Tujina

Zaslužek med potovanjem: mladi v Avstraliji delajo v suženjskih razmerah

Canberra, 05. 05. 2015 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Mladi, ki se podajo na delovne počitnice po Avstraliji, se od tam ne vrnejo vedno z lepimi spomini. 150.000 mladih popotnikov, ki vsako leto dobi delovno počitniško vizo, se pogosto sreča z izkoriščanjem, rasizmom in celo spolnim nadlegovanjem. "Z delavci so ravnali kot z živalmi," je razmere opisala avstralska novinarka.

V Avstralijo vsako leto v želji po novih doživetjih in dodatnem zaslužku pripotuje 150.000 mladih.
V Avstralijo vsako leto v želji po novih doživetjih in dodatnem zaslužku pripotuje 150.000 mladih. FOTO: Reuters

Avstralska nacionalna televizija ABC je raziskovala razmere, v katerih delajo mladi, ki v državo prispejo na podlagi delovno počitniške vize (Working holiday visa). Ugotovili so, da Evropejce in Azijce, ki delajo pretežno na kmetijah, veliko premalo plačajo, izkoriščajo, nadlegujejo in celo napadajo.

"Working Holiday visa"

Program "Working Holiday visa" je zasnovan kot program kulturne izmenjave, ki mladim do 31. leta omogoča, da 12 mesecev potujejo in zraven služijo denar z delom. Pri istem delodajalcu so lahko zaposleni šest mesecev. Opravljajo nizko kvalificirana dela, ki ne zahtevajo izkušenj in posebne usposobljenosti, kot so obiranje sadja, pobiranje zelenjave ali delo na kmetijah in v klavnicah. Delovno počitniško vizo lahko pridobijo državljani Belgije, Kanade, Cipra, Danske, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Hong Konga, Irske, Italije, Japonske, Koreje, Malte, Nizozemske, Norveške, Tajvana in Združenega Kraljestva.

Mladi delavci, ki v Avstralijo pridejo na delovne počitnice, pogosto poiščejo delo preko agentov še preden se podajo na pot. Nekateri pa na spletne oglase za prosta dela odgovarjajo po tem, ko že prispejo v Avstralijo. Čeprav se mnogi podajo na pot z željo po novih doživetjih in upanjem na nepozabno leto, pa se jim slednja želja lahko uresniči na predvsem drugačen način, kot so si predstavljali. Iz Avstralije namreč poročajo o izjemnem izkoriščanju mladih, ki v državo pripotujejo na podlagi te vize. Izkoriščanje je široko razširjeno, vanj pa so pogosto vpletene organizirane združbe.

Supermarketi prispevajo k izkoriščanju delavcev

Raziskava je osvetlila tudi dejstvo, da potrošniki širom sveta kupujejo hrano, ki jo nabirajo in pakirajo izjemno izkoriščani delavci. Namreč supermarketi ne kupujejo sadja in zelenjave od kmetov in ostalih dobaviteljev, ki spoštujejo pravila in svoje delavce plačujejo korektno, temveč sklepajo pogodbe s cenejšimi dobavitelji. "Supermarketi pritiskajo na nižanje cen hrane, pridelovalci so v brezizhodnem položaju in je njihova edina rešitev to, da zmanjšajo stroške delovne sile," je povedala novinarka ABC Caro Meldrum-Hanna.

Avstralci v duhu sodobnega zavedanja o pomembnosti lokalne pridelave v dobri veri kupujejo lokalno pridelano hrano, ne zavedajo pa se izjemno temne plati njene pridelave. "Pomembno nam je, od kod prihaja hrana ter da je sveža, a morali bi se zavedati tudi dejstva, kdo jo pridela," je dodala. Hrano, ki jo ekološko osveščeni posamezniki izbirajo iz polic, namreč nabirajo in pakirajo skrajno izkoriščani delavci.

Potrošniki, ki izbirajo lokalno pridelano hrano, se ne zavedajo, v kakšnih pogojih je ta bila obrana in pakirana.
Potrošniki, ki izbirajo lokalno pridelano hrano, se ne zavedajo, v kakšnih pogojih je ta bila obrana in pakirana. FOTO: Thinkstock

Glavni krivec so posredniki med delavci in delodajalci

Delavci prejmejo izredno nizka plačila, a ni nujno, da jih delodajalci slabo plačajo. Namreč med obema skupinama pogosto stoji vmesni člen, ki je po mnenju raziskovalcev televizije ABC glavni krivec za izkoriščanje. Ta vmesni člen so najpogosteje moški srednjih let, ki farmam "prodajo" cele skupine migrantskih delavcev. "Delodajalci plačajo dogovorjeno vsoto posrednikom, ti pa izplačajo manjše vsote ter poberejo del tega denarja zase," je povedala Meldrum-Hannova. Na takšen način letno "izgine" na stotine milijonov dolarjev. Nekateri delodajalci se niti ne zavedajo, da prihaja do tega.

