Tujina
Oglas

PREVZEMITE TEH 50 EUR in trgujte z več kot 40 valutnimi pari na svetovni borzi

Ljubljana, 01. 07. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

FXLider vsem bralcem 24ur.com poklanja 50 evrov za uspešen začetek trgovanja z valutnimi pari, na edini borzi, na kateri lahko investitorji zaslužijo tako na rasti kot na padcu vrednosti valut.

denar
denar FOTO:

Tukaj prevzemite 50€ za trgovanje.

Praviloma imajo cene valut nizko volatilnost, vendar pa so burni politični in ekonomski dogodki privedli do večjih turbulenc, kot je običajno na valutnem tržišču. Na vstopu v drugo polovico leta 2015 bi bilo zanimivo pogledati, katere valute so imele od začetka leta največji padec in katere največjo rast.

Okrevanje ekonomije v ZDA je pripeljalo do tega, da ameriški dolar nadaljuje s pridobivanjem vrednosti in je od začetka leta zrasel največ od vseh valut najbolj razvitih ekonomijam sveta. Približevanje stopnje nezaposlenosti in inflacije ciljnim oz. želenim vrednostim je pripeljalo do tega, da se vse več špekulira o dvigu obrestnih mer, kar še dodatno krepi ameriško valuto. Dolar indeks je od začetka leta zrasel okoli 6,5 %.

Na drugi strani je evro v konstantnem padanju vrednosti od začetka leta. Zelo počasno okrevanje ekonomije je pripeljalo do tega, da je ECB v začetku marca uvedla program monetarnega stimuliranja. Z masivnim kupovanjem obveznic je ECB pomembno povečala likvidnost na tržišču, ko govorimo o evru in s tem poskušala poskrbeti, da preko poceni kreditov denar pride do sektorja realne ekonomije. Poleg tega je kriza, v kateri se je znašla Grčija, dodatno destabilizirala evro, ki je od začetka leta padel za 11 % glede na ameriški dolar.

Ruski rubelj je v letu 2014 izgubil skoraj 40 % svoje vrednosti kot posledica sprejetih sankcij in nizke cene nafte. Zaenkrat je v letu 2015 rubelj stabilen. Vendar pa se je lanskoletni negativni val iz Rusije v letu 2015 prenesel na ostale članice bivše Sovjetske zveze (Ukrajino, Belorusijo, Moldavijo, Azerbajdžan), zaradi česar so njihove nacionalne valute v tem letu med tistimi z največjim padcem vrednosti.

Skandinavske državo so kljub temu, da niso članice evro območja močno povezane z evropsko ekonomijo. Valute Švedske in Norveške, katerih ekonomije se močno naslanjajo na proizvodnjo nafte, so od začetka leta padle okoli 10 %, s čimer se je nadaljeval padec iz leta 2014. Švicarski frank, ki je tekom prejšnjega leta padel za 12 %, je letos glede na ameriški dolar realiziral rast zaradi kontroverzne odločitve švicarske centralne banke, da ukine paritetni tečaj franka in evra. Tudi britanski funt ima pozitiven rezultat glede na ameriški dolar. Po stabilnem začetku leta so dobri rezultati britanske ekonomije poskrbeli za 2,5-odstotno rast funta, ki se trenutno nahaja v bližini najvišjega nivoja glede na ameriški dolar v tem letu.

Tukaj prevzemite 50€ za trgovanje.

Ekonomije Avstralije in Kanade, ki so tradicionalno stabilne med ekonomskim preverjanjem, se niso uspele izogniti pritisku zelo nizke cene surovin, še posebej nafte. Kanadski dolar je padel več kot 9 % medtem ko je avstralski dolar izgubil okoli 7 % vrednosti. Novozelandski dolar, ki je tesno povezan z avstralsko ekonomijo, je prav tako izgubil okoli 12 %.

Zanimivo je opažanje, da so nekatere izmed valut, ki so bile v letu 2014 med tistimi z največjimi izgubami, npr. japonski jen (16 %) in argentinski pesos (10 %), v letu 2015 imele veliko manjši padec vrednosti.

Opozorilo o tveganju in izjava o omejitvi odgovornosti

Produkti Contracts for Difference (CFD-ji) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete.To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakšnem koli finančnem instrumentu. FXLider ne prevzema odgovornosti za kakršno koli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršne koli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1