Tujina

Potnik želel izstopiti iz letala

London, 19. 07. 2008 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na britanskem letalu je težave povzročal pijani potnik, ki se je najprej znašal nad sopotniki, nato pa celo želel odpreti vrata letala, ko je to letelo nad Atlantikom.

V četrtek zvečer je moralo britansko letalo zasilno pristati na bermudskem letališču, saj je težave povzročal pijani potnik. Problematični potnik je bil v družbi še sedmih ljudi, pili pa so alkoholno pijačo, kupljeno v brezcarinski trgovini na letališču. Že dodobra pijan je začel nadlegovati ostale potnike, z enim pa se je zapletel v prepir, ki se je stopnjeval v pretep, vendar so ga preprečili uslužbenci na letalu. Takrat je pilot potnike, ki so pili alkoholne pijače, zaprosil, naj s tem prenehajo.

Letalo je zaradi pijanega potnika zasilno pristalo. (Simbolična slika)
Letalo je zaradi pijanega potnika zasilno pristalo. (Simbolična slika) FOTO: Reuters

Vendar se pijani moški na prošnje ni oziral. Uslužbenci na letalu so ga skušali pomiriti, a zaman. V nekem trenutku je celo poskušal odpreti vrata letala, ko je to letelo nad Atlantikom. Nekateri potniki trdijo, da je želel izstopiti. Takrat se je pilot odločil, da zasilno pristane.

Dominic Carman, eden od potnikov na letalu, je dejal, da je napornega potnika na bermudskem letališču pričakala policija. "Ko so ga odpeljali, so vsi potniki začeli ploskati,“ je dejal Carman. Dodal je, da je bilo jasno, da je moški pil, še preden je letalo sploh vzletelo.

