Tujina

Pred petimi leti ubili najbolj razvpitega terorista na svetu

Washington, 02. 05. 2016 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred petimi leti so ubili najbolj razvpitega terorista na svetu Osamo bin Ladna. To je prineslo nov začetek v boju proti terorizmu, ki je vključeval več kiber vojskovanja in manj Guantanama.

Ameriška obveščevalna agencija Cia je ob peti obletnici bin Ladna na družbenem omrežju Twitter objavila vrsto tvitov z vsebino, kot bi se vojaška operacija odvijala danes. Potezo Cie so na Twitterju mnogi označili za groteskno, po mnenju nekaterih pa je agencija izgubila smer. "Pokličite nas, če boste v živo prenašali invazijo na Prašičji zaliv. Sicer prenehajte," pa je ob tem tvitnila ena od popularnih televizijskih oddaj.

Pripadniki najelitnejših enot ameriške mornarice v operaciji v pakistanskem Abotabadu so pred petimi leti, 2. maja 2011, ubili najbolj razvpitega terorista na svetu Osamo bin Ladna. Smrt človeka, ki je bil desetletje sovražnik ZDA števila ena, je pomenila preobrat v ameriški vojni proti terorizmu, njegovi Al Kaidi pa prinesla razkroj.

Vodja teroristične mreže Al Kaida se je na posestvu v Abotabadu skrival z več privrženci, soprogami in otroki, ko so tja 2. maja po pakistanskem času vdrli ameriški tjulnji in ga ubili.

Smrt arhitekta terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2011, na čigar glavo je bilo razpisanih 25 milijonov dolarjev nagrade, velja za enega največjih dosežkov obeh mandatov ameriškega predsednika Baracka Obame.

Obami je omogočila, da je naredil črto pod t. i. vojno proti terorizmu, ki jo je objavil njegov predhodnik George Bush. Prinesla je namreč nov začetek v boju proti terorizmu, ki je vključeval več kiber vojskovanja in manj Guantanama. To je Obama poimenoval za pravično vojno.

Osama bin Laden
Osama bin Laden FOTO: Reuters

Spletle so se številne teorije zarote

Na drugi strani operacija, v kateri je bil ubit takrat 53 let star bin Laden, še vedno sproža vprašanja in polemike. Ameriške sile so pred petimi leti vdrle v tujo državo in človeka ubile brez zakonite podlage. Bin Ladnovo truplo so nato odvrgle v morje, da bi njegovim privržencem onemogočile malikovanje. Številni politiki so smrt bin Ladna pozdravili, aktivisti za človekove pravice so bili manj navdušeni.

Bin Ladnova smrt je sprožila tudi številna ugibanja in teorije zarote. Med bolj odmevnimi je tista, ki jo je predlagal raziskovalni novinar Seymour Hersh. Slednji med drugim trdi, da je bin Laden v skrivališču v Abotabadu, ki velja za utrdbo pakistanske vojske, živel kakih pet let, in to z vednostjo pakistanskih agentov in ZDA.

Ne glede na to, kakšne so bile okoliščine njegove smrti, je dejstvo, da je ta oslabila Al Kaido, ki ji karizmatičnega ustanovitelja ni uspelo nadomestiti. Njeno vodenje je sicer prevzel dotedanji drugi človek organizacije Ajman al Zavahiri, ki tudi sam živi v podzemlju.

Al Kaida se je že pred bin Ladnovo smrtjo strukturno spremenila, se vse bolj drobila po regijah in postajala razpršena globalna mreža - bolj ali manj neodvisna od nekdanje osrednje centrale na afganistansko-pakistanskem mejnem območju, ocenjuje analiza pristojne službe ameriškega kongresa.

Mreža je v zadnjih letih prek spleta pozivala k napadom posameznikov, ki ne potrebujejo veliko organizacije, hkrati pa so napade vse bolj pripravljale njene regionalne veje, predvsem Al Kaida v islamskem Magrebu in Al Kaida na arabskem polotoku.

Nastala je IS

Iz regionalne veje Al Kaide v Iraku je tudi nastala Islamska država, ki je danes mreži pokojnega bin Ladna vedno večja konkurenca in jo je na nek način zasenčila. Organizaciji danes bijeta mrakoben konkurenčni boj.

