odredilo dodatno neodvisno obdukcijo trupla 18-letnega Michaela Browna.

Uvedba policijske ure po noči ropanja trgovin

Guverner ameriške zvezne države Missouri Jay Nixon se je za uvedbo policijske ure odločil po noči ropanja trgovin s strani nasilnih temnopoltih mladeničev. Dejal je, da manjšini ne morejo dovoliti ropanja in ogrožanja skupnosti, medtem ko večina mirno izraža protest zaradi smrti 18-letnika. Udeleženci tiskovne konference, ki je potekala v cerkvi, so glasno izražali nasprotovanje policijski uri in zahtevali, da se policistu Darrenu Wilsonu sodi za umor. Nixon jim je odgovoril, da je najpomembnejše ohraniti mir, ker so oči sveta zazrte v Ferguson. Uvedba policijske ure je v nasprotju z zagotovili stotnika Johnsona, ki je obljubil, da ne bo uveljavljal policijske ure z oklepniki in nasiljem, ampak bo kršiteljem dal na voljo čas, da se umaknejo domov.

Policijska ura traja od polnoči do 5. ure zjutraj. 24-letni protestnik Phonso Scott je novinarjem dejal, da bo policijska ura le poslabšala razmere, menil pa je, da bodo policisti zoper protestnike uporabili nasilne ukrepe, a kot je poudaril, "vseh nas ne morejo zapreti". Sicer večina protestnikov upošteva policijsko uro, a okoli 150 ljudi se je odločilo, da se bo s policisti spopadlo. Policisti so uporabili dimne bombe in solzivec.

Mladeniči na ulicah Fergusona.
Mladeniči na ulicah Fergusona. FOTO: Reuters

Mesto preplavili številni temnopolti aktivisti

Ferguson so poleg protestnikov preplavili tudi številni temnopolti aktivisti iz vseh ZDA, ki jim doslej ni uspelo pomiriti množice. Poleg newyorškega pridigarja Ala Sharptona je prispel tudi legendarni aktivist Jesse Jackson, za red pa naj bi skrbeli tudi pripadniki temnopolte organizacije Črnih panterjev.

18-letnega Browna je 9. avgusta ustrelil policist. Trenutno je okoli 40 agentov FBI na terenu in zbirajo podatke o usodnem dnevu, ko so odjeknili streli iz policijskega orožja.

Lokalna policija trdi, da sta temnopolta najstnika v soboto minuli teden napadla policista. Eden od napadalcev naj bi ga potisnil v avtomobil, od koder sta po ruvanju za njegovo pištolo pobegnila, policist pa ju je lovil. Dorian Johnson, ki je bil z ustreljenim, medtem trdi, da ju je policist iz avtomobila preganjal s ceste, nato zagrabil Browna za lase in ga vlekel v avtomobil, pri čemer je mahal s pištolo, ki se je sprožila. Brown je pobegnil, policist pa je stekel za njim in streljal. Brown se je ustrašil, se ustavil in dvignil roke, da se preda, nakar ga je policist prerešetal in streljal nanj tudi, ko je bil na tleh. To je videl tudi moški s terase svojega stanovanja.

