Tujina

Portugalska s 14-letnimi izkušnjami kaže, da ima dekriminalizacija drog pozitivne učinke

Ljubljana, 08. 06. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Portugalska je po letih neuspešnega boja proti drogam leta 2001 dekriminalizirala vse droge, tako mehke kot trde. Število uporabnikov drog je upadlo, zmanjšalo se je število z njimi povezanih smrti. Zaradi prevelikega odmerka tam letno umrejo tri osebe na milijon prebivalcev, v Sloveniji 19, v Estoniji pa kar 126.

Na Portugalskem so dekriminalizirali vse droge, ne le marihuane.
Na Portugalskem so dekriminalizirali vse droge, ne le marihuane. FOTO: Damjan Žibert
Najpogostejši argument nasprotnikov dekriminalizacije drog je, da bi v tem primeru njihova uporaba strmo narasla. A 14-letne izkušnje države, ki je dekriminalizirala tudi druge droge, ne le marihuane, priča o drugačni realnosti.

Leta 2001 se je portugalska vlada po mnogo letih ostre vojne proti drogam odločila svojo strategijo obrniti na glavo: dekriminalizirala je kar vse po vrsti, od marihuane do heroina. Nadzor nad zlorabo drog so iz pristojnosti pravosodnega resorja dodelili zdravstvenemu. Tako je uživanje drog postalo zdravstvena težava in ne kriminalno dejanje. Seveda so droge v splošnem še vedno prepovedane, a če posameznika zasačijo pri njihovi uporabi, tega doleti le manjša globa in morda napotitev na kakšen zdravstveni program, ne pa zaporna kazen in policijska kartoteka.

Če posameznik poseduje manj kot 10-dnevno zalogo mamil, ne glede na to, ali gre za mehke ali trde droge, ga pošljejo pred tričlansko komisijo, ki jo običajno sestavljajo odvetnik, zdravnik in socialni delavec. Komisija mu odredi zdravljenje ali minimalno globo, drugače pa je posameznik izpuščen brez kazni. Pravzaprav v večini primerov tisti, ki posedujejo manjše količine mamil, niso kaznovani.

Uporaba drog se je zmanjšala, prav tako število z njimi povezanih smrti

14 let po dekriminalizaciji Portugalska ni polna zasvojencev. Pravzaprav ji, z mnogih vidikov, gre precej bolje kot pred dekriminalizacijo. Kaj se je izboljšalo? Število uporabnikov drog kaže, da država nikakor ni padla v kakšno krizo. Raziskave so pokazale, da je sicer takoj po dekriminalizaciji število oseb, ki so kadarkoli v življenju zaužili kakšno drogo, sicer naraslo, a je kmalu po tem začelo padati.

Uporaba drog v najbolj rizični skupini, mladimi med 15. in 24. letom, se je precej zmanjšala. Gre za starostno obdobje, ki predstavlja največje tveganje za to, da posameznik začne z uživanjem drog.  

Strmo je upadlo število smrti zaradi uživanja mamil. Tudi stopnja okuženih z virusom HIV zaradi uporabe okuženih igel se vztrajno zmanjšuje, številka je postala veliko bolj obvladljiva.

Med odraslimi Portugalci zdaj letno zaradi prevelikega odmerka drog umrejo trije na milijon prebivalcev, kar je precej manj kot v drugih državah. Številke se gibljejo med 10,2 na milijon prebivalcev na Nizozemskem, do 44,6 na milijon v Združenem kraljestvu pa vse do 126, 8 na milijon v Estoniji.

Po podatkih Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je bila leta 2013 v Sloveniji smrtnost zaradi drog 19,9 na milijon prebivalcev, evropsko povprečje pa 17,2 smrti na milijon prebivalcev. Istega leta je v Sloveniji zaradi uporabe drog umrlo 28 oseb.

