Poročilo: Vatikanska banka omogoča pranje denarja. Papež napoveduje reformo ustanove

Vatikanska banka IOR posluje na način, ki dopušča pranje denarja, razkrivajo dokumenti, ki sta jih objavila dva italijanska časopisa. Medtem je papež Frančišek že ustanovil odbor, ki bo preiskal banko, napovedal je tudi njeno reformiranje.

Papež Frančišek

Papež Frančišek je takoj, ko je prevzel vodenje Cerkve, napovedal spremembe v Vatikanski banki. (Foto: Reuters)

Vatikanska banka IOR svojih strank ne preverja dovolj dobro, lastniki računov pa lahko opravljajo večja nakazila v imenu tretjih ljudi, pravijo očitki poročila, ki sta ga danes objavila dva italijanska časopisa.

"Način, na katerega posluje IOR – da ne razkrije resničnih imen strank – omogoča visoko tveganje za prikrivanje nezakonitih operacij," so v dokumentu, ki ga navaja časnik Corriere della Serra, zapisali tožilci.

"IOR lahko hitro postane kanal za pranje umazanega denarja," je še zapisno v dokumentih. Kritični so tudi do drugih italijanskih bank, ki niso preverjale izvora denarja, prenesenega iz IOR. Ta denar je bil nato pogosto prenakazan naprej še na kako tretjo banko.

Preiskovalci so tudi ovrgli trditve IOR, da so njene stranke izključno verske skupnosti in duhovščina. Med komitenti so "tudi posamezniki, ki lahko tu nalagajo denar in odpirajo račune zaradi svojega posebnega odnosa s Svetim sedežem".

Dokumenti, ki sta jih pridobila Corriere della Serra in La Repubblica, so povezani s triletno preiskavo poslovanja IOR.

Preiskovalci so se osredotočili na 23 milijonov evrov vredno nakazilo z IOR na Credito Artigiano iz leta 2010. 20 milijonov je bilo nato prenakazanih naprej na banko JP Morgan Frankfurt, preostali trije milijoni pa so končali pri Banca del Fucino.

Ta prenos sta odobrila takratni direktor IOR Paolo Cipriani in njegov namestnik Massimo Tulli, ki sta oba odstopila prejšnji teden. Tožilci bodo proti njima vložili obtožnice.

Medtem je papež Frančišek že ustanovil odbor, ki bo preiskal banko. V okviru večje reforme vatikanskega birokratskega aparata pa naj bi papež načrtoval tudi večje spremembe v IOR, ki jo pestijo številni škandali.

Prenesi v

Povezani članki

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 38
 
jankomat 06.07.2013 23:49:56
nič jim dat ,pa ne bodo nič prali !!da ne bo talepapež podlegel kaki vatikanski bolezni !!
Več komentarjev