Črna kronika

FOTO: Za psi, ki so jih pobili s krampi in lopatami, ostala kri in prazni boksi. Pristojni novinarjem odgovarjajo z grožnjami

Pale, 10. 10. 2017 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
187

V sarajevskem azilu Prača se je zgodil nov krvav incident, ki je sprožil ogorčenje prostovoljcev in javnosti. Moški s kantonalne veterinarske postaje so vkorakali v azil in s seboj na silo zvlekli 20 psov. Tiste, ki so se upirali, so na licu mesta potolkli s krampi in lopatami, ostalih ni videl nihče več. Predstavnik azila je prostovoljcem in novinarki, ki je poročala o tem, zagrozil, da ima pištolo in da bo vse postrelil.

Več videovsebin
  • Izgubljena sled
    15:11
    Izgubljena sled
  • Iz SVETA: Nasilju nad psi v Bosni ni videti konca
    02:05
    Iz SVETA: Nasilju nad psi v Bosni ni videti konca

Morija psov v azilu Prača, o kateri smo na naši spletni strani že poročali, ko smo se s skrito kamero odpravili na lice mesta, se ne samo nadaljuje, pač pa celo stopnjuje. 4. oktobra, kako ironično, na svetovni dan živali, sta se v azil v občini Pale, 40 kilometrov ven iz Sarajeva, pripeljala dva avtomobila kantonalne veterinarske postaje Sarajevo. Moški so se napotili k boksom in z zajlami na silo ven zvlekli 20 psov. Tiste, ki so se jim upirali, so do smrti potolkli s krampi in lopatami, ostale so odpeljali s seboj, za njimi se je izgubila vsaka sled.

OPOZORILO: Priložene fotografije in posnetki so zelo nazorni!

Splet naključij ali pa usoda, če želite, je hotela, da je v spremstvu petih prijateljev še istega dne v azil prišel Fahrudin Bravo, prostovoljec, ki že dolgo skrbi za pse v omenjenem azilu. Takoj so opazili prazne bokse in sledove krvi, ki so ostali kot neme priče grozljivega dogajanja. "Ko smo pritisnili nanj, nam je eden od zaposlenih v azilu priznal, da so po pse prišli okoli 11. ure in da to počnejo že dlje časa. Njegov sodelavec je povedal, da sicer ni videl ničesar, je pa slišal pasje cviljenje. Imamo slike in posnetke pasjih boksov, polnih krvi, saj so jih ven vlekli s pomočjo zajl," je zapisal na svojem Facebook profilu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obvestili so policijo in lokalne novinarje, ki so se, začuda, tokrat burno odzvali. Le redki so mediji, ki v zadnjih dneh niso poročali o tem, kaj se dogaja v Prači. "Grozljivi prizori iz azila Prača: krvavi boksi, iztrebki, trupla in podgane", "Koncentracijsko taborišče za pse, imenovan Prača", "Prek Prače ukradeni že štirje milijoni mark!" in "Grobnice v Prači: 3,5 milijona za masovno ubijanje psov" ... to je le nekaj naslovov, s katerimi so opisali razmere, na katere smo mi opozorili že pred časom.

Prostovoljci trdijo: Pobili so povsem zdrave in miroljubne pse

Notranje ministrstvo bosansko-podrinjskega kantona je za bosanski Žurnal potrdilo, da je 4. oktobra prejelo prijavo aktivistov o izginotju 20 psov iz Prače. Tudi na policijski postaji Prača so potrdili, da je Fahrudin Bravo prijavil izginotje psov.

Psi, ki so jih pobili, so bili izjemno dobrosrčni in miroljubni, je za 24ur.com povedala prostovoljka Anda Šandal, ki redno hodi v Pračo in vse pse dobro pozna. "Uprava azila razpolaga z nekimi brezpredmetnimi papirji, ne vodi pa nikakršnih evidenc o psih, ki v azil pridejo ali iz njega odidejo. Zanje so vsi psi enaki – samo številke in vseeno jim je, če jih – po več stotih, ki so jih že pobili – naenkrat pobijejo 20. Mi smo tisti, ki jih hranimo in čistimo njihove bokse, zato točno vemo, za katere pse je šlo. To so bili psi, ki so bili tam več mesecev in niso bili agresivni."