Avstralski mednarodni ugled visi na nitki

Strokovnjakinja za delovno pravo in migracije Joanna Howe je povedala, da je sistem podeljevanja viz postal popolnoma pokvarjen, in to do te mere, da ogroža globalni sloves Avstralije. "Postali bomo znani kot država, ki izkorišča ranljive ljudi, ki iščejo boljše priložnosti za svoje življenje. Tega ne bi sprejeli, če bi šlo za avstralske delavce, a ker gre za tuje delavce, ki jih ne poznamo, se nam zdi to sprejemljivo," je dodala.

Avstralci se zavedajo, da dodatne delavce potrebujejo, saj predvsem v poljedelstvu potrebujejo dodatno delovno silo, sploh tisto, ki opravlja najnižje vrednotena in najzahtevnejša dela.

150.000 tujih delavcev letno

Mladi migrantski delavci delajo v "suženjskih" delovnih pogojih, saj so bistveno premalo plačani ter pogosto podvrženi verbalnemu ali celo spolnemu nasilju. Letno v Avstralijo z delovno počitniško vizo prispe 150.000 delavcev. "Odgovorni za program tovrstnih viz ne preverjajo, kam ti delavci gredo in za koga delajo," je povedala Meldrum-Hannova. Zaradi tega so zelo ranljivi.

Posredniki po celi državi promovirajo svoje usluge in delodajalcem obljubljajo, da bodo njihove stroške zmanjšali za kar 30 ali celo 40 odstotkov. Delodajalci se na račun posredništva lahko izognejo obveznostim samega zaposlovanja in odpuščanja, plačevanju davkom, bolniških nadomestil in ostalih stroškov. Ker za opravljeno delo plačujejo posrednikom, so njihove poslovne knjige povsem legalne. Osrčje težave leži v tem, da je to področje popolnoma neregulirano in da nihče ga ne nadzoruje poslovnih knjig teh posrednikov.

Nekateri delajo tudi do 22 ur na dan.
Nekateri delajo tudi do 22 ur na dan. FOTO: Reuters

Težaško delo pogosto spremljajo rasizem in spolne zlorabe

Meldrum-Hannova je predstavila nekaj zgodb posameznikov, ki so se znašli v nezavidljivih položajih. Neka visoko izobražena dvajsetletnica iz Hong Konga je na teden opravila 60 ur težaškega, fizično napornega dela, saj je obirala grozdje za velike supermarkete. Njena urna postavka je znašala 3,55 evrov na uro.

Novinarka je slišala tudi mnogo zgodb o rasizmu in spolnem nadlegovanju. "Nekateri se soočajo z nenehno verbalno in fizično zlorabo ter nespodobnimi napadi," je povedala. Od mnogih žensk so zahtevali, da v zameno za podpis vize nudijo spolne usluge.

Najbolj jo je pretresla zgodba mladih Tajvank, ki so jih na zelenjavni farmi namestili v prenatrpano deljeno hišo, niso niti dobro vedele, kje so. Preden so pričele z delom, so v hišo vstopili njihovi nadzorniki ter jih spolno nadlegovali.

Druga skupina delavcev ji je zaupala, da so delali na piščančji farmi. Na njej so se soočili z izjemnim rasizmom, saj so morali vsak dan nositi ista umazana oblačila, polna krvi in drobovja, medtem ko so jih avstralskim delavcem menjali vsak dan. Od tam so zbežali, a pravzaprav iz dežja pod kap. Namreč našli so delo na kmetiji, kjer jih je gospodar namestil v konjski hlev, kjer je na posteljah spalo več kot deset ljudi. Ker so bile vse postelje polne, so jih peljali na pasja ležišča in jim ukazali, naj spijo tam. "Z njimi so ravnali kot z živalmi," je povedala.

Popotniških delavcev ne izkoriščajo vsi delodajalci, nekateri jih pošteno plačajo.
Popotniških delavcev ne izkoriščajo vsi delodajalci, nekateri jih pošteno plačajo. FOTO: Reuters

Delajo tudi 22 ur na dan

Delovne razmere pogosto spominjajo na suženjske, saj nekateri delajo tudi do 22 ur na dan. Spijo v improviziranih zavetiščih, kjer je pod eno streho stisnjenih tudi do 50 delavcev. Drugi morajo spati v hlevih, šotorih, garažah ali kontejnerjih.

