Tujina

Katičeva: Hrvaški je dana velika prednost. To ni dobro in to ni prav

München, 17. 02. 2018 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Namesto da bi vprašanje rešili, preden sta Slovenija in Hrvaška vstopili v Evropsko unijo, se je to raje predalo mednarodnemu arbitražnemu sodišču," je izpostavil Juncker. Hrvaška zunanja ministrica bi spor prepustila sodiščem, nekdanji švedski zunanji minister pa rešitev vidi v sprejetju arbitraže. Evropska komisija daje izredno veliko prednost Hrvaški, pa meni Andreja Katič.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v govoru na varnostni konferenci v Münchnu ponovil, da morajo države Zahodnega Balkana urediti vsa mejna vprašanja, preden se bodo pridružile Evropski uniji. Pri tem je pripomnil, da trenutno "zelo trpi" zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

"Namesto da bi vprašanje rešili, preden sta Slovenija in Hrvaška vstopili v Evropsko unijo, se je to raje predalo mednarodnemu arbitražnemu sodišču. Sodišče je odločilo, ampak strani se ne moreta uskladiti, kako s to arbitražno razsodbo ravnati," je dejal in dodal, da tega ne želi doživeti še enkrat.

Ponovil je, da morajo države Zahodnega Balkana nujno urediti vse mejne spore, preden postanejo članice.

Kot je za TV Slovenija v Münchnu medtem menil nekdanji švedski zunanji minister Carl Bildt, je obveza Slovenije in Hrvaške do EU, da spoštujeta arbitražno razsodbo. "Mislim, da je edini logičen način za rešitev sprejetje arbitraže," je dodal Bildt, ki je bil švedski zunanji minister, ko sta Slovenija in Hrvaška leta 2009 v Stockholmu podpisali arbitražni sporazum.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zaradi spor amed Slovenijo in Hrvaško trenutno zelo trpi.
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zaradi spor amed Slovenijo in Hrvaško trenutno zelo trpi. FOTO: AP

Juncker, ki namerava konec februarja in marca obiskati Zahodni Balkan, je sicer ocenil, da se te države v tem trenutku še ne morejo pridružiti EU, vendar je pomembno, da ohranijo evropsko perspektivo. "Če bi se države Zahodnega Balkana oropalo evropske perspektive, bi lahko zelo hitro, skoraj čez noč, spet bili priča konfliktom," je opozoril.

Priznal je, da je to zelo zapletena in občutljiva regija, za katero je odgovorna Evropa. Skupaj s širjenjem evropske perspektive pa mora EU na Zahodni Balkan izvažati tudi stabilnost, namesto da se "nestabilnost iz Zahodnega Balkana uvaža v Evropsko unijo".

Hrvaška zunanja ministrica: Spore je bolje prepustiti mednarodnim sodišče

Kot je danes na konferenci menila hrvaška zunanja ministrica Marija Burić Pejčinović, je spore o meji med državami jugovzhodne Evrope, ki jih ne bi bilo mogoče rešiti dvostransko, bolje prepustiti mednarodnim sodiščem kot pa arbitraži.

Ministrica je poudarila, da Hrvaška želi nerešene mejne spore rešiti neodvisno od procesa pristopanja držav k uniji. "Če se ta proces vodi v dobri veri, potem je to mogoče doseči prek dvostranskega pogovora. Kjer to ni mogoče, bi bilo po naših izkušnjah bolje iti na stalna sodišča, mednarodno (meddržavno) sodišče v Haagu ali mednarodno sodišče za pomorsko pravo v Hamburgu," je dejala.

"Stalna sodišča imajo več izkušenj in lahko smo gotovi, da bosta obe strani lahko sprejeli take odločitve," je dodala.

Katičeva: Stališče Evropske komisije glede Zahodnega Balkana daje prednost Hrvaški

Evropska komisija s stališčem glede širitve na Zahodni Balkan v pogajanjih z drugimi državami glede določitve mej daje izredno veliko prednost Hrvaški, je menila obrambna ministrica Andreja Katič, ki se je udeležila konference. Predsednik komisije je tam ponovil, da morajo države pred pridružitvijo urediti vsa mejna vprašanja.

