Tujina

Potresno najbolj ogrožena mesta na svetu

Ljubljana, 13. 01. 2010 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Številna milijonska mesta ležijo na potresno ogroženih območjih. V nekaterih mestih bi že malo močnejši potres povzročil na deset tisoče žrtev.

Žrtev na Haitiju naj bi bilo kar okoli 100.000
Žrtev na Haitiju naj bi bilo kar okoli 100.000 FOTO: Reuters

Medtem ko naj bi se končno število žrtev potresa na Haitiju, ki je dosegel kar 7,2 stopnje po Richterjevi lestvici, gibalo kar okoli 100.000, znanstveniki opozarjajo, da bi tako močan potres v bližini katerega od večmilijonskih mest, ki ležijo na potresno ogroženih območjih, lahko povzročil še znatno večje število žrtev. To potrjujejo tudi rezultati raziskave, ki jo je opravila organizacija GeoHazards international skupaj z Združenimi narodi že leta 2001. Na seznamu potresno najbolj ogroženih mest sta tudi Mexico City z 21 milijoni prebivalcev in Džakarta, ki naj bi imela leta 2025 že 24 milijonov prebivalcev. Na seznamu so tudi številna mesta, ki so jih potresi v bližnji preteklosti že prizadeli. Strokovnjaki organizacije Geohazards opozarjajo tudi na dejstvo, da bi v številnih mestih do ogromnega števila žrtev prišlo tudi zaradi slabih nastanitvenih razmer in slabe gradnje, ki ne bi prenesla niti malo močnejšega tresenja tal.

Vas zanima, katerih deset mest je najbolj ogroženih in kakšno škodo bi v njih povzročil že potres šeste stopnje po Richterjevi lestvici?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
14. 01. 2010 00.00
To sploh ni pomembno, vsako velemsto je nevarno, saj se praktično nimaš kam umakniti, niti ni mest za varno reševanje, zbiranje ljudi, tako pa jih zbirajo v razmajanih stavbah, ki kasneje pokopljejo te reveže, skratka nekoristna poteza. Zaradi teh in drugih razlogov ljudje že bežijo iz velemest.
skydrol7
13. 01. 2010 19.33
najbolj problematicno je ker se ljudje vse bolj selijo v prenasicena mesta kot v primeru Port-au-Prince-a ki je bilo zgrajeno za 40 tisoc ljudi,po zadnjih podatkih je pa v mestu z okolico zivelo med 2 - 3 miljone ljudi vecina na brzino brez vsakih pravil zgrajenimi stavbami.........