Tujina

Močan potres na Japonskem: med mrtvimi tudi devetletna deklica

Osaka, 18. 06. 2018 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonsko je prizadel potres z magnitudo 6,1. Umrle so tri osebe, najmanj 234 je ranjenih. Središče potresa je bilo v okolice mesta Osaka, kjer je zaradi tresenja tal brez elektrike ostalo več kot 170 tisoč gospodinjstev.

Več videovsebin
  • Po potresu na Japonskem požari in poplavljene ceste
    00:50
    Po potresu na Japonskem požari in poplavljene ceste
  • Potres na Japonskem
    00:28
    Potres na Japonskem

V zgodnjih ponedeljkovih urah je Japonsko stresel potres z magnitudo 6,1. Središče potresa je bilo severno od mesta Osaka okoli 10 kilometrov pod zemeljskih površjem, potrjuje Japonska meteorološka agencija. Tla so se tu stresla malo pred 8. uro zjutraj po lokalnem času, ravno med jutranjo prometno konico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Številni naj bi tako ostali ujeti v dvigalih, ustavili so se vlaki na celotnem območju. Posnetki lokalnih televizij prikazujejo poplavljene ceste, saj naj bi počile vodovodne cevi. 

V potresu je umrla 9-letna deklica, na katero se je zrušil zid v bazenu, ter 80-letni moški, na katerega naj bi se prav tako zrušil zid. Ubit je bil tudi starejši moški, na katerega naj bi padla knjižna omara, piše Reuters.

Poročajo o najmanj 234 ranjenih, več naj bi bilo huje poškodovanih, zato lahko število smrtnih žrtev še naraste. Več kot 170 tisoč gospodinjstev je začasno izgubilo elektriko v provincah Osaka in Hyogo, v več kot 100 tisoč pa je bila prekinjena oskrba s plinom.

Opozorilo pred cunamijem ni bilo izdano. Premier Šinzo Abe je dejal, da je prednostna naloga oblasti varnost prebivalcev ter da že ocenjujejo nastalo škodo.

Potres je prizadel pomembno industrijsko središče na zahodu Japonske. Zaradi tresenja tal je bila zaustavljena proizvodnja v številnih tovarnah. V jedrskih elektrarnah Mihama, Takahama in Ohi nepravilnosti niso zabeležili. 

Leta 2011 se je zgodila jedrska katastrofa v Fukušimi.
Leta 2011 se je zgodila jedrska katastrofa v Fukušimi. FOTO: AP

Strokovnjaki svarijo, da bi jutranjemu potresu lahko sledil še močnejši potres. To območje je leta 1995 stresel potres z magnitudo 7,3, v katerem je umrlo 6434 ljudi. 11. marca 2011 pa je potres z magnitudo 9,0 prizadel severovzhodni del Japonske ter sprožil smrtonosni cunami. Umrlo je več kot 18 tisoč ljudi. Naravna katastrofa je sprožila tudi najhujšo jedrsko nesrečo po Černobilu leta 1986 v jedrski elektrarni Fukušima. Posledice še dandanes niso odpravljene.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
18. 06. 2018 16.43
Otrok se je igral v praznem bazenu, sicer zid ne bi padel nanj, če bi bil poln vode, saj bi padajoči zid povzročil odriv vode, kateri bi osebo odnesel, odrinil stran. Vsaj mislim tako.
Dule Med
18. 06. 2018 15.51
+1
Mati Zemlja se prebuja, ne spi kakor 99% zemljanov.