Sicer pa je uporabnik Twitterja Bruh že takoj po streljanju, ki se je zgodilo 9. avgusta, fotografiral in objavil dogajanje na kraju zločina. Objavil je tudi fotografijo trupla 18-letnika, ob katerem stojita oborožena policista. Nato je objavil zapise o dogajanju na območju streljanja.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (291)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nowotny
19. 08. 2014 02.37
Ti protesti nimajo nič kaj skupnega z tistimi pravimi, ko so se res borili za svojo svobodo. Takoj ko je vmešana drgal, pa naj bo to bela ali črna, je to bolj demonstracija moči ulice!
Misija1
18. 08. 2014 01.30
+2
Ocitno je bil policaj pravi mrgran, da je lahko za lase vlekel 130 kg tezkega in 193 cm velikega 18 letnika. Ze ta zgodba je za lase privlecena, kaj sele ostale. Ocitno nekateri tu gori podpirate zraven mirnih protestov, katere tako ali tako podpira vecina, podpirate se plenjenje trgovin s strani Crnih panterjev in ostalih "gangsterjev".
iGURT
18. 08. 2014 09.53
+1
Črni panterji so oplenili kakšno trgovino Mesija1 ? Tam so iz drugih razlogov in tudi delujejo v popolnoma drugačnih stvareh zdaj tam. Jaz Vem iz preteklosti, iz prejšnih debat ki so bile, da imaš "težave" z muslimani in islamom, nisem pa vedel da jih imaš tudi z črnci...
DieIsCast
18. 08. 2014 10.47
+2
Ja oni so tam z drugačnimi razlogi.... so prišli rožice sadit, a ne? Pa pomagat starejšim in slabotnim, a ne? Ker njihova zgodovina je sama dobrodelnost...
iGURT
18. 08. 2014 11.04
+0
Da, točno, malo si poglej kaj delajo Črni Panterji tam in potem komentiraj.
DieIsCast
18. 08. 2014 11.18
+2
Verjetno nabirajo politične glasove...;) ti si pa poglej malo njihovo zgodovino... polna umorov, politike, nasilja in medskupinskih bojev za oblast... in vsi vemo, da se zgodovina ponavlja... ali?
iGURT
18. 08. 2014 11.34
+0
Govorim zdaj o teh protestih ne govorim kaj se je dogajalo lansko leto, pred desetimi leti, pred dvajsetimi leti ipd., in zdaj v teh protestih z megafonom v roki niso nič poškodovali nič ukradli ...
DieIsCast
18. 08. 2014 11.57
+2
Ker ti veš... ker si bil tam... ker ni možno, da je član te skupine tudi domov odnesel nove felge za avto... ali?
Misija1
18. 08. 2014 20.33
+1
PRvo kot prvo, Misija1 je moj vzdevek, ne pa Mesija1. Kot drugo, ne, nimam tezav z muslimani, imam pa tezave s tistimi, ki se ne prilagajajo. In verjemi, ce bi prezivel kaksno leto v ZDA, bi ti hitro postalo jasno, kdo se ne prilagaja tam in zakaj ne! Zanimivo, da je 33 procentov zaprtih v ameriskih zaporih temnopoltih, pa ceprav predstavljajo slabih 8 procentov vse ameriske populacije. Tale na posnetku ni bil nek priden fantic, kot so ga skusali njegovi privzenci najprej pokazati. Je bil 193 cm velik in 130 kilogramov tezki "bully". Nekdo ki ima v glavi vse porihtano, ne gre v trgovino in ukrade robe, ter nato z njo v roki oddide mirno mimo prodajalca in ga nato odrine vstran. Ne, to ni normalno. Si je zato zasluzil to kar je dobil? NE! Tega ne zagovarjam, je pa dejstvo, da to kar pravijo price, ki so TAKO ALI TAKO zrtvini znanci in kolegi, ki stojijo skupaj ravno tako kot pri nas tista skupina, o katerih se ne sme pisat, kaj sele govorit! In ko price govorijo, da je tega 18 letnika policaj VLEKEL ZA LASE proti policijskemu avtomobilu, je zadeva ze absurdna. 