"Glede na to, da je stališče Evropske komisije, da pridružitev ne bo šla naprej, če meje ne bodo urejene - neurejene pa so meje s Hrvaško - je dana velikaprednost Hrvaški. To ni dobro in ni prav," je dejala Katičeva, ki poudarja podporo Slovenije pridružitvi ostalih držav Zahodnega Balkana uniji.

Katičeva poudarja, da Juncker ni izhajal iz pravega stališča, češ da so problemi samo pri implementaciji. Težava je v tem, da Hrvaška ne spoštuje in ne priznava odločitve arbitražnega sodišča, je poudarila.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (675)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
19. 02. 2018 12.02
-2
bema1201 18.02.2018 10:27:32 -1 6 7 Velik minus za Slovenijo je tudi, da se še nismo otresli boljševistične miselnosti, čaščenja komunističnih krvnikov in prevelike moči salonskih levičarjev, ki ne vedo kaj bi z državo naredili razen tega da jo ropajo.**************************************bema ,,, ne vem od kje ste se vi vzel , vidim pa ,da znate samo pre-kopirati izjave nekaterih ultradesnicarjev na tej strani ,ki so ali placani ali pa poslani , da sejejo take stvari . A ni morda res , da je bilo v najboljsih casih v Jugi 10 % partiujcev , ne komunistov . On ce pogledamo se v teh 10 % strukturo clanov partije , jih je bilo bore malo res pravih komunistov po srcu ,ki so tako ziveli . Asketsko ,skromno in posteno . Vecina clanov partije je imelo pod srajcami na verizicah krizce ,,,o ja . In ob nedeljah prav na skrivno k masi , raznim obhajilom in podobno . Dajte nehati srati klamfe . Zal se je partija iz ene ideoloske formacije spreobrnila v oportunisticno stranko ,kjer so dobili v roke lopovi . Ideologija nima s tem niv .Tako kot vera ,ko je tisoce ,desetisoce duhovnikov pocenjalo in se vedno pocenja grozote nad mladimi . Ampak to spet nima veze z vero .To je v ljudeh .Zlo je v ljudeh ,ne v veri sami ali ideologiji .Razen,ce spodbuja nacionalizem , rasizem in sovrastvo . Dajte raje kaj prebrati in doziveti kot pa samo komentirati, daa se potem pocutite mocan in odrasel mozakar . Virtualno ja , dejansko pa ne . In potem nastanejo problemi .......
Uporabnik443897
19. 02. 2018 11.16
+0
Junker je OK dedec, Slovencem je samo povedal koliko je ura, sedaj ste pa užaljeni. Zahvalite se raje Pahorju za njegov kako lepi dan, butelni !!!
Uporabnik443897
19. 02. 2018 11.14
+2
Samo to me zanima: Kateri Slovenski politik je dovolil narediti mejni prehod namesto na kamnolomu pri Jonasu. Naj bo levi ali desni mu želim vse NAJSLABŠE !!!!
helter skelter
19. 02. 2018 11.00
+2
Razlika je v tem, da Hrvati so dojeli, da imajo svojo državo in se tako tudi obnašajo in se borijo za njo... Pri nas pa imajo levičarske vlade še vedno nekje v malih možganih upanje na obuditev Juge in se zato se ne borijo za slovenske interese .....
Castrum
19. 02. 2018 11.15
A veš kaj je zanimivo? Ko bereš forume na hrvaških spletnih straneh, je ogromno hrvaških komentarjev ki trdijo ravno nasprotno in pravijo se naši politiki borijo za interese Slovenije, njihovi pa za svoj žep....
mastaflash
19. 02. 2018 10.18
+2
kje je pahi zdej? gdje je ljubljenje s hrvati? kaksen dan, neverjeno, kakšen cudovit dan! ajmo politika, delat!!!
jesenvoyo
19. 02. 2018 09.22
+10
Slovenija in Hrvaška že leta 2009 v Stockholmu podpisali arbitražni sporazum, sodišče je naredilo svoje, vsaj od EU bi upravičeno pričakoval, da glede spoštovanja mednarodnega prava, spoštovanje podpisanih sporzumov, pogodb ne bi smelo biti dvoma, da je podpora jasna glede tega.