Pada tudi število uporabnikov legalnih drog, torej snovi, s katerimi se je mogoče na legalen način omamiti, kot so sintetična marihuana, kopalne soli in podobno. Uživanje teh legalnih oziroma ''dizajnerskih'' drog je manjše kot v drugih državah. V primeru dizajnerskih drog govorimo o drogah, ki jih sintetizirajo v laboratorijih in to tako, da prepovedane substance spremenijo v takšne, ki (še) niso prepovedane. Te droge so sicer legalne, a imajo pogosto strašanske, pogosto tudi smrtne stranske učinke. Na Portugalskem, kjer niti trde droge niso kriminalizirane, je zato poseganje po legalnejših, a še nevarnejših alternativah, odveč.

Legalne različice drog so lahko veliko bolj nevarne od prepovedanih.
Legalne različice drog so lahko veliko bolj nevarne od prepovedanih. FOTO: Reuters

K zmanjšanju uporabe drog so pripomogli tudi drugi dejavniki

Dekriminalizacija drog ni popolna rešitev, a tudi ne katastrofa. Mnogo zagovornikov dekriminalizacije je prepričanih, da primer Portugalske kaže na njeno učinkovitost in je nedvoumen znak, da deluje.

Toda nekateri družboslovni znanstveniki opozarjajo, da vseh številk ne gre pripisovati izključno dekriminalizaciji, saj obstajajo še drugi dejavniki, ki vplivajo na padec števila uporabnikov drog, smrti zaradi prevelikih odmerkov in bolezni. Portugalska je namreč ob dekriminalizaciji tudi razširila sistem socialne podpore - uvedla je zagotovljen minimalni prihodek, reformirala je tudi sistem javnega zdravstva. Tudi spremembe v materialnem položaju in zdravstvena ureditev sta najverjetneje vplivali na zmanjšano uporabo drog.

Dekriminalizacija ni prinesla večjega števila zasvojencev, ravno nasprotno

Vseeno pa je precej jasno, da dekriminilizacija ni imela takšnih drastičnih posledic, kakršne so napovedovali njeni nasprotniki, ki so predvidevali, da bo uporaba drog po tem dramatično narasla. V resnici se je stanje na področju drog na Portugalskem na več ključnih področjih bistveno izboljšalo.

