Tujina

Premirje v Alepu še traja, ZN preložili evakuacije

Alep, 22. 10. 2016 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Združeni narodi so zaradi varnostnih skrbi znova preložili načrtovane evakuacije ranjencev iz vzhodnega dela sirskega mesta Alep. Iz Moskve so sicer sporočili, da bodo spoštovali in se držali humanitarne prekinitve ognja. Skupina strokovnjakov pa je medtem sporočila, da je sirska vojska marca 2015 v napadu na vas Kumenas uporabila kemično orožje.

Kljub ruski obljubi o podaljšanju enostranske "humanitarne prekinitve" v Alepu ni znakov, da bi se civilisti ali uporniki umikali. Damask in Moskva obtožujeta borce nasprotne strani, da preprečujejo evakuacijo.

V Ženevi je Svet Združenih narodov za človekove pravice v petek pozval k posebni preiskavi nasilja v Alepu. Vzhodni del mesta so uporniki zavzeli leta 2012, obstreljevanje pa v njem traja od sredine julija. Vladna vojska Bašarja al Asada sicer ob pomoči ruskih letal od 22. septembra izvaja silovito bombardiranje mesta, da bi ga ponovno v celoti zavzeli.

V tej ofenzivi je bilo po dosedanjih podatkih ubitih okoli 500 ljudi, skoraj četrtina med njimi je bilo otrok. Več kot 2000 civilistov pa je bilo ranjenih. V zahodnih državah so to silovito bombardiranje označili za pokol, pa tudi možen vojni zločin.

Uporniki ljudem preprečujejo umik iz mesta?

Sirska vojska je sicer sporočila, da je odprla osem humanitarnih koridorjev za umik civilistov iz mesta, preko katerih bi se lahko več kot 250.000 civilistov umaknilo iz območij, kjer so uporniki, toda do zdaj se za umik ni odločil skoraj nihče.

"Za zdaj ni bilo premikov po koridorjih v vzhodnem območju. Nismo opazili nobenih premikov prebivalcev ali borcev," je povedal Rami Abdel Rahman, vodja Sirijskega observatorija za človeške pravice.

Sirski državni mediji pa so med tem obtožili upornike, da preprečujejo ljudem umik iz mesta. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da borci uporabljajo "grožnje, izsiljevanja in surovo silo" za preprečitev evakuacije.

ZN so upali, da bodo s premirjem iz Alepa evakuirali vsaj ranjence in v mesto dostavili pomoč. Vendar do tega ni prišlo zaradi varnostnih skrbi. "Medicinske evakuacije bolnih in ranjenih na žalost nismo izpeljali, ker ni potrebnih pogojev," je sporočil Jens Laerke iz humanitarne službe ZN OCHA.

Ruševine v Alepu
Ruševine v Alepu FOTO: AP

Svet ZN za človekove pravice je v petek v resoluciji pozval k "obširni, neodvisni posebni preiskavi dogodkov v Alepu" in identifikaciji tistih, ki so odgovorni za kršitve. V resoluciji zahteva, da vpletene strani, "posebej sirske oblasti in zavezniki," dovolijo humanitarni dostop do obupanih civilistov in "nemudoma končajo bombardiranje ter druge vojaške boje v Alepu."

Uporaba kemičnega orožja

V petek pa je skupina strokovnjakov v poročilu ZN razkrila tudi, da je marca 2015 v sirski vasi Kumenas prišlo do uporabe kemičnega orožja. Skupina sicer ni mogla ugotoviti, kdo je odgovoren za preostala napada s kemičnim orožjem – marca 2015 v provinci Idlib in aprila 2014 v provinci Hama.

