Tujina

Prelomno leto 2015: Grčija le začetek? Poglejte, kako se po EU širijo evroskeptične ideje in kaj jih poganja

Ljubljana, 28. 01. 2015 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
512

Nekateri analitiki menijo, da bi lahko bilo leto 2015 prelomno za Evropsko unijo, Sirizi podobne stranke pa že razmišljajo, kako bi unovčile grško izkušnjo.

Številne stranke po Evropi, ki ideje črpajo iz programa Sirize, upajo, da bi ponovile Ciprasov uspeh.
Številne stranke po Evropi, ki ideje črpajo iz programa Sirize, upajo, da bi ponovile Ciprasov uspeh. FOTO: Reuters
Potem ko je na volitvah v Grčiji zmagala Siriza Aleksisa Ciprasa, so mnogi prepričani, da prihaja "nekaj novega". Ne le za Grke, ampak za Evropsko unijo.

Povezava je sicer res precej na razpotju, čeprav je bilo v zadnjih letih storjenih več korakov, ki so ob boju proti krizi prispevali k večji integraciji, med drugim projekt bančne unije.

A med prebivalci povezave se širi skepsa. Lanska raziskava Eurobarometra je med drugim razkrila, da 60 odstotkov Evropejcev ne zaupa več EU, večina vprašanih v 20 od 28 držav članic pa je prepričana, da gre Evropa v napačno smer.

Vir zadovoljstva sicer ni povsod evropski pristop k reševanju evropske dolžniške krize, ki bi se je naj komisija Jean Clauda Junckerja lotila drugače kot komisija njegovega predhodnika Barrosa. Populistične stranke, ki po Evropi rastejo kot gobe po dežju, se ob nasprotovanju varčevanju in boju za večjo neodvisnost držav članic EU od povezave, napajajo tudi iz idej, uperjenih proti priseljevanju.

Njihovim idejam raste podpora po dogodkih kot so teroristični napadi v Parizu, pa čeprav so v nasprotju s temelji EU, ki se združuje tudi v sloganu "Združeni v različnosti", ki se je začel uporabljati leta 2000. Govori pa o tem, "da se evropske države povezujejo v Evropsko unijo za trajni mir in blaginjo, hkrati pa jih bogati različnost njihovih kultur, tradicij in jezikov", pravi razlaga gesla.

Letošnje leto bo sicer v več državah članicah EU prineslo test priljubljenosti "novega", kar bi naj prinašale populistične stranke. Siriza je test v Grčiji uspešno prestala, a tisti pravi – vladanje – šele pride.

Na volitve pa bodo letos predvidoma šli še Britanci, Danci, Estonci, Finci, Poljaki, kjer po lanskih podatkih o Evropski skupnosti dvomi 42 odstotkov državljanov, še leta 2007 jih je bilo le 18 odstotkov, ter Portugalci in Španci. Nekateri analitiki tako menijo, da bi lahko šlo za prelomno leto, Sirizi podobne stranke pa že razmišljajo, kako bi unovčile grško izkušnjo.

Dublin
Dublin FOTO: Reuters
IRSKA
Zaupanje v EU: 53%. Leta 2007: 68%

Irska je v EU nekoč veljala za "keltskega tigra". A že leta 2010 je finančnemu zlomu sledila vključitev v EU-IMF program reševanja finančnega stanja države. Pogrom je kriza prinesla tudi stranki Fianna Fail, ki je bila pomemben del irske politike vse od leta 1922. Irska je program pomoči decembra 2013 sicer zapustila, a razmere za življenje so še vedno precej slabe. Lani so zato izbruhnili protesti, še posebej, ko je vlada uvedla nov način zaračunavanja vode – enega od ukrepov za polnjenje blagajne, ki so bili dogovorjeni z zloglasno trojko. Je pa kriza pomagala levici. Stranka Sinn Fein, ki je še leta 2002 beležila le 6,5-odstotno podporo, je lani na evropskih volitvah zabeležila 19,6-odstotno podporo, zdaj pa se njena podpora že bliža tisti, ki jo je nazadnje zabeležila vladajoča Fine Gael.

