Tujina

Duhovnik kmalu po priznanju, da je gej in ima partnerja, ob službo v Vatikanu

Rim, 03. 10. 2015 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

43-letni Krzysztof Charamsa, poljski duhovnik, ki je priznal, da je gej in ima partnerja, ob tem pa meni, da je prišel čas, da si Cerkev neha zatiskati oči pred vernimi geji in dojame, da je rešitev, ki jo predlaga - popolna abstinenca od ljubezenskega življenja - nečloveška, je ostal brez vatikanske službe.

Krzystof Charamsa.
Krzystof Charamsa. FOTO: Reuters
V Vatikanu se bo v nedeljo začela redna škofovska sinoda o družini, na kateri bo 270 škofov razpravljalo o prihodnjih usmeritvah katoliške Cerkve glede zakonske zveze, splava in drugih vprašanjih. Gre za vprašanja, glede katerih sta si liberalni in konservativni tabor v Cerkvi vse bolj vsaksebi, zato številni svarijo pred razkolom.

V Vatikanu so odpustili duhovnika, ki je tik pred začetkom sinode o družini, ki se bo začela v nedeljo v Vatikanu, javno priznal, da je homoseksualec. Poljak je deloval pri kongregaciji za doktrino vere in poučeval teologijo na rimski univerzi. Bolj kot samo priznanje, naj bi bil povod za odpoved poskus "aktivističnega delovanja". 43-letni poljski duhovnik Krzysztof Charamsa je namreč za milanski dnevnik Corriere della Sera povedal, da ima partnerja.

"Želim, da moja Cerkev in skupnost vesta, kdo sem: homoseksualni duhovnik, srečen in ponosen na svojo identiteto," je izjavil Charamsa. Ob tem je zatrdil, da je pripravljen nositi posledice svojega dejanja, tudi to, da izgubi službo in duhovniški poklic.

A se ni ustavil le pri razkritju svoje zgodbe, ampak je prst uperil v Cerkev in dejal, da je po njegovem prepričanju nastopil čas, da si Cerkev neha zatiskati oči pred vernimi geji in dojame, da je rešitev, ki jo predlaga - popolna abstinenca od ljubezenskega življenja - nečloveška.

Vatikan kritičen

Vatikan je bil do njegovega priznanja zelo kritičen. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je odločitev Charamse, da dan pred začetkom sinode javno obelodani svojo istospolno usmerjenost, označil za "neodgovorno".

Charamsa želi s tem škofovsko sinodo izpostaviti "medijskemu pritisku", je dejal Lombardi.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3