Slovenija

Med novimi ukrepi za implementacijo arbitraže potrjeni zemljevidi, dovolilnice za ribolov in kazni za kršitelje

Zagreb, 21. 12. 2017 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada je sprejela nove ukrepe za implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Potrdila je zemljevide o meji, kot jo je določilo arbitražno sodišče, in naložila evidentiranje meje. Sprejela pa je tudi uredbe s področja izvajanja skupne ribiške politike in zagotavljanja financiranja pravne pomoči ribičem.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdaj bo Slovenija začela z implementacijo razsodbe?
    02:03
    Iz SVETA: Kdaj bo Slovenija začela z implementacijo razsodbe?
  • Iz SVETA: Zgodovinski dan na vladi
    00:38
    Iz SVETA: Zgodovinski dan na vladi
  • Iz 24UR: Uveljavljanje arbitraže
    03:00
    Iz 24UR: Uveljavljanje arbitraže
  • Iz 24UR: Mejni incidenti presegli številko 1000
    02:34
    Iz 24UR: Mejni incidenti presegli številko 1000

Vlada je sprejela nove ukrepe za implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. S posebnim sklepom je določila evidentiranje državne meje s Hrvaško, s čimer se bodo tudi v praksi začela izvajati določila zakona o evidentiranju državne meje s Hrvaško, ki je bil sprejet konec novembra v sklopu t. i. implementacijskega svežnja.

S tem sklepom se bodo koordinate državne meje s Hrvaško evidentirale v evidenci državnih meja Slovenije, na podlagi tega pa se bodo potem uskladile še vse druge evidence, ki jo vodi geodetska uprava Slovenije – zlasti evidenca zemljišč in stavb, ki bodo zaradi razsodbe arbitražnega sodišča prešle v državno ozemlje Slovenije oziroma iz državnega ozemlja Slovenije, torej evidence v zemljiškem katastru, katastru stavb ali registru nepremičnin.

Vlada je danes sprejela nove ukrepe za implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.
Vlada je danes sprejela nove ukrepe za implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. FOTO: AP

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, se prvi sklep nanaša na potrditev kartografskega prikaza na podlagi arbitražne razsodbe, ki temelji na koordinatnem sistemu in je tudi podlaga za to, da se evidentira državna meja v evidenco državne meje, in sočasno tudi podlaga za izdelavo topografskih in prikaznih kart. Vlada je potrdila tudi pomorsko karto, ki prikazuje stik z odprtim morje, kot je bil določen v arbitražni razsodbi.

V drugem sklepu je vlada potrdila, da se kartografski prikaz evidentira v evidenci državne meje. To evidentiranje je podlaga za to, da se lahko vzpostavi kataster tam, kjer ga ni, da se lahko uskladi tam, kjer ni usklajen, in da se uskladijo vse ostale evidence, ki kažejo na pristojnost konkretnih organov. To pomeni, da se na podlagi tega aktivira implementacijska zakonodaja, ki je bila sprejeta v parlamentu, in vloži nadaljnji paket zakonodaje, potreben za implementacijo arbitražne razsodbe, kar se bo zgodilo v januarju, je pojasnila Kozlovičeva. Dodala je še, da bo sklep o evidentiranju državne meje začel veljati dan po objavi v uradnem listu, kar pa se ne bo zgodilo pred 29. decembrom, ko se izteče rok za pripravo na implementacijo arbitražne razsodbe. "Ko bo objavljen v uradnem listu in ko bo začel veljati, pomeni to začetek implementacije," je pojasnila.

Vlada je poleg tega potrdila tudi štiri uredbe s področja ribištva; tri s področja izvajanja ribiške politike EU, eno pa za zagotavljanje financiranja pravne pomoči ribičem, če bodo slučajno žrtev hrvaških organov pri njihovem delu.

Pri zagotavljanju uredbe skupne ribiške politike je vlada določila pravila za izdajanje ustreznih dovolilnic za gospodarski ribolov v slovenskem teritorialnem morju. Gre za določila iz uredbe EU, ki je zapisana tudi v hrvaško pristopno pogodbo in ki bo po uveljavitvi arbitražne odločbe morala omogočiti slovenskim ribičem ribolov v hrvaških teritorialnih vodah do ustja Limskega kanala, hrvaškim pa v celotnem slovenskem teritorialnem morju. To bo na slovenski strani omogočeno do skupaj 25 hrvaškim ribiškim plovilom, ki bodo lahko skupaj nalovili do sto ton rib letno.