Mesto Madrid
Mesto Madrid FOTO: Thinkstock
ŠPANIJA
Zaupanje v EU: 31%. Leta 2007: 64%

Španija, ki se je EU pridružila leta 1986, ko se je osvobodila oklepa Francove diktature, ki je tam zaznamovala sedemdeseta leta, je veljala za enega paradnih konjev EU. Nepremičninski balon ji je v določenem obdobju omogočal, da si je na mednarodnih trgih denar izposojala tako poceni kot na primer Nemčija. Prav tako je ta država nekoč imela najboljše razmerje med BDP in državnim dolgom. Ko je prišla kriza, je nepremičninski balon počil, bančni sistem se je sesul in država je morala, da bi ga sanirala, zaprositi za pomoč. Sedem let kasneje so posledice še vedno očitne. Država beleži 24-odstotno brezposelnost, med mladimi je brezposelnost 54-odstotna. Vsako krizno leto se iz države povprečno izseli četrt milijona ljudi, ruralnim predelom grozi, da bodo ostali brez prebivalcev. Kriza je premešala tudi politične karte. Stranka Podemos, ki se je pojavila lani in katere glavna točka programa je nasprotovanje varčevanju, se uvršča na visoka mesta v javnomnenjskih raziskavah, Katalonija želi odcepitev.

Pariz
Pariz FOTO: Reuters
FRANCIJA
Zaupanje v EU: 41%. Leta 2007: 50%

Nezaupanje v EU v Franciji ni tako novo, da bi ga lahko povezovali le s krizo. Že leta 1992 je Maastrichtska pogodba tam dobila le majavo, 51,1-odstotno podporo. Leta 2005 je Francija EU presenetila, ko je s 54,9-odstotka glasov proti, zavrnila ustavo povezave. Kriza seveda ni pomagala. Francija je morala v javno porabo in socialo zarezati z varčevalnimi ukrepi. Predsednik Francois Hollande za težave države krivi evroobmočje, ki je po njegovem s svojimi pravili, tradicionalne socialno-demokratske programe porabe javnih sredstev, naredilo nezakonite. Francozi izgovora niso dobro sprejeli, Hollandova podpora je strmoglavila. Dvignila se je šele po "zaslugi" terorističnih napadov v Parizu. Je pa nasprotovanje varčevanju in EU prineslo politične točke skrajnim nacionalistom Marine Le Pen.

Kolosej
Kolosej FOTO: Thinkstock
ITALIJA
Zaupanje v EU: 34%. Leta 2007: 58%

Italijani so eden od ustanovnih narodov EU. Leta kasneje statistika pravi, da so evroskeptiki. Številne je še najbolj navdušilo, da je kriza v politično zgodovino končno pospravila večnega Silvia Berlusconija. Ta se je poslovil leta 2011, kmalu po tistem, ko je zagrozil, da bo država zapustila evroobmočje. A tehnokratska vlada Maria Montija državljanov ni uspela prepričati, da ni prav evro tisti, ki duši italijansko gospodarstvo. Dokaz nezadovoljstva in obupa je gotovo dejstvo, da je gibanje Pet zvezd, ki ga vodi komik Beppe Grillo, vmes spremenilo politični zemljevid države. A prav na vrh mu nikoli ni uspelo. Aktualni premier Matteo Renzi sledi politiki Bruslja.