Avgusta je ekipa strokovnjakov pod vodstvom ZN (JIM) sporočila, da je sirska vlada izpeljala vsaj dva napada s kemičnim orožjem v letih 2014 in 2015 in da je Islamska država uporabila bojni strup iperit. Skupina preiskuje devet domnevnih kemičnih napadov, za tri je JIM obtožila sirsko vlado, enega pa IS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Annis
23. 10. 2016 09.28
evakuacija ranjencev??? ma prav zanima ali so to sirijci!!! verjetno spet americani in zidje
dostojevski II
22. 10. 2016 21.16
+1
30. julij 2012.....Ameriški obrambni minister Leon Paneta pa je medtem sporočil, da je napad vladnih sil na Alep "žebelj v krsti" Bašarja al Asada. Panetta je povedal, da se sirska kriza poglablja in da Bašar al Asad pospešuje lasten propad. "Če bodo nadaljevali s takšnimi tragičnimi napadi na lastno ljudstvo, mislim, da bo to na koncu pomenilo žebelj v Asadovi krsti." "Kar je Asad počel lastnemu ljudstvu in kaj še naprej počne - jasno postaja, da gre režim h koncu. Izgubil je vso legimiteto," je dodal Panetta. "Ni več vprašanje, ali režim prihaja h koncu, ampak kdaj bo propadel."
dostojevski II
22. 10. 2016 21.17
"Ni več vprašanje, ali režim prihaja h koncu, ampak kdaj bo propadel", je dejal simpatizer in sponzor teroristov pred več kot 4 leti.
dostojevski II
22. 10. 2016 21.29
Paneta se je motil. V Siriji peklenski plan iz Iraka in Libije, očitno ni deloval.
rissp1
22. 10. 2016 14.36
+14
24ur lahko zdaj pričakujemo redno pluvanje po tistih, ki osvobajajo Aleppo, propagando takšne razsežnosti, ki trdi da so ISIS fanatiki boljši od Ruskih osvoboditeljev in od uradne Sirske vojske - po drugi strani pa lahko za enako "osvobajanje" Mosula pričakujemo kup hval, zahval, razlag kako humano ZDA "osvobajajo" Mosul... Človek ne ve ali bi se smejal ali jokal ko vidi, do kam je nekaznovanje takšne proameriške propagande v največjih SLO medijih pripeljualo - do popolno prozorne popolno dvostranske črno-bele propagande, to je bilo že vedno vidno, zdaj ko gre dobesedno za osvobajanje DVEH mest pred ISIS glavorezci in 24ur odloča kdo "humano osvobaja" v Mosulu in kdo "terorizira uboga ISIS glavorezce" v Aleppu... Seveda je spet, kot vedno - ZDA so popolnoma bele, dobre, RUsija popolnoma črna, slaba... Takšne histerije nismo brali niti ko so to ISTO mesto Aleppo zasedli ISIS glavorezci (pred katerimi zdaj Rusija in uradna Sirska vojska osvobajajo prebivalstvo) - in so takoj po okupaciji pričeli z genocidom, otroke so pribijali na križ, jih žive zakopavali , moškim rezali glave, ženske kamenjali, vse to javno, odkrito pred kamerami celotnega sveta, zraven pa žugali s kazalcem in se drli "alahakbar" . za 24ur in nekatere ZDAfilske medije je bilo to bolj sprejemljivo kot zdaj ravno osvobajanje pred temi zložinci. Vsaj po tukajšnjih člankih sodeč, če primerjamo število negativnih člankov ob zasedbi Aleppa in ob izvajanju genocida, grozodejstev in zdaj ko se Aleppo osvobaja. Neuki človek bi po teh člankih sodeč še mislil, da so ISIS osvoboditelji in uradna vojska skupaj z Rusko pomočjo "okupatorji"...
jzkzfzmz
22. 10. 2016 15.25
+2
+++++++++++++++ Verjetno premalo plusov. Zelo dobro napisano!
Fifi 24
22. 10. 2016 20.27
+1
rissp1 če ti misliš da je 24ur/pop... po naključju v lasti ameriške korporacije tako kot večina medijev v evropi si zelo naiven ...aja to ni bil NIKOLI slovenski medij
Annis
23. 10. 2016 09.29
24 ur vodijo zidje pisejo kar zelijo,,brisejo cim kaj takega napises
Bruhalnica24
22. 10. 2016 14.27
+1
Rusi Ameriškim plačancem ne bodo več dovolili, da se okrepijo, med tem Sirska vojska dobiva nove zaloge, ko bo premirja konec, bo vsega hitro konec, za Ameriške zmerne upornike.. teden dva in vse bo osvobojeno..
Nightyfly
22. 10. 2016 13.05
-2
