Tujina

Policist iz Baltimora zavrnil obtožnico o sokrivdi pri smrti temnopoltega osumljenca

Baltimore, 10. 12. 2015 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policist iz Baltimora je zavrnil obtožbe, da je sokriv uboja temnopoltega 25-letnika. Tožilstvo je sokrivde pri smrti moškega obtožilo šest policistov, ki so se nad 25-letnikom po aretaciji izživljali v policijskem avtomobilu, da je dobil hude poškodbe. Uboj je sprožil ostre proteste v tem ameriškem mestu.

Policist iz Baltimora William Porter je v sredo pričal na sodnem procesu zaradi uboja temnopoltega 25-letnega osumljenca Freddiea Grayja, ki je umrl letos aprila zaradi hudih poškodb, ki jih je dobil med vožnjo s policijskim vozilom po aretaciji. Njegova smrt je v Baltimoru sprožila ostre proteste.

Tožilstvo je sokrivde pri njegovi smrti obtožilo šest policistov, ki so bili vpleteni v njegovo aretacijo, za katero ni bilo razloga in med skoraj uro dolgo divjo vožnjo s policijskim vozilom po mestu, med katero ga je vklenjenega premetavalo po vozilu kot vrečo krompirja. Porter, ki je prav tako temnopolt, je spremljal policijsko vozilo s patruljnim vozilom in je pred prihodom na policijsko postajo Grayja enkrat pogledal, če je z njim vse v redu.

Policisti, ki so vpleteni v smrt 25-letnika.
Policisti, ki so vpleteni v smrt 25-letnika. FOTO: Twitter
Ko je Porter odkril Grayja ležečega na tleh, ga je dvignil nazaj na klop. Gray se po trditvah Porterja takrat ni nič pritoževal in ni zahteval zdravniške pomoči. Tožilstvo trdi, da je bil Gray že takrat hudo poškodovan. Ko je policijsko vozilo po skoraj uri izživljanja končno prispela do policijske postaje, je bila Grayjeva hrbtenica počena. Teden dni kasneje je umrl.

Porterju grozi do 25 let zapora, največja kazen pa grozi šoferju policijskega vozila Caesaru Goodsonu, ki je obtožen nenaklepnega uboja, soditi pa mu bodo začeli januarja. Porter je pričal, da Grayja ni privezal z varnostnim pasom in dejal, da bi to moral storiti Goodson.

Uboj je sprožil številne proteste v Baltimoru.
Uboj je sprožil številne proteste v Baltimoru. FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majorb
10. 12. 2015 15.37
+0
obrazni profil teh oseb nakazuje na serijske morilce