Tujina

Praški zdravniki: Ashya ima zaradi protonske terapije 70 odstotkov možnosti, da preživi

Praga, 09. 09. 2014 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Prage prihajajo spodbudne novice glede zdravljenja petletnega dečka Ashye. Dečka so pregledali praški onkologi ter specialisti v centru za protonsko terapijo in ugotovili, da ima Ashya 70 odstotkov možnosti, da preživi. Ashya bo terapijo začel v ponedeljek, trajala pa bo kar šest tednov.

Onkologi v praški univerzitetni bolnišnici so pregledali petletnega Ashyo Kinga, ki je pred mesecem dni prestal operacijo tumorja na možganih v eni od britanskih bolnišnic, kjer so mu napovedali le še nekaj mesecev življenja, in sporočili optimistično napoved, da ima deček 70 odstotkov možnosti, da preživi.

Ashya King bo imel poleg protonske terapije tudi kemoterapijo.
Ashya King bo imel poleg protonske terapije tudi kemoterapijo. FOTO: Reuters

Dečkova starša sta petletnega Ashyo brez dovoljenja zdravnikov odpeljala iz bolnišnice v Španijo, da bi tam prodala svoj vikend in s tem nabrala dovolj denarja za protonsko terapijo, s katero bi poskušali ozdraviti dečka na privatni kliniki v Pragi. Bolnišnica je zoper starša sprožila pregon, starša pa so španski policisti po prihodu v Malago aretirali. Po treh dneh v zaporu, so ju izpustili, ker je bolnišnica umaknila zahtevo za pregon, po posredovanju britanskih oblasti, pa staršema nudijo tudi zdravniško svetovanje. Britanski zdravniki so namreč omilili svoje mnenje in se strinjali, da se dečka napoti na protonsko terapijo v Prago.

Britanski zdravniki s podobnimi napovedmi, le da bi bile posledice za dečka hujše

Britanski zdravniki so zanikali trditve dečkovega očeta Bretta Kinga, ki je medijem po izpustitvi iz zapora dejal, da so se za beg odločili, ker se nikakor niso strinjali z načrtovanim zdravljenjem Ashye v britanski bolnišnici, saj so bili zdravniki zelo negativni in so nameravali dečka obsevati po klasični metodi, ki bi Ashyo spremenila v "rastlino". "Zavračamo trditve, da smo s svojim zdravljenjem ubijali Ashyo," je dejal Peter Wilson, pediater v splošni bolnišnici v Southamptonu. Zdravniki, ki so zdravili Ashyo so dejali, da ima Ashya po obsevanju 70 do 80 odstotkov možnosti, da preživi. Seveda pa bi obsevanje prizadelo tudi preostalo zdravo možgansko tkivo.

Protonska terapija primernejša za malega Ashyo

Tako je Ashya z mamo in očetom v ponedeljek iz Malage odletel v Prago, kjer so dečka v tamkajšnji univerzitetni bolnišnici Motol pregledali in sporočili, da bo Ashya protonsko terapijo začel naslednji teden. Prav zaradi te terapije ima Ashya sedaj 70 odstotkov možnosti, da preživi. Po mnenju vodje praške hematologije in onkologije Jana Staryja, deček namreč potrebuje zelo intenzivno obsevanje, protonska terapija pa nudi prav to. V centru za protonsko terapijo bodo, v primerjavi s klasičnim obsevanjem, dečku omogočili bistveno večje količine obsevanja mesta tumorja, ne da bi pri tem poškodovali zdravo okoliško tkivo.

Dečka so danes sprejeli v Center za protonsko terapijo v Pragi.
Dečka so danes sprejeli v Center za protonsko terapijo v Pragi. FOTO: Reuters

Protonska terapija bo trajala šest tednov, stala pa bo 84.000 dolarjev oziroma dobrih 65.000 evrov. V ZDA bi takšna terapija stala 108.000 evrov, so sporočili iz praškega centra za protonsko terapijo. Dečkova starša sta sporočila, da bosta prispevala sredstva, ki jih bosta dobila s prodajo vikenda v Španiji, prav tako so številni dobrodušni ljudje na poseben humanitarni račun prispevali sredstva za dečkovo terapijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
09. 09. 2014 22.26
-2
Zal ne bo najbollj dobrih rezultatov. Za take primere bi se najbolj pomagal dca.
movi 1
09. 09. 2014 18.24
+3
Britanska medicina gre samo se navzdol. Zakaj? Denar,pohlep...itd ni vec dr. s srcem, ampak vedno zmaga inovativnost, razum, humanost skupek tega nastetega je pa PAMET!!
skorumpiranpolitik
09. 09. 2014 18.15
+7
No sedaj prihaja že druga resnica na plan, zakaj so ga starši odpeljali. Ista zgodba kot s tistim ta malim pri nas, ki so mu hotel nogo odrezat. Te zdravniki so pokvarjeni do obisti!Če nimaš denarja, pri njih nisi nič vreden! Nisem se kaj dosti zmotil, ko sem to včeri zapisal...
Karantanija
09. 09. 2014 16.31
+2
Ko bi le bilo vse dobro!
Skamerrrr
09. 09. 2014 15.44
+18
Ko vidim otroka ki trpi me vedno zaboli pri srcu,... kako šele mora bolet starše, ki zaradi takšnih ali drugačnih egotov določenih zdravnikov morajo dati takšne stvari skozi. Naj malček čimprej okreva.
Ramzess
09. 09. 2014 16.26
+5
Tistemu čemu zdravniki rečejo zdravljenje po protokolu (nima neke zveze z določeno boleznijo, še manj bolnikom), preveč splošna različica, se je treba že v osnovi izogibati in poiskati druge možnosti, bolj primerne posamezniku.
3lan
09. 09. 2014 14.35
+33
Da bi jim le uspelo! Držim pesti.