14-letne izkušnje Portugalske lahko pomagajo pri tehtanju odločitev glede dekriminilizacije drog tudi v drugih državah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raspunin777
08. 06. 2015 22.05
+4
Samo kramp in lopato v roke potrebujete in ne boste vec zasvojeni. Tudi v glavi se vam bo izbistrilo če vam sedaj zastaja.
floredith
09. 06. 2015 15.39
+1
Bolezen ne ozdravis s krampom in lopato...
floredith
08. 06. 2015 21.58
Ce bi se setavlo program skupaj s strokovnaji..psihologi..zasvojenci..z vsemi..ki so tako ali drugace povezani s tem svetom in uvedlo od prvega razreda do 4 letnika solsko uro..dvakrat na teden...skodljivost drog...cez dvajset let bi se vse droge legaliziralo in jih prodajalo v lekarni na recept..ki ga lahko vsak dobi pri svojem zdravniku (fantaziram...ampak v tej smeri).stevilo zasvojencev bi se drasticno zmajsalo.dilerji bi odpadli in se drzava bi imela neki malega od tega.portugalska ni odkrila tople vode.drugace pa ni svetovnega interesa..prevec denarja se tu obraca...poleg tega..da so sami politiki vmesani v tej trgovini!
posiljatelj
08. 06. 2015 21.49
dekriminalizacija brez takojšnje obdavčitve je bedarija. Tako kot dekriminalizirana, a neobdavčena prostitucija v Sloveniji.
Brabus
08. 06. 2015 20.40
+1
Strah me je, kako vsi navijate za drogo. A ste res taki zafiksanci??
kosomak
08. 06. 2015 20.20
-1
Pa valda...kaj meni brani da si ga umotam? najdem način in pa pot, sam mal se skrivam, doda pa valda mal adrenalina, ker si na meji zakona...legalizacija je sigurno korak v pravo smer reševanja problematike...free travca !!!
ONniON
08. 06. 2015 20.15
-2
na portugalskem je ogromno revščine in socialne izključenosti
abigail
08. 06. 2015 18.15
+7
Dajte prebrat članek v celoti. Nič nimam proti legalizaciji drog. Jaz in večina ljudi, ki jim že sedaj ni mar zanje, jih zagotovo zato ne bomo začeli uporabljati. Ampak samo legalizacija drog ni dovolj in tudi ni bistveni vzrok zmanjšanja kriminala. Treba je temeljito reorganizirati in posodobiti zdravstveni sistem. Ne bo dovolj, če bo samo več denarja v zdravstvenem sistemu takšnem kot je, ker to pomeni, da si bodo zdravniki pač zvišali plače, jamrali, da imajo zdaj še več dela z vsemi odvisniki, za druge paciente pa spet ne bo več ne časa, ne energije. Poleg tega se dilerji, ki bodo ostali brez posla, zagotovo ne bodo vsi preusmerili prostovoljno v zakonito služenje denarja za preživetje...
luckyss..
08. 06. 2015 17.55
+3
Sem bral spodnje komentarje in ugotovil, da nihče ni "pogruntal" bistva zadeve...Legalizacija drog ima torej dokazano pozitivne učinke, nadzor itd., Torej zakaj je tako težko storiti takšen logičen korak ?! Preprosto - zato ker je to (dokler je prepovedano) velik biznis v katerega so vpleteni od policije, sodstva do vrhov politike...Ja, tako preproste so lahko stvari, če uporabljaš logiko :))
abigail
08. 06. 2015 18.36
+5
Logika je v kriminalu preenostavna in preveč enostranska tehnika za ugotavljanje resnice. Treba je razširiti način razmišljanja. Logično je: če ne morem služiti z drogami, se z njimi ne bom več ukvarjal. Logično je pa tudi: če ne morem služiti z drogami, moram najti nekaj drugega za zaslužek. Kajti sistem, v katerem so vsi navajeni (od policije do sodstva, politikov in zdravstvenih delavcev), da se okoriščajo tudi na nezakonit način, se ne bo spremenil samo zato, ker se bo eno od sredstev za postranski zaslužek dekriminiliziralo.
luckyss..
08. 06. 2015 18.43
-1
@abigail....Ti bi torej kar po nojevsko z glavo v pesek - zato pa je tako kot je...vsepovsod same ovce...
abigail
08. 06. 2015 19.10
+3
