Tujina

Posadka in lastnik filipinskega trajekta obtoženi umora

Manila, 04. 07. 2015 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Filipinski pravosodni organi so posadko in lastnika trajekta Kim Nirvana - ta se je takoj po izplutju iz pristanišča Ormoc prevrnil, pri tem pa je po zadnjih podatkih umrlo kar 59 ljudi - uradno obtožili umora. Če bodo spoznani za krive, jim grozi do 40 let zapora.

Kot je danes sporočil vodja lokalne policije Asher Dolina, so obtožnice proti 19 osebam vložili v petek zvečer. Med obtoženimi so lastnik ladje Joge Bong Zarco, njen kapitan Warren Oliviero in še 17 članov posadke.

Kot je pojasnil Dolina, je dosedanja preiskava pokazala, da obtoženi niso ravnali le neprevidno in v nasprotju s pravili, ampak tudi "namerno brezbrižno", zato jim očitajo umor. Če bodo spoznani za krive, jim grozi do 40 let zapora.

Po zadnjih podatkih je sicer četrtkova nesreča terjala kar 59 življenj. Še v petek so prihajala poročila o 45 mrtvih, kar naj bi bila končna številka, saj da je bilo na krovu trajekta 187 ljudi, 142 pa jih je preživelo.

Prevrnjen trajekt
Prevrnjen trajekt FOTO: Reuters

Danes je nato filipinska obalna straža sporočila, da so našli nova trupla, ko so ponesrečeni trajekt dvignili z morskega dna. Na trajektu je bilo očitno precej več ljudi, kot so trdili odgovorni, ter tudi več, kot je bilo dovoljeno.

Kaj točno je bil vzrok tragedije, preiskuje obalna straža. Po dosedanjih poročilih naj bi Kim Nirvana takoj po izplutju iz pristanišča zadeli visoki valovi. A vse več je trditev, da je bil trajekt močno preobremenjen in da je bil to dejanski vzrok za nesrečo.

Ne samo, da je bilo na njemu očitno preveč ljudi, precej večji problem naj bi bilo to, da so na njega naložili še kakih 150 50-kilogramskih vreč cementa, je povedal predstavnik lokalnih oblasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.