Da so med ubitimi povsem zdravi psi, ki so jih prostovoljci hranili več mesecev, je potrdil tudi Bravo. Psi, ki so ostali v azilu, so zdaj popolnoma prestrašeni in se – kot je razvidno tudi iz fotografij – zdaj prestrašeni skrivajo v svojih boksih, čeprav so bili pred tem incidentom povsem živahni.

Ogorčen je prek svojega Facebooka ljudi pozval, naj v nedeljo pridejo v Pračo in tako izkažejo svojo podporo nebogljenim psom. "Mi smo njihov glas, edino upanje, ki ga imajo in nikoli jih ne bomo pustili na cedilu," je zapisal ob tem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Grožnje prostovoljcem in novinarki: Pištolo imam, vse vas bom postrelil!

In res, v nedeljo se je pred azilom zbralo 20 polnih avtomobilov prostovoljcev. Prinesli so več sto kilogramov hrane, pse so hoteli oskrbeti z vodo in jim očistiti bokse. A pričakali so jih žalostni prizori – umazane kletke, shirane in prestrašene živali ter številna razpadajoča trupla psov. "Kot svarilo so nam ob vodi pustili tudi mrtvega psa, obešenega na drevo!" je sporočil Bravo in za dokaz objavil tudi fotografijo.

Po poročanju bosanskega Žurnala je prišel tudi koordinator azila Hamdo Alić v spremstvu policista policijske postaje Prača, ki mu je natvezil, da so prostovoljci prišli na protest.

Ko so prostovoljci začeli odnašati trupla in je Žurnalova novinarka Azra Omerović ob pomoči snemalca celotno dogajanje snemala, je Alić pristopil k njej in ji zagrozil, naj preneha s snemanjem, sicer nikoli več ne bo smela vstopiti v azil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Pištolo imam, vse vas bom postrelil!" pa je zagrozil zbranim prostovoljcem. V tem času so se iz bližnjega gozda zaslišali streli, a policist, ki je bil prisoten, trdi, da ni slišal ničesar.

"Ne glede na grožnje naši novinarki bomo jutri objavili veliko reportažo iz azila v Prači. Objavili bomo fotografije, na katerih se vidi, v kakšnih razmerah živijo psi v azilu, pa tudi posnetke groženj, ki jih je prejela naša novinarka na terenu," so zapisali na Žurnalu in dan pozneje, torej v ponedeljek, to tudi storili. "Kri in trupla čistijo prostovoljci, medtem ko delavci, ki so plačani za to, pijejo pivo," so med drugim zapisali.

Po njihovih neuradnih podatkih je samo v zadnjem letu v Prači pristalo več kot 2000 psov z ulic Sarajeva. Če jih je bilo vse do zdaj notri med 500 in 600, pa jih je vsak dan manj. Trenutno naj bi jih bilo v azilu manj kot 300.

azil Prača po pokolu 4. oktobra - 1
azil Prača po pokolu 4. oktobra - 1 FOTO: Dalida Kozlić

Direktor veterinarske postaje z dopusta sporoča: Resnici bomo prišli do dna 

Direktor kantonalne veterinarske postaje Sarajevo Almir Džanković, ki naj bi naročil pokol omenjenih 20 psov, je prav od 4. oktobra dalje na dopustu, je pa za Žurnal povedal, da je v zvezi z dogajanjem že najel odvetnika. "Niti enemu veterinarju ne morem odrediti ali prepovedati kakršnegakoli ukrepa iz veterinarske stroke, niti evtanazije. To je izključno v pristojnosti veterinarja," je povedal in dodal, da bo sprožil ustrezne postopke, da bodo resnici prišli do dna.

Mestni svet občine Pale je po poročanju Dnevnega Avaza od vlade kantona Sarajevo zahteval, da se strogo drži pogojev, zapisanih v pravilniku o ustanovitvi azila in prepove spuščanje psov iz azila, s tem pa zaščiti prebivalce in živino, ki jo ti psi napadajo. V kolikor se to ne bo zgodilo do konca leta, pravijo, se bodo zavzeli za zaprtje azila. Prvič po petih letih od odprtja azila je tako oblast priznala problem, na katerega meščani, aktivisti in zaščitniki živali že dolgo opozarjajo.

