Tujina

'Pri človeštvu je tako, da se odzove, ko dobi močan signal, kaj je treba storiti'

Pariz, 01. 12. 2015 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podnebne spremembe so po mnenju ameriškega predsednika Baracka Obame ogromna težava, "generacijska težava". Vseeno pa ostaja optimističen: "Kljub vsemu temu je moje glavno sporočilo, da dejansko verjamem v uspeh."

Ameriški predsednik Barack Obama je na novinarski konferenci ob robu podnebnega vrha v Parizu poudaril, da so podnebne spremembe "gospodarski in varnostni imperativ, s katerim se moramo spopasti".

Če se bo segrevanje ozračja nadaljevalo, "bomo kmalu morali vse več gospodarskih in vojaških virov nameniti za prilagajanje posledicam spreminjanja planeta namesto za nove priložnosti za ljudi".

Podnebne spremembe so po njegovem mnenju ogromna težava, "generacijska težava". Vseeno pa ameriški predsednik ostaja optimističen: "Kljub vsemu temu je moje glavno sporočilo, da dejansko verjamem v uspeh."

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

Predlagal je, da bi na ogljik postavili ceno, kar bi bila ena temeljnih spodbud za prehod k obnovljivim virom energije, ter pripravilo podjetja k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. "Če mu postavimo ceno, se bo temu prilagodil celoten trg," je dejal.

Kot je še dodal, želijo v Parizu doseči dogovor, ki bo državam v razvoju omogočal sredstva za izogibanje "umazanemu razvoju" ter državam, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo, sredstva za prilagajanje.

Sporazum mora vsebovati tudi dogovor o rednih in transparentnih pregledih napredka. "Verjamem, da bomo s tem raziskovalcem, znanstvenikom, podjetnikom in skladom tveganega kapitala poslali dobro sporočilo in začeli cilje dosegati pred pričakovanji." "Lahko smo še bolj ambiciozni. Pri človeštvu je tako, da se odzove, ko dobi močan signal, kaj je treba storiti," je še dodal Obama.

Sicer se zaveda, da je pri okolju težko doseči politični premik, še posebej v njegovi domovini, kjer precej republikancev nasprotuje znanstvenim ugotovitvam o tveganjih zaradi izpustov ogljika. Med drugim je težava tudi v tem, da ljudje tega ne občutijo neposredno in takoj.

Sveže milijarde evrov za afriške države obljubili tako Francija kot Nemčija

Po dnevu voditeljev, ki so pognali kolesje globalne podnebne konference, so se v Parizu danes nadaljevala tehnična pogajanja v okviru začasne delovne skupine ADP. Ta je zadolžena za pripravo osnutka sporazuma, za kar ima čas do sobote dopoldan, ko bodo na plenarnem zasedanju predali rezultat v nadaljnjo presojo in pogajanja predsedstvu konference.

Pariška podnebna konferenca je zadnja priložnost, da preprečimo okoljsko katastrofo, je dejal papež Frančišek. "Zdaj ali nikoli", je še dejal papež in dodal, da je svet na robu samomora.

Prihodnji teden bodo nato doseženo pretresli ministri, končni sporazum pa naj bi bil na mizi do 11. decembra, so pojasnili na slovenskem okoljskem ministrstvu. Dneva voditeljev se je v Parizu udeležil premier Miro Cerar, v drugem tednu pa bo Slovenijo tam zastopala ministrica za okolje Irena Majcen.

Eno ključnih vprašanj na podnebni konferenci je vprašanje denarja. Razvite države so namreč obljubile, da bodo do leta 2020 letno zbrale 100 milijard dolarjev za pomoč državam v razvoju pri uvajanju čistih tehnologij in prilagajanju na posledice podnebnih sprememb. Države v razvoju zahtevajo, da se jasno pove, kdo bo prispeval koliko.

Francija je danes sporočila, da bo za krepitev rabe obnovljivih virov energije v Afriki do leta 2020 namenila dve milijardi dolarjev. Investicije je po srečanju z voditelji 12 afriških držav napovedal francoski predsednik Francois Hollande. Omenjena vsota pomeni podvojitev prispevka Francije v zadnjih petih letih. "Francija želi služiti za zgled," je povedal Hollande. "Svet ima ekološki dolg do afriške celine."

Nemško ministrstvo za gospodarsko sodelovanje in razvoj je prav tako sporočilo, da bo prispevalo tri milijarde evrov k omenjenemu projektu. "Afrika cilja na 10 gigavatov zmogljivosti, od česar bomo mi bomo lahko financirali dva gigavata," je povedala predstavnica Berlina Ingrid Hoven. "To pomeni sodobno, čisto energijo za 25 milijonov ljudi." Nemčija je sicer napovedala, da bo podvojila svojo podnebno pomoč državam v razvoju na štiri milijarde evrov letno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
02. 12. 2015 12.26
+2
Ne bojim se podnebnih sprememb, temveč ameriške pogoltnosti po vseh zemeljskih dobrinah!
TheMafiaDon
02. 12. 2015 10.28
Frane Šajn
01. 12. 2015 21.26
-1
Seveda je tako samo za boga milega kaj pol še delaš iam kjer si!?
kleopatra-1
01. 12. 2015 21.01
+2
Namesto pametovatio podnebju, ki bo takšno, kot mati narava hoče, prekinite te neumne vojne. Aja, morate orožje prodati in morati dodati še kakšen davek na sonce. Mi pa plačujemo. Ja, res smo nori, ta ljudska pasma. 4% dovolimo, da se igrajo z nami.
Infraping
01. 12. 2015 20.46
+1
Bog se vam bo po.s.ral na glavo, to bo tudi signal, sam se ne bo dal nič več storiti.
ONniON
01. 12. 2015 20.30
+3
sem zelo pesimističen, iz leta v leto gre samo na slabše
macro
01. 12. 2015 20.26
+2
Matr je ovi grd.
KladivoSi
01. 12. 2015 18.48
+2
Ker jim je tak v interesu čist zrak in okolje, zato pa so že zadnjih 20 let obsedeni teroristi in nafto. Vrjetno so imeli dobre namene, .. vse spumpat pa prodat, pol pa ustvarjat nove pradozdove in čistit oceane,..
Ov3r9000
01. 12. 2015 19.10
+1
Obsedeni smo z nafto že kakšnih 200 let.
kakafonijaprava
01. 12. 2015 18.14
+5
Ne serji-obam,a, največji onesnaževales ste ZDA, Kitajska in Indija!
Ov3r9000
01. 12. 2015 19.00
+0
DonDonDan
01. 12. 2015 17.41
+3
Ta crnjo pa sam lapa gluposti !!! Glih kar so bli v Parizu, da bojo z goflanjem rešili svet, že so spet v ZDA, da bojo z lapanjem spet nekaj in nekoga reševali. Bedaaaaaaa !!!!!!
User1063544
01. 12. 2015 17.41
+4
Ameriški predsednik Barack Obama je na novinarski konferenci ob robu podnebnega vrha v Parizu poudaril, da so podnebne spremembe "gospodarski in varnostni imperativ, s katerim se moramo spopasti". Aja... tako kot je ZDA podpisala Kyotski sporazum??? BOLANA dvoličnost...
nemojte
01. 12. 2015 17.32
+3
haha, a se je s principom Charlesom pogovarjal, o signalih