Tujina

Tusk Veliki Britaniji: Te že pogrešamo

London, 29. 03. 2017 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Britanska premierka Theresa May je podpisala 50. člen Lizbonske pogodbe, s katerim se tudi uradno začenja brexit. O tem so tudi že uradno obvestili EU. Avtor tega člena je Britanec in je žalosten, ker ga bo uporabila ravno njegova domovina.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Česa se Britanci najbolj bojijo?
    00:43
    Iz SVETA: Česa se Britanci najbolj bojijo?
  • Iz SVETA: Pogovori o brexitu del britanskega vsakdana
    00:58
    Iz SVETA: Pogovori o brexitu del britanskega vsakdana
  • Iz SVETA: Kaj bo s Škoti?
    01:00
    Iz SVETA: Kaj bo s Škoti?
  • Iz SVETA: Poleg Škotske negotovo tudi vprašanje Severne Irske
    00:55
    Iz SVETA: Poleg Škotske negotovo tudi vprašanje Severne Irske
  • Iz SVETA: Kje se bodo najbolj kresala mnenja med Londonom in Brusljem?
    03:11
    Iz SVETA: Kje se bodo najbolj kresala mnenja med Londonom in Brusljem?
  • Iz 24UR: Velika Britanija zapušča EU
    02:44
    Iz 24UR: Velika Britanija zapušča EU
Mayjeva je pozno sinoči podpisala 50. člen.
Mayjeva je pozno sinoči podpisala 50. člen. FOTO: AP

Britanska premierka Theresa May je pozno sinoči podpisala pismo, s katerim se je formalno začel odhod Velike Britanije iz Evropske unije.

Več o tem, kaj čaka EU in kaj Veliko Britanijo po brexitu, najdete TUKAJ

Podpis pod 50. členom Lizbonske pogodbe je danes ob 13.30 predstavnik Velike Britanije pri EU Tim Barrow dostavil predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku. Tako je Velika Britanija EU tudi uradno obvestila o odločitvi za izstop iz povezave. Tusk je ob tem dejal: ''Te že pogrešamo'' Velika Britanija. 

Mayjeva: Poti nazaj ni

Istočasno je Mayeva to sporočila tudi britanskemu parlamentu.

Dejala je, da zdaj ni več poti nazaj. A da ima Velika Britanija edinstveno priložnost, da ta generacija zgradi boljšo prihodnost. Želi, da bi država izšla ''močnejša, pravičnejša in bolj odprta kot kdajkoli prej''.

"Britanija zapušča EU, poslej bomo sami sprejemali odločitve in zakone, prevzeli bomo nadzor nad stvarmi, ki so za nas najpomembnejše. In to priložnost bomo izkoristili ter zgradili močnejšo in pravičnejšo Britanijo za naše otroke in vnuke," je dejala.

To je pismo, s katerim se začenja brexit.
To je pismo, s katerim se začenja brexit. FOTO: AP

Mayeva je obljubila, da bo v pogajanjih predstavljala vsakega posameznika in celotno Veliko Britanijo, predstavljala pa bo tudi državljane EU, za katere se ne ve, kakšen bo njihov status po brexitu.

''Trdno sem odločena, da sprejmem pravičen dogovor za vsakega posameznika v državi. Ko se soočamo s priložnostmi na tej zgodovinski poti, nas morajo vrednote, interesi in ambicije pripeljati skupaj.''  

Britance je pozvala, naj bodo enotni in si skupaj prizadevajo za sklenitev čim boljšega sporazuma z EU. "Rada bi, da postanemo resnično globalna Britanija, najboljša prijateljica in partnerica evropskih sosedov," je dejala. Dodala je, da želi nadaljevati trgovske odnose z EU. 

Tako je Donald Tusk dobil obvestilo o brexitu.
Tako je Donald Tusk dobil obvestilo o brexitu. FOTO: AP

Voditelj laburistov Jeremy Corbyn je dejal, da je njegova stranka spoštovala rezultate referenduma in da bo nadzirala vlado pri vsakem nadaljnjem koraku. ''Britanija se bo spremenila. Vprašanje je, kako,'' je dejal in dodal, da bi to lahko bil poraz zgodovinskih razsežnosti, če Mayeva ne bo zaščitila delavskih pravic. 

Izstopu Velike Britanije iz EU so v veliki večini nasprotovali na Škotskem, zato bodo zdaj imeli nov referendum o ločitvi od skupne države. 