"Nihče ne želi sprejeti odgovornosti za ta kriminal, krivdo valijo drug na drugega. Mi pa že leta in leta opozarjamo javnost, da psi iz Prače izginjajo. Zaposleni jih namerno spuščajo ven, da stečejo v gozd, kjer jih ustrelijo lovci, nekatere pse pa celo žive zakopljejo!" opisuje Šandalova in razkrije, da je v okolici azila šest masovnih grobnic, ki zaradi razpadajočih trupel ogrožajo tudi zemljo in vodo, ki jo uporabljajo okoliški prebivalci. Kljub temu, da so zoper premierja kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, lastnika azila Prača in več drugih oseb že vložene kazenske ovadbe, se klanje nadaljuje. "Psi v Prači ne živijo, pač pa životarijo. Tiste, ki preživijo, umorijo na najbolj brutalne načine – s krampi, lopatami ali pa tako, da jih žive zakopljejo," še pojasni in tudi ona doda: Zaposleni so nam priznali, da pse ubijajo – po naročilu nadrejenih.

Dejstvo namreč je, da bo azil v upravljanje kmalu prevzela vlada kantona Sarajevo – po besedah Hamde Alića se bo to zgodilo v naslednjih desetih dneh.

Njihov načrt je sledeč, pojasni Bravo: "Azil bo šel v roke kantonalne veterinarske postaje Sarajevo, a ker je v njem preveč psov, njihovo število postopno zmanjšujejo. Pse vsakodnevno popisujejo, višek pa odpeljejo in ubijejo. Ubijali jih bodo vse, dokler ne pridejo do neke optimalne številke, to je med 50 in 80 psov. Zanje bodo naredili bokse, nato pa poklicali novinarje, jim pokazali, kako dober posel so naredili v sodelovanju z Dogs Trust in se hvalili, da so rešili problem potepuških psov v Sarajevu. Sedanji lastnik bo dobil denar in vsi bodo srečni. Edino oviro pri tem načrtu jim predstavljamo mi – prostovoljci in novinarji, ki smo se vključili v to zgodbo."

Samo v zadnjem mesecu so iz azila po njegovih besedah odpeljali okoli 200 psov. Na vprašanja prostovoljcev, kje so ti psi, pristojni odgovarjajo, da so pobegnili, da so v gozdu ali da se "ne spomnijo točno".

Psi v Prači ne živijo, pač pa životarijo, pripoveduje aktivistka Anda Šandal.
Psi v Prači ne živijo, pač pa životarijo, pripoveduje aktivistka Anda Šandal. FOTO: Dalida Kozlić

Psi so kolateralna škoda in vir dohodka

Ubijanje psov v Prači je samo kulminacija agonije, ki traja že vse od leta 2012, ko so azil odprli, za 24ur.com pojasni odvetnica Dalida Kozlić, ki se edina v BiH bori za pravice živali. "Zaposleni na kantonalni veterinarski postaji Sarajevo so povsem nezakonito, po naročilu Almira Džankovića, ki ga je na položaj direktorja postavil premier kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković, prestopili kantonalno mejo in začeli ubijati pse v Prači, ki se nahaja v bosansko-podrinjskem kantonu."

Poleg 20 psov, ki so jih ubili 4. oktobra, za kar obstajajo neizpodbitni dokazi, je očitno, da je psov v Prači vse manj, nadaljuje Kozlićeva. "Naš zakon o zaščiti in dobrobiti živali jasno prepoveduje ubijanje zapuščenih psov, azil Prača pa ne izpolnjuje niti osnovnih pogojev za obstoj, predpisanih v zakonu. Psi so odvisni od hrane, ki jim jo prinesejo prostovoljci, strpani so v umazane prostore, med lastne iztrebke, brez osnovne veterinarske oskrbe. Za takšno stanje so odgovorni Muriz Alić, lastnik podjetja Murai komerc, v lasti katerega je azil, kantonalni minister za gospodarstvo Muharem Šabić, kantonalni minister za komunalo in infrastrukturo Senad Hasanspahić ter glavni eksekutor – direktor kantonalne veterinarske postaje Sarajevo Almir Džanković," našteje odvetnica, ki je na tožilstvo podala prijave zoper 30 fizičnih in pet pravnih oseb. "Zaradi mojih prijav tožilstvo kantona Sarajevo preiskuje enega najkompleksnejših primerov organiziranega kriminala pri nas," še doda.

