Tujina

Poziv k neratificiranju sporazuma z ZDA

Sarajevo/Bruselj, 28. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EU je oblasti BiH ter Srbije in Črne gore pozvala, naj ne ratificirajo že podpisanega sporazuma z ZDA o neizročanju ameriških državljanov Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Tak sporazum je z ZDA doslej podpisalo 28 držav, vključno z Romunijo kot edino evropsko državo.

Patten in Papandreu naj zavrnitve ratifikacije ne bi neposredno omenjala
Patten in Papandreu naj zavrnitve ratifikacije ne bi neposredno omenjala FOTO: Reuters

Če se hoče BiH priključiti EU mora z njo in z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) deliti skupne vrednote in stališča, mediji povzemajo torkovo skupno izjavo evropskega komisarja za zunanje odnose Chrisa Pattena in grškega zunanjega ministra Georgea Papandreua, katerega država trenutno predseduje EU, naslovljeno na oblasti v Sarajevu.

Oba evropska predstavnika sta tudi zapisala, da si bo EU prizadevala za zagotovitev učinkovitega dela ICC. Patten in Papandreu naj ne bi nikjer v pismu oblasti v BiH izrecno pozvala, naj sporazuma ne ratificirajo, sta pa dala jasno vedeti, da EU brezpogojno tako finančno kot tudi politično podpira ICC.

Omenjeni sporazum sta sicer pravosodni minister BiH Slobodan Kovać in ameriški veleposlanik v BiH Clifford Bond v Sarajevu podpisala 16. maja. Dvostranske sporazume o neizročanju ameriških državljanov Mednarodnemu kazenskemu sodišču je doslej podpisalo že 28 držav, iz Evrope pa le Romunija.

Tudi SČG prejela pismo EU

Tudi zunanje ministrstvo državne skupnosti Srbije in Črne gore je prejelo pismo, v katerem je Evropska unija pozvala države Zahodnega Balkana, naj v zvezi z dvostranskim sporazumom ZDA o neizročanju ameriških državljanov ICC, ki so ga prejele v podpis, spoštujejo vrednote in stališča unije.

Goran Svilanović
Goran Svilanović FOTO: Reuters

Zunanji minister SČG Goran Svilanović je pred dnevi potrdil, da je uradni Beograd dobil v podpis predlog omenjenega sporazuma, ob tem pa povedal, da bo to vprašanje prišlo na dnevni red v nekaj tednih. Predsednik SČG Svetozar Marović pa je zatrdil, da bo sklep Beograda o predlogu ZDA "odgovoren in realen". "Mi živimo v Evropi in želimo svoje mesto v njej, a naše prijateljstvo in razširitev sodelovanja z ZDA je po drugi strani nedvoumno ena od prednostnih nalog naše zunanje politike," je pojasnil Marović.

Ruske mirovne sile zapustile BiH

Rusija je v BiH januarja 1996 poslala 1400 vojakov, ki so sodelovali v mednarodnih mirovnih silah. Te so takrat štele 60.000 mož, danes pa so njihovo število skrčili na 13.000.

Iz Bosne in Hercegovine so se danes začeli umikati ruski vojaki, ki so sodelovali v mednarodnih mirovnih enotah SFOR. Vseh 350 ruskih vojakov naj bi BiH v skladu z reorganizacijo in krčenjem mirovnih sil zapustilo do 14. junija.

Kot je dejal polkovnik ruskega kontingenta Šakurin Sergej Mihajlovič, ruske sile BiH zapuščajo brezskrbno, saj vedo, da so dobro opravile svojo nalogo. Mihajlovič je na slovesnosti v mestu Ugljevik na severovzhodu BiH še povedal, da želi vsem prebivalcem BiH mir, srečo in blaginjo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3