Tujina

Pretresljivo pričanje edinega preživelega gasilca s Kornatov

Zagreb, 05. 10. 2011 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zagrebškem sodišču je pričal edini gasilec, ki je preživel ognjeni pekel na otoku Kornat. Povedal je, kako so se ognjeni zublji približali in zajeli tudi njega. 12 njegovih kolegov smrtonosnega požara ni preživelo.

Požar na Kornatih leta 2007 je zahteval življenja 12 gasilcev.
Požar na Kornatih leta 2007 je zahteval življenja 12 gasilcev. FOTO: dnevnik.hr

S pretresljivim pričevanjem Frana Lučića, edinega preživelega gasilca po požaru na otoku Kornatu avgusta 2007, se je na zadrskem sodišču nadaljevalo sojenje prvoobtoženemu za smrt 12 gasilcev, njihovemu poveljniku Draženu Slavici. Gre za eno najhujših povojnih tragedij na Hrvaškem, umrli gasilci pa so bili iz Šibenika, Vodic in Tisnega.

Dražen Slavica
Dražen Slavica FOTO: dnevnik.hr

Lučić je pričal, da so jih 30. avgusta 2007 prepeljali s helikopterjem na otok Kornat, kmalu zatem pa jih je zajel požar, ki se jim je v polkrogu približeval od zadaj. Začeli so bežati, vendar se je požar širil prehitro. Opisal je, da je bil ogenj v višini njegovih beder in da ga je zajel v nekaj sekundah. Začutil je, kako mu gorijo hlačnice in kako se mu je dlan začela deformirati, čelada, je povedal, se mu je topila na glavi. Zvijal se je od bolečine in čakal na pomoč. Da je prišla, je minilo pet ali šest ur. Krikov svojih kolegov ne more pozabiti.

V požaru je takoj umrlo šest gasilcev, ostalih sedem pa so prepeljali v bolnišnice. Zaradi hudih poškodb so v dveh tednih po nesreči umrli vsi razen Lučića. Prepričan je, da ga je pred smrtjo rešila gasilska čelada. Lučić, ki je imel v času nesreče 23 let, se sicer še vedno zdravi zaradi posledic požara.

Preživeli gasilec je danes poudaril, da reševalna akcija ni bila pravočasna. Tudi sam je skušal poklicati pomoč po mobilnem telefonu, a ni bilo signala.

Tragedijo je preživel en sam gasilec.
Tragedijo je preživel en sam gasilec. FOTO: dnevnik.hr

Opisal je tudi priprave na polet s helikopterjem, do katerega jih je spremljal poveljnik Slavica. Lučiću je pomagal obleči gasilsko obleko in ga vprašal, ali ima potrdilo, da je izurjen za helikopterski desant. Lučić, ki potrdila ni imel, je nato vadil vstop in izstop iz helikopterja. Slavico je opozoril, da mladoletni gasilec Marko Stančić omenjenega urjenja zagotovo ni opravil, česar pa Slavica ni komentiral.

Slavico bremenijo tako zaradi slabe organizacije gasilske akcije na Kornatih kot tudi zaradi poteka reševanja gasilcev, med katerimi so bili tudi mladoletniki.

So bile za tragedijo krive bombe?

Sojenje bodo nadaljevali konec oktobra, napovedano je še več kot 60 prič. Sicer pa štiri leta po tragediji še vedno niso ugotovili vseh okoliščin smrti gasilcev. Veliko je tistih, ki dvomijo v uradno razlago, da je tragedijo povzročil sicer redek pojav eruptivnega požara. Med razlogi za tragedijo so neuradno omenjali ostanke bomb, ki naj bi jih spustila letala Nata po napadih na Srbijo leta 1999 ter curljanje goriva iz helikopterja, s katerim so prišli gasilci.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tito_Partija
06. 10. 2011 09.12
+2
Kornati so bili v davnini poraščeni s hrastovim gozdom. Zdaj ko je tam samo trava in grmičevje je noro gasiti požare. Kdo to razume zakaj so sploh šli gasit zadevo?
KiLLBiLLY
06. 10. 2011 08.27
to pa nism vedu... pretresljivo!!!
Schtrom
06. 10. 2011 08.23
+1
Počivajo naj u miru.
is.gd.24sekund
06. 10. 2011 07.48
+1
In zakaj so gasilci žrtvovali svoja življenja da bi rešili malo trave? Naj zgori, ko jo zmanjka se itak ustavi.
gozdindrevo
06. 10. 2011 07.37
ccc...:(( žalost.
5301
05. 10. 2011 21.37
+2
bog ne daj, a tudi pri nas se bo morala zgoditi tragedija, da bo kdo sploh začel razmišljati koga in kgaj se pošilja na intervencije. ni vsak policaj in ni vsak gasilec usposobljen za določeno vrsto intervencije. a kaj koga briga. za nevedneže so vsi enaki, pa to ni res. leta dajo izkušnje in to je ključno pri intervencijah. šola ne pomaga, pomaga praksa, ki je v današnjem času vedno manj pomembna. na koncu koncev pa so pomembna tudi zaščitna sredstva. interventne službe lahko le upajo, da imajo zaščitna sredstva, ki kaj veljajo. upajo pa zato, ker je v naši državi navada, da se nova zaščitna sredstva, ki so zaradi tega ker so nova, tudi draga, varujejo v skladiščih, saj je miselnost vodstva oz. še višjih, PRVO PORABITE STARO, DA POTEGNEMO KAJ OD ZAVAROVALNIC.
Ata_Smrk
05. 10. 2011 21.27
-1