193 cm velike osebe, s tezo 130 kg, ne mores kar tako primit za lase, kaj sele VLECT! Se posebej ne, ko se oseba normalno upira. Tako da ta zgodba je za lase privlecena. In glede na to da je kradel, verjetno ni prvic. In kot taksen, je v skupini svojih bil mocan, pocutil se je mocnega, kar je storil, pa ne vemo ne ti, ne jaz. Ve samo policaj in price. Kdo laze, to je vprasanje.
iGURT
19. 08. 2014 08.14
Temu da jih je več zaprtih kot belih se ne čudim, posebej ne ob dejstvu da je več belih policajev kot temnih + več lastnikov privat zaporov je belih kot temnih, zapori pa prinašajo denar samo če so polni.
yokerxdinterfan
17. 08. 2014 23.37
+4
pa mislim da ne b ibilo takega posredovanje če nekateri protesnitki ne bi plenili po trgovinah
torkov
17. 08. 2014 22.43
+2
Zanimivo poročanje. Ko se je isto dogajalo v Ukrajini, so bili vsi protestniki za medije 'mirni'. Nato so začeli že streljati na policiste s pravim orožjem in so ti odgovorili z gumijastimi metki in bili obtoženi nasilja nad 'mirnimi protestniki'. Scenarij tukaj pa je identičen. Manjka le še Žirinovski s piškoti za protestnike, kot je to storil McCain v Ukrajini.
iGURT
17. 08. 2014 22.53
+7
.... kjer se pojavi McCain, v kratkem preštevajo mrtve, ..bil je v Ukrajini, potem seje začelo, isto Sirija in še nekaj držav.
torkov
17. 08. 2014 23.01
+2
Res je. V zadnjih letih ni veliko držav, kjer niso umirali po njegovem obisku. Pred nekaj leti je celo obiskal eno majhno skupino, ki jo zdaj imenujejo IS oz. ISIS (poguglajte). Tega tipa bi morali obtožiti vojnih zločinov in bi bil svet lepši.
schrodingerScat
17. 08. 2014 22.25
+5
ne vidim vzročne povezave med mirnimi protesti, solzivcem in ropanjem štacun. a so se pred policijsko brutalnostjo morda zatekli v te štacune, potem pa postali lačni in žejni, denaarnice pa doma pozabil?
kitzbill
17. 08. 2014 21.48
+2
na fotki. ,mladeniča, to sta bolj odrasla moška
schrodingerScat
17. 08. 2014 22.22
+4
v ameriki hitrej odraščajo kot pri nas. pri 14 vozniški, pri 16 orožni in brca iz domačega gnezda, pri 18 pa že ropajo štacune.
Gavranea
17. 08. 2014 20.38
+2
Tole še v Severni Koreji na vidiš! LELEEEEEE!
schrodingerScat
17. 08. 2014 22.31
+2
edini temnopolti tam je Dennis Rodman, protestov pa niso videl od leta 1845, ko so protestirali proti dvigu cen riža iz 1 koze za 2 vreči na 1 kozo in 2 kokoši, kot ukazano s strani japonske imperialne kolonialistične armade.
equi value
17. 08. 2014 20.04
+6
Obdukcija pod policijsko prisilo ne bo legalna. Ubitemu bodo podtaknili najmanj mamila.
rogerrabbit
17. 08. 2014 20.27
+3
In na koncu, bodo v poročilu zapisali, da je umrl zaradi tega, ker mu je ob pogledu ne policista s pištolo v roki odpovedalo srce... na kratko ''kap ga je'''... sigurno so tudi kaj takega zmožni zapisat, da je bil vsaj osemkrat preluknjan, pa ne bo nihče niti omenil več...
iGURT
17. 08. 2014 20.38
+9