Januarja 2015 je Al Kaida na arabskem polotoku prevzela odgovornost za napad na prostore satiričnega časnika Charlie Hebdo v Parizu, a eden izmed napadalcev se je pred smrtjo izrekel za pripadnika IS. Teroristi IS so nato novembra lani izvedli nov napad v Parizu, marca letos pa še v Bruslju. Al Kaida v islamskem Magrebu je medtem prevzela odgovornost za napade v hotelih v Maliju, Burkini Faso in na Slonokoščeni obali.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
03. 05. 2016 11.41
+0
 Januarja 2002 je pakistanski predsednikPervez Mušaraf rekel: "Iskreno rečeno, mislim, da je Osama bin Laden mrtev." Ledvice. Hej, Mušaraf bo že vedel. Insajder pač. Tako rekoč sosed. No, zdravnik, ki je občasno skrbel za borce al-Kajde in ki je na začetku leta 2002 pregledal tudi bin Ladna, je rekel, da je odličnega zdravja. * Sredi julija 2002 je Dale Watson, šef FBI-jeve protiteroristične divizije, oznanil, da je Osama bin Laden mrtev. Resno. Zdaj je bilo to uradno. Ne povsem, heh. * Sredi oktobra 2002 so Izraelci sporočili, da je Osama bin Laden zagotovo mrtev - padel naj bi med ameriško ofenzivo prejšnjega novembra in decembra, v jamah gorovja Tora Bora. Jasno, al-Kajda naj bi sklenila, da bo njegovo smrt prikrila. S to teorijo so se strinjali tudi Američani. Osame ni več - kasete in druga sporočila, ki jih pošilja, so le fabrikacije. Šur. * Aprila 2005 so desni, probushevski mediji ždeli v velikem pričakovanju: Bush naj bi zvečer vesoljni javnosti sporočil, da je Osama bin Laden umrl. Sledilo je kakopak veliko razočaranje: Bush ni imel kaj sporočiti. In tako je ostalo le pri namigu na neki islamistični spletni strani, da je bin Laden mrtev. * Oktobra 2005 so pakistanski mediji poročali, da je Osama bin Laden umrl junija, in to v neki afganistanski vasici, kjer so ga potem tudi pokopali. Pod gorami. Nenadoma je zbolel in odšel. Saj veste, ledvice. * Decembra 2005 je profesor Bruce Lawrence, religiolog z univerze Duke, ki je zbral in uredil vse bin Ladnove govore in sporočila, oznanil, da je bin Laden mrtev. Ledvice? Nak - pobral naj bi ga oktobrski potres v Hindukušu. Iz tiste jame ni prišel živ. * Januarja 2006 so nekateri ameriški mediji sporočili, da je Osama bin Laden umrl lani decembra. Točno, odpovedale naj bi mu ledvice. Pokopali pa naj bi ga kar v Iranu, kjer da je preživel zadnja leta. V ilegali, se razume. Decembra, ko naj bi bin Laden umrl, je ameriški obrambni minister Donald Rumsfeldpovedal, da se bin Laden še vedno skriva nekje ob pakistansko-afganistanski meji, da pa je zelo čudno, ker se nič ne oglasi. Aha. Dajte mu čas - pakistanska obveščevalna agencija itak trdi, da je bil 29. junija še živ.
nemogocejemogoce
03. 05. 2016 11.47
+2
Hahahahha...ja prodajajo nam zgodbe itak pa nič ne vemo zakaj se gre :)
aaaaaa122121
03. 05. 2016 13.19
ja nekaj mora biti za strasenje ofcic, najprej so bili komunisti, zdej so pa ze dolgo teroristi, prestrasenemu ljudstvu je veliko lazje jemati pravice pa to.
nemogocejemogoce
03. 05. 2016 13.46
-1
Tako je. Sovraznike določijo sami oziroma jih ustvarijo.
ni_mi_vse_eno
03. 05. 2016 09.44
+4
Iz sive brade nekdanjega terorista smo dobili črno bradca. Po dolgih letih smo videli, da se je pomladil. :)
ni_mi_vse_eno
03. 05. 2016 08.52
+5
Še nekaj let nazaj pa je baje porušil blok 1 in 2 WTC z letalom, blok 7 WTC pa brez letala nekaj ur pozneje. Letalo, ki je padlo v Shanksville se je vdrlo v tla, titanijevi motorji so zgoreli, vendar bandana in potni list napadalcev so se našli, v Pentagonu do danes nismo videli posnetka letala, vsi posnetki so bili zaseženi in nikoli predvajani. CNN-nov novinar na kraju govori o tem, da ni vidnih delov letala, nič, kar bi kazalo na to, da naj bi letalo priletelo v Pentagon. Vse z enim razlogom, da se prestraši ljudstvo. Le prestrašenim ljudem se lahko vzame pravice in se jih vodi. Vse opisano v BBC - Adam Curtis - Moč nočnih mor.
