Tujina

Predsednik za novo vlado, večina strank pa za predčasne volitve

Sofija, 21. 02. 2013 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z odstopom bolgarskega premierja Borisova je pot do predčasnih volitev odprta. Predsednik države bo sicer poskušal oblikovati novo vlado, najverjetneje pa mu bo uspelo sestaviti zgolj prehodno vlado.

Borisova so pozdravili pristaši njegove stranke.
Borisova so pozdravili pristaši njegove stranke. FOTO: Reuters

Potem ko so bolgarski poslanci sprejeli odstop premierja Bojka Borisova, je pot do predčasnih volitev odprta. Volitve naj bi tako izvedli že aprila. Toda bolgarski predsednik Rosen Plevneljev še ni obupal. Pravi, da bo z vsemi strankami začel pogovore o oblikovanju nove vlade. Šele potem, ko bo izčrpal vse druge možnosti, ki jih določa ustava, pa namerava oblikovati prehodno vlado in sklicati predčasne volitve. Plevneljev je dodal, da namerava poleg začasne vlade oblikovati tudi svet, v katerem bodo kot opazovalci dogajanja zastopniki sindikatov in civilne družbe.

Plevneljev je sicer danes tudi ostro kritiziral Borisova, čeprav je na predsedniških volitvah oktobra 2011 zmagal kot kandidat njegove desno usmerjene stranke Gerb.

Vlada, ki je odstopila spričo množičnih protestov v državi, na katerih so ljudje demonstrirali zaradi drastičnega dviga cen elektrike, revščine, monopolov in korupcije, bi si morala do konca mandata junija letos prizadevati za rešitev problemov, je menil Plevneljev. Ob koncu nastopa pa je še pozval k miru in redu ter posvaril pred provokacijami.

Spomnimo, da je Borisov kot odziv na proteste najprej odstavil finančnega ministra Simeona Djankova in narodu obljubil nižanje cen električne energije ter "kaznovanje" ponudnikov v tuji lasti. A protesti so se kljub temu nadaljevali, zato se je celotna vlada odločila za odhod.

Z odstopom pa si je Borisov in s tem tudi stranka Gerb pridobila simpatije ne samo med svojimi pristaši, ampak tudi med nekaterimi prebivalci, ki odobravajo njegovo odločitev.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.