Omenjene uredbe bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Kdaj bo to, še ni jasno, je pa vlada napovedala, da bo še v zadanem polletnem roku po objavi arbitražne razsodbe sprejela vse potrebno za implementacijo arbitraže, kar Slovenija pač lahko sprejme sama. Ta rok se izteče 29. decembra.

A za to bodo hrvaški ribiči potrebovali ustrezno dovolilnico slovenskih oblasti; kdor je ne bo imel, bo v prekršku in ga bodo zadela pravila danes sprejetih uredb, ki določajo tudi sankcije s področja skupne ribiške politike ter vzpostavljajo sistem za preprečevanje, odvračanje in odpravljanje nezakonitega, neprijavljenega in nereguliranega ribolova.

Na drugi strani bodo tudi slovenski ribiči potrebovali dovolilnico hrvaških oblasti za izvajanje ribolovnih pravic v hrvaškem morju. Glede na stališča Hrvaške, da arbitražne razsodbe ne priznava, ni pričakovati, da bodo te dovolilnice dobili. Kakšni bodo nadaljnji postopki, pa za zdaj še ni povsem jasno. Morda bo tudi za pridobivanje teh dovolilnic potrebna pravna pomoč ribičem, ki naj bi jo pomagala financirati Slovenija na podlagi ene od danes sprejetih uredb.

Kozlovičeva je poudarila, da je izvrševanje arbitražne razsodbe tisto zagotovilo, ki bo pripomoglo k temu, da ne bo incidentov in nepotrebnih napetosti med državama.

Zunanji minister Karl Erjavec je povedal, da so na vladi sprejeli tudi odločitev, da zunanje ministrstvo Zagrebu pošlje predlog sporazuma med Slovenijo in Hrvaško glede ustanovitve dveh komisij, ki sta nujni za to, da lahko tudi hrvaška stran sodeluje pri implementaciji arbitražne razsodbe. "To bomo poslali predvsem zaradi tega, da se hrvaška stran ne bo mogla sklicevati, da Slovenija ni storila vseh korakov, ki so potrebni za to, da bi lahko skupaj začeli z implementacijo arbitražne razsodbe," je dejal Erjavec, ki sicer pričakuje, da bo hrvaška stran ta predlog zavrnila.

Plenković si ne želi nobenih enostranskih potez ali incidentov

Medtem je hrvaški premier Andrej Plenković v sredo zvečer na novoletnem sprejemu za predstavnike diplomatskega zbora, ki so akreditirani na Hrvaškem, strnil hrvaške zunanjepolitične cilje v treh točkah. "Pred nami je približevanje tistim kriterijem, ki so potrebni za prevzem evra kot valute. Naši želji sta, da postanemo tudi del schengenskega območja ter članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)," je povedal. Prepričan je, da bodo cilje dosegli v tesnem sodelovanju vlade, predsednice, sabora, diplomacije in drugih družbenih akterjev.

Hrvaški premier je dejal, da si ne želijo nobenih enostranskih potez ali incidentov pri vprašanju meje s Slovenijo.
Hrvaški premier je dejal, da si ne želijo nobenih enostranskih potez ali incidentov pri vprašanju meje s Slovenijo. FOTO: dnevnik.hr

Ocenil je, da je bilo leto 2017 bolj izzivov polno, kot bi kdor koli lahko načrtoval, ne samo zaradi poskusa izvajanja vrste ukrepov iz političnega programa, temveč tudi zaradi "soočanja z določenimi podedovanimi vprašanji", kot tudi s kriznim upravljanjem koncerna Agrokor.