Če kdo tukaj tišči glavo v pesek, si to ti. Napisala sem že, da nimam nič proti legalizaciji droge. Poudarjam pa, da k zmanjšanju žrtev in kriminala ni prispevala sama legalizacija drog, pač pa predvsem zboljšanje socialnega in zdravstvenega sistema, ki je to legalizacijo spremljala in omogočila. Res ne vem, kaj imate toliko proti temu, da bi nam bilo z uvedbo univerzalnega minimalnega dohodka vsem lažje in bi se s tem zmanjšala stopnja vsaj manjšega kriminala? Realno poglejte vsaj situacijo z alkoholom pri nas, ki je legalen. A je zato kaj manj alkoholiziranih in totalno odvisnih? Saj smo v samem svetovnem vrhu po propadanju jeter zaradi alkohola. Vsi ti ljudje uživajo alko prostovoljno, pa na koncu še najbolj obremenijo zdravstveni sistem, v katerega vsi vlagamo svoje prispevke. Da o kadilcih ne izgubljamo besed...
abigail
08. 06. 2015 17.25
+3
K zmanjšanju uporabe drog in smrtnih primerov zaradi njihove uporabe so prispevali predvsem drugi dejavniki: zagotovljen minimalni dohodek, izboljšan sistem javnega zdravstva! Če pri nas samo legalizirajo uporabo droge in potisnejo problem v naročje zdravstvenega sistema, kakršen je trenutno - si lahko predstavljate posledice nastale situacije??? Nikoli ni tako hudo, da bi ne moglo biti še huje....
FrancRodeVKristusu
08. 06. 2015 17.31
+1
Pozabljaš, koliko denarja država porabi za preiskovanje, predkazenske postopke, kazenske postopke in sojenje tistim, ki so jim zasegli 1g marihuane... Da ne omenjam, koliko denarja država porabi za zapornike..... Ta denar bi se lahko preusmeril v zdravstvo in vsi bi bili na boljšem... Potem pa so tu še trošarine (v primeru legalizacije), tudi s temi bi polnili zdravstveno blagajno, da ne omenjam prihodkov od turizma itd....
abigail
08. 06. 2015 17.50
+4
Samo preusmeritev denarja v zdravstvo, kjer še vedno prevladuje in vodi zdravstvena mafija, ne bi imelo dovolj pametnega učinka. Bo potrebno narediti bolj korenite spremembe.
FrancRodeVKristusu
08. 06. 2015 18.15
+6
V zdravstvu ni mafije!.... to so samo tvoje domneve.... Brez dokazov samo indici....
abigail
08. 06. 2015 19.46
+1
Kako pa se še drugače reče skorumpiranim managerjem?
pe?navodo
08. 06. 2015 17.22
+4
Eni se bojijo da bi jim politiki prevzeli biznis k bi jankovič v lekarne takoj distribuiral en kup tabletk in droge sam da bi biznis laufal. Drog dilerji bi pa morali poiskat nov zaslužek.
abigail
08. 06. 2015 18.00
+3
In brez skrbi, da bi ga našli. Kraje, ropi, trgovina z orožjem...
pe?navodo
08. 06. 2015 17.17
+2
Pod nadzorom zdravstva in prodaji drog v lekarnah sem . Še bolše nadzor po polovični ceni v zdravstvenih domovih . Če uspostavimo kvaliteten nadzor in prodajo potem bo vsaj pod kontrolo droga, testirana , večinoma tudi odmerki in še kaj. Za tako urejeno legalizacijo sem takoj.
FrancRodeVKristusu
08. 06. 2015 17.13
-2
AVE ZDRUŽENA LEVICA!!!!.... Edini, ki zagovarjajo pravo politiko kar se tiče drog....
takje
08. 06. 2015 16.33
+2
Nekoč smo rekli "život je rock'n'rol"!! Sex, droga in alkohol spremljajo človeka na poti od začetka do konca. V naši družbi se pije legalno, sexa in drogira pa na črno. Če bi bila prostitucija legalna in kontrolirana, bi bila ponudba boljša in predvsem zdrava za uporabnike. Enako je z drogami. Kdor hoče, se naj kvalitetno zadeva, ne pa z nekim šrotom. Odločitev, kaj bo kdo v življenju počel in na kakšen način, je svoboda vsakega posameznika. Naj ima družba toti rock'n'rol legalen, kontroliran in strogo nadzorovan!
aaaaaa122121
08. 06. 2015 16.38
+2
dons pa pravjo, zivot.je vsake tri mesce nov obgriznjen jabucek,.pa.cim vecji avto na cimvecji kredit:)
schranz91
08. 06. 2015 15.42