Mlade delavce odpeljejo na delo v odročna podeželska mesta, kjer jih na delo in domov prevažajo v mini kombijih. "Nimajo povezave z zunanjim svetom, imajo zelo malo denarja in nimajo veliko priložnosti, da bi odšli stran," je pojasnila Meldrum-Hannova.

Kljub temu, da je izkoriščanje migrantskih delavcev izjemno razširjeno, pa to ne pomeni, da so vsi delodajalci slabi. Nekateri namreč delavcem plačujejo pošteno ter jim tudi izplačujejo več kot le minimalno plačo. Slovenci sicer avstralske delovno počitniške vize ne moremo pridobiti, se pa s tovrstno vizo vsako leto na Novo Zelandijo odpravi 100 mladih, zato opozorila niso odveč. Pozornost in premislek pri izbiri dela in predvsem posrednikov je nujna. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
06. 05. 2015 03.32
Delovna počitniška viza, ste resni, ime ti pove vse. Pa bi pričakovali da mladina dela resno, pa naivni delodajalci mislijo da bodo preko počitniške vize dobili dobre delavce. V Kanadi je urejeno da Mehičani priletijo z avionam vsako jesen, so nameščeni na teh farmah, farmerji poskrbijo za nje, bolniška in penzija, delajo šest dni, nedelja prosta, spomladi ko se delo konča v toplih gredah, pa spet odlaufajo domov.
appollyon
05. 05. 2015 17.29
+7
Ups, očitno avstralija ker se je zoprstavila islamu, že čuti posledice! Zakaj medije ne omenjajo kako tujci delajo v islamskem svetu, kjer suženjtvo še vedno obstaja, kjer ti pri vstopu v dršavo poberejo osebne dokumente, kjer te brez dovoljenja "lastnika" ne izpustijo iz države, kjer te spolno nadlegujejo in potem še obtožijo da si izival/izivala! Kr nabijajte v prazno, avstralija je 2000 let pred islamom!
abigail
05. 05. 2015 17.19
+2
Me prav zanima, kaj bi ti isti izkoriščani študentje, ki so najverjetneje potomci staršev iz višjih slojev družbe pa povečini še iz dežel z višjim standardom kot je naš, rekli, če bi poleg avstralskih delovnih pogojev preizkusili še naše? Agencije za posredovanje delovne sile, ki so za samo nepotrebno ožemanje, imamo prav tako, urna postavka je podobna ali pa še nižja v nekaterih primerih (nočno delo je enako ne-plačano kot dnevno), o mobbingu, neupoštevanju delovne zakonodaje in druge vrste maltretiranju pa večina raje molči, da le obdrži (ne)plačano delo. Kruti globalni kapitalizem. Naj le študentje čim več potujejo, morda bo vsaj to sčasoma pomagalo izboljšati svet?
abigail
05. 05. 2015 17.26
+2
Nas pa bi morali takšni, dobri članki tudi malo bolj spodbuditi k razmišljanju in k napredovanju v zavesti o svetu in o nas v njem.
ONniON
05. 05. 2015 15.43
+4
kaj še delate v izkoriščevalski , kapitalistični Avstraliji , hitro nazaj v Slovenijo , v raj
ONniON
05. 05. 2015 15.27
+5
izmed slovencev ki so v Avstraliji in teh je vedno več seveda se nazaj vrnejo le redki oz. peščica , ker avstralija tudi nima recesije , brezposelnost je nizka
Te vidim
05. 05. 2015 13.04
+14
Žalostno, da mora mladina it iz rodne države iskat delo. Sam tako je
MATEJ5321
05. 05. 2015 13.11
-8
In tudi tako je bilo, in tudi tako bo, dokler bodo pri nas komunisti. Ko pa jih ni bilo smo imeli najboljšo železnico. Sedaj imamo najslabšo. In še zmeraj bodo vsi za komuniste. In še vsaj 10 - 30 let bodo. Potem bo lepše in nekaterih ne bo več :)
pe?navodo
05. 05. 2015 14.11
+4
Kaj pa volite zmeri SDS komuniste in starosto komunistično Janšata. Pa jih nehite volit. Pa bo mogoč kaj bolš. Če jih pa volite se pa NE PRITOŽUJ.
vetlan
05. 05. 2015 14.48
+9
