Slovenija

FOTO: Policisti presenetili otroke in jim polepšali dan

Kranj, 19. 08. 2014 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina otrok je bila namenjena na planšarijo Dolga njiva pod Košuto, ko so jih na poti presenetili policisti: dva konjenika in vodnik s tremi službenimi psi. Navdušenje otrok je bilo neprecenljivo, policisti pa so bili zadovoljni, da so malčkom lahko polepšali dan.

Včeraj se je skupina otrok odpravila na izlet na planšarijo Dolga njiva pod Košuto. Pot jih je vodila iz Tržiča mimo Jelendola, do Medvodij in gozdarske koče vse do planšarije. Njihovo razigranost pa so prav kmalu "zmotili" policisti: dva policijska konja, lipicanca P. Strane in P. Famose, s konjenikoma Luko Pečlinom in Urbanom Ahačičem, tam pa je bil tudi ljubljanski vodnik službenih psov Janez Tonejc v družbi svojih treh varovancev – Tika, Dine in Corryja.

Otroci iz socialno ogroženih družin so bili navdušeni in so se želeli pogovoriti s skrbniki živali ter seveda družiti s konji in psi. Skupaj so se odpravili na planšarijo. "Brez mnogih vprašanj seveda ni šlo, otroci pa so v nekaj urnem druženju spoznali, kakšna je vloga psov in konj v policiji, kakšno delo opravljajo in kako zahtevno je, predvsem pa, da policistov in njihovih živali ni treba povezovati samo z bojem proti kriminalu ali neredom," je še razložil predstavnik gorenjskih policistov Bojan Kos.

Presenečenje za otroke.
Presenečenje za otroke. FOTO: Policija

Sicer ljubljanski konjeniki naloge opravljajo večinoma na območju ljubljanske policijske uprave, a po potrebi se odpravijo tudi na druga območja. Otroci so tako izvedeli, da so najpomembnejše in najpogostejše naloge konjenikov povezane zlasti z varovanjem vseh vrst javnih zbiranj in nadzorom državne meje, z iskanjem pogrešanih oseb in z izvajanjem preventivnih nalog na krajih, kjer so pogostejša kazniva dejanja in prekrški, v  mestnem prometu ter na površinah ali poteh, kjer promet z vozili ni dovoljen. Konji so zaradi svojih fizičnih lastnosti in odlične mobilnosti nepogrešljivi tudi kot pomoč drugim policistom na zahtevnih terenih, kot so gozdovi in obrežja rek ter pri pregledovanju in nadzorovanju območja ob večjih naravnih in drugih nesrečah, je razložil Kos in dodal, da so policijski konji tudi izvrsten in skoraj nepogrešljiv del preventivnih akcij policije, saj vedno očarajo obiskovalce, še posebej otroke.

Otroci niso skrivali navdušenja tudi nad psi in njihovim vodnikom. Kos je razložil, da se službeni psi učinkovito uporabljajo predvsem za varovanje javnih zbiranj, protestov, za vzdrževanje  javnega reda in miru, pri nadzorovanju državne meje ter pri odkrivanju prepovedanih drog in eksplozivov. Zaradi prirojenih lastnostih, kot sta šestnajstkrat razvitejši sluh in približno milijonkrat razvitejši voh od človeškega, so psi nepogrešljivi tudi pri iskanju pogrešanih oseb, osumljencev, obsojencev in storilcev kaznivih dejanj in prekrškov, ob naravnih nesrečah in podobno, je še poudaril Kos.

Otroci so bili nad novimi prijatelji navdušeni, policisti in organizatorji izleta pa zadovoljni, da so jim lahko polepšali dan.

Kdo se je potrudil in otrokom pričaral prečudovit dan, poln presenečenj in daril?

Otroci so na koncu prejeli tudi majice s podpisom slovenskega vrhunskega športnika Anžeta Kopitarja.
Otroci so na koncu prejeli tudi majice s podpisom slovenskega vrhunskega športnika Anžeta Kopitarja. FOTO: Policija

Izlet je organiziralo Športno društvo Strelica, v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Kranj in Mladinskim centrom Tržič, ki dela pod okriljem centra za socialno delo Tržič. Občini Kranj in Tržič ter ostali so dogodek finančno in materialno podprli. Otroci so spoznali delo in jedi na planšariji in tamkajšnje živali, na koncu pa so prejeli tudi darilne vrečke polne daril. Vsi otroci so pa tudi prejeli majice s podpisom slovenskega športnika Anžeta Kopitarja.

Klemen Grašič iz Športnega društva Strelica je dejal, da so izlet za otroke iz socialno ogroženih družin organizirali že drugo leto. Letos so na izlet odpeljali kar 60 otrok, kar je precej več kot prvo leto, sam pa upa, da bodo lahko naslednje leto osrečili še več malčkov. Včeraj so dan polepšali otrokom, starim od pet do 15 let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
19. 08. 2014 19.10
-1
Ko bodo otroci odrasli in jih presenetili izza kakšnega grmovja na cesti, jim bodo pa definitivno tak dan za kilometrček prehitre vožnje zagrenili. Pa se bo lepo poglihalo.
luckyss..
19. 08. 2014 14.28
+0
Vse skupaj izpade lepo in super....Izgleda pa kot nesporazum glede direktive USA svojim podložnikom ob njihovih "neljubih" dododkih...So policisti tudi zaplesali ?! Sicer pa pozitivno, ne glede na omenjeno;)
luckyss..
19. 08. 2014 18.53
"dododkih" :))..........Saj ni čudno, da se človeku zaplete od vseh teh neumnostih, ki smo jim priča na teh straneh... ;))
schrodingerScat
19. 08. 2014 14.20
+0
Amerika! Policija preganja motoriste po naselju s trikrat prekoračenimi hitrostmi in ogroža naše nedolžne otroke, potem pa poskrbi za takole zrežirane bonbončke.
Razumnež
19. 08. 2014 13.28
+23
Končno nepolitičen in pozitiven članek !!!
Razumnež
19. 08. 2014 13.28
+3
slayer2
19. 08. 2014 13.45
+0
Se popolnoma strinjam,sam sem bil junija na Dolgi njivi,ko smo šli na Košutnikov Turn!