TheUntouchables 22.10.2016 11:41:31 4 5 1 Ameriški Askenaziji (Soros in ostali demokrati) so napadli Azijo, Afriko, Evropo in Rusijo.***************bom malo nesramen in rekel , da pri vas mocno mede . Prvo kot prvo bote moral najti razliko med posameznimi ideologijami in socialnimi sistemi . Ne zmesati vsega skupaj . Tole ponavljanje o raznih Sorosih in podobno je ze smesno . Od iluminatov do prostozidarjev , ne vem koga se , same neke zarote in podobno . Veste ,so se drugi , ki so cisto navadni podjetniki v nobenih druscinah . Vodijo posle in to je to . Za prodati ali kupiti nekaj ni potrebno biti iluminat . Samo dober trgovec . Zidje komunisti ,,,,,, ja pa kaj se . Lepo pa je , da dajete komunizmu tako vrednost . Ampak ne razumem kaj je imel ali ima Mojses s komunizmom . Mogoce je bil pa Hippie in se zakajal .Kaj veste vi .!!!
BildiTheEmperor
22. 10. 2016 13.53
+0
Kaj mešam skupaj. Kje vi vidite v kakem socializmu socialni sistem?! Gre samo za izkoriščanje revežev za bogatenje javnosetktorske in politične elite. Pa ne da ste si socialnost izmislili jugosocialisti?!? Zakaj pa potem - glde na to da vladate - tega ne realizirate in ste ustvarili javno plemstvo?! Dobesedno enak status ste si izborili kot ga imajo plemiči v fevdalih redih. Izposojate si pa denar pri aškenazijih? Plačuje pa ta denar delovni narod?!
BildiTheEmperor
22. 10. 2016 13.53
-1
Socialnost mimogrede izvira iz plemenske skupnosti in Svetega Pisma. Zato Karitas. In nima ničesar z antisocialnimi socializmi - komunizmi. Komunist biti je zelo udobno. Delali bi naj zate drugi, vladal bi ti, ko vse zavoziš bodo pa tako krivi kapitalisti.
JanzeLjj
22. 10. 2016 14.20
+1
bilDe, da ti ne bo brihtola zmanjkal... :)))
HorstWiesel
22. 10. 2016 16.00
Pusti ti njega, od kar berem njegove slaboumnosti sem si že ustvaril celovito sliko o njem in ga niti slučajno resno ne jemlem. Nima kredibilnosti.
HorstWiesel
22. 10. 2016 18.32
+1
Le zblojenec lahko trdi, da vladajo socialisti ali t.i. jugosocialisti. Glede na to, kak poteze vleče vlada, čigave interese zastopa, kako je njeno stališče do tujih korporacij, privatiziranje vode, ttip, ceta,...... pridem do zaključka, da je ta vlada samo in edino neoliberalistična, ki deluje pod komando tujih interesov proti lastnim državljanom.
valjhunsinkajtimara
22. 10. 2016 12.34
+11
Širina te protiruskape propagande me preseneča. ZDA in njeni zavezniki v enem napadu ubijejo 140 civilistov pa nič ....rusija zgredi cilj in ubije tri: šok in klici po mednarodnem sodisču za pregon vojnih zlocinov.... huje je,cekaj berete izbor porocil na Yahooju.... Tam ameriški in britanski mediji in kolumisti praktično pozivajo k napadu na rusijo. ... Rusina ni ubila niti enega ameriškega državljana, pa jo ZDA vidi kot glavnega zločinca... Medtem, ko Savdska arabija aktivno podpira in financira organizacije v boju oroti "velikemu satanu zahoda",pa ji ZDA se prodajajo orožje.
ficfiric 1
22. 10. 2016 12.25
+4
Spet amerisko in evropsko sprenevedanje...treba mal pogledat po drugih svetovnih neodvisnih medijih si vsaj priblizno realno sliko lahko ustvaris...
PujsTekaTeka
22. 10. 2016 12.17
+14
Rusi naj že enkrat zavzamejo alepo. Bo vsaj manj teroristov
Bruhalnica24
22. 10. 2016 12.12
+7
Očitno je Ameriška Aneksacija Iraka leta 2003 šla zelo narobe ne..
Nightyfly
22. 10. 2016 13.07
+2
Seveda da je sla .Toda to je njim pogodu , saj stejejo samo orozje , ki ga prodajo .Bolj ko gre narobe ,vec prodajop .
Bruhalnica24
22. 10. 2016 12.11
+13
Zakaj v Mosulu ni premirja, Američani pobijajo nemoteno... Dvoličnost brez primerjave..
Ate_ist
22. 10. 2016 11.51
+11
po razpadu SSSR so ZN postali nekakšen privesek ZDA tako, da zagovarjanje njihovih interesov ne sme čuditi nikogar. Hec pa je, da ta super velesila noče poslati svojih vojakov, da bi skupaj z ruskimi stali ob evakuacijski cesti in ščitili tako humanitarni konvoj kot ljudi, ki naj bi pobegnili iz mesta pod nadzorom IS. Vsem je jasno, da morajo bradati plačanci ZDA še porezati marsikatero glavo
BildiTheEmperor