Odzvali sta se tudi Merklova in Bela hiša

Nemška kanclerka Angela Merkel je odločitev Velike Britanije za izhod iz EU globoko obžalovala. "Izgubili smo močno in pomembno članico," je dejala. Hkrati je preko svoje tiskovne predstavnice opozorila, da je Velika Britanija še vedno pomemben partner EU in evropskih držav v zvezi Nato. Merklova je pozvala k "poštenim in konstruktivnim" pogajanjem glede britanskega izhoda iz EU. "Mi, EU, bomo te pogovore vodili na pošten in konstruktiven način. Upam, da se bo tudi britanska vlada pogajanj lotila v podobnem duhu," je povedala in pojasnila, da se je pred tem po telefonu pogovarjala tudi z britansko premierko Thereso May, ki ji je zagotovila, da bo tako.

Odzvala se je tudi Bela hiša, ki si želi, da bi Velika Britanija ostala močan voditelj v Evropi. "Spoštujemo voljo britanskega volilnega telesa in vlade njenega veličanstva pri odhodu iz EU," je izjavil tiskovni predstavnik Sean Spicer. "Kakorkoli bo izgledal prihodnji odnos Velike Britanije in EU, želimo, da Združeno kraljestvo ostane močan voditelj v Evropi," je dodal.

Pogajanja se bodo začela maja

Velika Britanija in EU imata na voljo dve leti pogajanj, da skleneta pogoje odhoda in dogovorita prihodnje odnose. Če dogovora ne bo, bo Velika Britanija avtomatsko padla iz Unije 29. marca 2019, torej dve leti potem, ko so sprožili 50. člen.

Pogajanja se bodo predvidoma začela sredi maja. Britanska vlada želi hkratno razpravljanje o ločitvi in trgovinskemu sodelovanju, v EU pa menijo, da je o tem treba govoriti ločeno. Britanija želi čim prej sodeči dogovor o zaščiti pravic EU državljanov, ki živijo na Otoku, in britanskih državljanov, ki živijo v EU.

Pogajanja pa bodo tekla tudi o varnostnih vprašanjih, selitvi agencij Eu s sedežem v Veliki Britaniji in podobno.

Avtor 50. člena si ni mislil, da ga bo prva uporabila Britanija

Izstop iz EU, ki ga bo danes začela Velika Britanija, ni dober ne za unijo ne za Združeno kraljestvo, je dejal zunanji minister Karl Erjavec. Ocenil je, da brexit ne bo povzročil posebnih težav Slovencem v Londonu, na gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Veliko Britanijo pa bo vplival le minimalno. Bo pa izstop Velike Britanije po Erjavčevem mnenju vplival na EU, v katero je Slovenija vpeta. Minister je ob tem spomnil na izvozno gospodarstvo in dejal, da to posredno ni dobro.

Avtor 50. člena lizbonske pogodbe, ki opredeljuje postopek izstopa države iz EU, ni vedel, da ga bo prva uporabila prav njegova domovina, Velika Britanija. Nekdanji britanski diplomat John Kerr, danes lord, je za spletni medij Politico dejal, da pri pisanju 50. člena ni imel v mislih Velike Britanije temveč kak "diktatorski režim". "Ne čutim se krivega, ker sem izumil mehanizem. Sem pa zelo žalosten, ker ga bo Velika Britanija uporabila," je Kerr dejal za Politico.

Kerr je besedilo 50. člena pripravljal kot generalni sekretar evropske konvencije, ki je v letih 2002 in 2003 pripravljala ustavno pogodbo. Ta po zavrnitvi na referendumih v Franciji in na Nizozemskem ni bila uveljavljena, so pa nekateri deli, tudi 50. člen, postali del lizbonske pogodbe, ki je začela veljati leta 2009.

V tistem času je evropske voditelje skrbel vzpon avstrijskih svobodnjakov, zato si je Kerr, kot je pojasnil, ob pisanju besedila predstavljal, da bi postopek izstopa lahko sprožila Avstrija, potem ko so svobodnjaki prišli na oblast in se je EU odzvala s sankcijami proti tej članici.

"Zdelo se mi je zelo verjetno, da bi diktatorski režim v silni jezi lahko hotel izstopiti. In zdelo se je razumno, da imamo postopek za izstop in se tako izognemo pravnemu kaosu spričo izstopa brez dogovora," je dejal Kerr.