JohnSmith000001
03. 05. 2016 08.46
+4
Osama bin Laden je bil družinski prijatelj Bushevih, verjamite da je vse nastavljeno in da je on samo izbrani obraz "Terorizma".Ker v bistvu je vse skupaj izmišljotina CIA.
aaaaaa122121
03. 05. 2016 11.13
-1
preberite knjigo Bushev Saudov dvor, v knjigi so opisane dolgoletne vezi med saudsko kraljevo.druzino in druzino Bush:)
rogerrabbit
02. 05. 2016 22.21
+10
V članku pa ni niti omenjeno, da so skoiraj vsi pripadniki te posebne enote kasneje pomrli v raznih ''nesrečah''... Naključje? Ali pa so bili tako ''utišani'', da ne bi prišla na dan kakšna ''drugačna'' resnica o tej akciji??
ni_mi_vse_eno
03. 05. 2016 08.53
+2
Trupla ni bilo, zato smo ga vrgli v Indijski ocean.
Bruhalnica24
02. 05. 2016 21.59
+1
Zakaj bi dvomili v to kar nam povejo Američani, saj je popolnoma jasno, da je LAŽ...
Principat
02. 05. 2016 21.23
+3
ubili so ga že mnogo prej , baje najverjetneje v letalskih napadih podzemnih utrdb , vendar javnost je zahtevala dokaz in zato so dokaj taktično spisali scenarij in tudi hitro pobrisali sledi , ker če bi prišlo do iskanja in dokazovanja DNk za širšo javnost , bi projekt in scenarij za nadaljno verodostojnost propadel ,, veliko teorij in veliko žrtev da je tako ostalo kakor so si to zamislili amerikanci , ljudje še govorijo več teorij , ampak
Kollerik
02. 05. 2016 19.07
+1
Ubili so Obamo, ne pa tudi revščine in vojn
rogerrabbit
02. 05. 2016 22.29
+3
Kdaj pa?? Kdaj so ubili predsednika ZDA?? Hudiča! O tem pa nihče nič ne poroča... :( :(
?UMBUS
02. 05. 2016 18.43
+6
ubijen verjetno,a kdaj neverjetno.?
Draža
02. 05. 2016 18.06
+2
Svetovna laž,nikoli ga niso ujeli.
divus
02. 05. 2016 17.54
+4
trupla ni bilo pokazanega v javnosti in ne verjamem....
puspan
02. 05. 2016 17.36
-5
Saj se ve, da ostali svet sam brez Amerike še prdnit ni sposoben.
Apostol1
02. 05. 2016 17.25
+3
Če se prav spomnim je dobil Barack Obama Nobelovo nagrado za mir in seveda se je moral nekako oddolžiti zato je pa dal 2011 ubiti Osamo Bin Ladna in s tem je upravičil to nagrado kot Henry Kissinger ,ki je podprl generala Pinoccheta v boju proti demokratičnemu izvoljenemu predsedniku Allendeju Nobelova nagrada za mir ni poceni treba je nekaj narediti zanjo seveda na vsakih toliko let jo pa dobi tudi kdo za kamuflažu da ljudje še v to verjamejo.
zweistein
02. 05. 2016 16.55
+14
Največji terorist je v ovalni pisarni.
Bruhalnica24
02. 05. 2016 16.20
+2
Opa omemba masakra v Odesi se pa briše ???? Zakaj že ??? Saj so bili Fašisti,naši nasprotniki...
nikhrast
02. 05. 2016 15.33
-4
Polno fovšarije, poglej komentarje. Mogoče so nekateri jezni, niso dobili Green Card za Ameriko.
Uporabnik1306167
02. 05. 2016 14.58
+21
Se vrabci na veji vedo da so Amerika in Izrael botri vsega zla katerega smo prica desetletja nazaj danes in jutri dalje
nikhrast
02. 05. 2016 15.26
+4
Kaj češ, nekateri še ne verjamejo da pujsi laufajo po luftu.
Uporabnik1306167
02. 05. 2016 14.56
+7
Osama cijin vojak in logistika poligonov v Pakistanu sirse za usposabljanje ameriskih komandosov za sejanje zla po svetu,pa tudi vodja mamilarskih navez prodaja distribucija droge orozja ostalega po celi aziji.
Etienko
02. 05. 2016 14.38
+6
Mislim da bi jih morali v ZDA najprej za cel WTC...pa potem njega...
Ate_ist
02. 05. 2016 14.23
+7
al kaida je zmogla izvesti teroristični napad 9/11 in potem nič več. kot so amerikanci leteli na Luno in potem nikoli več (sedaj samo na sovjetskih raketnih motorjih zmorejo v vesolje)