Tujina

Ponekod še 'slabo zaceljene rane'

New Orleans, 29. 08. 2010 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pet let po orkanu Katrina življenje v New Orleansu znova poteka po ustaljenih tirih, sledi pošastnega uničenja pa so v veliki meri odpravljene. Obalno mesto je obiskal predsednik Obama.

Teden dni po orkanu Katrina
Teden dni po orkanu Katrina FOTO: Reuters

Marsikje je sicer med lepo obnovljenimi zgradbami še videti "slabo zaceljene rane", mnogi pa tudi dvomijo, da je mesto v tem času zares postalo varno.

Orkan Katrina je 29. avgusta leta 2005 prizadel celotno območje Mehiškega zaliva, od Teksasa do Floride, a najhuje je bilo v New Orleansu, radoživi prestolnici džeza, kjer je bilo poplavljenih kar 80 odstotkov mesta. Katrina je skorajda povsem izpraznila New Orleans in naenkrat ustvarila več kot milijon beguncev, kar je največ v zgodovini ZDA.

Orkan je terjal 1836 življenj in je bil po številu žrtev "šele" peti v ameriški zgodovini, se je pa med rekorderje zapisal kot daleč najdražji. Povzročil je namreč ogromno gospodarsko škodo, ki jo ocenjujejo na kar 150 milijard dolarjev, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Odziv oblasti, tako na zvezni kot tudi državni in mestni ravni, na katastrofo je bil porazen – brezglav, kaotičen in neusklajen, zaradi česar so ljudje več dni umirali v poplavljenem in vročem mestu, preden so se do njih prebile prve vojaške kolone s pomočjo.

Katrina je zato nepovratno škodovala ugledu tedanjega predsednika ZDA Georgea Busha – ne le zaradi njegovih prvih odzivov na orkan, ampak tudi kasneje zaradi zamud pri obnovi opustošenih območij, saj je denar iz Washingtona zaradi številnih birokratskih ovir le počasi prihajal do pomoči potrebnih.

New Orleansu v minulih letih ni bilo lahko – po Katrini so regiji grozili še drugi orkani, zadnji hud udarec pa ji je zadalo letošnje izlitje nafte v Mehiškem zalivu –, kljub temu pa je po mnenju večine danes bolj ali manj "nazaj na nogah", piše dpa. V mesto se je doslej vrnilo okoli 80 odstotkov od 460.000 prebivalcev, ki so morali po Katrini oditi.

Mineva pet let od orkana katastrofalnih razsežnosti.
Mineva pet let od orkana katastrofalnih razsežnosti. FOTO: Reuters

Obama na obisku

Pet let po katastrofi je to obalno mesto danes obiskal ameriški predsednik Barack Obama, ki pa s tem ni le obeležil spomina na trpljenje, ki ga je povzročila Katrina, ampak tudi potrdil svojo zavezanost obnovi in razvoju Mehiškega zaliva. Ta je bila namreč ob izlitju nafte, najhujši okoljski katastrofi v zgodovini ZDA, večkrat postavljena pod vprašaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
30. 08. 2010 10.41
AMERIKA-AMERIKA,če bi bilo to v Sloveniji bi že bilo davno sanirano.
jurimuri1
30. 08. 2010 05.36
bogi amerikančki, uni v afganistanu al pa v iraku k so jih z aviona cepal kot podgane, pol pa rekl, da je napaka - kolateralna škoda - pa nč, pa sej ti novinarji so navadni rasisti
MERDE-AVE-MERDE
29. 08. 2010 22.58
Ponekod še 'slabo zaceljene rane' ?? Še daleč do tega, čeknite na netu.
MrRudi333
29. 08. 2010 22.08
Zaradi Katrin orkana,so živinorejci v ZDA zaprosili strokovnjaka velikega formata kot je Robert Goodland,bil je že v penziji.Prašanje za razvozlat je bilo:2Ali je živinoreja(livestock) zares kriva za podnebne spremembe v takšni razsežnosti,kot so nekateri znanstveniki neodvisni,opozarjali že minim.desetletje.Odgovor je dan v poslovnem časopisu ZDA,kot napr.naše Finance,v "World Watch":Povedali so,pravzaprav je podan ta elaborat g.Goodland-a in še enega g.Roland ...,objavliso:"Da,živinoreja je kriva za podnebne spremembe za 51% in več,zaradi nerentabilnosti,zaradi drage infrastruktutre,onesnaževanja in drugo.Jaz vam povem,največji problem je Negativna Karma je problem,ki izhaja iz naslova pobijanja in nehumanega gojenja živali,eksperimentiranja na živalih!!!.Ni kaj dost časa.Američani so se predramili,ko ih je udarilo.To prihaja v vsak kotiček planeta.Uberite pot Ljubezni in Sočutja in se rešite.Kdo Sočutje da,ga bo tudi deležen,zagotovo.
MrRudi333
29. 08. 2010 22.08
Zaradi Katrin orkana,so živinorejci v ZDA zaprosili strokovnjaka velikega formata kot je Robert Goodland,bil je že v penziji.Prašanje za razvozlat je bilo:2Ali je živinoreja(livestock) zares kriva za podnebne spremembe v takšni razsežnosti,kot so nekateri znanstveniki neodvisni,opozarjali že minim.desetletje.Odgovor je dan v poslovnem časopisu ZDA,kot napr.naše Finance,v "World Watch":Povedali so,pravzaprav je podan ta elaborat g.Goodland-a in še enega g.Roland ...,objavliso:"Da,živinoreja je kriva za podnebne spremembe za 51% in več,zaradi nerentabilnosti,zaradi drage infrastruktutre,onesnaževanja in drugo.Jaz vam povem,največji problem je Negativna Karma je problem,ki izhaja iz naslova pobijanja in nehumanega gojenja živali,eksperimentiranja na živalih!!!Ni kaj dost časa.Američani so se predramili,ko ih je udarilo.To prihaja v vsak kotiček planeta.Uberite pot Ljubezni in Sočutja in se rešite.Kdo Sočutje da,ga bo tudi deležen,zagotovo.
12345s
29. 08. 2010 15.47
Srečno New Orleans