Prača je bila in še naprej ostaja poligon za krajo proračunskega denarja, trdi Kozlićeva, in poda konkretno številko: prek nje so bili pokradeni že štirje milijoni mark (dva milijona evrov)! "Psi umirajo v mukah, medtem ko se denar, namenjen zanje, porablja drugje. Trenutna situacija je še posebej sramotna, ker vlada kantona Sarajevo kupuje Pračo, kar je nezakonito, glede na to, da z njo sploh ne sme upravljati, ker se nahaja v drugem kantonu! Njihov načrt pa je, da pred prevzemom pobijejo vse pse. Posebno vlogo pri vsem skupaj igra kantonalna veterinarska postaja Sarajevo, ki je glavni eksekutor psov. Ta ne samo, da krši, pač pa tepta zakone, ki veljajo v naši državi!"

Šandalova prizna, da so prostovoljci obupani in povsem nemočni, saj gre za vidne politike, ki izvajajo organiziran kriminal. "V BiH še vedno vlada monarhija, vse niti pa vleče nekaj ljudi na položajih. Psi so zanje kolateralna škoda in vir dohodka." Tudi ona poudarja, da ima BiH izjemno dober Zakon o zaščiti in dobrobiti živali, ki pa ga nihče ne upošteva. "V naši državi je vse preveč kriminala, ki izvira iz vrha, in upamo na pomoč in spremembo, da se bo nekega dne zakon dotaknil tudi teh ljudi. Mi želimo samo ustaviti mučenje in ubijanje psov. Pes je človekov najboljši prijatelj in nikoli ne bom mogla razumeti, kako lahko človek poškoduje to nedolžno žival, ki ni sama kriva, da se je rodila in da živi, kjer živi. Ti psi želijo samo mirno živeti, v Prači pa jih čaka vse drugo – lakota, žeja, mraz, iztrebki, na koncu pa tudi udarci, bolečina in smrt."

Preberite tudi:

VIDEO in FOTO: S skrito kamero v zloglasnem Azilu smrti. Kjer zapuščene pse raje ubijejo, kot da bi jim našli dom.

VIDEO: Ženska, ki je reševanju uličnih psov posvetila življenje: Čutijo me, moje srce, ki bije zanje.

