Tujina

Poljski predsednik je kljub protestom podpisal enega od zakonov sporne pravosodne reforme

Varšava, 25. 07. 2017 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poljski predsednik Andrzej Duda je podpisal enega od treh spornih zakonov, v skladu s katerim bo pravosodni minister imenoval in razreševal predsednike splošnih sodišč. Duda je sicer v ponedeljek nepričakovano napovedal veto na predloga zakonov o reorganizaciji vrhovnega sodišča in sodnega sveta, ki sta ju že potrdila oba domova poljskega parlamenta.

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes podpisal sporen zakon, v skladu s katerim bo pravosodni minister imenoval in razreševal predsednike splošnih sodišč, je danes potrdil namestnik vodje predsednikovega urada Pawel Mucha.

Čeprav je Duda v ponedeljek dejal, da bo na dva zakona sporne reforme vložil veto, pa je tretjega danes podpisal, poroča The Guardian.

"Reforma je podpisana in bo začela veljati," pa je za poljski radio povedal Mucha. Reforma splošnih sodišč je po njegovih besedah najpomembnejša z vidika državljanov.

Tretji zakon, ki je potreboval samo še predsednikov podpis, predvideva, da bo lahko pravosodni minister imenoval predsednike splošnih sodišč. Poleg tega bo lahko v šestih mesecih predsednika sodišča zamenjal brez navedbe razlogov.

Predsednik je že pred tem podpisal zakon, ki spreminja pravila za izobraževanje sodnikov.

Sporna reforma sprožila množične proteste

Poljski predsednik je sicer v ponedeljek nepričakovano napovedal veto na predloga zakonov o reorganizaciji vrhovnega sodišča in sodnega sveta, ki sta ju že potrdila oba domova poljskega parlamenta. Napovedal je, da bo ob pomoči pravnih strokovnjakov pripravil nova predloga.

Poljska premierka Beata Szydlo medtem vztraja pri sporni reformi, ki je na Poljskem sprožila množične proteste. Kot je poudarila v nagovoru Poljakom v ponedeljek zvečer, je reforma nujno potrebna, oblasti pa so jo obljubile Poljakom, zato vlada "ne bo popustila pritiskom z ulice in iz tujine".

Premierka je še ocenila, da bo veto poljskega predsednika na dva od štirih spornih zakonov iz reforme le upočasnil sprejemanje reforme.

Evropska komisija je prejšnji teden Varšavo posvarila, da je zelo blizu sprožitev 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru sistemskih groženj pravni državi predvideva začasen odvzem glasovalnih pravic kršiteljici. Načrtovana pravosodna reforma "bistveno povečuje sistemsko grožnjo pravni državi", je izpostavil podpredsednik komisije Frans Timmermans.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
25. 07. 2017 14.33
+0
Predsednik je klonil in podpisal sporni zakon , torej tudi on ni vreden podpore ljudstva , ki se boji absolutne prevlade , kot je v Turčiji !
290ktober
25. 07. 2017 15.56
+0
korintos23
25. 07. 2017 13.55
-2
Prav jim bodi, plačilo še pride.