22. 10. 2016 11.41
+6
Ameriški Askenaziji (Soros in ostali demokrati) so napadli Azijo, Afriko, Evropo in Rusijo. Ker komunizem izvira iz židovskega prakomunizma (ortodoksni židje še danes živijo v prakomunizmu) so preko svojih teoretikov in revolucionarjev aškenazijev (Lenin, Tito, Karl Marx ....) zganjali revolucije in uspešno sodelovali. Tudi danes so komunisti v Ameriki vladajoča politična in ekonomska sila. Soros odkrito priznava da je komunist in temu primerno priviligiran in bogat. Zanimivo pa kako so naši komunisti sedaj obrnili hrbet Putinu ...... in držijo s Sorosom oziroma z aškenaziji (proti katerim imajo marsikaj za povedat javno, izza kulis pa dobro sodelujejo). To kar gledamo je vzorčni primer hibridnega bojevanja, ko ne moreš vedet kdo je kdo in kdo je s kom. Temu primerno se obnaša tudi SLOvenija ki po eni strani oborožuje in šola Kurde, istočasno pa smo zavezniki s Turki. Po eni strani pljuvamo po Ameriki, po drugi smo pa povsem odvisni od kreditov ameriških aškenazijev. Zato pa je Soros v SLO dobil red za zasluge ..... da lahko sedaj mirno s humanitarnimi konvoji hrani in oborožuje teroriste. Še naša desnica je zmedena in pozablja da pogosto navija za komuniste aškenazije. Čeprav je Putin veliko več desničarja in demokrata. Akenaziji imajo tako lahko delo samo zato ker so v JS paraziti podkupjivi in pohlepni, pripravljeni živet na račun drugih (delovnih in poštenih). Zaradi tega jim vse te zarote tako uspevajo. Sedaj naši komunisti niti s Kitajskoveč ne simpatizirajo, odkar se je Kitajska odkrito postavila proti Sorosovim podtalnim igrica, Saj nek Trump to vse dobro ve in je seznanjen s komunizmom preko Melanije. Ampak ima širini in ni pokvarjen. On je za poštene igre. Ti isti so prisilili Nemčijo v ww2 in ww1. Kako pa mislite da je Obama iz nekega lokalnega aktivista postal predsednik Amerike?!? Tako da so mu dali takoj dva pomočnika aškenazija. Komunista. Pa saj ne more biti bolj olitno kot je to, da niti ena teroristična skupina ne ogroža Izraela. Kaj šele Sorosov (Clintonov, Obamov) ISIS. Zakaj pa mislite da so bili pri nas taki pogromi nad domobranci in ustaši?!? Ker je šlo za katolike ki jih aškenaziji ne marajo. Glede na polnausta komunistov glede njihove antijudovske nagnjenosti, bodimo realni - nihče v Jugi ni preganjal Judov. Tudi v Ameriki ne.
BildiTheEmperor
22. 10. 2016 11.57
+3
Nebi upal dvakrat reči da aškenaziji niso ustoličili tudi sedanjega Papeža ..... Komunisti so v bistvu mojstri manipulacij in hibridnega bojevanja. Zato jim pa že 100 let uspeva farbat reveže da delajo zanje.
JanzeLjj
22. 10. 2016 12.12
-1
BildiTheEmperor
22. 10. 2016 12.18
+2
Vsi najbogatejši na svetu so komunisti. Kitajski in ruski tajkuni in oligarhi, pa ameriški in evropski aškenaziji, ........, komunistične rodbine v Venezueli, na Kubi, Severni Koreji, Južji Ameriki in na Karibih, SLO javni sektor in javnozasebna partnerstva .... razni SLO župani .... . A polna usta so jih pravične razdelitve premoženja in dela za reveže.
BildiTheEmperor
22. 10. 2016 12.29
+2
Hitler je moral past ker je preprečil-prekinil vladavino komunistov v Nemčiji in s tem izvil reveže iz skrajne bede.
JanzeLjj
22. 10. 2016 12.32
+0
bilDe seveda, da so komunisti najboljši, lepo da priznaš... :)))
tedoVV2HCmedo
22. 10. 2016 11.32
+5
Napišite članek, da bi videli, kdo prodaja orožje obema stranema Sirije. Jasno, tega ne morete, naloga avtorjev člankov tukaj je samo najti članek v angleščini, prevesti in sem prilepiti.
Chad Reed
22. 10. 2016 12.40
-2
pa ti napiši če veš....ustvari svojo spletno stran pa poročaj o zadevah....
Generacija56
22. 10. 2016 11.24
+10
Kaj ste zapisali v zaključku? A vam je samim jasno? Kdo je Sirska vojska in kdo Islamska država? Koga obtožujete? Koga baje obtožujejo ZN? Kdo je uporabil bojni strup? Udaren naslov, nato pa zmeda? Tako delate?
Chad Reed
22. 10. 2016 12.40
-1