Pred nevihto v Berlinu
Pred nevihto v Berlinu FOTO: Reuters
NEMČIJA
Zaupanje v EU: 38%. Leta 2007: 52%

Čeprav vse kaže, da "mama" nemškega naroda Angela Merkel ne vlada le svoji državi, ampak kar celi Evropi, je priljubljenost povezave tudi v Nemčiji vse nižja. Nemci so besni, da bi morali plačevati dolgove obubožanih evropskih držav, še posebej Grčije, kjer zdaj pravijo, da bodo zahtevali odpis dela dolgov. Tudi ideje, da bi EU razdelili na Evropo dveh hitrosti, niso nove, saj predlagatelji menijo, da bi v tem scenariju Nemčija rasla še hitreje. Na pohodu so zato tudi v Nemčiji populisti, s širjenjem gibanja Pegida pa narašča tudi nezadovoljstvo s priseljenci in po terorističnih napadih v Parizu, strah pred islamizacijo Evrope.

Amsterdam
Amsterdam FOTO: Reuters
NIZOZEMSKA
Zaupanje v EU: 37%. Leta 2007: 46%

Zaupanje v EU na Nizozemskem ne strmoglavlja tako hitro kot v nekaterih drugih članicah povezave. Prav tako pri njih nove stranke bolj kot po zaslugi nasprotovanja poti kriznim ukrepom, pridobivajo na vprašanjih priseljevanja in islama. Med drugim je to prineslo vzpon Geerta Wildersa in njegove svobodnjaške stranke, ki na javnomnenjskih raziskavah vodi z 31 odstotno podporo, medtem ko ima vladajoča stranka 17-odstotno podporo. Zdaj je svojemu programu sicer dodal še nasprotovanje evru. Stranka, ki spominja na grško Sirizo pa beleži že skoraj 17-odstotno podporo. Kriza je sicer Nizozemski prinesla politično nestabilnost. Od leta 2002 do 2012 so imeli pet volitev. Nizozemce jezi tudi misel na prispevek v skupno evropsko blagajno, še posebej, ko so prejeli 1,7 milijarde evrov velik "poračun".

Vikinška ladja na Danskem
Vikinška ladja na Danskem FOTO: Thinkstock
DANSKA
Zaupanje v EU: 39%. Leta 2007: 44%

Tudi Danci veljajo za tiste, ki so tradicionalno skeptični do EU in Evropo opominjajo, da korenine težav povezave segajo globlje od zadnje finančne krize. Junija 1992 so tako glasovali proti Maastrichtski pogodbi, leta 2000 so glasovali proti uvedbi evra. V državi gre vse bolj politikom, ki nasprotujejo priseljencem.

Stockholm
Stockholm FOTO: Thinkstock
ŠVEDSKA
Zaupanje v EU: 40%. Leta 2007: 41%

Švedsko (ne)zaupanje v EU se v zadnjih letih ni veliko spremenilo. Zato pa so večje notranje spremembe. Socialni model, ki je nekoč veljal za zglednega, najedajo težave, ki imajo po mnenju kritikov svoj vir v priseljenski politiki. Švedska je namreč vsem sirskim beguncem ponudila stalno prebivališče in ima od evropskih držav največ prošenj za azil na prebivalca v EU. Naraščajoče nezadovoljstvo »staroselcev« najeda nekoč etnično najbolj homogeno državo v Evropi. Skrajno desna stranka, usmerjena proti imigrantom – Švedski demokrati – je na zadnjih volitvah dobila 13 odstotkov glasov in 49 sedežev. Želijo popraviti priseljencem prijazne zakone. Da bi preprečili njihov vpliv, so socialni demokrati koalicijo oblikovali z desno-sredinskimi zavezniki in v krhki koaliciji skušali doseči dogovor o vprašanjih proračuna, obrambe, energetike in okolja do leta 2022.

Zmrznjena drevesa
Zmrznjena drevesa FOTO: Thinkstock
FINSKA
Zaupanje v EU: 35%. Leta 2007: 29%

Čeprav zaupanje v EU na Finskem ni nižje kot pred krizo, Finci ostro nasprotujejo plačevanju dolgov obubožanih članic povezave. Populisti pod vodstvom Tima Soinija tako pridobivajo na priljubljenosti. Leta 2007 so na volitvah zbrali 4 odstotke glasov, leta 2011 že 19,1 odstotek. Soini je sicer politični zaveznik in »pivski prijatelj« britanskega evroskeptika Nigela Farageja. Vendar pa njegova stranka za razliko od Ukipa ne podpira ideje o odhodu Finske iz EU. Želijo pa si, da bi Finska prispevala manj v bruseljsko blagajno in omejila priseljevanje. Nov test priljubljenosti njihovega programa bodo že aprilske volitve.

