Tujina

Preiskovalci: Požar na rave zabavi v Kaliforniji je najverjetneje povzročil hladilnik

Oakland, 07. 12. 2016 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kalifornijski preiskovalci domnevajo, da požar v Oaklandu, v katerem je umrlo 36 ljudi, ni bil podtaknjen, temveč ga je zakrivil hladilnik oz. neka druga električna naprava. Na dan pa prihajajo pretresljiva sms-sporočila, ki so jih žrtve v usodnih trenutkih pošiljale svojim družinam.

"Najverjetnejši vzrok požara je hladilnik, bomo pa pregledali vse električne naprave v prvem nadstropju stavbe," je o požaru v Oaklandu povedala požarna inšpektorica Jill Snyder.

Kot je sporočil šerif tamkajšnjega okrožja Gregory Ahern, je eden od očividcev opazil plamene na tem gospodinjskem aparatu. Po njegovih besedah je v prostoru z gospodinjskimi aparati tudi veliko sledi, ki nakazujejo, da je ogenj izbruhnil tam.

A Snyderjeva je posvarila, da konkretnih zaključkov še nimajo. "Za zdaj nimamo nobenih indicev, da bi bil požar namerno podtaknjen," je dejala po poročanju NBC-ja.

Kot je znano, je požar, v katerem je po zadnjih informacijah umrlo 36 ljudi, izbruhnil v petek zvečer, ko je v stavbi, imenovani Ghost ship (Ladja duhov), potekala rave zabava. Tam naj bi bilo med 50 in 100 obiskovalcev. Po izpovedih prič se je požar razširil izjemno hitro. Najprej so v zgradbi zavohali dim, kmalu zatem pa so opazili ogenj in ljudje so se razbežali na vse strani, se teptali med seboj in padali zaradi zastrupitve z dimom.

Potem ko so gasilci pregledali več kot 96 odstotkov pogorele stavbe, so v njej našli 36 žrtev in identificirati vse, razen ene, poroča Sky News. Večina je umrla zaradi vdihavanja dima.

Več ljudi je še vedno pogrešanih. Vodja gasilcev v Oaklandu Teresa Deloach Reed je napovedala, da se bo iskanje nadaljevalo toliko časa, dokler ne bodo z gotovostjo mogli reči, da so preiskali vso stavbo in zagotovili, da v njej ni več nikogar. 

Cvetje in sveče v spomin žrtvam.
Cvetje in sveče v spomin žrtvam. FOTO: AP

Upravnik stavbe in najemodajalec dogodek obžalujeta, a krivde ne priznavata

Ustanovitelj umetniške kolonije v poslopju nekdanjega skladišča Derick Ion Almena, ki je prostore dajal v najem umetnikom, se je za tragedijo opravičil, a krivde zanjo ni prevzel. "Podpisal sem pogodbo. Kakor mi je bilo znano, je stavba dosegala vse varnostne standarde," je dejal za NBC.

Kot je povedal, je običajno tudi on spal v stavbi s svojimi tremi otroki, a so se na noč zabave raje prijavili v hotel, ker je bil izčrpan. "Tudi sam sem oče. Vsak večer dam spat svoje tri otroke. Ničesar nisem storil, da bi bil kriv. Sem ponosen in časten mož. Ne bom odgovarjal na vprašanja (o krivdi, op. a.). Raje vidim, da se uležem na tla in me starši teh otrok poteptajo. Raje vidim, da me raztrgajo, kot da odgovarjam na ta smešna vprašanja. Tu sem samo zaradi ene stvari. Da povem, da mi je resnično žal," je dejal vidno pretresen.

Lastnik stavbe Chor Ng pa je v javnost posredoval izjavo v imenu celotne družine: "Tako kot vsi tudi mi skušamo ugotoviti, kaj se je zgodilo. Žal nam je za tragedijo, izrekamo sožalje družinam in prijateljem."

Dejstvo je, da v stavbi za varnost ni bilo poskrbljeno, saj škropilnikov vode v primeru požara ni bilo, prav tako ne požarnega alarma, z drugega nadstropja je bil edini izhod po strmih stopnicah iz lesenih palet. Oaklandske oblasti so že prejšnji mesec sprožile preiskavo zaradi pritožb o hrupu, smeteh in tega, da v stavbi ljudje živijo, čeprav to ni dovoljeno. Ena od nekdanjih prebivalk stavbe je dejala, da notri ni bilo niti elektrike niti tekoče vode. Naknadno so oblasti sporočile, da so pred požarom prejele tri pritožbe glede varnosti in da bodo javno objavile dokumente 30-letne zgodovine stavbe.

Tožilka Nancy O'Malley je že sprožila preiskavo, da bi ugotovila, kdo je odgovoren za tragedijo. Obtožbe bodo šle v smeri umora iz malomarnosti in nenamernega uboja.

Pretresljiva sms-sporočila: Mama, umiram!

Družina ne ve, kje je Nick Walrath.
Družina ne ve, kje je Nick Walrath. FOTO: AP

Medtem pa so v javnost prišla tudi obupana sms- sporočila žrtev, ki so jih te v kritičnih trenutkih pošiljale svojcem. Mati ene od žrtev je pokazala pretresljivo sporočilo, ki ga je v petek zvečer prejela od hčerke. "Mama, umiram," je pisalo v njem.

Družina Nicholasa "Nicka" Walratha, za katerega ne vedo, kje je, je povedala, da se boji najhujšega, saj je Nick svojemu dekletu med požarom poslal dve sporočili. V prvem je pisalo "Požar", v drugem pa "Ljubim te". Gasilci njegovega trupla še niso našli, so pa pred stavbo našli parkirano njegovo modro kolo z rdečimi kolesi. Njegova družina, ki je po dogodku priletela iz Pittsburgha, je policiji priskrbela vse potrebno za identifikacijo, a ti naj bi jim dejali, da bi postopek lahko trajal več dni. "Bil je zelo ljubeča oseba, do vsakega, s katerim je prišel v stik, je bil prijazen," je povedala njegova mama Deborah Walrath. "Ta trenutek sem preveč žalostna, da bi bila jezna, to še pride," je dodala.

Tiskovni predstavnik policije Ray Kelly je povedal, da so govorili s številnimi družinami, ki so jim povedale o zadnjih trenutkih njihovih ljubljenih. "Veliko pogovorov smo opravili z družinskimi člani, gre za zelo intimne pogovore o zadnjih trenutkih, ko so bili v stikih s svojimi otroki, in te besede bodo z nami verjetno ostale do konca življenja," je povedal lokalnim medijem. "Otroci so staršem pisali sporočila, v katerih so napisali, da jih imajo radi in da bodo umrli."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 12. 2016 12.51
-2
Nečesa ne razumem, folk ima čas pisati sms-e ipd. (razen če niso že vnaprej vprogramirani, druga možnost je, da sploh niso njihovi, že videno), namesto da bi reševali sebe plus bližnje, ... potem pa so kao žrtve tretje osebe ali dogodka.
proofreader
07. 12. 2016 10.01
+5
Zdaj je ta lobanja na steni stavbe res grozljiva.