Tujina

Gaza: vse več napadov in vse več mrtvih

Tel Aviv, 10. 07. 2014 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Situacija v Gazi je vse bolj zapletena, pri čemer pa obe strani napovedujeta, da bosta napade še okrepili. Napadi so terjali že več kot 80 življenj, med mrtvimi so tudi civilisti.

Uničena hiša
Uničena hiša FOTO: Reuters

V zadnjih zračnih napadih na Gazo je samo danes umrlo več kot 20 ljudi, so sporočile palestinske oblasti. Od kar so v torek znova vzniknili oboroženi spopadi med sprtima stranema, je umrlo že okoli 80 oseb.

V Jeruzalemu je večkrat moč slišati sirene, ki opozarjajo na napade, poročajo tuji mediji, ki navajajo, da rakete na Izrael izstreljujejo palestinski skrajneži.

Izrael je svojo operacijo sprožil v torek. Napetosti so dosegle vrelišče, ko je Izrael obtožil Hamas, da je ugrabil in ubil tri izraelske najstnike. Naslednji dan so našli mrtvega palestinskega najstnika.

Izraelska vojska je sporočila, da je napadla 108 tarč, predvsem gre za stavbe, ki jih uporabljajo skrajneži. A palestinski minister navaja, da je v napadu na hišo in kavarno na območju Khan Younis umrlo 17 ljudi, med njimi pet otrok in tri ženske. Izrael tega ni komentiral.

So pa sporočili, da je proti njim poletelo 12 raket, sedem jih je prestregel obrambni sistem.

''Na nož''

Izraelski napad na Gazo
Izraelski napad na Gazo FOTO: Reuters

Situacija v Gazi "gre na nož", je situacijo opisal generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Ob tem pa dodal, da "si regija ne more privoščiti nove vojne".

Ki Mun je obe strani pozval, da odložita orožje, saj bi lahko situacija "ušla izpod kontrole", v zvezi s situacijo pa se bo danes sestal tudi varnostni svet ZN.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem dejal, da namerava Izrael okrepiti ofenzivo, Hamasovi vojščaki pa da bodo plačali visoko ceno za zračne napade. Predsednik Šimon Peres pa je k temu dodal, da bi lahko zračni kmalu sledila še kopenska ofenziva, Izrael je namreč že vpoklical tudi okoli 40.000 rezervistov. V Izraelu tudi pravijo, da je njihov raketni ščit samo včeraj prestregel 82 raket. Izrael pa je od torka dalje izvedel 230 zračnih napadov.