Atene
Atene FOTO: Reuters
GRČIJA
Zaupanje v EU: 23%. Leta 2007: 51%

Zibelka upora proti institucijam EU je Grčija. Zadnji dokaz je volilna zmaga Sirize. Grki so prepričani, da ukrepi trojke situacijo v državi slabšajo, ne pa rešujejo. Kljub varčevanju in drugim ukrepom so tuje investicije padle za več kot 60 odstotkov, javni dolg se je dvignil na 177-odstotkov BDP, brezposelnost je skoraj 26-odstotna, med mladimi skoraj 50-odstotna. Tarča sovraštva Grkov so ob EU še dolga leta vladajoče domače politične elite.

Bled
Bled FOTO: Thinkstock
SLOVENIJA
Vstop Slovenije v EU je na referendumu 23. marca 2003 podprlo kar 89,64 odstotka volivcev. Leta 2013 je bilo s povezavo zadovoljnih še dobrih 36 odstotkov vprašanih.

Med očitki povezavi so, da je evropska birokracija predaleč od ljudi, da se na njene odločitve ne da vplivati, da služi političnim elitam, vplivu Nemčije, ljudi pa stiska z nepriljubljenimi ukrepi kot je varčevanje. Vse višjo podporo pri nas beleži Združena levica, ki med drugim EU ocenjuje takole: "Evropsko povezovanje, ki ga je spremljala navdušena pripoved o Evropi, združeni pod praporom miru, sodelovanja in družbenega napredka, je danes le še prisilni jopič za delovne ljudi v državah članicah Evropske unije." Kljub temu se v stranki otepajo oznake evroskeptiki.

London te dni
London te dni FOTO: Brane Kastelic

VELIKA BRITANIJA
Na referendumu bi članstvo v EU podprlo 43% volivcev, za odhod bi jih glasovalo 38%. Po nekaterih anketah pa kar 51%.

