Tujina

Ponekod po Evropi se znova borijo s požari

Lizbona/Atene, 12. 08. 2017 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Portugalskem se z okoli 10 požari bori 1800 gasilcev. Zaradi hujšega gozdnega požara so morali na Korziki evakuirati okoli 1000 oseb, zaradi močnega vetra so se ognjeni zublji namreč hitro širili. O požarih še vedno poročajo tudi iz Italije in Grčije.

Oblasti na Portugalskem zaradi visokih temperatur svarijo pred novimi morebitnimi požari. Po vsej državi zaenkrat beležijo okoli 10 večjih požarov, s katerimi se bori 1800 gasilcev z več sto vozili. "Kljub vztrajnim požarom so razmere sedaj bolj stabilne," je sporočila predstavnica agencije za zaščito Patricia Gaspar.

Požar na Portugalskem
Požar na Portugalskem FOTO: AP

Čeprav so gasilci lokalizirali že skoraj vse požare, so se ti zaradi močnih vetrov kasneje znova razplamteli. V vasi Brascal so se plameni razširili v bližino hiš, kjer so na pomoč gasilcem priskočili tudi domačini.

Na Portugalskem so morali v četrtek evakuirati šest vasi okoli kraja Abrantes. Požar v bližini Grandola pa je požgal okoli 3000 hektarjev gozdov. V bližini mest Abrantes in Alvaiazare, kjer so požari najhujši, je na terenu okoli 800 gasilcev, štiri letala za gašenje, dva helikopterja in 250 gasilskih vozil.

Gasparjeva je še dodala, da so v petek zabeležili rekordnih 220 novih požarov.

Gori tudi na Korziki

Na francoskem otoku Korzika so morali v petek ponoči in danes v krajih Pietracorbara in Sisco iz kampov ter drugod evakuirati okoli 1000 ljudi, večinoma turistov. Gasilci imajo z gašenjem požara, ki je izbruhnil ponoči v četrtek, zaradi močnega vetra precej težav.

Oblasti so v petek aretirale moškega, ki ga sumijo, da je podtaknil pet požarov v bližini Bastie. Požar na najbolj severni točki otoka je sedaj že pod nadzorom, borijo pa se še z zublji v bližini Sisca.

Zagorelo tudi v Srbiji

Zagorelo pa je tudi v Srbiji, s koder so v petek mediji poročali, da požar ogroža skladišče eksploziva podjetja RTB Bor. Vendar so za srbsko tiskovno agencijo Tanjug v petek v podjetju zagotovili, da v skladišču ni eksploziva, ampak le sestavine za njegovo izdelavo, ki pa ne morejo eksplodirati, lahko le zgorijo.

Gorelo je tudi na več mestih v Grčiji.
Gorelo je tudi na več mestih v Grčiji. FOTO: AP

O požarih še vedno poročajo tudi iz Italije in Grčije. V Italiji so morali danes gasilci na teren že več kot 100-krat, v Grčiji pa so zabeležili 46 novih požarov. Med drugim gori na Zakintosu, v bližini Aten in na severu države na meji z Albanijo. Grški gasilci so v Albanijo na pomoč poslali dva letala za gašenje, piše nemška tiskovna agencija dpa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.