Do novih napetosti na sicer vedno nemirnem območju je prišlo prejšnji teden, ko so bili na Zahodnem bregu umorjeni trije mladi Izraelci, v Jeruzalemu pa mlad Palestinec. Izrael trdi, da so bili za smrt Izraelcev krivi pripadniki Hamasa, ki to zanikajo. Dan po pogrebu mladostnikov pa je bil v Jeruzalemu ugrabljen in umorjen 16-letnik, ki naj bi bil žrtev maščevanja zgolj zaradi svoje narodnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mother-fucker
11. 07. 2014 08.33
+0
YouTube; Occupation 101
kdole
11. 07. 2014 05.16
+0
PRIDE PALCA ZA VSE KI , KRADEJO, MUČIJO, TERORIZIRAJO, LASTIJO, IZSILJUJEJO, LAŽEJO, PRIREJAJO, PODTIKAJO, IZŽIVLJAJO, ZATIRAJO, ZA VSE KI POBIJAJO NEDOLŽNE LJUDI, OTOKE ZA VSE TE PRIDE PALCA. VSE TE BESEDE IMAJO NEKAJ SKUPNEGA "IZRAEL"
kdole
11. 07. 2014 05.42
-2
VSE TE BESEDE IMAJO NEKAJ SKUPNEGA "IZRAEL"
kdole
11. 07. 2014 04.51
+3
NAJ ŽIVI MIR NA SVETU!!!!
ECantona
10. 07. 2014 20.44
-1
Kar seješ to žanješ. Še vsaka velesila je padla: Anglija, Francija, Nemčija, Sovjetska Zveza... ZDA! Rusija in Kitajska sta v vzponu. Ko bo 1x počilo se boste lahko vprašali zakaj ste imeli tako veliko, zapustili pa tako malo.
Crazy_Horse
10. 07. 2014 20.35
-11
huraaaaaaaa izrael huraaaaaaaa končno ofenziva živel veliki izrael branik črnega zla z vshoda
kim llsung
11. 07. 2014 07.32
+2
Tuje nesrece se veselit.....kmalu pride dan,ko se bo veselje sprevrglo v zalost....
GreaterIsraelProject
10. 07. 2014 20.25
+10
IZRAEL - Ni besed, da bi opisal to državo v dovolj negativni luči oz. bi mi admin vse lepo zbrisu. Samo tole bom reku. Pogooglajte si DR. DAVID DUKE in bodite razsvetljeni. Palestince pa že leta terorizirajo in mučijo Izraelci - židovski zionistični kriminalci, zadnja ofenziva je le močnejše in izrazitejše sporočilo celotnemu svetu, kaj počnejo te živali s Palestinci. Vendar tega ne boste zvedeli od naših zahodnih medijev. Mislim, da so videi Davida Duka največje razodetje kar sem jih kdaj videl v življenju in bi morali biti obvezno gradivo za vsakega svobodoljubnega in resnicoželjnega Zemljana. Pa še en video, z izjavami izraelskih vodilnih politikov, kaj si mislijo o Palestincih. Če vam to ne bo odprlo oči glede Izraela vam ne bo nič. [SHOCKING] Confessions of NWO Jewish Zionists
sagesse
10. 07. 2014 16.58
+7
V Gazi............. med tem ko v Ukrajini-Lugansk,ki nam je mnogo bližje divja vojna in naši mediji,kot da tega ni.Danes je ukrajinska avijacija bombardirala vasi in v enem napadu ubila 28 moških,25 žensk in 11 otrok,,naši mediji pa nič... katastrofa,, aja vsi so umrli na domačem pragu-zahod,tudi mi pa jih imenujemo teroristi.
bAng bAng dAdy
10. 07. 2014 20.02
+1
vse kar ni zahod so teroristi, to je ta politika...
Bruhalnica24
10. 07. 2014 15.20
+0
Zakaj naša vikend vojska ne zavzame ozemlja od zagreba do dunaja ????Prežene prebivalce... Skratka Izraelska taktika, nakar tam ustanovimo državo, saj so se pač meje vedno premikale, to res ni nič takega..In seveda vzpostavimo mir ...
pkorosec
10. 07. 2014 15.50
+4
mislis tako kot so naredli albanci na kosovu?
Matej Andjeli?
10. 07. 2014 14.50
+0
Na obeh straneh ste eni veliki bedaki, ki ne znate in verjetno tudi nočete vzpostaviti miru!
Americaner1777
10. 07. 2014 14.24
-15
Gremo izrael pobite pripadnike hamasa in civiliste pustite pri miru
pkorosec
10. 07. 2014 15.43
+1
izstrelisce rakete je pa kaj? A iz hladilnika ven streljajo?
