Tujina

FOTO in VIDEO: Izpoved preživelega v požaru: Čutil sem, kako se mi lušči koža, moja pljuča pa se polnijo z dimom

Oakland, 05. 12. 2016 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./STA/K.H.
Komentarji
1

Število žrtev požara v Kaliforniji se je povzpelo na 36. Gasilci so zaradi varnosti za nekaj časa morali prekiniti odstranjevanje posledic požara. Vse bolj jasno je, da za varnost ni bilo poskrbljeno. Prostor je bil prenatrpan s starim pohištvom, lutkami in dekorjem, kar je ognju omogočalo, da se hitreje širi. "Skoraj kot v labirintu," opisuje poveljnica gasilcev.

Požar, ki je izbruhnil v dvonadstropni stavbi v Oaklandu v Kaliforniji, je po zadnjih podatkih terjal najmanj 36 življenj, med njimi je tudi nekaj najstnikov, mlajših od 17 let. Število žrtev bi lahko še naraslo, saj gasilci še niso uspeli pregledati celotne dvonadstropne stavbe. Zaradi varnosti so za nekaj časa odstranjevanje posledic požara zjutraj ustavili, nadaljevali pa naj popoldne po lokalnem času.

Nekateri obiskovalci so bili iz Evrope, drugi iz Azije, mestne oblasti pa sodelujejo z ameriškim zunanjim ministrstvom, da se povežejo s tujimi vladami.

"Pričakujemo najhujše in upamo na najboljše," je dejal predstavnik lokalne policije okrožja Alameda Ray Kelly. Na podlagi prstnih odtisov so do zdaj identificirali enajst žrtev, starih od 17 do 35 let. Lahko pa bo trajalo več tednov, da bodo identificirali vse, je še povedal Kelly in svojce prosil, naj policiji priskrbijo zobne krtačke in glavnike, s katerih bodo lahko vzeli DNK-vzorce.

V petek ponoči, ko je zagorelo, je v stavbi, znani pod imenom Ghost Ship (Ladja duhov), potekala rave zabava. V prostoru, ki sicer gosti studie, v katerih živijo in ustvarjajo umetniki, je bilo tedaj od 50 do 100 ljudi, so sporočili oaklandski gasilci.

Po Kellyjevih besedah podatkov o ranjenih nimajo. Obiskovalci so se tako ali rešili ali pa so umrli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hude kršitve varnostnih standardov

Zakaj je zagorelo, še ni jasno. Dejstvo pa je, da za varnost ni bilo poskrbljeno, saj škropilnikov vode v primeru požara ni bilo, prav tako ne požarnega alarma, z drugega nadstropja je bil edini izhod po strmih stopnicah iz lesenih palet, je povedala poveljnica gasilskega oddelka Teresa Deloche-Reed.

"Prostor je bil prenatrpan s starim pohištvom, lutkami, dekorjem in drugimi malenkostmi, kar je gasilcem močno oteževalo delo, ognju pa omogočalo, da se še hitreje širi. Bilo je skoraj kot v labirintu," je opisala.

Gasilci počasi in previdno pregledujejo prostor

Gasilci pregledujejo ped za pedjo, z lopatami in vedri nosijo ven pogoreli material, ki bi lahko služil kot dokaz. Nekdanji vodja gasilskega bataljona James McMullen je pojasnil, da morajo gasilci delati počasi in previdno iz več razlogov. "Eden je nevarnost zaradi padajočih stvari v pogoreli stavbi, drugi pa, da pri svojem delu ne smejo uničiti dokaznega materiala. Delati morajo počasi in hkrati na kraju dogodka narediti čim manj škode, da bodo preiskovalci lahko ugotovili, zakaj je zagorelo."

Notranjost skladišča oz. ateljeja je bila prenatrpana s pohištvom in dekorjem, kar gasilcem otežuje delo.
Notranjost skladišča oz. ateljeja je bila prenatrpana s pohištvom in dekorjem, kar gasilcem otežuje delo. FOTO: AP

Po besedah vodje gasilcev Melinde Drayton je to eden najbolj smrtonosnih požarov v zgodovini mesta. Leta 1991 je v požaru v Oaklandskih gričih umrlo 25 ljudi.

"Razsežnosti te tragedije so ogromne," pa je dejala županja Oaklanda Libby Schaaf in povedala, da intenzivna preiskava že poteka.

Eden od preživelih: Čutil sem, kako se mi lušči koža

Že prejšnji mesec so oblasti sprožile preiskavo zaradi pritožb o hrupu, smeteh in tega, da v stavbi ljudje živijo, čeprav to ni dovoljeno. Ena izmed nekdanjih prebivalcev te stavbe je dejala, da notri ni bilo niti elektrike niti tekoče vode.

27-letni fotograf in snemalec Bob Mule je eden od ljudi, ki so živeli v stavbi. Ko je v petek zvečer delal v svojem studiu, je zavohal dim. Videl je plamene, zagrabil gasilski aparat, a ni mogel izvleči varnostne zaklopke. Vrnil se je v stanovanje, da bi rešil svojo fotoaparat in prenosni računalnik, in srečal prijatelja, ki je klical na pomoč. Sklepal je, da si je pri padcu z drugega nadstropja zlomil nogo. "Vlekel sem ga ven, a bilo je toliko dima in plamenov … Čutil sem, kako se mi lušči koža, moja pljuča pa so se polnila z dimom. Moral sem ga izpustiti," je za East Bay Times povedal Mule.

Preživeli pripovedujejo tudi o grozoviti hitrosti, s katero se je požar širil. Eden od udeležencev zabave je povedal, da so ljudje sprva menili, da dim prihaja iz naprave za ustvarjanje megle.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 12. 2016 12.24
Vsekakor so upravičili ime, ... me pa moti da je oblasti dajejo prednost morebitnim dokazom, kot pa reševanju morebiti preživelih, ... pol pa štejejo žrtve z dvoštevilčno številko.