nehajte sanjati o koruzi, kdorkoli bo na oblasti ne bo nič boljše zaradi preprostega razloga...SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA NI VEČ! Ne vem, koliko časa butci želite vztrajati pri desnih ali levih? Če tega ne razumete, potem ste mentalno prizadeti
razocarani
05. 05. 2015 16.29
+5
matevz res si bolann sigurno se zadevas ,,taki kot ti si zasluzijo samo eno,,prav zvije me ko berem take bedne komentarje ,,ne morem verjet da taki osebki res zivijo ,a te starsi niso mogli ob rojstvu zatolct ,,ce ze kaj napises napisi kot je res ,,ne zavajaj in sej sovrastva ,,ravno taki kot si ti unicujete dezelo ,,gabite se mi ko samo sovrazite ,,delaj ce bi imel voljo delat bi ze dobil delo ,,tudi pri nas a ker imas dva razreda sole mislis da bos dobil placo kar tako ker si pac ti lep zabit in pokvarjen ,,ravno tisti tvoji fasisti so nam shebali dezelo ,,komunistov ze 40 let ni vec ,,so se neki ki se rinejo mednje a to so pobarvani fasisti kot tvoj janez
razocarani
05. 05. 2015 16.31
+5
vetlam ,imas prav ,,in butci brez svojih nacel tega nimajo z cim razumeti ,razmazani leni pokvarjeni paraziti ki zivijo na racun starsev in dedkov ,razen kakca ne dajo od sebe nic
abigail
05. 05. 2015 17.22
+1
Felix Felixsao
05. 05. 2015 12.44
+18
Moj prijatelj Italian v Pearthu trenutno dela preko working hollydays visa(za neke balkance)....ima 25 dolarjev na uro za pleskanje, na začetku, ko še ni znal so mu dali da barva samo robove...dobil je 20dolarjev na uro...vsak dan denar na roke dela max 8ur, živi v hostelu za 20 dolarjev na dan...v recepciji zjutraj mu povejo, če je kdo klical, da rabi delavca...NIKOLI V ŽIVLJENJU NI TOLIKO ZASLUŽIL, SPLOH NE VE ČE BI SE VRNIL V ITALIJO!!! Pri njemu sama pozitiva v Avstraliji!!!
MATEJ5321
05. 05. 2015 13.06
+1
jaz pa poznam enega, ki zasluži še veš in dela v Sloveniji. Ojoj kaj pa zdaj :)
eiffel
05. 05. 2015 13.11
+6
Ugotovimo lahko samo to, da nobeden od vaju ni statistik. Posamični primeri ne štejejo več kot za anekdoto.
MATEJ5321
05. 05. 2015 13.16
-4
eiffel, a ne vidiš poante kaj sem napisal. Dej malček možgančke vklopi.
Felix. Tu je bolj govora o sezonskem delu na plantažah daleč od civilizacije. Tvoj prijatu ma kadarkoli možnost it do inštitucij ali pa se usesti na letalo. Tej drugi pa so brez možnosti povratka in nekateri celo brez dokumentov, ker so jim jih delodajalci na tak ali drugačen način odtujili. Vsaj tako so zadevo predstavili Italijanski novinarji.
ficfiric 1
05. 05. 2015 14.05
+3
Ipsidipsi......kaj to razlagas slovencu?? Nima procesorja za kaj taksnega obdelat....tko kot velikokrat slisim iz ust tistih ki imajo vsega prevec in se nikol v zivljenju ni tud mal ne sklonu da imamo vsi na svetu iste moznosti....hahahah...to ke tko popularen stavek...heh...
razocarani
05. 05. 2015 16.36
+0
matevz ,ti nimas mozgan ,,ce kaj napises daj imena in prava dejstva samo nakladas in se delas pametnega bi te rad videl da se nasmejem kaksen zmazek moras biti ,,ze po tem kar napackas moras biti kakec
appollyon
05. 05. 2015 17.31
Haha kaj razlagaš slovencu haha, kaj se niso tvoji starši preselili v slovenijo vključno s tabo, ker doma niste imeli ni za burek! Dej ne seri, raje pojdi delat ker ta sociala te poneumlja!
pe?navodo
05. 05. 2015 12.35
+1
No vendar kaj realnega , da se ne hvali samo tujina in kako mladi tam postajajo kralji. NI VSE ZLATO KAR SE SVETI.
Vesna Hedl
05. 05. 2015 13.00
+13
Veš kaj, tudi pri nas si lahko kralj, sam moraš bit pokvarjen! Na pošten način sigurno da več ne...
MATEJ5321