janez19
10. 07. 2014 12.41
-20
Koliko primitivcev na tej strani, ki poznajo očitno samo 100 let zgodovine... Sploh pa tukaj ni point kdo je bil na določenem ozemlju prvi - Kar se je zgodilo se je zgodilo, zemlja vedno menja "lastnike" Kohen je podala par lepih podobnih primerov ampak ker niso vpleteni osovraženi Židje jih vsi podpirajo. Edina pomembna stvar je kdo hoče mir TRENUTNO in v prihodnosti in pa kdo hoče iztrebit drugo stran samo zaradi verskih razlogov. Vse kekece, ki sovražite na Ameriko/Izrael bi poslal za kakšen teden živet v kašno Islamsko državo, da okusite "sharia law" in ostale njihove 2000 let stare filozofije o življenju. Podpiram Izrael,tehnologijo in napredek človeštva !
buba78
10. 07. 2014 13.27
+2
dreko123
10. 07. 2014 14.25
+15
ti kar podpiraj to bando izraelsko - so krivi za vse vojne na svetu! Lastit si in podredit si hočejo cel svet... že tko imajo v lasti ameriko, anglijo, eu in večina sosednjih držav... tiste ki pa še niso pod njihovo kontrolo in njihovo židovsko centralno banko - pa napadajo in pobijajo - sirija, iran, poslednično rusija itd... poglej kaj so naredili iz Libije, Afganistana, Iraka, Ukrajine... poslednično za vsem tem vojnam stoji Izrael in bankirski gospodarji zahoda! - Jaz pa podpiram Rusijo in države ki so se uprle tem pokvarjencem in NWO-ju! Izrael sploh ne bi smel obstajati kot država!!
pkorosec
10. 07. 2014 15.43
-3
bigmeech
10. 07. 2014 12.38
-6
Bravoooo gremo naprej
tadss
10. 07. 2014 11.44
-1
ozrmlja so se vedno delila in vedno se bodo. tudi italija, avstrija in hrvaška zasedajo precejšnji del slovenskega ozemlja, v večini primerov brez kakršne koli pravne podlage, se je pač vzelo, oz dalo z raznimi pogodbami. tako je tudi izrael nastal na takšnih ozemljih.
akaOO7
10. 07. 2014 12.10
+1
a je gdo kerga ubil tuki pri nas vidi se da si otrok !!! pr nas je fora da se ozemlje v casu juge ni adekvatno razdelilo ker smo bili ena drzava, nato pa se tito hrvat je naredil svoje,.... ne da se mi vec razlagati!!
kohen
10. 07. 2014 11.08
-22
Ne morem verjeti da ste eni ljudje tako slepi...in ne poznate zgodovine sploh. Zgodovina judov sega tisoce let nazaj v tem prostoru, tukaj smo zmeraj ziveli, ceprav v manjsem stevilu, arabci so prisli sele kasneje. Ime palestina je bilo v originalu syria-palestina, palestinec pa pomeni nekaj takega kot cigan, ime ki ga je arabcem, nomadom na tem obmocju nadel rimski cesar. Na tem obmocju ni bilo nikoli vecje druzbe, temvec samo arabska plemena, beduini, ki pa v nobeni drzavi niso steti kot svoja drzava. Skozi zgodovino je bilo prakticno do britanskega mandata v 20.stoletju to ozemlje pod okupacijo (rimsko,otomansko,perzijsko...). Ni bilo vse prav ob ustanovitvi Izraela, na drugi strani a je Kosovo nastalo povsem legalno? Vse drzave ki se koncajo na -stan? Vse umeto ustvarjene afriske drzave? A veste da je Jordanija nastala istocasno z Izraelom na isti nacin? Dobili so pravico od Britancev. In kdo so jordanci? To so palestinci, ki jih vodi Hashemitska familija, ki so bili pravi cas pri koritu, da so postali kralji. No te pa noben ne pospuka. Vsi so glasni tukaj, ne vidijo pa kaj se generalno dogaja z islamisticnimi drzavami in kaj bo to prineslo nam. Slepci! Gaza je prav normalno razvito mesto in veliko stvari dobijo zastonj od izraela. Elektike ne jemljejo od