FIT 24UR

Pri odkritju nove populacije matičnih celic sodelovala tudi slovenska raziskovalka

Aberdeen / Ljubljana, 05. 07. 2017 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstveniki z Univerze Aberdeen na Škotskem so uspešno identificirali novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne obnavljati hrustanec in lahko tvorijo celo nov kolenski sklep. V strokovni ekipi je sodelovala tudi slovenska raziskovalka Janja Zupan. Znanstveno dognanje predstavlja velik napredek v smeri razvoja načina zdravljenja osteoartroze.

Ekipa raziskovalcev z univerze v Aberdeenu je po petih letih intenzivnega dela uspešno odkrila novo populacijo matičnih celic s sposobnostjo obnavljanja hrustanca in tvorbo novega kolenskega sklepa. Nad rezultati svojega dela so navdušeni.

Celice s sposobnostjo regeneracije hrustanca

Čeprav je že dolgo znano, da se matične celice pri odraslih nahajajo v sinovijski ovojnici, tanki vezivni membrani, ki obdaja naše sklepe, je skupina iz Aberdeena identificirala novo populacijo matičnih celic s sposobnostjo regeneracije hrustanca in celo tvorbe kolenskega sklepa na novo. Identificirali so tudi ključni protein Yap, odgovoren za regulacijo teh celic. Zdi se, kot da imajo te nove celice neke vrste spomin na čas zgodnjega razvoja, ko so formirale kolenski sklep, saj so tudi v odrasli dobi sposobne tvoriti ta sklep na novo.

Naslednji znanstveni izziv tako predstavlja ugotavljanje, kako matične celice v kolenskem sklepu spodbuditi k regenerativnemu delovanju ter ga čim dlje in bolje ohraniti, je pojasnila Janja Zupan, ki po vrnitvi s Škotske sedaj deluje kot asistentka na Katedri za klinično biokemijo Fakultete za farmacijo v Ljubljani.

Znanstveniki so odkrili matične celice s sposobnostjo regeneracije kolenskega hrustanca.
Znanstveniki so odkrili matične celice s sposobnostjo regeneracije kolenskega hrustanca. FOTO:

Dobra novica za tiste, ki trpijo zaradi obrabe kolen

"Rezultati so zelo obetavni. Matične celice se že uporabljajo pri zdravljenju bolezni in poškodb kolenskih sklepov, tudi v Sloveniji. Identifikacija nove populacije matičnih celic z dokazano boljšo sposobnostjo regeneracije hrustanca v primerjavi z že znanimi populacijami matičnih celic pa bo vsekakor prispevala k napredku zdravljenja okvar kolenskih sklepov v bodočnosti," je v sporočilu fakultete za farmacijo razložila raziskovalka Zupanova.

Če znanstvenikom to uspe, bodo imeli ljudje, ki trpijo zaradi obrabe kolenskih sklepov ali strokovno, osteoartroze, morda celo dobro možnost, da svojo bolezen pozdravijo. Obraba sklepov je namreč napredujoča bolezen, ki se jo s trenutnimi možnostmi zdravljenja lahko upočasni, ne pa tudi ozdravi. S časom vodi v okorelost in izgubo gibljivosti sklepa, osebi s to boleznijo slabša kakovost življenja, ji prinaša trpljenje zaradi bolečin ter zmanjšane funkcionalne sposobnosti in sposobnosti za delo.

Bolezen je običajno odkrita prepozno, ko je hrustanec že hudo izrabljen, sklep pa tako prizadet, da se ga lahko samo še zamenja z umetnim.

O dognanju so pred kratkim poročali v eni od najuglednejših znanstvenih revij Nature Communications.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROSINANT
05. 07. 2017 17.13
+13
Že marsikaj bi bilo rešeno če bi zdravstveni sistem bil omejen. Bolelo me je koleno. Krvavi boj sem boril da sem prišel do ortopeda, rengen, ct.. Ortoped na Koritkovi mi je rekel, da imam poškodovan meniskus in obrabo hrustanca. Dejal je:" V Avstriji bi te takoj operirali, pri nas ti pa svetujem da goniš bicikel". Pa se ni nič uredilo. Z hudo muko sem pri svoji zdravnici izsilil napotnico. Operirali so mi meniskus in rekli, da je to to. Predlagal sem kirurgu ACP terapijo.(našel na spletu)(lastno kri centrifugirajo izločijo rasni hormon in vbrizgajo v koleno. Rekel mi je da to on lahko naredi, če kupim ustrezne brizge, vendar mi ne zagotavlja uspeha. Storil sem to in danes je moje koleno dobro. Nikoli me ni nihče poklical na kontrolo da bi vprašal če je terapija uspela. Čudno, ampak tako je naše zdravstvo.
ROSINANT
05. 07. 2017 19.42
+2
Tega bi rad poznal, ki je dal minus. To kar sem povedal je zelo mila resnica. V resnici je bilo veliko huje.
ROSINANT
05. 07. 2017 20.05
+2
Zgodba je precej daljša, ortoped na Koritkovi pa je amater, ki vleče lepe dnarce.
felix59 drugič
05. 07. 2017 21.15
+4
Kaj se čudiš , minus ti je dal Bavčar , zato ker tudi ti lahko igraš košarko. Pač konkurenca.