Tujina

VIDEO: V Madridu osamili letalo, ker naj bi bil na njem potnik z znaki ebole

Dallas, 16. 10. 2014 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./M.R./STA
Komentarji
27

Na madridskem letališču so popolnoma izolirali letalo, na katerem je bil potnik, ki je med poletom začel kazati simptome okužbe z ebolo. Potnike bodo dezinficirali, povratni let pa je bil že odpovedan.

Sumljivega bolnika so z reševalnim vozilom v spremstvu policije že odpeljali v bolnišnico.
Sumljivega bolnika so z reševalnim vozilom v spremstvu policije že odpeljali v bolnišnico. FOTO: Reuters
Nevarnost okužbe s hemoragično mrzlico ebolo v Sloveniji je izjemno majhna, a vendarle obstaja, zato so pripravljene smernice za ravnanje, predvidena je krepitev osveščanja in obveščanja, a pregledov potnikov pri vstopu v državo ne bo, ker ni smiselno, je danes poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat.

V Madridu so izolirali letalo, na katerem je bil med 156 potniki tudi pacient s povišano telesno temperaturo in tresavico, ki se je vkrcal v Lagosu. Primer obravnavajo, kot, da bi bil na njem pacient z ebolo. Letalo je v špansko prestolnico prispelo iz Pariza.

Gre za letalo družbe Air France, ki je bilo na poti iz Nigerije in se je ustavilo v Parizu, nato pa poletelo proti Madirdu. Potnik je simptome, ki so podobni eboli, začel kazati šele med poletom, kmalu po osamitvi letala pa so ga prepeljali v bolnišnico.

Družba Air France je kasneje sporočila, da potnik ni imel povišane telesne temperature. Ostale potnike so napotili na dezinfekcijo, družba pa je hkrati odpovedala povratni polet.

Povedala je, da ima vročino, a so ji vseeno dovolili, da potuje z letalom

Novica, da je z ebolo okužena še ena medicinska sestra, ki je skrbela za pokojnega Thomasa Erica Duncana, je razburila Američane. Medicinska sestra Amber Joy Vinson je 10. oktobra potovala iz Dallasa v Cleveland, 13. oktobra pa se je vrnila. Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi in preventivo (CDC) je sporočil, da je bilo to še preden so simptomi ebole izbruhnili. Zdaj pa je na dan prišlo, da je Vinsonova že imela vročino in o tem je tudi obvestila CDC, a so ji vseeno dali dovoljenje za vkrcanje na let.

To je le še prililo olje na ogenj kritikam, ki jih je deležen CDC. Centru očitajo, da ukrepa ustrezno. Direktor CDC Tom Frieden je dejal, da Vinstonovi ne bi smeli pustiti, da leti z letalom, a je dodal, da je tveganje, ki so mu bili izpostavljeni drugi potniki, zelo majhno. Center vseeno skuša stopiti v stik z ostalimi 132 potniki, ki so bili na letalu.

V Teksasu in Ohiu zaprli več šol

WHO je napovedal okrepitev naporov za pomoč afriškim državam v boju proti širjenju ebole izven sedaj najbolj prizadetih držav na zahodu Afrike. "Potreben bo čas, meseci, preden bomo ustavili epidemijo. Medtem moramo zagotoviti, da se ne bo širila v druge države," je v Ženevi dejala predstavnica WHO Isabelle Nuttall.

V ameriških zveznih državah Teksas in Ohio so danes preventivno zaprli nekaj šol, ker naj bi nekaj šolarjev ali šolskega osebja potovalo z istim letalom, ki je v ponedeljek iz Clevelanda v Dallas prepeljalo drugo medicinsko sestro, ki se je v ZDA okužila z virusom ebole.

V Teksasu sumijo, da je bilo na istem letalu družbe Frontier Airlines nekaj šolarjev, zato so iz previdnosti zaprli tri šole. Šolo so zaprli tudi v Ohiu, kjer sumijo, da je bil eden od uslužbencev na istem letalu, vendar na drugem poletu.

Vinsonovo so medtem prepeljali v bolnišnico v Atlanti, kjer so uspešno ozdravili dva Američana, ki sta se z ebolo okužila v zahodni Afriki. 26-letna Nina Pham, medicinska sestra, ki je prav tako skrbela za Duncana in se okužila z ebolo, ostaja v karanteni v bolnišnici v Dallasu, njeno stanje pa je stabilno.

Prezbiterijanska bolnišnica v Dallasu je naredila vrsto napak in neprevidnosti pri prvem primeru izbruha ebole v ZDA. Duncana so najprej zavrnili, čeprav je imel simptome in je povedal, da prihaja iz ene od treh afriških držav, ki jih je bolezen najbolj prizadela. Poleg Liberije sta to še Gvineja in Sierra Leone.

Ko so ga nekaj dni kasneje le sprejeli in dali v izolacijo, pa je očitno prišlo do napak pri oskrbi, saj sta se okužili že dve medicinski sestri, ki sta skrbeli zanj, CDC pa ne izključuje možnosti dodatnih okužb.