Izraela, temvec samo gorivo, s katerim ustvarjajo elektriko, ko pa obstreljujejo Izrael se je se vedno zgodilo da so brez, saj gre gorivo za vojaske namene. Ni bilo tako od zacetka. Moj stari stric je se hodil v bliznja mesteca v gazo, ker pac zivi tako blizu danasnje meje. Vse je bilo odprto. Palestinski voditelji so se namesto za mir odlocili za vojno, ki se traja. Ful sem vesela da so postavili zidove, saj je to za 95% zmanjsalo teroristicne napade kmikaz. Vsak teden se je pred tem neki psiho razstrelil. Lahko vstopijo, vendar se jih prej pregleda. Druge ni. Slovenci smo tako mali in vedno smo bili zatirani skozi zgodovino in res ne razumem ljudi, da ne morejo razumeti nekega naroda da si je ustvaril drzavo in zeli v miru ziveti s sosedi. Palestinci ki so ostali jim je fajn, dobro zivijo. Taksno moznost so imeli tudi ostali, ki pa so jo podobno kot Kurdi zapravili. Za sosednje arabske drzave so palestinci kuga oziroma rak in tako jih tudi obravnavajo. Nihce noce met opravka z njimi. Jaz neglede na vse upam da jim bo nekje v prihodnosti uspelo odstraniti pohlepneze in oprance iz svojih vrst, vsaj politicno. Neke druge izbire nimajo. Israel is here to stay. In to bodo morali ljudje sprejeti. שאלוהים יעזור לכולנו
kohen
10. 07. 2014 11.35
-13
Ce bi oni svoje civiliste umaknili, ko dobijo obvestila, pisna, po radiu in iz zraka, se to ne bi dogajalo. Mogoce bi ti moral kdaj na obisk dol da si sam ogledas, kot pa da ti nekdo bajke prodaja. Palestinci so majstri za propagando.
akaOO7
10. 07. 2014 11.36
+18
ja seveda to je zgodovina po zidovsko seveda prikrojena in prirejena po svoje za ovce !!! za malo bolj pametne kateri ne verjamejo vsemu kar zidoni povedo in napisejo z ameri v red, te zgodbice posti doma tuki ti nobeden ne naseda!!!!
kohen
10. 07. 2014 11.37
-9
Mogoce lahko obisces tudi Sirijo, Libanon, Iran, Irak, Afganistan in pripeljes te otroke v Soco in Ljubljano, poisci tudi te agresorje, ki pa res nimajo milosti.
akaOO7
10. 07. 2014 11.40
+7
zaradi tega so jim ukradli celotno drzavo oz. ozemlje,pobili na stotisoce otrok in nedolznih ljudi kateri se se dan danes umirajo!!! Taki majstori propagande so, butellll !!!
kohen
10. 07. 2014 11.42
-13
Nekdo ki sedi pred televizijo laja v prazno, ker ta je najvecja ovca. Jaz ze vec let zivim doli in se gibljem na razlicnih 'straneh' tako da mi je malo bolj jasno, nazalost tudi vem kako je ko raketa par ulic stran pade, tak da mi razni moralizatorji in ostali nevedniki gredo na zivce. Dokler nam ne bodo zaceli v Sloveniji razstreljevat busov in nakupovalnih cetrov, bodo ljudje imeli svoje glave v guzici. No saj blizu so ze prisli...
kohen
10. 07. 2014 11.47
-19
In ti malo preglej novice! Danasnja realnost je da hamasovci ugrabljajo izraelske otroke in jih ubijejo, kot se je zgodilo pred par tedni. Ni tu pravice in vsi so hkrati zrtve!
akaOO7
10. 07. 2014 12.06
+11
govoris kako kaksna raketica pade cez zid na ukradeno palestinsko ozemlje(izrael) tuki se moram malo zaustaviti in se nasmejati ,.......... kaj si ti fanatik kaj pa zidoni delajo z avioni ?! z tanki ?! izstreljujejo vodene rakete in pobijajo otoke in kaj pa 40 000 rezervistov pa too!!!? res da si sedaj zidek vendarle bos tudi ti zrastel v se enega vec ziduna na tem svetu...,:(
zvit kot presta
10. 07. 2014 12.21
+11