Čeprav se je Kerr pred poldrugim desetletjem upokojil kot uslužbenec britanskega zunanjega ministrstva, ostaja aktiven v družabnem življenju. Med lansko referendumsko kampanjo na Otoku se je zavzemal za obstanek Britanije v uniji. O tem je javno poudarjal, da 50. člen lizbonske pogodbe ni nepreklicen, ampak bi se lahko država v dveh letih pogajanj o izstopu odločila, da ne bo odšla in preprosto ostala članica. Si pa ne predstavlja, kako bi lahko britanska politika dovolila tak zasuk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (433)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
30. 03. 2017 13.14
+1
Ma dajte no "Vas že pogrešamo" in podobna jajca...... Tusk, Juncker in ostalo preveč plačano govedo naj se zavzame za EU, Britance pa v rit brcnit.... Pa če bodo želili nazaj, se morajo odpovedati Funtu.... Do takrat pa ven iz evrosonga, evrolige in kar je evropskega. Amen !!
pizzamargerita
29. 03. 2017 22.55
+2
vecnacionalne umetne tvorbe VSE razpadejo, tako nas uci zgodovina!!!!
nikhrast
30. 03. 2017 15.20
Povej kaj imata Ljubljana in Kozje skupnega, dva tira sta vsepovsod.
kajpavzdevek
29. 03. 2017 22.14
+2
Bravo angleži vsaka vam čast, pravilno ste se odločili za izstop. EU ni prinesla da bi ljudje boljše živeli in manj delali, imeli več denarja. In ker se to ni zgodilo ste šli ven iz EU. Zakaj bi te človek vztrajal v propadanju....
nikhrast
30. 03. 2017 15.18
-1
Vrhovni
29. 03. 2017 21.51
+2
Se morajo prej odcepit po zahtevi muslimanov, da lahko Kalifat razglasijo, Šeriatska sodišča že delujejo.
.jest
29. 03. 2017 21.33
+6
Naj ta lizaški Tusk o pogrešanju UK govori v svojem imenu oziroma ednini in ne v množini. Pač so pametni in ne morejo več gledat Đanknerja.
ServerAUTOMATIC
29. 03. 2017 21.05
+9
Jaz pozdravljam morebitni razpad kraljestva. Kraljevina je bila izkoriščevalska, kolonialna skupnost. Našim prednikom je žal ni uspelo uničiti v dveh svetovnih vojnah, vendar tokrat v tretje gre rado!
puspan
29. 03. 2017 21.09
+4
No čavlek, jaz osebno ne želim enim, kot drugim nič slabega, saj se škodoželjnost zelo hitro povrne, kot bumerang.
Mars
29. 03. 2017 20.36
+2
UK je imela še dobrih 100 let nazaj 2/3 kopnega pod svojo jurisdikcijo. Da so bili kdajkoli del EU me zelo preseneča, če uporabim logiko in ne rumenega tiska in patetične nekritičnosti, katero slovenci premoremo v rekordnih proporcih.
puspan
29. 03. 2017 21.07
+4
Mene pa presenečalo ni nikoli in če si pozabil na dogajanja pred 70 leti, jih jaz nisem in verjamem, da pri tem nisem osamljen, čeprav jemljem družabna omrežja z veliko rezervo.
ServerAUTOMATIC
29. 03. 2017 20.07
+3
Kraljevina Velike Britanije je zastarela, staromodna in dotrajana skupnost držav, kateri je prišel konec po naravni poti. V zgodovini nekoč najmočnejša kraljevina, po drugi svetovni vojni počasi ugašala z izgubo kolonij in sedaj totalno z iztopom iz EU. Velika Britanija se bo sama uničila! V zgodovini nepremagljiva velesila. Dolgoletna vojna Velike Britanije z Francijo trajala nekaj stoletij, dve kratki vojni z Nemčijo in ena z Avstrijo. Kolonialne vojne po svetu. Velik poraz osamosvojitev ZDA od Velike Britanije, kjer smo bili priča porazu Kraljeve vojske. A kraljevina počasi začela ugašati po letu 45 z izgubo kolonij. Razpad mogočnega kraljestva lahko primerjamo z razpadom Rimskega imperija.
Razumnež
30. 03. 2017 13.17
Ciymbalta
29. 03. 2017 19.23
-10
A VTOR TEGA ČLANA JE ŽALOSTEN. Cela Evropa je žalostna da Britanci grejo na boljše
proofreader
29. 03. 2017 19.19
+6
Francozi bodo z veseljem izpustili čakajoče v Calaisu. Sedaj ni več ovir.
Razumnež
30. 03. 2017 13.20