Kot določena podedovana vprašanja je v preteklem obdobju večkrat izpostavil nerešene spore o meji z vsemi sosednjimi državami, ki so bile nekoč jugoslovanske republike. Na današnji seji hrvaške vlade pa se je uvodoma ozrl na torkovo srečanje s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, ki ga je znova pozval k nadaljevanju pogovorov, s katerimi bi prišli do rešitve, ki bo sprejemljiva za obe državi. Povedal je, da je Hrvaška odprta za reševanje spora "v obojestransko zadovoljstvo" ter da si ne želijo nobenih enostranskih potez niti incidentov, posebej ne na morju.

"Zato pričakujem, da se bo tudi Slovenija vzdržala kakršnihkoli enostranskih potez. Hrvaška tega zagotovo ne bo storila, a bo hkrati spoštovala tisto, kar je njeno z uporabo vsega, kar ima na razpolago v smislu zastopanja naših interesov in zaščite ozemlja," je izjavil.

Ponovil je, da je na torkovem srečanju s Cerarjem izkazal odprtost, konstruktivnost in pripravljenost na fleksibilnost hrvaških stališč. Verjame, da bodo na ta način prišli do rešitve spora in okrepili odnose na vseh ravneh.

Plenković je dejal, da obstaja dobra volja Evropske komisije, da bi pomagala pri reševanju dvostranskega spora med Hrvaško in Slovenijo. Dodal je, da imajo tudi nekatere druge države članice EU odprta vprašanja in jih rešujejo diskretno, v miru po pravni poti in z dialogom.

Na današnji vladni seji je kot primer sodelovanja omenil, da je bil v sredo na ravni ministrov za notranje zadeve Hrvaške in Slovenije podpisan sporazum, ki bo omogočal hitrejši promet potnikov na mejnem prehodu Obrežje.

Na sredinem sprejemu za diplomate je bila tudi hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, ki je dejala, da si bo Hrvaška prizadevala za krepitev in razvoj Evropske unije, vključno z njenim širjenjem na evropski jugovzhod. Nameravajo okrepiti sodelovanje tudi z ostalimi celinami.