Kollerik
19. 02. 2018 09.36
+8
+++++. Sliši se neverjetno, pa vendar je res. Junker se NE ZAVZEMA za sklepe arbitražnega sodišča.
Kollerik
19. 02. 2018 09.37
+5
Videti je, kot da bi si delali norca z nami.
staridida
19. 02. 2018 10.15
+4
Frane Šajn
19. 02. 2018 11.19
+1
veronqa
19. 02. 2018 09.18
+15
Brez veze je Junkerja jemati resno. On se vedno potegne za predstavnika države, ki je pri njem trenutno na obisku. rad jih ščipa in treplja. Je precej neverodostojna oseba, v bistvu abotni odsev politike EU.
Frane Šajn
19. 02. 2018 11.23
Ne ampak čista slika stare k..rbe Evrope nič drugega, kdor tam vidi zavetje je padel na glavo iz stare Yuge ne pa, da se je bog ne daj osamosvojil.
toti mišek
19. 02. 2018 08.57
+2
Volilci , ki ste volili za vstop Hrvaške v EU, ste to zakuhali in pika!
puspan
19. 02. 2018 09.31
+6
Mungos2
19. 02. 2018 10.38
+2
PUMA
19. 02. 2018 16.41
+1
JA Pahor je takrat podpisal in zapečatil SLOVENIJO na preiskušnjo in prebral sem že da je takrat Pahor izdal Slovenijo in to tudi drži in smo Hrvacko lepo spustili v EU a bomo videli sedaj ali bodo naši politiki tudi šengen kar tako podarili Hrvaški upam da ne da bo morala Hrvacka urediti vse mejna vprašanja z vsako sosedo če želela imeti šengen na svojih mejah a pisal sem že Cerarju a nekoliko lepše besedilo glede spustitve šen gena dalje na Srbsko Hrvacko mejo seveda tu so še Črna gora in BHC.
ad-hoc
19. 02. 2018 08.50
saj je vse jasno
dadinho10
19. 02. 2018 08.47
+6
kaj se cudimo ? sam sem ze na zacetku napovedal, da ta arbitraza ne bo sla tako enostavno, kot si mi mislimo.... en cas smo pisali kako nasa diplomacija nosi zmage, ker so Hrvatom malce zugali s prstom... pa sem ze takrat rekel, dokler samo zugajo in nic ne naredijo, se bo Hrvatom fuckalo.... in tako je...oni pravijo, dajmo se pogovarjati, mi pa vztrajamo na pogovorih o implementaciji.... oni bi se se vedno pogovarjali, ker mi je nejasno zakaj smo potem sploh sli v arbitrazo.... aja, ker so to sosedje potrebovali, da pridejo v eu.....sedaj pa jim je vseeno... eu pa se obnasa kot so se obnsali med vojno, opozarjajo, sestankujejo, tudi grozijo, ne storijo pa nic..... ker niso enotni...... pac tako je, sodisca ni potrebno spostovati...hrvati, mi, srbi, jutri kdo drugi, tako je..... zanimivo je, da hrvaska ima z vsemi sosedami (iz ex-yu) nerazciscene meje.....a so vsi tako slabi? govorijo o pravu, saj pa sami ne priznavajo haskega sodisca in njihovih sodb.....pravijo, ne bojo nam zgodovino pisali drugi.....
leond1
19. 02. 2018 08.46
+9
tudi evropa je koruptivna in hinavska isto kot jankovič eno govori drugo dela
Uporabnik443897
19. 02. 2018 11.17
Ne Slovenci smo bedaki, pa kako pravo lepo te prosim, pa ne bodi tako NAIVEN
tirolec
19. 02. 2018 08.21
+7
Za vse, kar se dogaja in zgodi "smo sami krivi", ker dopuščamo ob tako nesposobnih vladah in političnih ljudeh ves čas od leta 1991 dalje pa vse do danes..., da ti loleki/boleki načrtno uničujejo Slovenijo in vse Slovence! Dokazi so na dlani...narod pa še vedno verjame tem taistim, ki jih žejne vsakič peljejo čez vodo....
resslovenka
18. 02. 2018 21.24
+13