Kohen, razumem te na neka način. Kot judinja pač zagovarjaš matično državo. Nikakor pa se ne morem strinjati s stališčem, ste do tega ozemlja opravičeni kar tako, samo posebi umevno oziroma, da so vaši predniki na tem območju tako rekoč od pamtiveka. Že po Bibliji je jasno, da ste tja prišli (na naseljeno območje), da ste odšli (izgnanstva), pa spet prišli, pa odšli, ............ Povsem laično pa je vsem jasno, da je docela neracionalno sodobno državo graditi na nekih kvazi/zgodovinskih temeljih in z ideološkimi argumenti. Za del sveta je vedno bil in bo tudi v prihodnje najbolj migracijski del sveta. Tudi Izraelci se boste prej kot slej morali navaditi na sobivanje s sosednjimi državami in narodi. Tudi Palestinci, pa čeprav jih sedaj imenuješ cigani. Konec koncev, bi se lahko kaj naučili iz vaše preteklosti, ki ni prav prijazna. Shalom!
kohen
10. 07. 2014 12.45
-13
Seveda lahko najdem argumente za nas, nikakok pa ne zagovarjam celotne situacije. Veliko zemlje je bilo odkupljene od arabcev, ki so jo z veseljem prodajali. Ko pa so ugotovili da to za njih ne gre v pravo smer je bilo ze prepozno in ja kasneje jim je v spopadih bilo odvzeno doloceno ozemlje. To pa je klasicna zgodba in tako marsikatere meje niso na pravem mestu pa kaj? Ce hocejo vojno jo bodo dobili, vedno. Vsak lahko odpre biblijo in si prebere. Krscanstvo in Islam sta oba odcepljene veje Judaizma, vsi pa se delajo kot da so z neba padli. Palestinec kot ponizujoc termin si nisem jaz izmislila. Palestinci pa sloh niso bili arabci kot danes, niso govorili arabsko, niti jiso bili semitskega izvora kot arabci in zidi, temvec so najblizje grkom. Arabci sploh nimajo crke P, tako da niti ne znajo rect palestine haha... Lukenj je kolko hoces. Dejstvo je, da je treba resevati situacijo za naprej ne za nazaj, to je prepozno. verjetno je celemu svetu jasno da izrael je in bo. Mogoce pa bo tudi kdaj palestina, jih jo zelim, ce bodo znali zivet v miru. Ce pa ne pa je vrejetno vsem jasno, da po celozgodovinskih preganjanjih in pobojih judje ne bodo dovolili, da se jim se enkrat zgodi to kar se je. Ocitno nekaj je v glavah teh ljudi, sicer ne bi 'vodili' svet. Pravice na svetu pa tako ni nikoli bilo in je ne bo. Bolje bo samo ko se bomo vsi sprijaznili z dolocenimi stvarmi.
zvit kot presta
10. 07. 2014 13.07
+11
oprosti kohen, ko berem tole tvoje pisanje si ne morem pomagati ,da o tebi ne bi mislil kot o velikem rasistu. In za ta tvoj judovski rasizem imaš seveda neskončno argumentov. Pa vendar judje niste nadljudje!!!!!!!!! In na tem območju nimate nič več pravic kot kdorkoli drug. Pa da palestinci niso semitskega izvora, ha,ha. kaj pa so slovani, germani, indijci. kitajci, grki(?), .... Sovraštvo in rasizem res zamegli vsak razum. žal je tako tudi pri tebi.
buba78
10. 07. 2014 13.36
+11
Shlomoti,se spet skrivajo za holokavstom,istočasno pa ste v sramoto spominu na vaše prednike,saj so vaše metode in vaša indoktrinacija hujša od najbolj fanatičnih častnikov SS-a...Vasi največji narodni heroji niso nič drugega kot vojaški psi dresirani za kolonializacijo,okupacijo in etnično čistko vzhodnega brega....(Sharon,Damjan,Peres....)tako da vsakoršno natolcevanje o nedolžnosti in poštenosti ne pride v poštev....
buba78
10. 07. 2014 13.39
+7
Aiicha
10. 07. 2014 14.47
-1
kohen ti argumentiraj za vas ,jaz pa bom za nas palestince !!!
pkorosec
10. 07. 2014 15.39
-2