05. 05. 2015 13.05
-5
vekicha pri nas je drug problem. Tu je še vedno komunizem in vsi mislijo, da bo država dala. Pri nas so tako leni, da so še ženske lačne se..:) Tako, da se vzdrži takšnih komentarjev. Ko bo pa privatnik lahko normalno delal - bo drugače. Škoda da si tako zaslepljena :(
Vesna Hedl
05. 05. 2015 13.11
+6
Matevz, saj mislim da razumem kaj hočeš povedat. Ampak obratno tudi, zakaj bi pa delavec delal za privatnika za minimalko, če z tem komaj preživi mesec? Mimogrede, nisem med tistimi, ki računajo na državo da bo dala. Vem pa da bi definitivno bolje skozi prišla, če bi jemala od države, kot pa tako ko pošteno delam in plačujem davke. Zato pa adios Slo ...
kiboko
05. 05. 2015 13.13
+6
Ni vse zlato kar se sveti ... ampak pri nas zasmrdi kjerkoli popraskaš. Kjerkoli.
Našvasan_zob
05. 05. 2015 12.30
-1
Desnakarji ponavadi Avstralijo izpostavljajo kot raj na zemlji...
BŠK
05. 05. 2015 12.30
+15
Kaj vam spet ni jasno? Obljubljenih dežel ni več! Zbudite se!
razocarani
05. 05. 2015 16.41
+3
si pa le pogruntal ,,zal jih velikooo ne bo nikoli ,,ce pa si delaven lahko uspes kjerkoli ,,tudi doma ,,sicer tezje a se da
Duhec006
05. 05. 2015 12.16
+31
A so tile članki slučajn zarad tega, da neb mladi šli v tujino??? Naj delajo v Slo za drobiž, naj bojo izkoriščani, ponižani, obdavčeni.... da bo mela elita kaj krast. Hahahaha.... podn od podna.... če vsaj neki malega znajo, naj grejo.... če ne poskusiš, ne veš.... vedet je največ.
soba666
05. 05. 2015 12.20
+4
Duhec006
05. 05. 2015 12.22
+8
Ko sm začela delat, sm mela plačo 700 evrov.... šef pa milijarder, unlimited budget.... ko ga vidš, deluje kt nek klošar.... vse me je nauču, kar me oče ni. Mi je pa reku.... Ana.... to je začetek, če boš dobra, omejitev ni.... če pa ne boš, pa tud teh 700 evrov več ne bo.... in sm pozabla na ful dobr job in tvegala.... mi ni žal.
Duhec006
05. 05. 2015 12.30
+10
Ko sm šla, nism vedla niti a bom mela za taksi.... bogu za hrbtom, ker so vsi mislil, da se zafrkavam, da se grem nekega svetovnega popotnika.... nism hotla od njih niti en cent.... pa mi je ratal.... kako, s čigavo pomočjo, še dons ne vem. V lajfu morš tvegat, ne pa cvilt doma.... in to je tist, ko dobiš tud vsebino, nis sam lupina.... zarad vsebine si zanimiv, ti odpira vrata....
ficfiric 1
05. 05. 2015 12.33
+6
Ce bi hotu bit zleht kot vecina slovencev bi reku....a tako ti je sef reku....super...jst bi tud bil bejba....mal se cez mizo naslonis pa mas brz nekaj vec.....tako to gre pri slovenskih gospodicnah....vse bolj pogosto... Drugace pa ce ti je ratalo kakor pravis super in ti privoscim...ena redkih...sploh ce te ni vec v slo se bols...skoda denarja za podporo slovenskim lenuhom..
Duhec006
05. 05. 2015 12.34
+4
Ti kr neki butaš, pa pojma nimaš.... tle je šlo za prijateljski, mentorski odnos....
pe?navodo
05. 05. 2015 12.40
-4
tud jaz tvegam, pa nism hoel ostat niti v Švici, pa vsake toliko kakemu pade na pamet da me kliče v tujino. NI ŠANS PRAVIM. Če se imam za sposobnega si lahko denar služim tu. No pa sem začel študirat mednarodne finančne borzne trge. Danes zadevo obvladam , rabiš samo računalnik, 50 PIPOV sm že naredu, mal zdraven bluzim na netu in gruntam kam bom šel . Če bi bla kolpa topla bi se šel kopat. In sem sam svoj gospodar.Ne p hlapec drugim , tudi Švicarjem ne.
Vesna Hedl
05. 05. 2015 12.48
+8