KOMENTAR: V deželi krvi in medu, kjer so psi krivi za to, da vsak tretji nima kaj jesti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pantokrator
12. 10. 2017 14.54
+1
posiljatelj
11. 10. 2017 19.41
-21
še ena cmerava zgodbica o ubogih kužkih, nikoli pa nič o neprestanem pasjem laježu 24 ur na dan vse dni v letu, ki uničuje zdravje, življenje in bivanje celim družinam, od najmlajših do najstarejših družinskih članov
Nina Franko
11. 11. 2017 13.44
+7
Dej skuliraj se! Cmerava zgodbica? Me zanima, če bi ti nekdo pobil čredo ovac,kak bi pol reagiral?! A ja....nimaš ovac! Po komentarju sodeč si navaden čoban,brez kančka usmiljenja do živega bitja.
TruthFreedom
11. 10. 2017 17.18
+10
To kar človek počne živalim je nesprejemljivo in grozno. Grozljivo je koliko zla, zlobe, egoizma in sebičnosti premore človek. In, da tako brez vesti dvigneš roko nad nedolžno bitje, da jo poškoduješ, mučiš in jo v groznih mukah ubiješ... Nimam besed. Kakšen človek si, da lahko pogledaš v te ljubeče oči in istočasno dvigneš roko nad njo? Kako ne slišiš joka, ki ga sporoča preko svojega cviljenja? Kako ne vidiš teh povešenih ušes in repkov, ko se od strahu trese celo telo? Kako ne vidiš živega bitja, čutečega bitja, ki te nemo z žalostnimi oči prosi usmili se me? Kako si lahko takšen, človek? Človek, kje so tvoje vrednote? Kje sta vrednoti kot sta sočutje in empatija? Kje je tvoja človečnost? Resnično, nimam besed... Vendar verjamem, da "za vsako rit raste šiba". Vsak bo slej kot prej odgovarjal za svoja dejanja. In to kar človek počne s psi in z vsemi domačimi živalmi, pa tudi rejnimi in divjimi živalmi - ni vreden, da si deli del tega čudovitega planeta z njimi. Vsako življenje je dragoceno. Vsako življenje je vredno toliko kot tvoje in nič manj. In gospod Albert Einstein je imel prav, ko je rekel: "Imeli bomo usodo, ki si jo bomo zaslužili."
Transformerji
11. 10. 2017 15.19
+3
Napisal bom nekaj resničnega: priznam, imam preveč empatije, preveč grdega sem že videl in slišal, zverinske umre ljudi in živali me pripeljejo do tega, da ne morem ne jesti, ne spati. Zato si nekako predstavljam zid, ki me vsaj psihično ločuje od pokvarjenosti človeštva, kajti take ljudi, ki mučijo živali, imaš tudi v okolju. Da so dobili denar iz EU za reševanje problemov, pa ga kradejo, je čisto razumljivo. Je tudi razumljivo, da Slovenija odpadke izvaža v Bosno? Pa ne, da imajo tam tako predelovalno industrijo, ki potrebuje odpadke, pa jih imajo sami premalo? Ali pa naša EU država finančno podpira določene osebe, da prevzemajo odpadke?????
resslovenka
11. 10. 2017 16.37
+3
Koliko donacij gre za zatočišče, ki tega imena ne zasluži . Ljudje so zgroženi . Par pojvarjencev donacije prekanalizira na svoje račune . Kako pokvarjeno in sprevrženo. Upam, da se bo mednarodna javnost za zaščito živali prebudila in ustrezno ukrepala proti določenim posameznikom. Skrajni čas bi že bil.
jgm
11. 10. 2017 15.02
+0
Komu koristi poln azil psov?
revolucija_mb
11. 10. 2017 14.39
-8
Vsi ki želite sočloveku smrt zaradi takšnih stvari (če sploh vemo zakaj se gre), ste še bolj umsko moteni kot ti ki to lahko počnejo. Takšni ljudje rabijo ljubezen, ker so več kot očitno bili ali psihično zlorabljani, ali so ne dovolj umsko razviti. Kakorkoli je to čisto normalna posledica, če karkoli veš o psihologiji človeka, ste biserji takšni moteni tako zelo, da vam življenje psa pomeni enako ALI ŠE VEČ kot življenje človeka. Pse oblačite, mislite da govorijo, jedo iz krožnikov, skratka, moteni ste vsi ti, ki divje živali želite počlovečit, ker več kot očitno ne najdete dovolj ljubezni v človeku in izkoriščate psa. Tako da, tudi takšni biserji ste vredni svojega, v mojih očeh zlorabljate živali, s svojim bolanim umom. In dokler bo trpel človek, bodo trpele živali, to pa ne boste večina razumeli nikoli, da če želiš problem rešit, ga moreš na začetku, drugače je to samo začaran krog.