pa kohen to mi se prosim razlozi. Eni inteligentnezi pisejo o tem, da zidje kontrolirajo anglijo. Razlozi mi prosim kako je potem mozno, da je v Angliji postavljenih preko 1700 islamskih objektov? Zakaj ste to dovolili? Zakaj so v Angliji iz nekaterih osnovnih sol iz knjiznic odstranli pravljice o treh malih prasickih, ker so zaljivi za muslimanske priseljence. Pa ne samo v Angliji ampak v celotni zahodni Evropi. Zakaj to dovolite?
pkorosec
10. 07. 2014 15.44
-3
Aiicha namesto da argumentiras za palestince, pa da Kohen za svoje, morda bi pa lahko drug drugemu prisluhnila. Nihce ni 100% nezmotljiv, tak da 100% pri svojem vztrajat je ...
pkorosec
10. 07. 2014 16.12
-4
sem ze izbrisan :) lahko zagovarjas pogrom nad Z, ne smes pa kritizirat M. :) pateticno.
pkorosec
10. 07. 2014 16.44
-3
rad bi vedel kaj je v zg. komentarju tak spornega da me skos brisete.
pkorosec
10. 07. 2014 16.45
-3
pravila komentiranja sem pogledal. A mi lahko bilokdo pove katero pravilo krsim?
pkorosec
10. 07. 2014 17.23
-1
pkorosec
10. 07. 2014 17.23
-2
pkorosec
10. 07. 2014 17.24
-1
Dovolj ste intelgientni da veste, da se z njimi nima smisla ukvarjati, saj vidijo le svoj prav.
pkorosec
10. 07. 2014 17.24
+2
Mi pa prosim razlozi tak osebno, kako je mozno, da je populacija palestincev vedno vecja, ce pa se nad njimi izvaja genocid ze od leta 1948?
pkorosec
10. 07. 2014 17.25
-1
Za njih ste vi agresor oni pa miroljubne zrtve in ce bi bilo po njihovem, bi vsi judje bili eksekutirani.
pkorosec
10. 07. 2014 17.56
-2
Ce hocejo ogenj namesto potice, jim boste pac dali ogenj.
ECantona
10. 07. 2014 20.38
+1
Na prostoru kjer sedaj živimo mi so pred tisoč leti živeli Stari Rimljani.
pkorosec
10. 07. 2014 21.22
-1
Še marsikje drugje so živeli, ravnotako kot drugi narodi. Treba je začet priznavat realnost in tudi druge narode in začeti spoštovat tudi druge, ter si ne lastiti ekskluzivne pravice do zemlje.
kdole
11. 07. 2014 04.58
+1
ČE VAM JE TAKO VŠEČ IZRAEL SPELTE DOL!!!
Bruhalnica24
10. 07. 2014 10.57
+6
Ha ha Izreaelci se ne morejo branit, saj niso na svoji zemlji ampak Palestinski. So agresorji, kot je bila Jugo armija pri nas, le da danes vlečejo dobre penzije...
bAng bAng dAdy
10. 07. 2014 20.01
-2
Pasulj123
10. 07. 2014 10.36
+28
Izarelci so največji arogantnezi in agresorji,skozi vrtijo kolo zgodovine..kaj je blo bla bla ...če se ne strinjaš z njihovo politiko ki je popolnoma zgrešana si takoj antisemit..ZDA pa jih podpira...UN my ass..samo ameriško administracijo si poglajte koliko zidov jo sestavlja oz jih sodeluje...
akaOO7
10. 07. 2014 11.57
+11
Crazy_Horse
10. 07. 2014 10.24
-38
izrael v ofenzivo in reši taproblem enkrat za vselej ŽIVEL VELIKI IZRAEL
akaOO7
10. 07. 2014 11.44
+13
kot nekoc samo da,si govoril namesto izrael srbija hahahaha nakoncu bo ostal samo beograjski pasaluk!!! z tvojim konjom v red gor!!
Bruhalnica24
10. 07. 2014 10.20
+25
SAJ TO JE GENOCID, kaj pa imajo Palestinci ???? Frače, kamenje...Izrael je nastal na Palestinskem ozemlju, brez soglasja.. Kaj tu ni jasno.
Ka pa mislis
10. 07. 2014 10.17
+12
ce se kavbojci umirijo, pa sionisti zacnejo. Dokler bo njih bo vojn po svetu.
Bruhalnica24
10. 07. 2014 10.21
+5
Juzni
10. 07. 2014 10.11
+16
V Sloveniji leta 1991 je bilo sprozenih par strelov in je bilo razglaseno vojno stanje. V Gazi padajo granate po cel dan in so se vedno v predvojnem stanju. Hmmm...zanimivo res.