Tujina

Grški prevozniki končali stavko

Atene, 01. 08. 2010 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
33

Grški avtoprevozniki so končali šestdnevno stavko. Sporočili so, da se bodo z vlado pogajali o reformi, katere cilj je odprtje njihovega sektorja konkurenci iz EU.

Po več dni trajajoči stavki voznikov cistern z gorivom so se razmere v Grčiji konec tedna začele nekoliko umirjati in kot kaže, se bodo še danes povsem umirile. Avtoprevozniki so namreč sporočili, da je stavka končana.

''Generalna skupščina prevozniških federacij se je z mejno večino odločila, da končamo stavko," je povedal vodja prevozniških sindikatov George Tzortzatos.

Koncu stavke je botrovala odločitev vlade, ki je prevoz goriva bencinskim črpalkam in drugim ustanovam ob spremstvu policije poverila vojski in zasebnikom, ki imajo tovornjake.

Od sobote popoldne je bilo gorivo dobavljeno več kot polovici bencinskih črpalk v grškem glavnem mestu Atene ter drugem največjem mestu Solun. Prav tako je boljša oskrba v provincah. Grška vlada napoveduje, da bodo vse bencinske črpalke z gorivom spet oskrbljene do danes popoldne.

Gorivo na bencinske postaje in drugam prevaža vojska.
Gorivo na bencinske postaje in drugam prevaža vojska. FOTO:

Stavka škodila turizmu

Vlada je sicer v sredo izdala izreden odlok o končanju stavke, ki je sredi turistične sezone povzročila veliko škodo turizmu. Številni turisti so namreč odpovedali svoje počitnice v Grčiji. Ob cestah je bilo zapuščenih na stotine izposojenih avtomobilov, saj ni bilo mogoče dobiti goriva. V državi so ostali ujeti tudi številni turisti, večinoma iz Srbije in Bolgarije, ki so v državo pripotovali z avtomobilom. Prav tako je veliko škodo utrpela industrija, zaradi stavke pa so imeli še težave pri oskrbi s hrano in zdravili.

Stavka voznikov cistern se je zgodila prav v času, ko se v Grčiji mudijo predstavniki EU, IMF in Evropske centralne banke (ECB), ki preverjajo uspešnost uresničevanja varčevalnega programa s strani grške vlade. Njihovo mnenje bo odločilo, ali bo Grčija septembra lahko začela črpati drugi del posojila, vreden devet milijard evrov.

Vozniki so vladni odlok zavrnili, zaradi česar jih je policija razganjala tudi s solzivcem. Tudi vojaške tovornjake so spremljala vojaška in policijska vozila, s čimer so želeli preprečiti morebitne napade. Lastne cisterne so medtem angažirala tudi energetska podjetja v državi.

Danes pa so sporočili, da se bodo z vlado pogajali o reformi, katere cilj je odprtje njihovega sektorja konkurenci iz EU v prihodnjih treh letih.