resslovenka
11. 10. 2017 16.31
+4
Saj nehaj. Bi ti videl strah in grozo v njihovih očeh, pa slišal cviljenje in rencanje v smrtni agoniji, bi spremenil svoje mnenje. Kaj so krive te uboge pasje duše? Česa jih lahko krivis? Ničesar! Pes in vsaka žival je bitje , ki čuti. Pes bo branil človeka, ki mu bo trda predla. Človek pa psu v mnogih primerih ne. Ne maram ljudi, ki živa bitja smatrajo kot stvar, ki jo lahko mučijo, posiljujejo in na koncu ubijejo na najbolj krut način. In kar narediš slabega komurkoli , se ti prav gotovo povrne. In prav je tako!
Alteist
11. 10. 2017 20.07
+1
revolucija_mb, če ne trolaš, se moraš resno zamislitii nad svojo (ne)prištevnostjo.
mathiasm
11. 10. 2017 13.59
+5
Ali se ti Bosanci niso ničesar naučili. Med vojno so po njih mlatili Srbi, sedaj pa se taisti spravljajo na uboge živali.
Ariana Ayra Lionwood
11. 10. 2017 11.19
+7
grozno...ljudje, ki lahko to počnejo brez problema, nimajo sočutja niti do človeka...najprej en ubog nemočen kuža, nato pa že sosed, kajti tako se rodijo psihopati...lastnika zapreti v kletko s samo kruhom in vodo, veterinarje, ki pa so na tak grozen način pobijali pa žive pod zemljo...vem da ni pametno oko za oko ampak v enih primerih ne gre drugače (dober primer so naši zapori, gre lopov ali morilec notri, pa se mu tako lepo godi, da ko pride na prostost kriminalna dejanja nadaljuje, saj ve da se mu bo dobro godilo) iz srca upam le najboljše za kepice male, ki so še ostale žive tam... :/
revolucija_mb
11. 10. 2017 14.25
-2
Če bi ti ubila potem tega človeka, kaj si šele ti ?!?!?!
bgko
10. 10. 2017 21.57
+25
Kje je Karadžić, ko ga potrebuješ?
Dracul Va Domni DinNou
10. 10. 2017 21.29
+16
zalostno, prezalostno!!
Heinke
10. 10. 2017 20.26
-16
Isto kot v Sloveniji leta 1945 v Kočevskem rogu.... na ravni živali.
26277
10. 10. 2017 20.52
+10
alien8potnik
10. 10. 2017 21.38
+32
na ravni živali? oh, ko bi človek le bil na njihovi ravni? žal so zverine ljudje, ne živali. a poznaš kakšno hudobno žival?
User1063544
11. 10. 2017 12.15
+4
Človek ne bo nikoli več na ravni živali. Žival nikoli ne muči, trpinči ali ubija svoje ali druge vrste iz veselja in koristolubja.
revolucija_mb
11. 10. 2017 14.27
-3
Miro Schemua
11. 11. 2017 19.07
revolucija,s takimi kot si ti se ne splača ukvarjati in vem,da to misli ogromna večina tukaj prisotnih,s tem sem ti vse povedal,a dvomim,da sploh razumeš,ker tvoj um mi ne deluje prav genialno.
Miro Schemua
11. 11. 2017 19.09
nis9x
10. 10. 2017 20.19
-36
V bosni niso ravno ljubitelji psov,je pač tako,kakor po drugi strani mi pretiravamo in smo čisto zatrapani.To pa iskoriščajo nadvse uspešno novinarji,ki si svoje kariere že od nekdaj gradijo na policiji,psihiatriji,vzgojiteljicah v vrtcih,učiteljicah in ravnateljih,ki potem delajo samomore,v preteklosti na mladoletnicah ki so potem ravnotako delale samomore pa so morali nehat.Skratka,tele pse je treba jemat z veliko rezervo in misliti z svojo glavo.
alien8potnik
10. 10. 2017 21.38
+8
joja11
10. 10. 2017 20.11
+1
miki67
10. 10. 2017 19.51
+30
To je divji narod, sicer pa karma bo že naredila svoje, je že većkrat in bo spet, samo naj potem ne jočejo, ko bodo spet za žico.
29350
11. 10. 2017 08.09
+4
Miki67 se strinjam z njimi. To je res divji narod
?asjeza
10. 10. 2017 19.46
+42
to so ljudje brez duše upam da umrejo v mukah........če res obstaja pekel jim prvoščim večno!!......boge živali res ne morem gledat to ..........
