Tujina

Poplave ubijale na Otoku in Braziliji, valovi odnesli dvojico v Španiji ...

London, 28. 12. 2013 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po svetu se soočajo s številnimi vremenskimi nevšečnostmi. S poplavami se soočajo v veliki Britaniji in Braziliji, kjer je zvezno državo Espirito Santo prizadelo najhujše deževje v 90 letih. V Španiji v morje odneslo moškega in deklico. Veliko smrtnih žrtev je bilo tudi na vzhodu ZDA in Kanade.

Poplave v Angliji
Poplave v Angliji FOTO: Reuters

Po svetu se soočajo s številnimi vremenskimi nevšečnostmi. Veliko Britanijo so tako v zadnjih dneh prizadele poplave, ki so posledice božičnega in petkovega neurja. Več tisoč gospodinjstev je brez elektrike že od božiča, včerajšnje neurje pa je situacijo le še poslabšalo.

Prizadete je obiskal tudi premier David Cameron, ki ga je med drugimi pričakala jezna prebivalka in mu pred kamerami povedala, da skuša odgovorne dobiti že od ponedeljka, a so vsi na dopustu.

Številne težave so bile tudi v prometu. Orkanski veter, ki je divjal na božič, je v Britaniji zahteval pet smrtnih žrtev, še eno pa v Franciji.

Hudo deževje tudi v Braziliji

S še hujšimi poplavami se te dni soočajo v Braziliji, natančneje v jugovzhodnih državah Espirito Santo in Minas Gerais. Umrlo je več kot 40 oseb, okoli 70000 ljudi je moralo zapustiti domove.

Gre za najhujše deževje v 90 letih v zvezni državi Espirito Santo. Vojska je na območja poslala hrano in vodo ter medicinske pripomočke, saj so številni deli zaradi poplav in zemeljskih plazov odrezani od sveta.

Predsednica Dilma Rousseff je obiskala prizadeta območja v Braziliji.
Predsednica Dilma Rousseff je obiskala prizadeta območja v Braziliji. FOTO: Reuters

Svoje domačo zvezno državo Minas Gerais je obiskala tudi predsednica Dilma Rousseff. V petek so se v Espiritu Santu razveselili prvih sončnih žarkov po 10. decembru. Poplave na tem območju v deževnem obdobju sicer niso redke.

Dva mrtva v Španiji

Slabo vreme z močnimi vetrovi in deževjem je prizadelo tudi Španijo. 47-letni moški in 11-letna deklica sta umrla na kanarskih otokih, ko ju je odplavil ogromen val. Še dva člana družine 16-letnika in 12-letnico so rešili.

Zaradi neurja so za nedoločen čas zaprli tudi operno hišo v Valenciji, ker je odpadel del ometa. Ker stavba tako ni več varna, bo zaprta, dokler je ne bodo popravili. Opera se je v medijih znašla leta 2006, ko je njena izgradnja stala kar 332 milijonov evrov, kar je kar štirikrat več, kot so sprva nameravali odšteti.

V ZDA in Kanadi snežna neurja

Na vzhodu ameriške celine pa se soočajo s snegom in ledom. Ta sta polomila električno napeljavo in mnogi se soočajo s tem, kako se ogreti v domovih brez elektrike, zunaj pa so temperature globoko pod ničlo. Nekateri bodo brez elektrike še vsaj ta konec tedna.

Led v ZDA.
Led v ZDA. FOTO: Reuters

Snežna neurja so bila v ZDA in Kanadi precej smrtonosna. Od sobote je umrlo najmanj 24 oseb. 19 od teh v ZDA, večina je umrla zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, saj so se ogrevali s pečmi z nepopolnim izgorevanjem. Zaradi zastrupitve z nevidnim plinom je umrlo tudi pet oseb v Kanadi – trije v Quebecu in dva v Torontu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 12. 2013 18.18
Moški in deklica, oz. oče in hči, zelo verjetno, ne vem zakaj je to tako težko zapisat, saj razumemo razmerje.
Ramzess
28. 12. 2013 18.17
+1
Zanimivo, narod v težavah, elita pa na 'dopustu' (beri na varnem). Nič novega.
SBR
28. 12. 2013 15.55
the_irony
28. 12. 2013 14.47
+6
hvala bogu za Alpe, drugace bi nas ze zdavnaj odplavilo nekam ...