Ja nauk te zgodbe oz članka je: ne sanjat o tujini, ne it ven, trpi to kar je doma, bogve kako je drugje!! Takoj vsrkat medijsko info, kot da je zlata! NE!! Beri raje: Zakaj sploh rabiš agencijo za zaposlovanje?? Ne samo za tujino, že pri nas je tega polno, preveč, kjer je8ejo delavce v glavo direkt.... Delam že od svojga 18-ega, delala sem marsikaj, že preko študenta, pa nisem nijer ne vez ne pomoči ne agencij rabila... Če sem se počutla izkoriščano, sem šla!! Tudi so me že vprašali, ja kako si pa tam šiht dobla?? Ja sem šla pa sem vprašala če rabijo koga za delat!! Znajt se je treba pa povsod. Tud pričakovat da ti bo nekdo zrihtal šiht, pa boš bogat čez noč je zgrešeno! Za vse si sam!
ficfiric 1
05. 05. 2015 12.49
-3
Duhec006......kaj kr neli butam...zdej bos pa ti men o prijatelskem mentorksem odnosu...take gluposti butajo vsi okrog mene...in zakaj naj bi ti vrjel?? Tud jst nism od vceraj....pa sm ti napisal to v stilu zlobnega slovenca...ce si ze prebrala kar sm napisal...a je fino ko ti en take strela...men tud pravjo da sm lenuh ker sm sel v tujino...ce tko pravjo slovenci bo ze drzalo...naj bom pa lenuh...sam nimajo pol ostali kej zanikat ko recem da so lenuhi...pac sprjaznte se.....lenuhi hodjo v tujino delat...bo sej ne delamo...socialo vlecemo....opa pardon...spet narobe reku....vsi ostali socialo vlecejo sam slovenci delajo....slovensko razmisljanje...
pe?navodo
05. 05. 2015 12.50
+3
Dnarja je NEOMEJENO - NO LIMITS - na finančnih borznih trgih ! Sam tega ne učijo niti na ekonomskih fakultetah. Če bi učili tako kot v GB potem bi zainteresirani študentje prinesli dokazila o svojem trgovanju na borzah da bi prišli do bolših služb. FINANČNI TRGI SO RIZIČNI IN LAHKO IZGUBITE VES SVOJ INVENSTIRAN KAPITAL ! Tako tam resni borzniki učijo NAJPREJ. Pri nas pa prevaranti pravijo da jim daš denar da boš dobil dobre obresti. Pol pa seveda ni nič, ker nič ne obvladajo . So podobni kol WOLF iz wol strita.
Duhec006
05. 05. 2015 12.51
+4
fic.... sploh ne pričakujem, da bi mi verjel.... še manj mam pa pravico to zahtevat. Misl si kar te je volja, mene to ne mot....
pe?navodo
05. 05. 2015 12.56
+2
Mim grede , tud men pravijo da sem lenuh . Ker se mi več ne da cele dneve pri privatniku delat in vse povsod kot že 20 let. Pa sploh nočem več bit zaposlen. Služb se branim ko hudič križa. Za vse sem navaden lenuh , kar malce lahko tud drži, ker če se ukvarjaš z finančno borznimi trgi kot jaz , več kot 2 uri na dan nimaš kaj delat. Lahko od začetka da spoznavaš, pa sem bil za računalnikom non stop, pa so rekli da sem samo za računalnikom. Skratka , ne smeš gledat na druge . Sam se odločaš karkoli. In če me kdo vpraša če sem kje v službi , pravim da službe ne rabim - da rabim DENAR. Kje pa denar zaslužiš je pa drug problem.
Duhec006
05. 05. 2015 12.57
+4
profi.... ti si nakladač. Kratko in jedrnato....
pe?navodo
05. 05. 2015 12.58
-2
Danes v času interneta se lahko učiš karkoli iz katerekoli univeze hočeš, je vse na netu. Vsi podatki so na netu, je pa to težko takoj pridt do pomebnih podatkov. Če lahko tam eni na borzah , služijo miljarde si lahko tud mi zaslužimo za preživetje.
pe?navodo
05. 05. 2015 13.04
-1
Poglej si danes do zdaj borzo EUR /USD pa boš vidla da je cena bla od 1.11450 do min. 1.10650 kar = 80 PIPOV. Marsiker znalec je danes že dobil dnevni dobiček od 30 do 50 PIPOV. In ne meni da sem nakladač. Jaz nimam med nogami frače da so drugi meni mentorji. Mene so šfabi sami dali naprej za programerja določenih strani ker so vidli da OBVLADAM. Fantov pač ne vzame noben za mentorje , razen če si DR. Lahko pa prideš kam če znaš razmišljat in obvlad aš zadeve.