Vodja hrvaške diplomacije je spomnila, da bo Hrvaška od maja do novembra prihodnje leto predsedujoča odboru ministrov Sveta Evrope, v letu 2018 pa bo prevzela tudi vodenje procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP). Spomnila je še, da so letos začeli intenzivne priprave za prevzem predsedovanja Svetu EU leta 2020.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (427)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joža Gabroža
30. 12. 2017 12.15
+1
cerar tebe je sam en gobec tak kot vsakega odvetnika kaj resnega pa itak niste za pričakovat
korintos23
22. 12. 2017 17.57
+3
Kar dosti jih na totem portalu s Hrvati potegne.
BUONcaffee
22. 12. 2017 20.27
-4
Mogoče se ti zdi, ker realno razmišljajo glede na dosedanje dogodke. Pač človeku ni jasno, kako vlada misli to izpeljat. Za izvajanje arbitraže bi morali imeti tudi sposobno pomorsko policijo in vojsko sploh če gre za enostransko dejanje. Gre za varovanje morske meje tudi v praksi in ne na papirju. Če se misli vlada lotiti ribičev samotarjev se tudi moti.Kot smo opazili ribičev samotarjev ni ampak prihajajo vedno v spremstvu policije. Glede izjav naših politikov pa itak jim ni za verjet. Pa ne narobe razumet, da sem za Hrvate.
flojdi
22. 12. 2017 17.46
-1
.grem pogledat kaj pomeni : implemenitacia
flojdi
22. 12. 2017 17.48
-2
flojdi
22. 12. 2017 17.50
-2
flojdi
22. 12. 2017 17.51
-2
korintos23
22. 12. 2017 17.57
+0
Adolph
22. 12. 2017 10.17
+0
Papir je potrpezljiv,to ve celo ta ponesreceni advokat . . . .
wolfterier
22. 12. 2017 16.00
-1
Kaj bo,ko jim bo en jezen ribar gumenjaka prepičil,hehehe !
big_foot
22. 12. 2017 10.00
+4
Kako bo to izgledalo.... takoj ko bo arbitraža stopila v veljavo bojo na po hrvaško prišli ribiči z njihovo policijo, takoj zatem pridejo naši policisti tja in bojo drug drugemu govorili da naj se umaknejo, ker so na nasprotnem ozemlju in nimajo jurisdikcije.... Kaj hujšega pa ne bo. Ker jaz sem bil v voji za Slo pa za to državo se ne grem z hrvati niti ozmerjat čez mejo kaj šele da bi dvignil orožje. Dovolj so nas politiki v teh letih peljali čez vodo da bi za to reskiral svojo glavo. In enako je na CRO strani.... Pa še nekaj je... če bi se okoli meje pogovarjala en povprečen franjo in en povprečen janez bi se ob flaši vina pa giricah zmenila v pol ure. Politikom pa tako samo paše trosit nebuloze in s tem opravičevati svoje nedelo.
mallonge
22. 12. 2017 09.14
+1
Ima pa Cerar dvojni doktorat. In to iz nesposobnosti in prozornega blefiranja..
korintos23
22. 12. 2017 15.38
+2
korintos23
22. 12. 2017 09.13
+3
Zakaj Hrvata po dveh treh napisanih besedah prepoznaš?
brabusednet
22. 12. 2017 08.44
+3
Brez resnega incidenta ne bo nikoli meja na morju od strani Hrvaške spoštovana.V Bruslju samo mencajo in niso sposobni narediti tisto,kar je njihovo sodišče določilo.Pred vstopom Hrvaške v EU so pa znali pritiskat na Slovenijo.Se bomo za to usrano mejo prepirali tudi tako dolgo,kot Izraelci in Palestinci.S tem se samo širi in pogljablja sovraštvo in mržnja med narodoma.
dajno
22. 12. 2017 08.59
+2
priest
22. 12. 2017 08.18
+3
Plenkovic že misli, da je sam Bog, rešuje jih dejansko samo morje.
povanpireni
22. 12. 2017 08.46
-1
Vas sta samo na lep oziroma na grd način rešila po bedariji Drenikova in Sekolec, samo tega se nočete zavedat, to je dejstvo AMEN...
big_foot
22. 12. 2017 10.02
+0
To tudi jaz ne morem razumeti... pa kako sta tako trapasta da gresta čebljat po SVOJIH telefonih ko jim pa se z lahkoto prisluškuje??? Kot da če že hočeta ne moreta najti kakih bolj zanesljivih metod komuniciranja
wolfterier
22. 12. 2017 16.03
+1
To je bila sabotaža,Sekolec je celo opozoril,da nekaj ni v redu,pa ga je Drenikova zvabila v nadaljevanje pogovora ! To ptičico bi moral malo pošlatat,da bi zapela !!!
DAEMONIUM
21. 12. 2017 22.43
+5
Rjavec najvecji prevarant, raje skrbi za penzioniste ne pa da sp dobili tistih piskavih 5 eur povisanja. Zadnji cas da volilci spregledajo in te nehajo voliti.
BUONcaffee
21. 12. 2017 22.50
+5
korintos23
22. 12. 2017 09.12
-1
wolfterier
22. 12. 2017 16.05
+1
