Tujina

Poštarju, ki je s helikopterjem pristal pred ameriškim kongresom, grozi do štiri leta zapora

Washington, 17. 04. 2015 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poštarju, ki je s svojim malim helikopterjem pristal na zelenici pred ameriško kongresno palačo, grozijo do štiri leta zapora. 61-letnik, ki je želel kongresnikom dostaviti svoje protestno pismo, ker je jezen zaradi politične korupcije, se bo sicer branil s prostosti.

Sodišče v Washingtonu je v četrtek 61-letnega poštarja iz Tampe na Floridi, ki je dan prej s svojo doma izdelano letalno napravo pristal pred ameriškim kongresom, izpustilo iz zapora brez varščine. Dougu Hughesu, ki je jezen zaradi politične korupcije v Washingtonu, grozijo do štiri leta zapora.

Poštar s Floride je želel dostaviti pisma "prodanim" kongresnikom.
Poštar s Floride je želel dostaviti pisma "prodanim" kongresnikom. FOTO: Reuters

Hughes je provokativni podvig napovedal na svoji spletni strani in v pismu predsedniku ZDA Baracku Obami. Z okoli 100 kilogramov težkim mini helikopterjem je dostavil 535 pisem za vsakega "prodanega" kongresnika z zahtevo, naj reformirajo sistem financiranja volilnih kampanj.

Amaterski pilot je rep mini helikopterja opremil z logotipom ameriške pošte. Zavrača obtožbe, da je zmešan, in pravi, da je natančno vedel, da ga bodo aretirali. Njegovo dejanje sedaj preiskujejo tajna služba, FBI, ministrstvo za domovinsko varnost, kongresna policija in še kakšna agencija.

Na območju kongresne palače velja prepoved letenja.
Na območju kongresne palače velja prepoved letenja. FOTO: Reuters

Tožilci v četrtek od sodišča za Hughesa niso zahtevali pripora, so pa postavili nekaj drugih pogojev. Hughes se mora v Tampi, kjer je doma, vsak teden oglasiti na policijski postaji, do sojenja ne sme v Washington, postavili so ga tudi pod elektronski nadzor.

Sistem financiranja volilnih kampanj zaenkrat ostaja nespremenjen. Med drugim omogoča neomejene donacije milijarderjev, podjetij in organizacij, če se pretvarjajo, da so nekaj drugega, kot so. To dosežejo z ustanovitvijo odbora za politično akcijo, ki plačuje za oglase. Edini pogoj je, da ne smejo biti v neposrednem stiku s kandidatovim štabom oziroma se z njim ne smejo usklajevati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
17. 04. 2015 14.34
-1
Super, glejte da bo nagrajen. - Pa de ga neb slučajn še v zapor dal, ker on tja ne sodi. Tja sodijo zločinci.
yarrick
17. 04. 2015 11.48
+7
Pa zanimivo, da jim v drugo (ali tretjo) najbolj varovano območje prileti civilist z ultralahkim letalom(girokopter? ) brez da bi ga kdorkoli opozoril ali zagrozil z sestreitvijo.So že pozabili na 9/11 :P? Če so tako površni nič čudnega če jih daje paranoja....Sem skoraj siguren da naslednjič ne bo zgolj pštar z pismi....
Ov3r9000
17. 04. 2015 14.54
Menda nimajo protizračne obrambe direktno na teh območjih, pa tudi če bi streljali v mestu bi bile civilne žrtve, je lažje ko pristane aretirat. Pa tudi tak ultra lahek helikopter nemore tako veliko nositi, tako da ni takšna grožnja kot recimo večje letalo ki nemore iz travnika vletati.