Tujina

Poročilo: Bruseljsko letališče brez reševalnega načrta za primer napada

Bruselj, 07. 07. 2016 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Preiskava, ki so jo opravili po marčevskem terorističnem napadu na bruseljskem letališču, je pokazala, da letališče ni bilo pripravljeno na tovrstne dogodke. Izkazalo se je tudi, da po napadu ni bilo usklajenega vodenja reševanja, komunikacija med pristojnimi službami pa je potekala prepočasi.

V eksplozijah na bruseljskem letališču in na postaji podzemne železnice je 22. marca umrlo 32 ljudi.
V eksplozijah na bruseljskem letališču in na postaji podzemne železnice je 22. marca umrlo 32 ljudi. FOTO: AP

Bruseljsko mednarodno letališče Zaventem ni bilo ustrezno pripravljeno na morebitne teroristične napade, kaže poročilo preiskave, ki jo je po marčevskem terorističnem napadu opravila skupina strokovnjakov. V poročilu, ki so ga v sredo predložili belgijskemu parlamentu, preiskovalci kritizirajo tudi neusklajene reševalne akcije po napadu.

Krizni načrt letališča je vključeval ravnanje ob strmoglavljenju letala, ne pa možnosti terorističnega napada, poroča belgijski časnik Le Soir.

Zaventem
Zaventem FOTO: AP

Po ugotovitvah preiskovalne komisije po napadu ni bilo usklajenega vodenja reševanja, komunikacija med posameznimi pristojnimi službami pa je potekala prepočasi. Poleg tega so na prizorišče poslali samo enega psa, izurjenega za iskanje eksploziva.

V bombnih napadih na bruseljskem mednarodnem letališču Zaventem in na postaji podzemne železnice Maelbeek je 22. marca umrlo 32 ljudi, več kot sto jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napade je prevzela teroristična skupina Islamska država.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
08. 07. 2016 14.30
Ko se kaj že zgodi je itak prepozno.
Andrej Merljak
07. 07. 2016 20.16
Adami kaj je bilo narobe z mojim komentajem.
Andrej Merljak
07. 07. 2016 20.15
+1
Vse skupaj že spominja na bojno stanje v EU. Za vse pa smo si Evropejci sami krivi. Bruselj nam že dirigira koliko tujcev mora slo sprejet/nastanit v slo. Še malo in nam bo Bruselj pisal Ustavo Slo.
felix59 drugič
07. 07. 2016 17.20
To je dobro , ker bi se v primeru napada Orgličarju in podobnim evropskim parazitom tresle usrane gate !!