Ma saj to je ta hudič.... Zdaj bo EU nekako potrpežljiva in razumevajoča in bo še naprej srala v svojo skledo.... Angležem naj dajo delovne vize, obdavčijo naj njihov izvoz v EU in naj jo obravnavajo kot Gano ali pa Nigerijo.... Tudi ti dve državi nista v EU.
LLLEPI
30. 03. 2017 19.27
+1
Nic od tega se ne bo uresnicilo kar predlagas
JORCH
29. 03. 2017 19.15
+9
Naj potem veselo samevajo na tistem otočku tam. Še Škotska, Wales in Severna Irska naj se odcepijo od Angležev.
Ciymbalta
29. 03. 2017 19.25
-4
Ja boljše da veselo samevajo niso tako kot mi janezeki da poslušamo kako nam Bruselj komandira.
lilyallen
29. 03. 2017 19.29
+6
Ciymbalta- sj res mi smo pametnejši od useh v EU...sj kaj pa nucamo evropska sredstva, pa skupni evropski trg, pa tut teh 80% izvoznega trgovanja ne rabmo pa tut made in EU znamka nam sm preglavice povzroča, pa eura tut ne nucam, bom raj mu tolar in bomo lahko devalviral valuto, pa bo moj dopust na hrvaškem pol 3x tolk, sm lej usaj nebomo brusla poslušal
Mars
29. 03. 2017 20.38
-3
lilyallen - Slovenija je od vstopa v EU neto plačnica. Ne bluzi pa ne nabijaj kretenskih populizmov.
puspan
29. 03. 2017 21.10
+2
lilyallen 100x++++++++++++++++++++++++++++++++++++
JORCH
30. 03. 2017 08.17
+0
supergigi
29. 03. 2017 18.59
+4
Dajmo malo samozavesti fantje v Bruslju, saj se vam bodo Angleži smejali na ves glas. Hvala bogu da so spokali bo vsaj mir. Adijo!
stafford
29. 03. 2017 18.24
+0
Nevem prav zares o čem govorijo,ker jaz osebno jih ne potrebujem.
ONniON
29. 03. 2017 17.47
+0
samo 17 % čehov podpira uvedno evra po opravljeni raziskavi v letu 2016 pa dobro živijo za razliko od vas CMERARJI !
krtofl
29. 03. 2017 17.56
+1
a ti si pa iz nekega drugega planeta....a ne....
lilyallen
29. 03. 2017 19.14
+1
če čehi živijo dobro, potem živimo mi tudi dobro...smo višje od njih na HDI in IHDI, mamo malenkost boljši GINI, mamo za cca 1000$ manjši PPP na prebivalca, mamo cca 3000$ večji nominalni BDP na prebivalca, oni imajo anketno brezaposelnost pri 4.8% mi jo imamo pri 7%...povprečno neto plača je pri nam cca 1000€ in pri njih je 750€...maš vse na internetu. lp!
Nowotny
29. 03. 2017 17.47
+16
Anglija je dežela, "milenijcev" in muslimanov, z vseh vetrov. Škoti si želijo neodvisnost, muslimani kalifat, “milenijci” pa bi želeli še naprej bluziti po Evropi s pirom v roki. Delal pa ne bi nihče. Angleško gospodarstvo je tako močno, da se lahko sesuje hitreje, kot pada tam dež. In se tudi bo. Zapufani so skoraj tako, kot Grki. In tisti, ki si dela utvare, da bo ta godlja na dolgi rok uspešna, naj pogleda samo model Slovenije, 26 let AFTER.. pa mu bo razkroj dužbe jasen. Strinjam pa se tudi s tistimi, ki trdijo, da EU ni v nič boljši kondiciji. Lahko bi rekel samo opomin politikom, samo tistih se tako ali tako nič ne prime. Dokaz imamo danes - Slovenija tako nizko, kot danes, še nikoli ni padla. Mislim, da je čas, da se pričnemo najprej ukvarjat sami s sabo.. smo padli prav na vseh izpitih! Angleže pa raje prepustimo njim samim in njihovi usodi.
Porocilo
29. 03. 2017 17.47
+4
CAVLEK, mislim,da si pravilno ocenil situacijo. In to z reciklazo je odlicno.
MirkoiSlafkoNikadRobom
29. 03. 2017 17.46
-4
Bravo, tuti mi bi morali, te birokracije je preveč.
Ciymbalta
29. 03. 2017 19.27
+2
Ma mi smo v Evropi, sam problem je da močno zaostajamo za Evropo. Mi smo sAM HLAPCI V eVROPI
290ktober
29. 03. 2017 17.42
+4
Končno se jih bomo rešli! Itak so iskali samo privilegije!
krtofl
29. 03. 2017 17.29
+2
in kaj pravijo mentalisti....
Kitler
29. 03. 2017 17.24
-1
Bravo VB! EU mora pasti!
290ktober
29. 03. 2017 17.39
+4
Ciymbalta
29. 03. 2017 19.27
-1
Bo prej ali sledi razpadla bi že bil čas