Britanci razmišljajo, da bi sklicali referendum o izstopu iz povezave. Evroskeptična stranka UKIP Nigela Farageja je v porastu že vse od leta 2010, takrat so na volitvah zbrali 3 odstotke glasov. Na majskih volitvah ji javnomnenjske ankete napovedujejo 15 odstotkov glasov, kar bi stranko postavilo kot tretjo najmočnejšo politično opcijo v državi - takoj za konservativci in laburisti. Britance je razjezila tudi jesenska novica, da morajo v bruseljsko blagajno doplačati dodatnih 2,1 milijarde evrov, sicer jim grozijo kazni.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (512)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castro*
29. 01. 2015 09.12
+1
''Laibach - Europe is falling apart'' bojim se da res.... predvsem bi pa bilo dobro, če bi to pomenilo propad kapitalizma v Evropi.... s povezovanjem kot takim ni nobenega problema. problem je v tem, da je EU predvsem želja tistih 1%, ki so se prejšnji teden zbrali v Davosu. proti povezovanju pa res nimam nič, magari če se cel svet združi v eno super-državo pod vodstvom Združenih narodov.
eFranjo
29. 01. 2015 08.39
kar naj Evropejci varčujejo pri sebi, mene pa naj ne silijo k nekemu varčevanju, ki mi itak ne bo nič pomagalo.
toukr
28. 01. 2015 22.57
+8
kako boš zaupal evropi? birokratske uši v bruslju imajo po 25.000€ plače za običajno uradniško delo, ki v njihovih domačih državah ni plačano z več kot 3.000€. Potem pa še ta žan klod van junker in luksemburg ter njihovi privilegiji. Medtem ko naša država zaradi evrskih predpisov nič ne sme in more njihova kravatarska oaza lahko fintira da se gre gospoda težke biznise in soli pamet kmalu lačnim 100.000.000 Evropejcev. Dol z njimi. Vladal nam je Dunaj, Rim, Beograd, ma takih klopov pa še ne. In naša kolaboracija je zraven ter vse lepo podpihuje...
Komunyereadio
28. 01. 2015 22.51
-9
Sirizi podobne stranke so tarča posmeha v vsej EU, vsi duševno in mentalno zdravi pa že od malega vedo, da je komunizem zgolj abstrakten in teoretični model za zavajanje potencialnih volilcev
eFranjo
29. 01. 2015 08.39
+1
ONniON
28. 01. 2015 21.58
+4
najnižjo brezposelnost ima Avstrija a tudi tam niso preveč naklonjeni eu
HooplaToopla
28. 01. 2015 19.30
+15
Po mojem bi se morali Slovenci najprej združit s Srbi. >>> S Hrvati tako ni nič, ki samo jajca guncajo in mislijo , da vse kar od nekod z neba pade, a ne? >>> Slovensko-Srbska armada najprej okupira Rusijo in jo spremeni nazaj v Sovjetsko zvezo. >>> Potem pa Slovensko-Srbska Rdeča Armada useka južno do Gibraltarja, Sovjetska Rdeča Armada pa po severnem koridorju do Islandije. >>> Sovjeti gredo nazaj in se zajebavajo z zakavkaškimi državami, Kitajci, Japonarji in raznimi drugimi takimi .... Srbska Armada kontrolira bivše države Varšavskega sporazuma ... Slovenci pa okupiramo področje zahodno od Zemuna pa do Lizbone in prevzamemo komando, že enkrat, ki vsak vidi, da sicer ne bo nič še petsto let najmanj ne ..... >>> Potem pa počasi še z Amerikanci že enkrat opravimo, po mojem. In jih naučimo klasične discipline, pravega reda in splošnega bontona ter kozjih molitvic. >>>> Ker ZDA očitno ne obvladujejo več globalizacijskih izzivov tretjega tisočletja. >>> Pa tudi prav je, da še mi Slovenci enkrat pokažemo kaj znamo, ne pa da nas vedno vsi dol tolčejo, ki to ja vendar sploh ni pravično.
korintos23
28. 01. 2015 20.50
+6
JE-BI-GA
28. 01. 2015 18.36
+8
Kaj ??? predobro in prehitro se živi, za normalnega delovnega človeka muka, zmerni socializem, samooskrba in lepo počasi, kapitalist požrešni na denar si pa naj sami delajo pa da jih vidimo kako jim bo zadeva tekla !!!!! Vsi samo računajo na gospodarsko rast, do kje vse to gre, enkrat se bo ustavilo, zato pa pamet v roke, samo enkrat se živi !!!!