Obama pomirja

Eno medicinsko sestro zdravijo v Dallasu, drugo pa v Atlanti.
Eno medicinsko sestro zdravijo v Dallasu, drugo pa v Atlanti. FOTO: Reuters

Zadevo je komentiral tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da je epidemija ebole v ZDA zelo malo verjetna. Dodal pa je, da je tudi en primer ebole v ZDA preveč in da morajo storiti vse, kar lahko, da preprečijo širjenje.

Obama je imel v sredo 75 minut trajajočo telefonsko konferenco z voditelji Nemčije, Velike Britanije, Francije in Italije, govorili pa so tudi o eboli. Strinjali so se, da je treba povečati sredstva za boj proti eboli. Dogovorili so se, da bodo pritisnili tudi na vse ostale države.

Varnostni svet ZN pa je pozval države članice ZN k povečanju pomoči za boj proti smrtonosni eboli. Soglasna izjava Varnostnega sveta ZN pravi, da svetovni odgovor na ebolo ni zadosten. V Liberiji, Sierri Leone in Gvineju je od začetka izbruha bolezni umrlo več kot 4500 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
17. 10. 2014 13.11
Kaj neki se zgodilo s potniki po tem, in njihovo prtljago, ... pri postopku dezinfekcije, karkoli že zajema to, ti odvzamejo še osebno prtljago, skratka vse, ... skratka neprijetna zadeva. In nič krivi, vseeno zaznamovani.
Ramzess
17. 10. 2014 10.15
Mimogrede, za osvežitev spomina o Karanteni (kaj mislimo da o njej vemo), danes v petek, na TV predvajajo istoimenski film.
Ramzess
17. 10. 2014 10.14
Hemoragična merzlica ebola., ... sedaj so zaćeli pisati skupaj, ... Sicer smo mislili da je Hemoragična mrzlica druga bolezen, morda je, ... tako ali drugače smo žrtve manipulacij.
romeno
16. 10. 2014 22.41
+10
Sestra pove, da ima povišano temperaturo in bila je v stiku z žrtvijo ebole. Če bi imela kaj pameti bi se sama odpravila v karanteno ne pa na polet v drugo zvezno državo. Malo kmečke logike ne škodi.
Mb128
16. 10. 2014 19.57
+0
A ti so pa okužene rokavice na dopustu kupovali kot suvenir, spominček?! Toliko o takšnih in drugačnih karantenah, toliko kakšno grožnjo predstavlja ebola zares. Mimogrede, kolikor berem, nekje v Afriki(sorry, pozabil točno kje) je prišlo do izbruha neke druge ebole. Tako lahko sedaj govorimo o eboli št.1 in eboli št2. No, vsaj tako pišejo tuji mediji.
Lex11
16. 10. 2014 18.31
+17
dezinficirali bodo potnike LOOOOOL :)
deratizacija
16. 10. 2014 20.47
+7
Ramzess
17. 10. 2014 10.13
+1
A so Malezijski avijon že našli? Izgleda je tole še ena črna luknja!
AlternativeFacts
16. 10. 2014 18.02
+43
Medtem ko se epidemija ebole v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone ne umirja, so v Nigeriji in Senegalu zajezili to bolezen, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Če v teh dveh državah ne bodo zabeležili novih primerov ebole, v WHO napovedujejo, da bodo v petek razglasili konec izbruha ebole v Senegalu, v ponedeljek pa še v Nigeriji.Kot pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa, se bo takrat iztekel rok 42 dni od zadnjega zabeleženega primera bolezni. 42 dni je za ebolo dvojna najvišja inkubacijska doba, to je čas od okužbe do prvih simptomov bolezni. ... malo pozitivizma nikoli ne škodi.
konstruktor
17. 10. 2014 06.34
+3
METKA102
16. 10. 2014 17.59
+24
S pomočjo letalskega prevoza bodo kaj hitro okužili ves svet. Obnašajo pa se, kot da tega ne bi vedeli, pa presneto dobro vedo.
mikeTHEbike
16. 10. 2014 17.54
-1
Ebola je ze zdavnaj usla iz afrike! Naj jo vtaknejo v sirijo!
AlternativeFacts
16. 10. 2014 17.53
+6
Kaj sedaj, so osamili letalo na katerem je potnik, ki kaže znake ebole, ali so osamili letalo na katerem je bil potnik ki je kazal znake ebole...namreč to drugo nima nobenega smisla.
gullit
16. 10. 2014 17.52
-12
Kakšna panika neki. Več ljudi umre za gripo na leto (50. 000 ljudi) kot pa za ebolo v vseh letih skupaj.
Morana7
16. 10. 2014 17.40
+11
