Slovenija

Pozor, ob zimskih razmerah so ceste precej bolj nevarne

Maribor, 29. 01. 2015 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ko sneg pobeli ceste, ali se na njih ustvarijo ledene ploskve, postanejo precej bolj nevarne. Policija zato opozarja voznike, naj bodo previdni, naj odhajajo prej na pot, ker se lahko ta zavleče, predvsem pa naj imajo vso potrebno zimsko opremo.

Sneg - 4
Sneg - 4 FOTO: Aljoša Kravanja
Ker se po napovedih vremenoslovcev ta konec tedna obeta sneženje, policisti vse udeležence v prometu opozarjajo, naj ustrezno pripravijo vozila. V teh razmerah morajo vozniki vzeti v zakup daljši čas potovanja, zato je treba na pot prej kot običajno.

Policija voznika tudi poziva, naj spremljajo prometne informacije in vozijo s prilagojeno hitrostjo in ne tvegajo nesreče, saj je lahko v slabih voznih razmerah usodna že najmanjša napaka. "Med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu," dodaja policija.

Voznike policija poziva, naj hitrost vožnje prilagodijo voznim razmeram, saj morajo pri vožnji poleg omejitve upoštevati še razmere na cesti in svoje vozniške sposobnosti. Pozimi je pomembna tudi večja varnostna razdalja.

Poleti je dovolj velika razdalja, ki jo vozilo prepotuje v dveh sekundah, v zimskih razmerah pa jo je treba povečati na razdaljo, ki jo vozilo prepotuje v štirih sekundah. Zaviranje v zimskih razmerah mora biti rahlo in po potrebi postopno z večkratnim pritiskom na stopalko. Tudi spremembe smeri vožnje ne smejo biti nenadne, saj lahko v nasprotnem primeru hitro zanese vozilo.

Statistika potrjuje: najhuje je pozimi

Glede na statistiko je za promet najbolj kritično obdobje med 15. novembrom in 15. marcem. To obdobje v sezoni 2013/2014 so policisti na območju policijske uprave Maribor obravnavali 1.165 prometnih nesreč, sezono pred tem pa pa 1.544. V nesrečah sta dva udeleženca umrla, 21 je bilo huje in 570 lažje poškodovanih.

Med sneženjem so obravnavali 217 prometnih nesreč. Večino bi lahko preprečili, če bi vsi vozniki uporabljali predpisano zimsko opremo, predvsem pa zmanjšali hitrost vožnje in jo prilagodili razmeram na cesti.

Zimska pnevmatika
Zimska pnevmatika FOTO: Thinkstock

Nujne so zimske pnevmatike

Opozorilo policije za zimski čas
Opozorilo policije za zimski čas FOTO: Policija

Najbolj osnovna oprema so zimske pnevmatike, ki imajo oznako M+S, profil po mora biti debel najmanj tri milimetre. Prav ta profil omogoča dobro odstranjevanje vode in brozge pod kolesi in zagotavlja večjo stabilnost vozila na snegu in ledu. Vse štiri pnevmatike morajo biti enake velikosti, vrste in zgradbe. Na posameznih oseh pa morata biti enaka tudi profila na pnevmatikah. Priporočljivo je, da niso starejše od štirih let.

Na vozilih, katerih masa ne presega 3,5 tone, morajo biti nameščene na vseh kolesih, na težjih vozilih pa morajo biti nameščene najmanj na pogonskih kolesih. Na vozilih so lahko tudi letne pnevmatike, vendar pa mora imeti voznik v tem primeru v vozilu tudi verige oziroma enakovreden pripomoček. Vozila z maso, ki presega 3,5 tone, morajo imeti obvezno tudi lopato.

Vozilu, ki nima obvezne zimske opreme, so na njem sneg, led, voda, ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti oziroma bi se lahko raztresale ali razlivale z njega, lahko policist prepove nadaljnjo vožnjo in ga izloči iz prometa. Voznik mora v tem primeru odstraniti vozilo s ceste, če tega ne stori sam, lahko vozilo na njegove stroške odstrani izvajalec rednega vzdrževanja cest.

Za varno vožnjo mora biti vozilo tudi tehnično brezhibno. Predvsem je nujno delovanje zavor in krmilnega mehanizma. Pomembno je tudi, da ima voznik v vozilu strgalo in metlico za čiščenje stekel. Pomembne so tudi metlice brisalcev, ki ne smejo biti natrgane ali drugače poškodovane, v posodi za čiščenje vetrobranskega stekla pa mora biti dovolj tekočine, ki na mrazu ne bo zmrznila.

Posebne omejitve za tovorna vozila

 

Izločanje vozil na primorski avtocesti
Izločanje vozil na primorski avtocesti FOTO: Bralec Dejan

V zimskih razmerah je na vseh cestah po državi, razen na avtocestah in hitrih cestah, prepovedana vožnja za vozila s priklopnimi vozili, prav tako pa za vozila, ki prevažajo nevarno blago in tudi za izredne prevoze. Upravaljalec posameznih avtocest ali hitrih cest lahko tudi časovno in prostorsko omeji promet teh vozil. Vozila se izloča predvsem na počivališčih, na katerih lahko vozniki opravijo predpisane odmore, dnevne in tedenske počitke.

Policija tudi opozarja, da je prehitevanje pluga, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer, prepovedano in hkrati zelo nevarno. "Nestrpnost se ne izplača, saj tisti, ki vozi prehitro, tvega nesrečo, tisti, ki prehiti plug pa, da bo zaradi stanja ceste moral voziti še počasneje, ker cesta pred njim še ni očiščena," poudarjajo.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boboo69
30. 01. 2015 15.51
-1
Zaradi takih de.bi.lov ki imajo zlizane letne gume in verige v prtljažniku sem danes na na avtocesti stal tri ure.
periot22
29. 01. 2015 21.27
+2
Za jutri predlagam ,da nesposobni vožnje po snegu ostanejo doma ali gredo peš!!
periot22
29. 01. 2015 21.23
+1
Policija opozarja ,da vozite jutri kot polži!
macek_garfield
29. 01. 2015 14.15
+2
... a je maja sodja samska? ... samo vprasam ... :)
Dakota 100
29. 01. 2015 13.57
+1
Mede zimsko opremo sodijo tudi dolge gate in šal .
Biofanatik
29. 01. 2015 13.24
Biofanatik
29. 01. 2015 13.24
+0
Udarna novica za intiligentne reporterje 24koko
ni_mi_vse_eno
29. 01. 2015 13.10
+2
Vedno sem mislil, da na snegu gume veliko bolje prijemljejo kot pa na suhem asfaltu. Hvala za članek in izobraževanje.
Warlock.
29. 01. 2015 13.00
+1
Ob zimskih razmerah so ceste bolj nevarne....pa ne me basat....ali so ljudje res tako trapasti da morete taki naslov dat? No glede koliko ljudi se vozi z letnimi gumami in ima v prtljažniku verige, se sploh ne čudim takemu naslovu....
brownhorse
29. 01. 2015 12.27
+2
rdeči alarm POZOR RDEČI ALARM
luckyss..
29. 01. 2015 12.23
+8
Pazite, ob poledici vam lahko drsi.......(predlog za naslednji naslov :)
dinamitek
29. 01. 2015 12.04
+6
MR sam da ne bo ponovno odkrit SLAN KROP
Ni corone
29. 01. 2015 12.01
+10
So pametni da jim kar skoduje
Sporo
29. 01. 2015 11.54
+5
Čestitke fotografu za vrhunsko fotko.
ljuta zmija
29. 01. 2015 11.48
+11
še dober da berem 24 ur da me še kej novga naučijo

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.