pe?navodo
05. 05. 2015 13.07
+0
In jaz se ne prilizujem nobenmu. Nimam nobenga šefa in upam da tako ostane in tudi ne nobene babe. Ne rabim lažnivih in kurbirskih. Pa ravno take me napadajo po navadi. Pa tud frače nimam da bi mel bilogdaj kakšnega mentorja.
ficfiric 1
05. 05. 2015 13.17
+0
Duhec006...evo spet si pokazala svoj slovenski ksiht....najprej ostalim da naj si mislijo o tebi kar zelijo pa vmes se pohvalis kolk delas itd....ostali pa nakladaci....pa se v prejsnem odstavku mi neki nasprotnega trdis....ahh joj....se res vid kako hitro znas trobentat....pa vsi drugi nic sam ti vse....sej pravim...jst ti ne verjamem.*
ficfiric 1
05. 05. 2015 13.48
+0
Starprofi..plus od mene..+++...lepo da ti je uspelo...cim vec taksnih ki so brez sefov....jst tud upam in imam plan da bom v roku 4 let sam svoj sef...
appollyon
05. 05. 2015 17.32
-1
Ma vi nimate pojma o valutnih trgig,m kaj šele o financah! Sami strokovnjaki ki so v življenju zaslužili samo SOCIALO x mesecev ki jo je dobival!
Katy87
05. 05. 2015 12.08
+4
hahahahaha 3,55 € na uro, boga reva, boljša postavka kot moja pa mam tud fizično delo. :)))
ficfiric 1
05. 05. 2015 12.15
-5
Duhec006
05. 05. 2015 12.18
+3
Kako pa ti veš, da doma leži??? Če bi, takega posta neb napisala.... zato pa je vse v riti, ker se grete nek kanibalizem.
ficfiric 1
05. 05. 2015 12.22
-4
Vem...tako kot veste vi o vseh ostalih vse....baje da so vsi lenuhi ki gredo v tujino delat....al pa bezijo zarad vojne...sami lenuhi baje...ki hocjo socialo vlect....sam slovenc posten vmes...hahahahah...vidim po rezultatih....vidim kje je slo....delavni ja....v jezik edino....tisto znate sukat kr orenk....
Duhec006
05. 05. 2015 12.24
+4
Hahahaha.... pr men je kontra.... štejejo dejanja, rezultati.... jezik mam pa strupen do tistih, ki si zaslužjo.... pa jezik je še najmanjši problem.
ficfiric 1
05. 05. 2015 12.28
-4
No ce ti tko pravis....zame so slovenci se vedno lenuhi....glede na to da je polovica drzave brezposelne...
Katy87
05. 05. 2015 13.24
+1
Sej pravim da delam fizično delo za manjšo urno postavno, nisi razumel stavka?
ficfiric 1
05. 05. 2015 13.52
-4
Katy87....oprosti...mal sarkazma...taksno je mislenje slovencev...sam pokazem kaksno majo v glavah....tud sam sem delal nekaj let za 3.5 na uro....kaj cmo...slovenija...pravim sam tako ker zmeri tuki gor sami pametni slovenci ki sam kritizirajo vse vprek...pa stalno poslusam ene in iste fore stare 70 let....pa se kr stalin jih preganja...pa crnci in muslimani so okradli slovenijo....stekas ti kar jaz pisem....ce ne potem si ocitno tudi ti med tistimi ki jih omenjam....drugace se pa opravicujem...se nimam za nekaj vec kot nekateri tukaj...tud sam sem delavec...vendar placan za kar naredim....kar za slovenske delavce ne morem rect...
razocarani
05. 05. 2015 16.51
+0
dragi duhec ,,glede na to koliko visis na tem portalu bol malo delas ,,ce pa si res zenska pol pa razumem kako in kaj se ce si dobra za pogledat ,,po tvojem cudnem pisanju ravno ne blestis z presezki pameti ,,sicer za tisti posel te ne rabis prevec ,,jezik pa imas res dolg in za ta posel je to velika prednost ,,pa se naprej lepo sluzi ,,ti nisem nevoscljiv ,,samo ne pametuj vsem in vsiljuj svojo logiko ,,vsak ve zase kaj mu pase ,,lepo se imej in manj pisi neumnosti pa se vec delaj ,,cao
appollyon
05. 05. 2015 17.34
-1
Kdo ti je kriv da delaš za 3.5 evrov?!? Jst ne, in jst se izpod 10/h niti ne premaknem!
Katy87
05. 05. 2015 20.48