Delo in kavica...tako so si tovariši zaslužili dobre penzije.Delavci smo si pa z Delom tazadnjo brisali.
BUONcaffee
21. 12. 2017 22.38
+5
Da ne bo vse skupaj šlo po poti Katalonije, ko je Katalonija računala na 100% Evrope in demokracije in tudi nas, na zadnje pa dobila hladen tuš. No ne vem ugibam. Evropska komisija niti ne pritiska na Hrvate, torej se sprašujem, če je ta njena podpora samo pobožne želje naših politikov in širijo svojo bujno domišlijo ali res. Če gledamo, kako je opozarjala in na koncu ukrepala proti Poljski, bi bilo vsaj logično pričakovat, da bi v 6 mesecih vsaj opozarjala Hrvaško o pomenu implementacije tega sporazuma. Pa še to me zanima, ta arbitražna sodba kot sem razumel je zavezujoča v kolikor se obe sprti strani dogovorita za ( mogoče sem slabo razumel, ne bom trdil da je to res). Sedaj se sprašujem, da se ne bo vse skupaj končalo kot zgodba pralnega stroja in na koncu plačali mi davkoplačevalci.
big_foot
22. 12. 2017 10.05
+2
dobro EU komisija se ne more vmešavati dokler ne poteče rok za implementacijo. In ta rok še ni potekel. Saj konec koncev tudi ne dobiš opomina za neplačano položnico če boš rekel da je ne boš plačal, ampak rok za plačilo pa še imaš. Bolj je vprašljivo kaj se bo z EU pritiskom dogajalo po novem letu.
BUONcaffee
22. 12. 2017 14.30
+2
BUONcaffee
21. 12. 2017 22.27
+4
Da se zgodba ne bo končala kot z pralnim strojem??????
DAEMONIUM
21. 12. 2017 22.39
+7
Prej se bo koncala kot katalonska, evropa bo zamahnila z roko in rekla dogovorite se, mi pa bomo cvilili kot misi pa nic ne bo pomagalo. Ce bomo pa iztegnili tacko pa nas bodo hrvatje z ravnilom po parkeljcah
BUONcaffee
21. 12. 2017 22.23
+14
A Junker podpira to odločitev, da ne bomo fasali kot Poljaki????? Evropska komisija ne kaže, da bi pritiskala na Hrvate, kar je meni čudno glede njene podpore pri nas. Lahko Kohel in Cmerko razlagata a jaz jima ne verjamem nič.
BUONcaffee
21. 12. 2017 22.21
+7
Torej še nekaj dni in Hrvati nimajo več šengena na morju.
Absolutist 1
21. 12. 2017 22.21
+2
Fiasko Cerarja in vlade !
fljfo
21. 12. 2017 22.23
+2
BUONcaffee
21. 12. 2017 22.15
+0
Sedaj razumem zakaj naša vlada ne kupuje policijskih čolnov. Hrvatom bomo vsakič zaplenili po nekaj policijskih čolnov ko bodo prišli na našo stran. Cmerko pa ni neumen kot se zdi, ha, ha,...ti ti Cmerko naštudiran si in prebrisan, ha, ha,.....le po komu se je vrgel, ha, ha,...ti, ti,....
gekados
21. 12. 2017 22.05
+4
točno tako, kazni in pika, bravo kahla.
tron3
21. 12. 2017 22.13
+1
Menda jih bo osebno izterjal od npr Hrvaških ribičev, pogumno pove radovedni javnosti.
gekados
21. 12. 2017 22.14
+14
vsi hrvatoljubi, malo se samo spomnite na kazni zaradi parkiranja, a so oni kaj nam šenkali.žalostno je, da so jim pri tem pomagali še slovenski odvetniki.
gekados
21. 12. 2017 22.15
+1
Diškor
21. 12. 2017 22.03
+5
Pol se pa DESUS - ov blefer čudi, če mu Tillerson takšna pisma piše, oglejte se na HR, so se pametno vzdržali in vi nesposobneži boste implementiral AS, edino v peskovniku lohk rišeta cmero in kloven
BUONcaffee
21. 12. 2017 22.01
+16
Pomeni, da bo tudi HR policija v prekršku, če zaide v naše vode. Kako bo to v praksi izgledalo????? Pa ne me narobe razumet, da sem za Hrvate, AMPAK RES ME ZANIMA!
Diškor
21. 12. 2017 22.05
+14
Po zakonu jim bi morali čoln zaplenit in k sodniku za prekrške, tko, kot so nam oni kombi v Zavrču
BUONcaffee
21. 12. 2017 22.09
+6
drUstavnegaPrava@ Torej tako bo moralo tudi bit. A v praksi jim bo uspelo?????
Franci Luzar
21. 12. 2017 22.12
+7
kako bo to izgledalo ti jaz lahko povem ! Kot ponavadi bodi naši prišli prepozno ! Je la tudi tako da če bi naši začeli incident bomo tudi mi krivi za posledice.
BUONcaffee
21. 12. 2017 22.30
+3
Tisti sodnik je itak rekel, da enostransko ne moremo implementirat. Sedaj me skrbi, da bo zgodba podobna tisti z pralnim strojem. Nazadnje pa bomo plačali mi davkoplačevalci.
BUONcaffee
21. 12. 2017 21.57
+3
In kake bodo sankcije za kršitelje????
Franci Luzar
21. 12. 2017 22.14
+3
a kakšne ? Rjavca nebo več na morje! korist bomo imeli vsi.