Sicer pa je neprimerno obnašanje potnikov očitno postalo stalnica na letalih. Britanske letalske družbe pravijo, da je število potnikov, ki se neprimerno obnašajo, v  zadnjih 12 mesecih naraslo za več kot 60 odstotkov. Maja je tako na primer letalo, ki se je v Britanijo vračalo iz Egipta, moralo pristati v Franciji, ker je potnica med prepirom svojega fanta ugriznila v lice. Oba sta bila pijana, njun nasilni prepir pa sta ustavila dva potnika, po poklicu policista.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 07. 2008 11.55
Stonedking="sploh ne vem zakaj se pije alkohol na letalu?!?!" Dobro vprašanje, ob takem riziku, dokler ne bo možno izdelati sintehola, bi morali pravi alkohol na letalih prepovedati, kajti potem se res ni smoterno čuditi, zakaj se nekateri potniki niso sposobni rešiti, sebe in ali koga drugega, celo lastnega otroka. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic.
stonedking@email.si
21. 07. 2008 08.33
sploh ne vem zakaj se pije alkohol na letalu?!?!
tomazbodner
20. 07. 2008 17.35
Thai Airways je imel tudi tezave z okajenim britancem na krovu. Pilot se je odlocil letalo obrniti nazaj proti Bangkoku, odvreci vse gorivo, po pristanku pa so mu kazni dodali se racun za gorivo polno nalozenega Boeinga 747-400 na relaciji Bangkok - Heathrow. Menim, da je bila kazen poucna...
votka
20. 07. 2008 17.06
hahaha zki ga niso pustil?? :D bi se usaj streznu u atlantiku! :D
ojoj123
20. 07. 2008 15.17
heh limbek 10 letni otrok. :o edini tle k nima pojma o pojmu si ti. Predn kej napises raj mal premisl d nebos tak d3bil spet izpadu k si zdele v tem primeru... da letalo strmoglavi ce odpres vrata?? jao... pajac... mal logicnega razmisljanja bi pa ze mogu met. :I
Navihanko
20. 07. 2008 14.50
Enostavna rešitev za takega frajerja: Pilot se spusti na 500 m (zaradi dekompresije) in mu stevardese potem pomagajo odpreti vrata, da lahko izstopi potnik v žrelo morskega psa.... S tem pa bi prihranili en zasilni pristanek in vzlet in s tem bi bilo onesnževnje veliko manjše.
virtusek
20. 07. 2008 14.29
limbek bimbek al letalo in traktor ni isto veš?
nerynerka
20. 07. 2008 13.52
Limbek,ti bi bil lahko pilot, v prekmurju rabijo par pilotov za spricanje pesticidov, vidim da imas kar nekaj izkusenj
490542
20. 07. 2008 13.23
nav46
20. 07. 2008 13.17
brca v rit pa skoz zaprta vrata bi ga nabil vešeljčka neumnega
Limbek
20. 07. 2008 13.04
igor.gojcic, preveč pričakuješ od pilotov itd. To je nemogoče storiti. Če letalo začne strmoglaviti, potem ni več NOBENE možnosti, da letalo pristane varno. Verjemi, pa kupi si saj nekaj pameti, jebote. Ne pametovati. V trentku, ko se odprejo vrata, v tistem trenutku letalo začne strmoglavljati. Odvisno od višine in hitrosti-ponavadi, se letalo razbije na koščke, če preden pade na tla...Tako da ne pametuj, osel. Nimate pojma, pa nekaj pametujejte, ajej. In ti boš meni govoril o nekem video nadzoru. Daj ne nabijaj, pičku.
Limbek
20. 07. 2008 13.01
virtusek, hahahahahahahahahahahahahahahah ti si pa model, ki se letala ni videl od blizu. Bebec. Vrata se vsekakor dajo odprti, ko pa se odprejo, na taki višini in taki hitrosti - letalo strmoglavi v trenutku. Nimate pojma, še letala v življenju videli niste, omg - noob. Kaj boš ti meni govoril, kaj je simbolična slika? Haahahahaha, pojma nimaš! Preberi si malo, kako in kaj. Tele.
med0
20. 07. 2008 12.04
ja kaj pa bi blo ce bi se vrata odprla, kao da bi ljudi vn posesalo, aha seveda ja, je ze dokazana metoda da te ne more kar tako posesat, ce ste slucajno gledali na tv-ju kako je letalo pristalo z odtrganim zgorjim delom, bili so na visini 3000 metrov, sicer je umrla stevardesa, to pa zato ker je slucajno hodila v tistem delu, potniki pa so preziveli vsi, tako da tudi ce bi se odprla vrata hujse skode en bi moglo, biti, pilot bi moral biti sposoben samo pristati itd.
theykilledKenny
20. 07. 2008 11.54
Če mu ustreza predčasni izstop, bi mu seveda morali ugoditi.
en276
20. 07. 2008 11.50
zakaj pa ga niso pustl, da bi iztopu, če jih je motu. BI se ga vsaj znebl..
Ramzess
20. 07. 2008 11.07
"Sicer pa je neprimerno obnašanje potnikov očitno postalo stalnica na letalih." Hkrati pa osebje še zmeraj ne dojame, da letalo med letom ni, ne kraj ne čas, za prošenje in pregovarjanje potnika, ki ogroža varnost vseh na letalu. Preprosto je treba ukrepato takoj, fizično, brez nepotrebnega zapravljanja časa, kot je nesmelo prošenje, prepričevanje, ali pregovarjanje potnika, ki je izgubil razum, letalo pač ni ne kraj ne čas za to. Tak, milo rečeno, primitiven, pristop k težavi ni na mestu, glede na izjemne okoliščine, kot je letalo me letom. Osebje bi morali bolje usposobiti, posodobiti pristop k reševanju težav, in uvesti v uporabo kontaktni paralizator, tak, ki deluje samo ob stiku s telesom, ne na daljavo. Cilj je, da se ukrepa takoj, brez zapravljanja časa. Takšno je pač moje mnenje, kajti zelo neprijetno je opazovati osebje, kako se težav lotevajo prav laično, po ne najbolj pravih vzorcih. Limbek="Vrata je možno odpreti, verjemi. In če bi se ta vrata odprla bi letalo v trenutku strmoglavilo." Eh no, tako hitro pa spet ne, pritisk v kabini sicer pade, kakšnega neprivezanega odnese na oni svet, letalo pa je še vedno dovolj obvladljivo, čeprav je nemogoče vedeti kako se bo zadeva nadaljevala. Vse je pač odvisno od sposobnosti in iznajdljivosti pilota in kopilota, in okoliščin, tudi zunanjih, vremenskih, ipd. Vrata na letalu še niso pod nadzorom računalnika, ki bi take poskuse med letom samodejno preprečeval, s pomočjo svojih fizičnih zapor, klub temu da ročna 'kljuka' gre do konca. Na splošno menim, da računalnik v letalstvu še premalo izkoriščen. Pilot in kopilot še vedno nimata video nadzora nad letalom, ki samodejno pokaže napake ali težave, ko jih računalnik zazna. Vrbalna komunikacija z računalnikom, pa še kaj se najde. Kljub napredku še vedno ostaneta pilot in kopilot, ki morata biti sposobna obvladovati vse to, kar pa je žal relativno, človeški faktor bo vedno šibka točka.
ZeroCod
20. 07. 2008 10.48
Prislino pristali ... omg ... vrz pjanga u eno sobo pa let naprej ...
Tonček Balonček
20. 07. 2008 06.45
xxmany, ni se ne bi dogajalo, potnik bi "izstopil", za njim bi pa vrata pač spet zaprli!
tony_abcde@yahoo.com
20. 07. 2008 06.20
naj nehajo streči alkohol na letalih pa bo...
Verjetno mu je bilo vroče in se je hotel iti kopat v atlantik.