funi
28. 01. 2015 18.18
-2
Siriza kot Rjavc 100EUR penzije in združena lista prvi v evropi ,samo slo ovce vse oproščajo če ni zraven JJ.
JE-BI-GA
28. 01. 2015 18.26
+3
korintos23
28. 01. 2015 19.47
+0
nikhrast
28. 01. 2015 18.13
Trava je vedno bolj zelena na drugi strani plank.
puspan
28. 01. 2015 18.10
+1
EU in €uro sta gift za levake in ostale lenuhe.
eFranjo
29. 01. 2015 08.42
+1
šmajser1
28. 01. 2015 17.48
+6
Ma ta skipba evropa je bla nareta samo zaradi elit in da se bogatijo na racun ljudstva....cas je,da pade pohlepna in pokvarjena skupna evropa
nikhrast
28. 01. 2015 18.16
-9
JE-BI-GA
28. 01. 2015 18.28
+9
nikhrast......nič ti ni manjkalo, sicer si pa najbrž premlad !!
AyraLinwood
28. 01. 2015 18.31
+15
jaz nisem izkusila življenja v jugoslaviji, so pa ga straši, staristarši, tete in strici...in ko jih vprašam: je bolje v eu ali je bilo v jugoslaviji?....zmerom rečejo jugoslavija...to mi da misliti
PIKAPOLONICA1994
28. 01. 2015 17.47
+13
EU je seveda še enkrat dokazano rakava tvorba....požrla nas bo do zadnje žive celice.
strelovod13
28. 01. 2015 17.11
+9
...nekaterim v Sloveniji se še vedno predobro godi, zato na spremembe misliti ni....
AyraLinwood
28. 01. 2015 18.31
+1
Ninamedia
28. 01. 2015 17.00
+5
Začetek konca desnosučnih.
sinhron
28. 01. 2015 16.46
+2
Siriza s svojimi obljubami dela veliko napako , saj vedo , da jih ne bodo mogli uresničiti , že samo odpis dolgov je praktično nemogoč , za zvišanje minimalne plače je potrebna močna finančna osnova , ki izhaja iz trdnega gospodarstva , ki pa ga Grčija nima ! SIRIZA je v predvolilnem boju uporabila tiste pojme , ki so jih Grki želeli slišati in so nasedli , zato počakajmo pa bomo videli , kam so jih pripeljale te obljube - BANKROT DRŽAVE !
mvlm1
28. 01. 2015 16.32
+22
Pokojni dedek mi je vedno rekel, da smo izstopili iz Jugoslavije, zato da se osamosvojimo, potem smo šli pa čez nekaj let prostovoljno in z vso evforijo v podobno zvezo.
PIKAPOLONICA1994
28. 01. 2015 17.48
+11
...so nas okol prinesli tile vrli politikanti, ki so nam obljubili nebesa na zelji in raj vsepovsod...Sedaj pa so nas prodali za prgišče drobiža EU birokratski materi, ki nas ima za nevedne bedake.
JE-BI-GA
28. 01. 2015 18.30
+5
Hitler sistem, ni čudno, saj je murklova teta dolfova žlahta !!!!
arthur1982
28. 01. 2015 23.37
+3
Nekateri so zelo dobro vedeli, kaj lahko potegnejo iz osamosvojitve in so to tudi storili. Edini cilj je skregati bedake, ki volimo in se tako ohranjati na oblasti, včasih malo z leve, včasih pa malo z desne strani korita.
eFranjo
29. 01. 2015 08.44
Shisui
28. 01. 2015 15.05
-5
Hehe, ko bomo izglasovali izstop iz EU, boste vsi keyboard warriorji dojeli, kakšno je življenje v veliki Rusiji, Argentini in Kubi... Ampak takrat bo prepozno, mlada, nesposobna in skrajno neumna generacija nas bo ogromno stala. Nemcu je pa itak vseeno, al' daje delo Slovencu ali pa Hrvatu. S tem da bodo Hrvatje dobro živeli od nemškega denarja Slovenci pa slabo od... Kmetijstva. Proizvodnje v Sloveniji, brez EU... Itak nimamo.
testosteron
28. 01. 2015 15.27
+7
..zdaj res ne več - ker so določeni vse zafurali !!!...
JE-BI-GA
28. 01. 2015 18.33
+3
Kaj ??? predobro in prehitro se živi, za normalnega delovnega človeka muka, zmerni socializem, samooskrba in lepo počasi, kapitalist požrešni na denar si pa naj sami delajo pa da jih vidimo kako jim bo zadeva tekla !!!!!
Mauzahecmauzares
28. 01. 2015 14.20
+0
nov slogan evropske trojke se glasi zdj k je nastopla Siriza bo sele kriza
Rijecanin
28. 01. 2015 14.20
+0
priblizno mentalni sklop kao srbi imaju, to kod nas ne prolazi
CucurbitaPepo
28. 01. 2015 14.17
+6
Po vsaki krizi se žal rodijo skrajnosti :(