Tujina

Posledice kitajske industrije: Težke kovine v rižu

Peking, 16. 02. 2011 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Deset odstotkov riža, pridelanega na Kitajskem, je onesnaženega s škodljivimi kovinami, med njimi s kadmijem, arzenom in živim srebrom. Kovine se širijo prek zraka in vode iz industrijskih obratov širijo ter onesnažujejo velik del kitajske zemlje.

Za onesnaženje riža je kriva hitro rastoča kitajska industrija.
Za onesnaženje riža je kriva hitro rastoča kitajska industrija. FOTO: Reuters

Na Kitajskem naj bi bilo deset odstotkov tam pridelanega riža onesnaženega s škodljivimi težkimi kovinami, je pokazala raziskava, objavljena v reviji New Century. Visoka vsebnost kovin, kot so kadmij, arzen in živo srebro, naj bi bila posledica dolgoletnega onesnaževanja okolja zaradi hitrega gospodarskega razvoja Kitajske.

V poročilu o raziskavi so zapisali, da so se zaradi hitre industrializacije na Kitajskem razširili izpusti kemijskih elementov, ki se širijo prek zraka in vode ter onesnažujejo velik del kitajskega ozemlja. Poročilo o raziskavi se sklicuje na akademske raziskave, ki jih opravljajo od leta 2007, osredotočajo pa se na več podeželskih krajev v bližini rudnikov in industrijskih obratov na jugu Kitajske. Tam naj bi bile zdravstvene težave, kot so kostne bolezni pri starejših, vedno bolj pogoste.

Riž je zelo dovzeten za onesnaževanje, saj prek vode, v kateri se namaka, hitro absorbira težke kovine.
Riž je zelo dovzeten za onesnaževanje, saj prek vode, v kateri se namaka, hitro absorbira težke kovine. FOTO: Reuters

Znanstvenik na univerzi za kmetijstvo v Nanjingu Pan Genxing je povedal, da je stopnja onesnaženosti ponekod še večja. Na nekaterih predelih s kislimi tlemi so preseženo vsebnost kadmija odkrili celo pri 60 odstotkih vzorcev riža. Visoka vsebnost kadmija naj sicer ne bi povzročala akutnih zastrupitev, možni pa so pojavi različnih bolezni. Najbolj naj bi bili ogroženi kmetje na onesnaženih območjih, ki živijo pretežno od riža, ki ga sami pridelajo, je še povedal Pan.

Med žitaricami je riž sicer najbolj dovzeten za onesnaženje s težkimi kovinami, ki jih absorbira prek vode, v kateri se namaka. Predvsem so ogrožena območja v bližini rudnikov svinca, kositra in bakra, še piše v poročilu raziskave. Zapisali pa so tudi, da Kitajska za zdaj še ni izvedla nobene večje raziskave, ki bi ugotavljala vpliv onesnaženja na zdravje ljudi.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Imam veliki
26. 03. 2011 20.16
saj imamo tudi v Kopru železo in marsikaj drugega v zraku... od vsega navedenega se mi zdi, da je najbolj nevarno živo srebro... zanimivo pa je, da imate vsi tisti s sivimi plombami ravno živo srebro v ustih.. poglejte na netu o amalgamu in iz česa je sestavljen.. poglejte tudi kakšne so njegove posledice na človeške celice... nekateri celo pravijo, da so vsi naši problemi (zdravstveni, pa tudi drugi,..) v glavi.. dejansko tudi so - v ustih polnih amalgama.. lp
major1
16. 02. 2011 17.30
Dobro, da ne pridelujejo koruze in pšenice.
Misija1
16. 02. 2011 17.23
@janez6b: Ja seveda tudi iphone tam proizvajajo, kar pa se ne pomeni, da so sami sposobni napravit taksno napravo - skopirat pa seveda, kontra-inziniring nikoli ni bil nekaj posebno tezkega, se dandanes ti lahko povprecen inziner elektrotehnike skopira in sam napravi tiskano vezje nekega dragega produkta. Kar hocem povedat je to, da tako kot si rekel, so produkti iz Kitajske poceni zaradi tam poceni delovne sile. Zaradi tega pa trpi industrija pri nas, saj bo neka firma raje kot da zaposli 100 ljudi in jim placa 600 eurov na mesec, raje od kitajckov, katerih 100 delavcev ki dobijo placo 100 eurov na mesec, to napravi se hitreje kot pri nas. Posledicno pa ni sluzb pri nas in tudi place so mizerne. Dokler je nekaj ceneje, bodo delodajalci oz. firme raje kupovale to, cetudi za ceno kakovosti.
Nauders
16. 02. 2011 14.41
+1
ljx 16.02.2011, 13:05 Kaj se sikirajo,sej jim bo Monsanto prodal gensko spremenjen riž, ki bo odporen na vse te kovine. bingo
janez6b
16. 02. 2011 14.12
+1
lesnikosok oboje ima isti namen. naše zdravje, hehe če verjameš pravljicam in v božička:)
lesnikovsok
16. 02. 2011 14.03
mogoče je bolj železo v rižu kot gensko spremenjena hrana v evropi? saj neveš več kaj je slabš
janez6b
16. 02. 2011 13.41
misija ti bi pa zbolel če ne bi mene napadel vsaj enkrat na dan, a:) ti kr, ti vsaj ne uporabljaš primitivnih prijemov. Misija a ni bolj tko da je vse kao original tut narejeno na kitajskem. iphone ima recimo na zadnji strani:˝ made in china, assembled in california. Večinoma tehničnih stvari je sestavljenih v aziji predvsem zaradi poceni delovne sile. je pa res da poizkušajo prekopirati vse, in ponavadi jim ne uspe, celo izdelke, ki se v eu prodajajo za manj kot en euro, iz lastnih izkušenj.
Misija1
16. 02. 2011 13.26
@janez6b: Ocitno ne ves da vecino monitorjev oz. LCD-jev izdelajo na japonskem in juzni Koreji, ne pa Kitajski. Sicer pa ce je nekaj proizvedeno na Kitajskem, se ne pomeni da je Kitajsko. Vazen je razvoj in tehnologija in tipkovnice ter LCDji so popolnoma produkt firm katere so jih razvile, kdo pa jih po nacrtih masovno proizvaja, pa ni bistveno. Dejstvo je, da znajo kitajcki samo in SAMO ponarejat, po par 10 letih pa na podlagi ponarejenih zadev sami skonstruirajo podobno stvar "domacega" izvora.
ljx
16. 02. 2011 13.05
Kaj se sikirajo,sej jim bo Monsanto prodal gensko spremenjen riž, ki bo odporen na vse te kovine.
janez6b
16. 02. 2011 12.23
lucho gledas pa vseeno v ekran in tipkas po kitajski tipkovnici:)
Dark Knight
16. 02. 2011 12.17
me zivcirajo!
Dark Knight
16. 02. 2011 12.17
+2
Posledice kitajske industrije: neskoncni kosi ponarejenega sranja!!
GamadLeva
16. 02. 2011 12.12
+1
Praj bi reku 90% ... ampak, saj vemo kdo je riž ...