periot22
10. 10. 2017 22.11
+2
Sonja kaj misliš da je žival manj vredna kot ti?
revolucija_mb
11. 10. 2017 14.30
-4
Saj pa ste že čisto adijo, ti privoščiš smrt sočloveku, kaj si šele ti za en zmaj ?! Jaz pa ne morem čitat tega maloumja !!
SonjaSonja
10. 10. 2017 19.03
-40
v sloveniji v tem trenutku v domih ostarelih hira na obroke en kup starostnikov, invalidne osebe ne dobijo pomoči, dolgotrajno bolni ne dobijo strokovne podpore, bolniki ostajajo brez zdravstvene oskrbe... in vas skrbijo potepuški psi v drugi državi? a pa se komu zdi čudno, da ima ta družba več empatije do psov kot pa ljudi, ki trpijo???
donski
10. 10. 2017 19.05
+28
a se tebi zdi čudno, da se nimaš za žival?
SonjaSonja
10. 10. 2017 19.18
-17
... če imaš 10 eur .-a bi jih dal za psa ali človeka?
Prototip
10. 10. 2017 19.27
+26
Če je tak človek kot igor,rajš za psa,,,,
alien8potnik
10. 10. 2017 19.40
+42
hej, sonja, mene skrbi dobrobit slehernega živega bitja. kdo pa si ti, da si domišljaš, da smo ljudje neka nadvrsta? bolj krvoločnih primerkov, kot je človeštvo, ni na tem planetu. od živali bi se lahko marsičesa naučili.
?asjeza
10. 10. 2017 19.41
+28
človek je udomačil psa ..............in jeo dgovren da skrbi za njega..........drguač če ne bi blo ljudi bi bil svet lepši
donski
10. 10. 2017 20.48
+20
Sonja, ti si totalno izven konteksta. Tukaj se gre za to kakšen odnos imajo ljudje do živali, ne zakaj ga ljudje nimajo do ljudi. In ne gre se zato, da ljudje prvo morajo za sebe poskrbeti, gre se za to, da so ljudje kot ''nadrasa'' tak polni sami sebe in si z nadočjo nad večino vrstami lahko vse to drznejo in si dovolijo. Pri naravi se sicer motijo, ampak to je spet druga tema, kot to kar ti zgoraj omenjaš. To, da ljudjem gre slabo, ne pomeni, da bi tudi živalim moralo iti. Smiliš se mi. Konec koncov kot že od drugih omenjeno živali poskrbijo za svoje preživetje in ljudje za svoje in jasno, da boš se na vsak način poskušal nahraniti, če boš lačen, razlika je pri živalih, ki niso tako samostojne in si ljudje dovolijo kar si dovolijo.
Dracul Va Domni DinNou
10. 10. 2017 21.28
+22
pojdimo od zacetka, dokler se bodo ljudje obnasali do zivali kot do zadnjega dr*ka, tudi do ljudi ne bom imela socutja
tirolc20
11. 10. 2017 08.47
+11
Sonja je zasanjana...in ja...vsak mesec doniram 50€ za pse...za ljudi nič...in?
donski
10. 10. 2017 18.42
+17
Ćlovek nas več ne more presenetiti. Edino kar nas lahko preseneti je to, da ne bo plačal za to kar seje. Vsaka ''palca'' ima dva konca, kot tudi vsaka skrajnost.
scipio
10. 10. 2017 18.21
+12
Tam dol se morajo najprej med ljudmi skontat, psi bodo sledili tako kot sledijo ljudem vedno. Daleko je sunce...
mmickica
10. 10. 2017 17.55
+46
To so pošasti in ne ljudje! Očitno jim je bila ena vojna premalo, da bi uvideli, da si nobeno živo bitje ne zasluži takšnega trpljenja. Sram jih naj bo!
SonjaSonja
10. 10. 2017 19.04
-36
imaš vrečo denarja - kako pa bi ga ti razdelila? kaj bi zate bila prioriteta?
alien8potnik
10. 10. 2017 19.41
+22
sonjasonja, a te lahko prosim, da nehaš s svojo brutalnostjo? hvala.
jaka
10. 10. 2017 17.22
+20
Sem bil v Sarajevu: potepuški psi, cela krdela po vsem mestu. Tukaj res rabijo sposobnega šintarja, da počisti mesto teh psov. Žal ne bo šlo drugače, kot da jih večino evtanazirajo, ostale pa sterilizacije, kastracije,...... država mora stvar zagrabiti , vložiti neka sredstva in to rešiti. Nikakor pa to, kar je v članku ni pravi način. Toda sedaj je vse ušlo izpod nadzora in bodo žal kratko potegnili psi.
Alteist
11. 10. 2017 20.08
+2
Psi so šli pa v bedo na lastno pobudo, right? Daj strezni se.