....mhm, smo že brali HUDO čudna poročila pri ameriški policiji...... ...... 17 letni Jesus Huerta, se je leta 2013, na zadnjem sedežu policijskega avta sam ustrelil v glavo, medtem ko je imel roke na hrbtu vklenje v lisice. Pred tem so ga preiskali če ima pri sebi nevarne in prepovedane predmete.
iGURT
17. 08. 2014 20.42
+5
.... pred tem se je Chavis Carter, star 21 let, isto sam ustrelil v glavo, medtem ko je imel roke vklenjene na hrbtu. Tudi njega so pred tem preiskali če ima pri sebi nevarne in prepovedane predmete, kot je normalen postopek. Chavis se je ustrelil v desno stran glave - bil pa je levičar.
rekapaka
17. 08. 2014 21.49
+2
Neodvisna komisija bo ugotovila, da je bil samomor.
luckyss..
17. 08. 2014 19.57
+5
" Odredili novo obdukcijo trupla temnopoltega 18-letnika".......Verjetno bodo sedaj ugotovili, da je bil zanj usoden nikotin.....;)
Ramzess
17. 08. 2014 19.45
+1
Naslov in vsebina nista v v skladu.
flojdi
17. 08. 2014 18.59
+14
. če se ustreli nekoga , ki ukrade škatlco čikov, zakaj se ne strelja tistih , ki so ukradl mnooooooooogo VEČ
Gavranea
17. 08. 2014 20.41
+4
sLoVeNeC123123
17. 08. 2014 18.49
+14
Če bi malo bol natančno prebrali članek in se pozanimali o dogajanju bi vedeli da je do spopadov prišlo po tem, ko je temnopolta mladina izropala majhne trgovinice in povzročala nemire. Jim dam popolnoma prav da protestirajo, ker je bil ubit nedolžen mladostnik, ne zdi pa se mi prav da imajo zato pravico da ropajo in uničujejo tujo lastnino.
rogerrabbit
17. 08. 2014 20.31
+1
Prebrati moraš tudi članke iz preteklih dni... policija je že prvi dan protestov proti množici streljala solzivec.. takrat mladci niso še ropali po trgovinah
BoarischMB
17. 08. 2014 20.40
+0
Ropajo jih skozi...zdaj jih samo v vecji meri...navsezadnje ustreljeni je pred svojim koncem zivljenje ropal trgovino...
Klimova
17. 08. 2014 17.50
+2
Obama je "na hitro" prekinil svoj dopust, zaradi skrivnostnega sestanka v Beli hiši. Konc golfa ?
Ate_ist
17. 08. 2014 17.13
+4
za razliko od Ukrajine bodo imeli v ZDA črno revolucijo
bozicki
17. 08. 2014 17.24
+9
Za razliko od ZDA, Policija v Ukrajini NI STRELJALA na TERORISTE, kaj šele na civiliste, kar počno Ameri!
iGURT
17. 08. 2014 17.13
+2
V Londonu protesti v podporo ljudem iz Furgosona.
BoarischMB
17. 08. 2014 20.38
+1
Zelo verjetno tisti niso kaj prida svetli...v inner Londonu je takih belih Britancev 40%...
iGURT
17. 08. 2014 20.45
BoarischMB
17. 08. 2014 17.07
+3
Kaki spopad?! Policija je svoje opravila pravilno in profesionalno! Red mora biti! Ce ni zbiranja ponoci, ni zbiranja! Dobro se ve zakaj se ponoci zbirajo...unicevanje javne lastnince, ropi, metanje stvari v policijo itd. Zakaj pa ima policija orozje? Ja v ZDA ima lahko kdorkoli orozje...kar pomeni, da lahko kaj hitro strelajo na policijo, zato mora ona biti tudi oborozena...
kakc
17. 08. 2014 18.42
+2
ja in tako lahko streljajo na neobrožene otroke
BoarischMB
17. 08. 2014 20.34
-1