appollyon, in kdo te potem preživlja? Mami in oči?
Vesna Hedl
05. 05. 2015 12.07
+29
Ne vrjet tega prosiiim ljudje, če ste vsaj malo razsodni! To, da posredniki ( agencije ), pobirajo denar na račun delavca, je itak povsod!!! Da se izkorišča poceni delovno silo, z nizko stopnjo izobrazbe, tudi to je povsod!! Ne bo mi pa nihče rekel, da je stanje v Avstraliji slabše kot pri nas...samo tisti, ki si ne želi da odidem iz Slovenije, da bo lahko še dalje na moj račun polnil svoje žepe!!!
vetlan
05. 05. 2015 12.47
+8
osebno ne verjamem nobenemu politiku in mediju v Sloveniji, lažejo ali pa skrivajo resnico, tukaj je pranje možganov na višku
vetlan
05. 05. 2015 12.55
+3
in sem se naveličal fines, da kulturno lažem, čas bi že bil, da govorimo resnico in nehamo farbati sami sebe
Vesna Hedl
05. 05. 2015 12.56
+5
Smilijo se mi tisti ljudje, ki takoj nasedajo na take fore...po drugi strani pa sami so krivi, da ne razmišlajo izven okvirjev politike in medijev...
TRUMPP
05. 05. 2015 11.57
+4
Če vam ni všeč v Avstraliji, lahko greste obirat sadje v Severno Korejo. Tam imajo baje tudi jabolka in grozje. Spali boste pa v hotelih,...komunizem časti,...pa to.
Duhec006
05. 05. 2015 12.06
+4
ficfiric 1
05. 05. 2015 12.14
-7
Jp...se strinjam....slovenc pa delo ne gre glih skupi....sami lenuhi....pol drzave socialo vlece...za piko na i pa se v tujino bezijo....sami lenuhi...bi radi se v tujini socialo fural...
Duhec006
05. 05. 2015 12.17
+7
Lenuhi v tujino ne grejo, ker vejo, da bojo moral delat.... tam ni nič samoumevno.... tud višina plače ne.... dobiš tolk, kokr nardiš. V Slo pa ne....
ficfiric 1
05. 05. 2015 12.24
-5
Kaj lazes duhec....me je kr nekaj modelckov s tega foruma poducilo da kdor bezi v tujino je lenuh....ceprav tud sami neki po tujini delajo...no ja...socialo vlecejo ne pa delajo...najprej mi razlozjo da lenuhi hodjo v tujino sam oni pa niso lenuhi...oni so sli pa garat....hahahahah...ja seveda...
MATEJ5321
05. 05. 2015 13.14
+1
Eh. lenuhu se ne da na pot, delat. Kakšne maš ti :)
appollyon
05. 05. 2015 17.36
Slovenci smo vas 60 let podpiral, pol smo mel pa dost okupatorja in smo raje šli na svoje! Samo kaj ko so vaši podobne familije prišle za nami! Za delat moraš tudi znati delat, kar pa tebi podobnim ni niti blizu!
novak.novak
05. 05. 2015 11.56
+13
a boste neodvisni raziskovalni novinarji tud o slo razmerah kaj takega raziskoval? da se vsaj približate kakemu novinarstvu, ne da greste sam tam, kamor vas povabijo, pa pol speve pojete? npr kak delavce, kateri niso dobil plačila mečejo iz sob, ker jih ne morejo, logično, plačat? kolk jih dela pa sploh ne dobijo plačanih prispevkov? kolk jih dela pa ne dobe tri mesece plač? če se omejimo sam na ta nivo, imate dovolj dela...
myrchi
05. 05. 2015 11.54
-4
Nihče jih ne sili, da morajo it tja. Spolno nadlegovanje pa itak spada zraven.
lepe o?ke
05. 05. 2015 11.53
-1
Kaj se tukaj ne cedita med in mleko?????
novak.novak
05. 05. 2015 11.53
+5
ja, tko grozn je v avstraliji da še domačini ven bežijo...
ficfiric 1
05. 05. 2015 11.48
+1
Kaj spet neke lazi....v svobodnih demokraticnih kapitalisticnih drzavah pa se to ze ne dogaja....to je zihr napaka...to je sam v rusiji pa koreji...baje..
vetlan
05. 05. 2015 12.44
+0
appollyon
05. 05. 2015 17.37
V rusiji delajo za 1€ na uro na sibirskih razmerah, ko pa je plača pa čudežno iginejo! No kaj je plača v severni koreji noben ne ve, ker tega pojma ne poznajo!
Duhec006
05. 05. 2015 11.44
+20
Še dobr, da v Slo ni izkoriščanja....