Pomislim par let nazaj, ko so nas strašili s ptičjo gripo in si ne morem kaj, da ne bi pomislila, če ni to še en podoben manever? Na internetu pa najdeš od tega da je to čisti na...teg do tega, da oblasti lažejo in in je ebola prenosljiva preko zraka. Argumenti za eno in drugo varianto so pa kar precej tehtni..
icetel
16. 10. 2014 17.37
+1
... in ce je res tako ... bo od nas desetih, k smo se zdej oglasil ... prezivelo samo 30 %
berlusconi
16. 10. 2014 17.37
+9
Tudi jaz mislim, da namerno širijo bolezen po svetu, da bo zavladala panika. Več bo okuženih, večja bo prestrašenost, več bo zahtev za antidot...ergo nekaj (ker če bi bila 1, bi bilo preveč sumljivo) farmacevtskih združb si lahko obeta miljardni zaslužek s cepivom. Tako da po eni strani upam, da je ta scenarij v igri, saj v nasprotnem primeru je to 'neumnost brez primere', da vozijo osebe, ki so se okužile v Afriki na zdravljenje v Evropo.
asgml
16. 10. 2014 12.10
+15
kdor je skrbel za okužene z ebolo,mora biti pod STROGIM NADZOROM, SAJ JE POTENCIAALNO KUŽEN ampak vsi strokovnjaki sveta ne morejo več pomagati proti širitvi ebole! ker je na izbiro le eno-IZREDNO STROGI ZAŠČITNI UKREPI ALI PA NIČ.da sestri, ki je negovala kuženega, dovolijo na avion, je pa že malo too much! itak se je očitno v domačem kraju prosto gibala, z avionom je zanesla virus zdaj še v drugo ogromno mesto.kar imejte ebolo sedaj, američani! zase vem, da če pride ebola v slovenijo, cela družina ne gre iz hiše, še otroke izpišem iz šole! pristojne oblasti po svetu so tako šlampaste, na drugi strani pa farmacevtske firme zalagajo svoje zaposleneZ VSO BOJNO OPREMO, Z VSO MOŽNO ZAŠČITO, zdravila, za njih in za njihove familije, vse, da v primeru izbruha pri nas zaposleni ne stopi več čez prag doma...da bo delal samo še preko inerneta...V primeru ptičje gripe bi dva od mojih domačih, zaposlena v farmaciji, dobila točno to iz firme, sta mi sama povedala.mi ostali, pa naj crknemo... en zadevo rušijo iz malomarnosti, drugi boodo pa samo zase poskrbeli in svetu zaračunavali mastne denarje za vsa zdravila
Mandragola
16. 10. 2014 10.58
-3
Zato je v kakšnega pol leta nenadzorovan izbruh epidemije ebole tudi v Sloveniji povsem možen, bojim se da celo zelo verjeten. Navsezadnje smo imeli v zgodovini že tudi kugo in špansko gripo... Ta je pobila družino moje babice, ta se je še enkrat poročila in tako sem danes tu.... Ja, vsaka stvar je za nekaj dobra :)
Mandragola
16. 10. 2014 10.52
+26
To, kako se svet obnaša do ebole, je neverjetno, čeprav le na prvi pogled. Še par let nazaj, ko je ebola prvič izbruhnila v eni vazi v Afriki, je bila panika popolna, zdaj pa - briga jih, kljub temu, da se vidi, da obolevajo celo zdravstveni delavci na zahodu, ob najskrbnejših ukrepih, da je torej že minimalna napaka pri razkuževanju dovolj, da se nalezeš. Ampak verjetno si framacevtska industija in in tudi tistih pet družin, ki menda obvladujejo svet, prav želi, da bi vse skupaj ušlo izpod nadzora. Po svoje logično. Ljudi na svetu je preveč, surovin zmanjkuje, neizbežna je nova svetovna vojna ali pionirski prodor v vesolje, za katerega pa človeštvo očitno ta hip nima ne volje ne energije. Najlažje je pobiti ene 2/3 človeštva (navsezadnje je to poizkušal že Hitler, torej takšna razmišljanja niso nič novega) in če to namesto tebe naredi ebola, ti pa zraven še zaslužiš... Sebe bodo že znali zaščititi... Podono kot kuga ali pa španska gripa v začetku prejšnjega stoletja... Le zakaj bi to skušali preprečiti, če pa jim ustreza.
Ramzess
16. 10. 2014 10.49
-4
Ja no, brez potrditve ne moreš ukrepati, kot tudi ne obsoditi človeka brez dokazov, a se v kapitalističnem režimu dogaja oboje, sploh ne tako redko.
mastablasta
16. 10. 2014 09.13
+13
zelo zrelo do medicinske sestre da se odloči potovati z letalom kljub vročini. vsaj toliko bi počakala da mine inkubacijska doba in se prepriča da definitivno nima nič preden začne okrog hodit
buksli
16. 10. 2014 09.57
+25
nisi dober prebral a ne... je obvestila vse pristojne - beri CDC - da je velika možnost za okužbo in so jo namerno spustili na letalo. vse je namerno...