Vozniki tovornjakov so s stavko izražali nestrinjanje z napovedanim odprtjem njihovega sektorja konkurenci iz EU, ki ga bodo uvedli v okviru reform, ki jih mora Grčija sprejeti, če želi dobiti posojila EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Tovorni promet namreč ostaja eden najbolj zaprtih poklicev v Grčiji, saj nove licence za voznike niso bile izdane že skoraj 40 let. Namesto tega vozniki svoje licence pogosto prodajajo zasebno – včasih tudi za več kot 300.000 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Azgard
02. 08. 2010 13.46
"..saj nove licence za voznike niso bile izdane že skoraj 40 let. Namesto tega vozniki svoje licence pogosto prodajajo zasebno – včasih tudi za več kot 300.000 evrov." No comment, in potem grejo stavkat, ko bojo tako nebulozo končno ukinili... Bojo saj malo v red spravil Grčijo, sem imel našo vlado za balkansko, pa vidiš Grčijo, prot kateri smo ji kot vesoljka urejena civilizacija. Kot bi kup divjakov vodil državo in bi jih bolil k... za gospodarstvo, sam da je folk srečen pa ima plače, tudi če gre džava zaradi tega v propad, loleki eni.
___
02. 08. 2010 06.31
Palica premalo daleč seže.
angrygrandpa
02. 08. 2010 01.27
REVOLUCIJA JE EDINA RESITEV !!!
Bremši Bremše
02. 08. 2010 01.23
rumburuk ni blo v grčiji ampak v turčiji
d888
02. 08. 2010 01.08
Grčija ,Ciper,Turčija so indikatorji za racionalne odločitve svetovne politike med nami in njimi. No ja če si idealist..
d888
02. 08. 2010 00.57
rumburak Strateška pozicija.Ko je Nikita Hruščov potegnil rakete srednjega dosega iz Kube je J.F.K. storil enako v Grčiji.
djdj
02. 08. 2010 00.29
Ko bom velik bom Grk. Nič delal spal in živel na račun preostale EU. :))
nnee
02. 08. 2010 00.19
banda delat nej grejo pa začnejo nej davke plačat... to ne morš verjet kašna utaja davkov je v grčiji
Dejan Zajebancije
01. 08. 2010 23.12
Ja pa kaj hudirja je imela ta Grčija neke hude privilegije znotraj EU?!? Pri nas smo morali odpirati trge, ukinjati privilegije ŠE PREDEN smo vstopili v EU. Koliko let pa je že Grčija v EU in ima zaprte trge, subvencije tam, kjer jih ne bi smelo biti,... Halo? A zdaj bomo pa tem lenuhom še denar dajali in to iz žepov, kjer denarja ni?!?
Nowotny
01. 08. 2010 21.16
sam tem lenuhom ne bi dal nobene pomoči! Zakaj? 1. Ker morajo veljati za vsa enaka pravila! Tudi pri nas so avtoprevozniki plačali visoko ceno, pa jih nihče nič ne vpraša. 2. Ker so veliko denarja spičli za njihovo vojsko, se prekomerno oboroževali, kar je bistveno povečalo njihov dolg. Malo poglejte kaj imajo v svoji oborožitvi. Zakaj nebi ieli tudi mi. Kot kaže bodo to plačali itak drugi. 3. ker imajo preveliko in daleč predrago javno upravo, brez nadzora. Pouk te zgodbe je približno tak! Če si v EUR območju, si naberi veliko dolga. Tvojo zapravljivost bodo reševale, solidarnostno, države EUR območja. Kot v stari jugi. Slovaški za čestitat, ker je odločno rekla ne in ni podprla kreditov. Pahorju pa velik HVALA, ker nas je spravil v še večji zos z odobritvijo kredita takim lenuhom. Naj živi lopovščina!
mc_burek@email.si
01. 08. 2010 19.37
grki tujim avtoprevoznikom predirajo gume tko da ja, konkurence ne bo tam še en cajt :)
.eu.
01. 08. 2010 19.24
še stavkat ajde gremo cel let če treba
purpena
01. 08. 2010 18.55
A ni lepo druge kritizirat, doma pa štala.
402576
01. 08. 2010 18.51
Mi pa še takšnim stvorom pomagamo? Res lepa ti hvala Pahor da sem jim lahko pomagal..nvm če ne bi ravno umrl če tega ne bi mogel storiti..Namesto da smo ta denar dali (prisilno kar se tiče ljudstva) grkom bi lahko rešili kakšno domačo firmo in s tem bi kakšen človek več imel službo..ampak ne..mi smo mogli dati njim ker si pač komunistični Pahor želi ugajati evropi..res Pahor, odlične poteze delaš..briljantne..postaviš se lahko ob bok Hitlerja, Musollinija, Stalina in podobne..čakam edino še kdaj bo preljuba Kresalka napovedala policijsko državo..
riseup
01. 08. 2010 18.44
Ko bo usekala mati narava nam ne pomaga noben protest. Everyone will suffer
Abacus
01. 08. 2010 15.59
EU je to kar je vedno bila. Nikoli ni bilo enakega standarda v njej in nikoli ga nebo.(Tudi v ZDA ,ki so ena drzava je velika razlika med posameznimi zveznimi drzavimi glede standarda ljudi in vedno bo). Evropski politiki sicer tega nebodo nikoli priznali ,saj se sklicujejo na enakost med narodi EU a tega ni tako. Dvomim ,da bo EU razpadla ,se pa zna zgoditi ,da bo izstopila kaksna clanica ,dve ,tri... Se vedno pa bodo vsaj gospodarsko dobrostojece drzave ostale skupaj. Verjetna pa je tudi delitev EU na dve skupini drzav ,nekateri teoretiki napovedujejo ,da bo to bilo po nacinu Zahodno rimskega cesarstva in Vzhodno rimskega cesarstva natanko po mejah takratnih cesarstev.
coyoteugly82@gmail.com
01. 08. 2010 15.53
Grki so itak največji balkanci po obnašanju...
jenihvetes
01. 08. 2010 13.50
Evropska Unija je prihodnost!!! Vsi narodi revni, to je edini recept, da se premaga zavist in škodoželjnost!!! Sem bral da tudi Barosso sam kavice plačuje in da špara pri jedači, je shujšal že za 15 kg!!! EU, hvala ker si...
MaršAudiac
01. 08. 2010 13.50
mac4_m KJE NA TEMU PLANETU SO SPLOH ZATE IDEALI?
MaršAudiac
01. 08. 2010 13.48
mac4_m KAJ BI TI SPLOH PRAVZAPRAV RAD?