če bi ble droge legalne bi tut uporabniki bli velik manj paranoični
Tjasa Zavrsnik
08. 06. 2015 15.11
+7
kaj vam je politika je že pokradla državo,zdej jim pa ni dost hočejo pa še legalizirat droge da bojo na legalen način služil denar.se pravi politika bo postavila svoje dilerje in služila denar na zadrogirani mladini.dilerji bojo pa začel krast ker bojo ostal brez služb.država naj raje poskrbi da bojo višje plače in delavna mesta pa nebo droge pa dilerjev...večina dilerjev je nastala tako ker niso dobil službe,nekak pa se more preživet nimajo usi bogate starše.sem pa za izključno za legalizacijo v zdrastvene namene.recimo tudi tablete pomagajo,pa se nekaterih neda dobit brez recepta ker bi se ljudje zadevali z njimi.pač uporablajo se v zdrastvene namene,pol bo lahko usak dan izumil novo tabletko za zadevanje in jih prodajal v recimo tabletshopih da bi se folk prosto zadeval.
abigail
08. 06. 2015 19.16
+5
Država in javna uprava, ki ni sposobna organizirati dobrega socialnega in zdravstvenega sistema pa igra na logiko "dajmo ljudem kruha in iger" oz. pustimo ovcam, da se zadrogirajo in z glavami v pesku ne bodo vedeli, da je nam zgoraj veliko lepše...
visoki
08. 06. 2015 14.25
-4
legalizirati samo v zdravstvene namene,naravo treba izgoriščati ne pa,da te ubije
Shisui
08. 06. 2015 14.42
+1
Mater ste eni obsedeni s paranojo. Če ti paše, uporabljaj, če ti ne, pač ne. Ne rabimo pa nekega moralizatorja, kateri brez podnapisov niti drog ne loči.
Mars
08. 06. 2015 14.22
+8
Sej jaz vedno govorim, legalizirati je potrebno droge in prostitucijo, država naj ima pregled nad trgom in pobira davke. Edini, ki bodo izgubili bodo dilerji in zvodniki, družba bo že na kratki rok pridobila, ker se ne bomo več igrali cesarjevih novih oblačil aka vsi vemo da nekaj nekje je, a nihče noče tega javno razpravljati oz rešiti.
GreenHerb
08. 06. 2015 14.20
+0
vsak lahko počne s svojim telesom kar hoče.
visoki
08. 06. 2015 14.26
+1
Shisui
08. 06. 2015 14.44
+1
Pokopljejo ga, da slučajno po treh dneh ne vstane ves mačkast in prepit, kot 2000 let nazaj nek žid iz Nezareta.
visoki
08. 06. 2015 14.13
kako pa vedo koliko je bilo uporabnikov ,če je bilo ilegalno,imam občutek,da je na stvari samo,da se čim več pokasira od davka in zaposli čim večljudi v javnem sektorju
Ov3r9000
08. 06. 2015 13.23
+1
Legalizirane droge -> manj dodatkov ki so velikokrat lahko precej škodljivi (včasih so prav koktaili različnih drog in substanc), nižja cena, če bi bila nižja cena tudi nebi bilo treba uporabnikom na ulico kupovat hodit -> manj kriminala povezanega z drogami (razen tranzitnega, če bi bili edini ki bi legalizirali v EU recimo) -> manj stroškov za preganjanje kriminala povezanega z drogami. Lahko bi bili uporabniki tudi bolj informirani o nevarnostih uporabi in dozah, in lažje bi se šli lahko zdravit za odvisnost. Se bi mi pa tudi zdelo fer da vsak zaradi dodatnih posledic ki jih konzumiranje povzroča, plača za posledice svojega življenskega stila v obliki sorazmerno večjega zdravstvenega zavarovanja (polek drog tudi uporabniki cigaret, alkohola, ljudje z prekomerno težo kot posledico nepravilnega prehranjevanja/življenskega stila, ki ogroža zdravje).
visoki
08. 06. 2015 14.20
+1
davek na cigarete, alkohol,bencin je že tako nenormalno obdavčen od ljudi,ki so na drogah pa itak nebo nikoli dobili niti eura
Ov3r9000
08. 06. 2015 15.49
+1
Če se droge legalizirajo potem od davkov/trošarin legalnih prodajalcev, na zavestno nezdravo življenje pa še ni davka, so samo nepotrebni stroški v zdravstvu, stane pa zadeva samo pri nas verjetno miljone...
abigail
08. 06. 2015 18.41