Tujina

Poljska popustila pritiskom javnosti in umaknila sporni predlog o delu medijev

Varšava, 20. 12. 2016 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poljski predsednik Andrzej Duda je sporočil, da je vladajoča konservativna stranka opustila predlog novih pravil poročanja iz parlamenta, ki je na ulicah Varšave sprožil proteste. Opozicijo je pozval, naj prekine protest. Veljavno pa ostaja glasovanje o proračunu, ki so mu zaradi prestavitve v drugo dvorano nekateri očitali ničnost.

Poljski predsednik je pozval k prekinitvi protestov, saj je vlada odstopila od predloga glede novih pravil poročanja iz parlamenta.
Poljski predsednik je pozval k prekinitvi protestov, saj je vlada odstopila od predloga glede novih pravil poročanja iz parlamenta. FOTO: AP

Poljska je popustila pritisku ulice oziroma opozicije, ki že od petka vztraja na varšavskih ulicah. Na ceste jih je spravil predlog vlade  glede novih pravil poročanja medijev iz parlamenta. Poljski predsednik  Andrzej Duda je tako danes sporočil, da je vladajoča konservativna stranka opustila predlog novih pravil poročanja iz parlamenta, ki je na ulicah Varšave sprožil proteste.

Opozicijo je pozval, naj protest prekine, veljavno pa ostaja glasovanje o proračunu, ki so mu zaradi prestavitve v drugo dvorano nekateri očitali ničnost.

Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je po besedah Dude "opustila predlog, ki je sprožil spor v parlamentu". "Vse smo začeli znova," je sporočil Duda. Opozicijske poslance, ki so od petka zasedali parlament, je pozval, naj "ponudijo gesto dobre volje" in prekinejo svoj protest.

"Pozivam k premisleku in umiritvi, saj gre za pomembno domačo zadevo. Poleg tega so pred nami prazniki in Poljaki so zaskrbljeni nad razmerami. Želim, da težavo rešimo," je za poljsko državo televizijo TVP dejal Duda.

Novinarji bi imeli omejen dostop do poslancev 

Predstavnik senata in član PiS Stanislaw Karczewski je novinarjem že pred tem zagotovil, da bodo stara pravila ostala v veljavi. Dejal je, da bo nov predlog predstavil 6. januarja.
Novi pravilnik, ki ga je skušala uvesti vlada, bi določal, da sta lahko na tribuni parlamenta, namenjeni novinarjem, hkrati zgolj dva stalno akreditirana novinarja iz istega medija. Poleg tega v parlamentu ne bi smeli več fotografirati in snemati.

Pravila bi tako preprečevala novinarjem, da bi poslance posneli pri kršenju pravil, kot je na primer glasovanje namesto odsotnega kolega. Odslej bi bile dostopne zgolj fotografije in video posnetki uradnega video servisa. V skladu z novim sistemom bi novinarji večino dela opravili v stavbi, ločeni od parlamenta, s čimer bi bil omejen tudi dostop do poslancev.

Ogrožena svoboda govora

Ker je okoli 30 opozicijskih poslancev v petek za govornico glavne dvorane protestiralo zaradi omejevanja svobode medijev, je predsednik parlamenta glasovanje o proračunu za prihodnje leto prestavil v manjšo dvorano, kamor pa več opozicijskih poslancev sploh ni uspelo priti.

Na ulice Varšave so se zato v petek zgrnili protestniki, ki so od Dude zahtevali, naj tako sprejetega proračuna ne potrdi. V noči na soboto je več sto ljudi tudi zablokiralo izhod iz poljskega parlamenta, zaradi česar so premierka Beata Szydlo, vodja PiS Jaroslaw Kacyzynski in več poslancev koalicije več ur ostali ujeti v parlamentu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žlikrofi
20. 12. 2016 18.32
+3
popustila sam še hujše zakone bodo mel po naročilu rkc to je desna struja