Tujina

FOTO in VIDEO: Na Portugalskem požar od sveta odrezal vasico z 2000 prebivalci

Macao, 17. 08. 2017 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Portugalskem so požari v osrednjem delu države odrezali od sveta približno 2000 ljudi v vasi Macao. Požar je izbruhnil v torek zvečer in se v sredo močno razširil. Do četrtka zjutraj je bila vas že skoraj v celoti obdana s plameni. Hud požar je vasico sicer zajel že julija.

V osrednjem delu Portugalske že več dni ponovno divjajo požari. Ogenj je od sveta odrezal tudi vasico Macao s približno 2000 prebivalci.

Požar je izbruhnil v torek zvečer in se v sredo močno razširil. Do četrtka zjutraj je bila vas že popolnoma obdana s plameni.

"Zaradi plamenov in dima je nemogoče vstopiti ali izstopiti iz vasi," je dejal župan vasi Vasco Estrela, ki jo je sicer že konec julija prizadel močan požar, ki je uničil med 80 in 90 odstotkov vasi.

Po navedbah tiskovne predstavnice portugalske civilne zaščite so zaradi požara ogrožene tudi sosednje vasi, od koder so morali evakuirati približno 130 ljudi. Vendar pa gasilce najbolj skrbijo požari okoli vasi Macao, saj še naprej napredujejo na več frontah.

Gasilci se sicer borijo z dvema večjima požaroma v osrednjem delu države.

Zaradi požarov je bilo v avgustu na Portugalskem poškodovanih 86 oseb, sedem huje.

Letos že 10.000 požarov, samo junijski so zahtevali 64 življenj

Letos so morali gasilci po državi gasiti nekaj več kot 10.000 požarov, kar je 2500 več kot v enakem obdobju lani. Požari so po navedbah civilne zaščite uničili 141.000 hektarjev površin. Po smrtonosnih požarih junija letos, ki so zahtevali 64 življenj, je Portugalska 12. avgusta že drugič zaprosila za mednarodno pomoč pri gašenju požarov.

V državo je bilo preko mehanizma EU na področju civilne zaščite napotenih več kot 160 gasilcev, 27 vozil in štiri letala za gašenje požarov, so sporočili iz Bruslja. Eno letalo za gašenje požarov je poslal tudi Maroko. Evropska komisija pa je v četrtek odobrila spremembo regionalnega programa kohezijske politike, ki bo Portugalski omogočila, da nameni do 45 milijonov evrov sredstev za odpravo posledic naravne nesreče in oživitev regionalnih gospodarskih dejavnosti.

Junijski požari so na Portugalskem sprožili razpravo o upravljanju gozdov in spremembi načrta za ukrepanje v primeru požarov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viggen
17. 08. 2017 22.30
"Vasica" z 2000 prebivalci? Ali sploh razmišljate, kaj pišete?