Zlocinci se radi dostikrati skrivajo za obrazi otrok...za primer si lahko vzamemo Gazo. 18 letnik ni noben otrok vec in s tem, da kradel in obracunaval okoli, je dokazal, da je odrasla oseba. Tako ali tako bi verjetno v kakem Gangu pristal, ce bi ga pa tisti ubili pa je ok, zgleda? Ce starsi ne znajo vzgojiti svojih otrok, tako kot je treba, naj potem ko njihovi otroci pocnejo kriminalna dejanja, naj ne jokajo, ko jih doleti kazen...
I G N O R A N T
17. 08. 2014 17.07
+1
To mora NATO posredovati
24uric
17. 08. 2014 17.11
+1
joj raje ne de navdo na belo hiso kej spravl
Philips Peja
17. 08. 2014 17.03
+1
ce bi se spravla 1 na 1 ...crni pa beli...kdo mislis da bi zmagal? ;) jaz stavim na rumene, ker so hitri kot bruce lee!
UdbovskaCenzura
17. 08. 2014 16.52
+3
"Poštenjaki" ... pač podpirate krajo ... prideš v štacuno, vzameš kar ti paše ... nabutaš prodajalca in greš, pa to ... lol ...
Ate_ist
17. 08. 2014 17.12
-2
sLoVeNeC123123
17. 08. 2014 18.54
+4
iGURT
17. 08. 2014 19.36
+0
Umrl je od metka iz pištole s katero je streljal policist.
BoarischMB
17. 08. 2014 20.39
+2
Bob; Zakaj pa ima policaj pistolo? V ZDA v takih predelih je dosti orozja, ki pokonca tudi policiste....
bozicki
17. 08. 2014 16.48
+16
Citiram: V dodanem videu si poglejte, kako so policisti obračunali s protestniki. Pri tem so uporabili solzivec. - 24UR. NO RESNICA JE DRUGAČNA - POLICIJA JE PROTI MIRNIM PROTESTNIKOM, CIVILISTOM UPORABILA OROŽJE. VSEM NAM JE POPOLNOMA JASNO, OD KJE IDEJA POROŠENKU, DA GRE NAD CIVILISTE Z OROŽJEM.... REZULTAT - NEKAJ 100 RANJENIH V BOLNICAH, PAR DUCATOV V KRITIČNEM STANJU! TO JE SVOBODA IN DEMOKRACIJA, ki jo širi ZDA... POBOJI, BRUTALNO PRETEPANJE IN MUČENJE PO ZAPORIH. SEVEDA BREZ PRAVIC DO ODVETNIKA, BREZ SODIŠČA IN BREZ OBSODBE!
bozicki
17. 08. 2014 16.50
+7
Evropa pa glavo v pesek in naprej , v škodo sama sebi, grozit Riski Federaciji, ki je edina, ki si vse konflikte trudi rešiti na MIREN NAČIN!!!
mototurist
17. 08. 2014 17.11
-5
hahaha, božički, ti ga pa pihneš. drugače pa rusi rešujejo to bolj pod preprogo. saj veš da tu pa tam pospravijo preveč radovednega novinarčka-ko. to ni amerika, kjer mediji komaj čakajo na kakšno udarno novico za večanje naklade. v rusiji še vedno vlada prikrit komunizem. saj ravno zato vas pa ne vleče preveč v rusijo, če bi že odšli v tujino, kajne božički. pa lahko si malo manj slinast do rusov, ker ti kar od kompa teče.
Ate_ist
17. 08. 2014 17.19
+3
mototurist če namiguješ na Ano, se ve da so jo pospravili mafijci s Kavkaza. Tako da nehaj pihat v tri krasne. Raje poglej če imaš spakirane čiste gate za v Argentino. A ja bo treba kam drugam! Argentina sedaj vleče z Rusi v ZDA gori. Prav zaprav se lahko skriješ le še v Ukrajino, tam boš pa rabil več parov dolgih gat.
iGURT
17. 08. 2014 17.21
+1
v Fergusonu policaji grozijo novinarjem s priporom
Klimova
17. 08. 2014 17.23
+2
mototurist
17. 08. 2014 18.25
-2
ate_ist, slučajno ne namigujem na ano. če si pa toliko pokvarjen, da zanikaš poboje novinarjev v rusiji, pa sploh ni čudno za tvojo rdečo pasmo.drugače sem pa slovenec in kot tak ne mislim na pakiranje. lahko pa ti oblečeš dolge gate in pravac sibirija, da se boš počutil domače. aja pa tole klimovo kuro lahko vzameš s sabo, bo takoj boljši zrak v sloveniji.