Žal se je izkazalo tisto, kar sem napovedala . Da bo hrvaška politika takoj pozabila na svoje obljube (memorandum in podobne oslarije) takoj ko bo sprejeta v EU. Lepo nam vračajo našo dobroto, dan na dan smo temu priča. Ne bom omenjala imena politikov, ki so sestankovali, se smehljali, si prikimavali in stiskali roke ob dogodkih. Pa tudi državljani, recite hvala svoji naivnosti, ko ste na referendumu glasovali za vstop Hrvaške v EU. Dejstvo je tudi, da tudi g.Junker dela, kot piha veter. Kako trdovsmo padli v realnost , ko smo verjeli, da je arbitražna sodba tista, ki bo naredila red. Še več, sosedje nam pobirajo gromozanske miljone za tožbe, ki jih izgubljamo kar po tekočem traku. Vse iz naših žepov, predragi moji. Zato vedno zmanjka za nas. Kaj pa naša visoka politika? Ah, zaverovana sama vase in v svoj prav. Kar nas zelo drago stane. Smo državljani naivni? Nismo. Smo pa tiho in to je narobe.
Kollerik
18. 02. 2018 22.17
+3
Če te res tako žuli, kot jamraš, potem ne nosi denarja tja dol. Mi to delamo brez problema že leta!
minnaema@yahoo.com
18. 02. 2018 21.09
+4
Malo naivno a dosti zares sosedi imajo MORJE,MORJE, in tudi vikendice tik ob morju, ki lahko ponudijo v kakršnekoli obliki pa smo spet pri interesih - tega ali onega !
resslovenka
18. 02. 2018 21.34
+8
Nisem bila na Hrvaškem morju že več kot 20 let. Pa ga ne pogrešam. Res imajo prelepo morje ampak je dosti lepših tudi drugje , konec koncev tudi v Sloveniji. Zaradi mene, lahko takoj zapremo mejo. Dokler ne rešimo vseh odprtih vorasanj z "lepo njihovo". Izguba gospodarskih interesov? Dajte no. Širok spekter se odpira drugje. Se je treba pač bolj potruditi in preusmeriti drugam. Dovolj in preveč "tacajo" po našem ponosu.
zvizi
18. 02. 2018 20.56
+12
Dokler bodo takšni kekci vladali v Slo., ne bo nič drugače....leva ruka desni đep, pa so vsi srečni....Narod pa beeeee
macek_garfield
18. 02. 2018 20.37
+7
e daj Katiceva? a res? kje pa si bila pred pol leta? ne sedaj afne guncat, pa to
staridida
18. 02. 2018 21.02
+8
Evropa nikoli ne bo dala prednost komunajzerjem-oni točno vejo, kdo vlada v Sloveniji---
t555
18. 02. 2018 20.10
+7
Erjavec napoveduje tožbo do konca Februarja. Napaka!!! Pritisk na Hrvate je možen samo pred in med turistično sezono - v tem obdobju so najbolj ranljivi in poslušni, ker si ne morejo privoščiti izpada dohodka iz turizma. Ko pa bo tožba vložena, Slovenija nima druge opcije kot čakati najprej na reakcijo EU komisije (ta bo pričakovano nevtralna), ko pa bo primorana tožiti sama, bo sezona mimo in z njo še ena izgubljena prilika za pritisk na Plenkoviča. In tako je vsako leto - v obdobju Maj - Oktober so Hrvatje prijazni, gostoljubni, neproblematični (beri osladni), mi pa tudi.
anjerd
18. 02. 2018 19.40
+9
Če je tako, potem pa razveljavim soglasje za vstop Hrvaške v EU, v to je silila tudi evropska komisija.
Razumnež
18. 02. 2018 19.36
+10
Juncker..... Ko boš šel na Hrvaško na morje ti predlagam, da greš čez Madžarsko.... Nikoli ne veš, kje se lahko srečava !!!!!
Uporabnik113089
18. 02. 2018 19.32
+9
Katićeva, ki je deset let le prekladala papirje na Velenjski upravni enoti nima pojma, kaj je to diplomacija. Hrvati so prinesli okoli še dr. Cerarja, ki je evropska referenca na področju mednarodnega in še posebej ustavnega prava. Med diplomanti Pravne fakultete v Mariboru in Pravne fakultete Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani pa je vseeno razlika v prid slednjih....
Kollerik
18. 02. 2018 22.18
+2
....kako pa kaj kumrovška šola tvojga šefa? Kot kaže, je dovolj dobra za zahrbtne sestanke z plenkotom.....